Salsa verde

Autor: przepisy.pl

ratingratingratingratingrating

4

150 os.
stopień trudności

łatwe

czas przygotowania
30 min.
ilość porcji
4 os.
Drukuj

45 osób wydrukowało

Pobierz pdf

98 osób zapisało

Udostępnij

Składniki

1 sztuka

3 sztuki

1 sztuka

2 sztuki

250

200 mililitrów

Przygotowanie krok po kroku

Krok 1

Bulionetkę Knorr rozprowadź w 200 mililitrach wody. Zagotuj do momentu, gdy wszystko się połączy.

Salsa verde - Krok 1

Krok 2

Ugotuj jajka na twardo. W międzyczasie pokrój czosnek oraz cebulę, i podsmaż na złotobrązowo na oliwie (wykorzystaj całą oliwę).

Salsa verde - Krok 2

Krok 3

Pietruszkę i jajka drobno posiekaj. Dodaj do cebuli i czosnku.

Salsa verde - Krok 3

Krok 4

Przełóż do moździerza.

Salsa verde - Krok 4

Krok 5

Wszystko mocno utrzyj. Jeśli nie masz moździerza, wykorzystaj mikser.

Salsa verde - Krok 5

Krok 6

Dolewaj bulion do czasu, gdy sos uzyska właściwą konsystencję.

Salsa verde - Krok 6
0

Opinie o przepisie

Przepisy w Waszym wykonaniu

  • Salsa verde - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 1
  • Salsa verde - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 2
  • Salsa verde - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 3
  • Salsa verde - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 4
  • Salsa verde - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 5
  • Salsa verde - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 6
  • Salsa verde - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 7
>
<

Samodzielne przygotowanie pizzy to świetna zabawa. Dowiedz się, jak zrobić ciasto na pizzę, a potem wybierz oryginalne dodatki. Wędzony łosoś, fenkuł, suszone śliwki, a może pesto z jarmużu…?

Czytaj więcej

Przygotowanie naleśników jest bardzo proste, wystarczy jedynie zdobyć odpowiedni przepis. Jaki jest sekret idealnych naleśników? Zdradzamy poniżej.

Czytaj więcej

przepisy.pl - Salsa verdeSalsa verde

Tapas to ogólna nazwa hiszpańskich szybkich przekąsek. Na półwyspie Iberyjski znane są setki rodzajów tapas. Mogą to być nadziewane oliwki lub papryczki, grillowane krewetki, panierowane małe rybki, roladki z bakłażana lub niewielkie zapiekane tartaletki, słone i pikantne z rozmaitymi farszami na jeden kęs. Do tapas często podaje się zimne aromatyczne sosy – dipy. Jednym z nich jest popularna salsa verde, czyli sos zielony – to prawdziwa bomba smaków i aromatów. Do jej zrobienia potrzebujesz ugotowanych jaj, czosnku, oliwy oraz mnóstwa natki pietruszki i przypraw. Wszystko dokładnie rozgnieć, najlepiej w moździerzu. Nie używaj do tego blendera, drobne kawałeczki jajek wyczuwalne w sosie, są tu pożądane. W salsa verde maczaj kawałki kiełbasy, chipsy lub koreczki z serów i warzyw. Możesz też użyć jej do sałatek zamiast majonezu.