Salsa verde przepis – Zobacz na przepisy.pl pixel

Salsa verde

Autor: przepisy.pl

ratingratingratingratingrating

5

heart
158 os.
cookedstopień trudności

łatwe

czas przygotowania
30 min.
ilość porcji
4 os.
Drukuj

55 osób wydrukowało

Pobierz pdf

130 osób zapisało

Udostępnij

Składniki

1 sztuka

3 sztuki

1 sztuka

2 sztuki

250

200 mililitrów

Przygotowanie krok po kroku

Krok 1

Bulionetkę Knorr rozprowadź w 200 mililitrach wody. Zagotuj do momentu, gdy wszystko się połączy.

Salsa verde - Krok 1

Krok 2

Ugotuj jajka na twardo. W międzyczasie pokrój czosnek oraz cebulę, i podsmaż na złotobrązowo na oliwie (wykorzystaj całą oliwę).

Salsa verde - Krok 2

Krok 3

Pietruszkę i jajka drobno posiekaj. Dodaj do cebuli i czosnku.

Salsa verde - Krok 3

Krok 4

Przełóż wszystkie składniki do moździerza.

Salsa verde - Krok 4

Krok 5

Wszystko mocno utrzyj. Jeśli nie masz moździerza, wykorzystaj mikser.

Salsa verde - Krok 5

Krok 6

Dolewaj bulion do czasu, gdy sos uzyska właściwą konsystencję. Podawaj sos salsa verde z grillowanym mięsem, rybami lub jako dodatek do chrupiącego pieczywa.

Salsa verde - Krok 6
przepisy.pl

Dobra rada:

Aby uzyskać jeszcze głębszy smak, do sosu salsa verde możesz dodać odrobinę świeżego soku z cytryny lub octu winnego. 

0

Opinie o przepisie

Przepisy w Waszym wykonaniu

  • Salsa verde - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 1
  • Salsa verde - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 2
  • Salsa verde - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 3
  • Salsa verde - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 4
  • Salsa verde - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 5
  • Salsa verde - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 6
  • Salsa verde - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 7
  • Salsa verde - zdjęcie użytkownika - zaślepka
>
<

Tradycyjna kuchnia polska pachnie leśnymi grzybami. Za najsmaczniejsze uznaje się rydze. Doczekały się nie tylko mnóstwa przepisów, ale także… piosenki, którą nuciło niejedno pokolenie. Choć to pieczarki najczęściej pojawiają się na naszych talerzach, nie mogą równać się z rudymi rydzami pod względem aromatu i bogactwa smaku. W kuchni wystarczy poświęcić im zaledwie kilka minut, by ich walory zachwyciły każdego konesera.

Czytaj więcej

Wigilijne pierogi, kulebiaki, różnorodne krokiety i paszteciki, staropolski bigos oraz łazanki… Te potrawy łączy jedno: wyśmienicie smakują z kapustą kiszoną. Można podawać ją jako dodatek do dania głównego, można wyczarować z niej wyborną zupę. A to dopiero kilka potraw z kapustą w roli głównej. W sklepach bez trudu znajdziemy woreczki i słoiki z gotowym produktem, ale żaden z nich nie będzie mógł równać się ze specjałem domowej roboty. Tym razem skupimy się na niepozornym składniku kiszonek, od którego zależy bardzo wiele. Ile sypiemy soli do kiszenia kapusty, by uzyskać upragniony efekt?

Czytaj więcej

przepisy.pl - Salsa verdeSalsa verde

Salsa verde Tapas to ogólna nazwa hiszpańskich szybkich przekąsek. Na półwyspie Iberyjskim znane są setki rodzajów tapas. Mogą to być nadziewane oliwki lub papryczki, grillowane krewetki, panierowane małe rybki, roladki z bakłażana lub niewielkie zapiekane tartaletki, słone i pikantne z rozmaitymi farszami na jeden kęs. Do tapas często podaje się zimne aromatyczne sosy – dipy. Jednym z nich jest popularna salsa verde, czyli sos zielony – to prawdziwa bomba smaków i aromatów.

Dla kogo?

Przepis na salsa verde sprawdzi się w menu fanów kuchni meksykańskiej oraz tych, którzy uwielbiają aromatyczne i świeże sosy. Jest to idealna opcja dla osób, które cenią prostotę przygotowania, a jednocześnie szukają intensywnych smaków.

Na jaką okazję?

Salsa verde jest idealnym wyborem na spotkania ze znajomymi, szybki obiad lub nawet kolację. Pasuje jako dodatek do grillowanego mięsa, warzyw, tacos czy nachos.

Czy wiesz, że?

Salsa verde jest bardzo prosta w przygotowaniu, a jej składniki można dostosować do własnych preferencji. Zamiast tradycyjnej kolendry, można dodać bazylii lub mięty. Świeże zioła i przyprawy to sekret jej sukcesu!

Dla urozmaicenia:

Można eksperymentować z dodatkami do salsy verde, aby nadać jej unikalny charakter. Prażone orzechy, np. pistacje, wprowadzą nutę chrupkości, a zmiksowanie jej z kawałkami awokado sprawi, że będzie jeszcze bardziej kremowa.

Jeżeli szukasz innych dań na bazie bulionu, wypróbuj nasz przepis na kremowe tagliatelle z kurczakiem i brokułami lub zapiekankę gyros z makaronem. Smacznego!