
Składniki
1 sztuka
3 sztuki
1 sztuka
2 sztuki
250
200 mililitrów
Przygotowanie krok po kroku
Krok 1
Bulionetkę Knorr rozprowadź w 200 mililitrach wody. Zagotuj do momentu, gdy wszystko się połączy.

Krok 2
Ugotuj jajka na twardo. W międzyczasie pokrój czosnek oraz cebulę, i podsmaż na złotobrązowo na oliwie (wykorzystaj całą oliwę).

Krok 3
Pietruszkę i jajka drobno posiekaj. Dodaj do cebuli i czosnku.

Krok 4
Przełóż wszystkie składniki do moździerza.

Krok 5
Wszystko mocno utrzyj. Jeśli nie masz moździerza, wykorzystaj mikser.

Krok 6
Dolewaj bulion do czasu, gdy sos uzyska właściwą konsystencję. Podawaj sos salsa verde z grillowanym mięsem, rybami lub jako dodatek do chrupiącego pieczywa.


Dobra rada:
Aby uzyskać jeszcze głębszy smak, do sosu salsa verde możesz dodać odrobinę świeżego soku z cytryny lub octu winnego.
Przepisy w Waszym wykonaniu

łatwe
Szlachetna i soczysta gęś doskonale podkreśla rangę każdej uroczystości. Często przygotowuje się ją w całości, ale zdarzają się kameralne przyjęcia, podczas których tak duża ilość mięsa nie jest potrzebna. Jeśli nie chcemy rezygnować z tego wyjątkowego rarytasu, dobrze jest postawić na mniejsze kawałki. Pierś nadaje się do tego znakomicie. Jak przyrządzić pierś z gęsi, by podkreślić wyśmienity smak mięsa? Od czego zacząć? Podpowiadamy, jak zamarynować gęś krok po kroku!
Czytaj więcejPolędwiczki wieprzowe jadasz tylko od święta i zazwyczaj wyłącznie w restauracji, w której ich przyrządzeniem zajmuje się profesjonalny szef kuchni? Po co się ograniczać? Smakiem tego delikatnego mięsa można cieszyć się znacznie częściej i to we własnej jadalni. Jak smażyć polędwiczki, żeby były soczyste? Jak przygotować mięso i z jakimi dodatkami je podawać? Wszystkiego dowiesz się z naszego poradnika dotyczącego tego, jak długo dusić polędwiczki wieprzowe.
Czytaj więcejPolecane przepisy
Inne przepisy
Salsa verde
Salsa verde Tapas to ogólna nazwa hiszpańskich szybkich przekąsek. Na półwyspie Iberyjskim znane są setki rodzajów tapas. Mogą to być nadziewane oliwki lub papryczki, grillowane krewetki, panierowane małe rybki, roladki z bakłażana lub niewielkie zapiekane tartaletki, słone i pikantne z rozmaitymi farszami na jeden kęs. Do tapas często podaje się zimne aromatyczne sosy – dipy. Jednym z nich jest popularna salsa verde, czyli sos zielony – to prawdziwa bomba smaków i aromatów.
Dla kogo?
Przepis na salsa verde sprawdzi się w menu fanów kuchni meksykańskiej oraz tych, którzy uwielbiają aromatyczne i świeże sosy. Jest to idealna opcja dla osób, które cenią prostotę przygotowania, a jednocześnie szukają intensywnych smaków.
Na jaką okazję?
Salsa verde jest idealnym wyborem na spotkania ze znajomymi, szybki obiad lub nawet kolację. Pasuje jako dodatek do grillowanego mięsa, warzyw, tacos czy nachos.
Czy wiesz, że?
Salsa verde jest bardzo prosta w przygotowaniu, a jej składniki można dostosować do własnych preferencji. Zamiast tradycyjnej kolendry, można dodać bazylii lub mięty. Świeże zioła i przyprawy to sekret jej sukcesu!
Dla urozmaicenia:
Można eksperymentować z dodatkami do salsy verde, aby nadać jej unikalny charakter. Prażone orzechy, np. pistacje, wprowadzą nutę chrupkości, a zmiksowanie jej z kawałkami awokado sprawi, że będzie jeszcze bardziej kremowa.
Jeżeli szukasz innych dań na bazie bulionu, wypróbuj nasz przepis na kremowe tagliatelle z kurczakiem i brokułami lub zapiekankę gyros z makaronem. Smacznego!


































