
Składniki
1 sztuka
3 sztuki
1 sztuka
2 sztuki
250
200 mililitrów
Przygotowanie krok po kroku
Krok 1
Bulionetkę Knorr rozprowadź w 200 mililitrach wody. Zagotuj do momentu, gdy wszystko się połączy.

Krok 2
Ugotuj jajka na twardo. W międzyczasie pokrój czosnek oraz cebulę, i podsmaż na złotobrązowo na oliwie (wykorzystaj całą oliwę).

Krok 3
Pietruszkę i jajka drobno posiekaj. Dodaj do cebuli i czosnku.

Krok 4
Przełóż wszystkie składniki do moździerza.

Krok 5
Wszystko mocno utrzyj. Jeśli nie masz moździerza, wykorzystaj mikser.

Krok 6
Dolewaj bulion do czasu, gdy sos uzyska właściwą konsystencję. Podawaj sos salsa verde z grillowanym mięsem, rybami lub jako dodatek do chrupiącego pieczywa.


Dobra rada:
Aby uzyskać jeszcze głębszy smak, do sosu salsa verde możesz dodać odrobinę świeżego soku z cytryny lub octu winnego.
Przepisy w Waszym wykonaniu
Nie wiesz, z czym jeść bób? Możliwości jest wiele. Warto z nich korzystać, bo młody bób to prawdziwy przysmak. Bez względu czy podacie go w sałatce czy wykorzystacie do ugotowania zupy, nie pożałujecie decyzji o włożeniu go do sklepowego koszyka. Zacznijmy jednak od postaw. Ustalmy, jak jeść bób oraz jak go podawać. Ze skórką czy bez? W jakiej wersji smakuje lepiej?
Czytaj więcejRobienie przetworów jest najprostszym i zdecydowanie najsmaczniejszym sposobem na to, by zachować smaki wiosny, lata i jesieni na dłużej. Można robić setki zdjęć krajobrazów, by cieszyć nimi oko w sezonie zimowym, ale to smaczny posiłek pozwoli w pełni poczuć atmosferę cieplejszych miesięcy. Przygotowanie słoików ze smakowitą zawartością musi obejmować patenty, które pozwolą zachować świeżość przetworów. Jednym z najmniej kłopotliwych sposobów jest pasteryzowanie słoików w piekarniku. Unikniecie dużego zamieszania w kuchni, które często łączy się z pasteryzacją na mokro. Przedstawiamy kilka wskazówek, które wyjaśnią, na czym dokładnie polega wekowanie w piekarniku i czym charakteryzuje się pasteryzacja na sucho.
Czytaj więcejPolecane przepisy
Inne przepisy
Salsa verde
Salsa verde Tapas to ogólna nazwa hiszpańskich szybkich przekąsek. Na półwyspie Iberyjskim znane są setki rodzajów tapas. Mogą to być nadziewane oliwki lub papryczki, grillowane krewetki, panierowane małe rybki, roladki z bakłażana lub niewielkie zapiekane tartaletki, słone i pikantne z rozmaitymi farszami na jeden kęs. Do tapas często podaje się zimne aromatyczne sosy – dipy. Jednym z nich jest popularna salsa verde, czyli sos zielony – to prawdziwa bomba smaków i aromatów.
Dla kogo?
Przepis na salsa verde sprawdzi się w menu fanów kuchni meksykańskiej oraz tych, którzy uwielbiają aromatyczne i świeże sosy. Jest to idealna opcja dla osób, które cenią prostotę przygotowania, a jednocześnie szukają intensywnych smaków.
Na jaką okazję?
Salsa verde jest idealnym wyborem na spotkania ze znajomymi, szybki obiad lub nawet kolację. Pasuje jako dodatek do grillowanego mięsa, warzyw, tacos czy nachos.
Czy wiesz, że?
Salsa verde jest bardzo prosta w przygotowaniu, a jej składniki można dostosować do własnych preferencji. Zamiast tradycyjnej kolendry, można dodać bazylii lub mięty. Świeże zioła i przyprawy to sekret jej sukcesu!
Dla urozmaicenia:
Można eksperymentować z dodatkami do salsy verde, aby nadać jej unikalny charakter. Prażone orzechy, np. pistacje, wprowadzą nutę chrupkości, a zmiksowanie jej z kawałkami awokado sprawi, że będzie jeszcze bardziej kremowa.
Jeżeli szukasz innych dań na bazie bulionu, wypróbuj nasz przepis na kremowe tagliatelle z kurczakiem i brokułami lub zapiekankę gyros z makaronem. Smacznego!