Walentynkowe fondue serowe przepis – Zobacz na przepisy.pl pixel

Walentynkowe fondue serowe

Autor: Dorota Wdowińska-Rozbicka

ratingratingratingratingrating

Oceń pierwszy

heart
5 os.
cookedstopień trudności

łatwe

czas przygotowania
15 min.
ilość porcji
2 os.
Drukuj

8 osób wydrukowało

Pobierz pdf

6 osób zapisało

Udostępnij

Składniki

100 gramów

100 gramów

100 mililitrów

1 sztuka

1 szczypta

1 łyżeczka

1 sztuka

Przygotowanie krok po kroku

Krok 1

Ser ementaler i gruyere zetrzeć, wrzucić do garnka.

Krok 2

Do garnka dodać wino, mąkę ziemniaczaną.

Krok 3

Podgrzewać, cały czas mieszając aż sery zaczną się topić. Dodać przyprawy i wymieszać. Kiedy masa będzie gładka i uzyska jednolita konsystencję będzie gotowa.

Krok 4

Podawać w specjalnym naczyniu do fondue z podgrzewaczem, widelczykami i białym pieczywem pokrojonym w kostkę.

0

Opinie o przepisie

Przepisy w Waszym wykonaniu

  • Walentynkowe fondue serowe - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 1
  • Walentynkowe fondue serowe - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 2
  • Walentynkowe fondue serowe - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 3
  • Walentynkowe fondue serowe - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 4
  • Walentynkowe fondue serowe - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 5
  • Walentynkowe fondue serowe - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 6
  • Walentynkowe fondue serowe - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 7
  • Walentynkowe fondue serowe - zdjęcie użytkownika - zaślepka
>
<

Tradycyjna kuchnia polska pachnie leśnymi grzybami. Za najsmaczniejsze uznaje się rydze. Doczekały się nie tylko mnóstwa przepisów, ale także… piosenki, którą nuciło niejedno pokolenie. Choć to pieczarki najczęściej pojawiają się na naszych talerzach, nie mogą równać się z rudymi rydzami pod względem aromatu i bogactwa smaku. W kuchni wystarczy poświęcić im zaledwie kilka minut, by ich walory zachwyciły każdego konesera.

Czytaj więcej

Wigilijne pierogi, kulebiaki, różnorodne krokiety i paszteciki, staropolski bigos oraz łazanki… Te potrawy łączy jedno: wyśmienicie smakują z kapustą kiszoną. Można podawać ją jako dodatek do dania głównego, można wyczarować z niej wyborną zupę. A to dopiero kilka potraw z kapustą w roli głównej. W sklepach bez trudu znajdziemy woreczki i słoiki z gotowym produktem, ale żaden z nich nie będzie mógł równać się ze specjałem domowej roboty. Tym razem skupimy się na niepozornym składniku kiszonek, od którego zależy bardzo wiele. Ile sypiemy soli do kiszenia kapusty, by uzyskać upragniony efekt?

Czytaj więcej