Salsa verde przepis – Zobacz na przepisy.pl pixel

Salsa verde

Autor: przepisy.pl

ratingratingratingratingrating

4

156 os.
cookedstopień trudności

łatwe

czas przygotowania
30 min.
ilość porcji
4 os.
Drukuj

47 osób wydrukowało

Pobierz pdf

118 osób zapisało

Udostępnij

Składniki

1 sztuka

3 sztuki

1 sztuka

2 sztuki

250

200 mililitrów

Przygotowanie krok po kroku

Krok 1

Bulionetkę Knorr rozprowadź w 200 mililitrach wody. Zagotuj do momentu, gdy wszystko się połączy.

Salsa verde - Krok 1

Krok 2

Ugotuj jajka na twardo. W międzyczasie pokrój czosnek oraz cebulę, i podsmaż na złotobrązowo na oliwie (wykorzystaj całą oliwę).

Salsa verde - Krok 2

Krok 3

Pietruszkę i jajka drobno posiekaj. Dodaj do cebuli i czosnku.

Salsa verde - Krok 3

Krok 4

Przełóż do moździerza.

Salsa verde - Krok 4

Krok 5

Wszystko mocno utrzyj. Jeśli nie masz moździerza, wykorzystaj mikser.

Salsa verde - Krok 5

Krok 6

Dolewaj bulion do czasu, gdy sos uzyska właściwą konsystencję.

Salsa verde - Krok 6
przepisy.pl

Dobra rada:

Aby natka z pietruszki dłużej zachowała świeżość, opłucz ją, ułóż na ręczniku papierowym, włóż do woreczka foliowego i umieśc w lodówce.

0

Opinie o przepisie

Przepisy w Waszym wykonaniu

  • Salsa verde - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 1
  • Salsa verde - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 2
  • Salsa verde - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 3
  • Salsa verde - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 4
  • Salsa verde - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 5
  • Salsa verde - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 6
  • Salsa verde - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 7
  • Salsa verde - zdjęcie użytkownika - zaślepka
>
<

Mrożenie zupy to doskonały sposób na zrobienie zapasów. Ta metoda przyda się również wtedy, gdy zrobicie zbyt duże porcje i nie chcecie wyrzucać jedzenia. Jest jedno „ale”! Nie wszystkie zupy mogą być zamrożone, ponieważ wiele zależy od składników, które są w nich zawarte.

Czytaj więcej

Jesteście smakoszami tradycyjnej, polskiej kuchni? W takim razie z pewnością ciężko Wam się oprzeć pysznym gołąbkom. Nie jest to potrawa trudna do przyrządzenia, lecz potrafi sprawić nie lada problemy.

Czytaj więcej

przepisy.pl - Salsa verdeSalsa verde

Tapas to ogólna nazwa hiszpańskich szybkich przekąsek. Na półwyspie Iberyjski znane są setki rodzajów tapas. Mogą to być nadziewane oliwki lub papryczki, grillowane krewetki, panierowane małe rybki, roladki z bakłażana lub niewielkie zapiekane tartaletki, słone i pikantne z rozmaitymi farszami na jeden kęs. Do tapas często podaje się zimne aromatyczne sosy – dipy. Jednym z nich jest popularna salsa verde, czyli sos zielony – to prawdziwa bomba smaków i aromatów. Do jej zrobienia potrzebujesz ugotowanych jaj, czosnku, oliwy oraz mnóstwa natki pietruszki i przypraw. Wszystko dokładnie rozgnieć, najlepiej w moździerzu. Nie używaj do tego blendera, drobne kawałeczki jajek wyczuwalne w sosie, są tu pożądane. W salsa verde maczaj kawałki kiełbasy, chipsy lub koreczki z serów i warzyw. Możesz też użyć jej do sałatek zamiast majonezu.