
Składniki
2 sztuki
2 sztuki
1 pęczek
1 sztuka
50 gramów
2 łyżki
sos:
100 gramów
1 łyżeczka
1 łyżeczka
1 łyżeczka
30 mililitrów
1 szczypta
ciasto do pizzy:
1 kilogram
500 mililitrów
25 gramów
5 gramów
8 gramów
50 mililitrów
Przygotowanie krok po kroku
Krok 1
Przygotuj ciasto na pizzę. Połącz ze sobą mąkę i sól. W szklance wymieszaj ciepłą wodę z drożdżami i odstaw na kilka minut, żeby składniki zdążyły się ze sobą połączyć. Następnie stopniowo dodawaj drożdżowy zaczyn do mąki i wyrabiaj ciasto. W międzyczasie dodaj też olej. Ciasto zagniataj do momentu aż stanie się jednolite i sprężyste. Gotową kulę ciasta przelej wodą i odstaw na 10 minut do lodówki. Po upływie tego czasu wyciąg ciasto i odstaw w ciepłe miejsce do wyrośnięcia na kolejnych 20 minut.

Krok 2
Przygotuj sos do pizzy. W naczyniu wymieszaj dokładnie koncentrat pomidorowy z pozostałymi przyprawami i przypraw dobrze oregano.

Krok 3
Stolnicę lub blat stołu podsyp mąką, połóż ciasto i rozwałkuj lub uformuj placek ręcznie. Możesz przygotować jedną dużą pizzę lub podzielić ciasto na części i przyrządzić w ten sposób kilka mniejszych porcji. Klasyczne ciasto na pizzę po rozwałkowaniu powinno mieć ok. 1 centymetr grubości.

Krok 4
Placek umieść na blasze do pieczenia i posmaruj z wierzchu wcześniej przygotowanym sosem, starając się zachować 1 centymetr odstępu od rantu placka.

Krok 5
Dodaj składniki na pizzę. Na placku ułóż plastry pomidora na przemian z plastrami mozzarelli i posyp rozkruszoną mini kostką Knorr. Piecz w nagrzanym do 200°C piekarniku przez około 15 minut. Udekoruj listkami bazylii.


Dobra rada:
Jeśli lubisz serowe smaki, oprócz mozzarelli do pizzy możesz dodać również ulubiony ser żółty lub cheddar.
- Odpowiedz
- Odpowiedz
- Odpowiedz
- Odpowiedz
- Odpowiedz
- Odpowiedz
- Odpowiedz
- Odpowiedz
- Odpowiedz
- Odpowiedz
- Odpowiedz
- Odpowiedz
- Odpowiedz
Przepisy w Waszym wykonaniu

łatwe
Przyprawa w Mini kostkach Czosnek Knorr
Więcej przepisów z użyciem tego produktuPodobne przepisy
Dzisiaj zabieramy się za grillowanie najszlachetniejszych kawałków wołowiny – steków. Jak je przygotować, jak sprawdzić stopień wysmażenia i czym się różni t-bone od rostbefu – o tym przeczytacie w moim nowym wpisie. Po pierwsze – steki grillujemy na dobrze rozgrzanym grillu, bez przykrycia. Wysoka temperatura sprawia, że białko na powierzchni mięsa szybko się ścina i zabezpiecza stek przed utratą soków.
Czytaj więcejW sezonie na świeże warzywa zastanawiacie się, jak przygotować białe szparagi, żeby cieszyć się ich wykwintnym smakiem i luksusowym charakterem? Sprawdźcie, jak przyrządzić białe szparagi, żeby rozpływały się w ustach.
Czytaj więcejPolecane przepisy
Inne przepisy
Pizza margherita
Z czego słynie pizza margherita? Przepis ma swoją tajemnicę w niesamowitej prostocie. Pizza margherita to klasyka sama w sobie. Nie znajdziesz w niej wielu wyszukanych dodatków. Podstawą wykonania pizzy jest pyszne ciasto, pomidorowa baza, świeże pomidory oraz (co najważniejsze) dobrej jakości ser mozzarella, który sprawia, że pizza dosłownie rozpływa się w ustach.
Dla kogo?
Komu posmakuje pizza margherita? Przepis jest idealny dla miłośników pizzy! Jeśli zwykle wybierasz tę z jak największą liczbą dodatków, tym razem postaw na minimalizm. Na pewno nie pożałujesz, bo smak margherity wynagradza wszystko.
Na jaką okazję?
Pizza margherita to przepis na każdą okazję. Upiecz ją na sobotni obiad albo na spotkanie z przyjaciółmi. Pizza zawsze się sprawdzi!
Czy wiesz, że?
Margherita zawdzięcza swoją nazwę włoskiej królowej Małgorzacie Sabaudzkiej, której jeden z kucharzy zadedykował trzy rodzaje pizzy. Królowej najbardziej przypadła do gustu wersja z mozzarellą i tak powstała słynna pizza margherita.
Dla urozmaicenia:
Zastanawiasz się, jak podkreślić smak margherity? Najlepiej skropić ją dobrej jakości oliwą z oliwek. Już kilka kropel wystarczy, by ten serowy placek zyskał oryginalny smak.