Pizza margherita

Autor: przepisy.pl

ratingratingratingratingrating

64

2064 os.
stopień trudności

łatwe

czas przygotowania
50 min.
ilość porcji
3 os.
Drukuj

652 osoby wydrukowały

Pobierz pdf

1075 osób zapisało

Udostępnij

Składniki

2 sztuki

2 sztuki

1 pęczek

1 sztuka

50 gramów

2 łyżki

sos:

100 gramów

1 łyżeczka

1 łyżeczka

1 łyżeczka

30 mililitrów

1 szczypta

ciasto do pizzy:

1 kilogram

500 mililitrów

25 gramów

5 gramów

8 gramów

50 mililitrów

Przygotowanie krok po kroku

Krok 1

Składniki na ciasto do pizzy połącz ze sobą dobrze wyrabiając na stolnicy, odstaw na 10 minut do lodówki skropione wodą, po 10 minutach wyjmij do wyrośnięcia w ciepłym miejscu na 20 minut.

Pizza margherita - Krok 1

Krok 2

Składniki na sos do pizzy wymieszaj ze sobą dokładnie i dopraw pieprzem do smaku.

Pizza margherita - Krok 2

Krok 3

Stolnicę lub blat stołu podsyp mąką, połóż ciasto i rozwałkuj lub uformuj placek ręcznie. Placek powinien mieć około 28 centymetrów średnicy i 1 centymetr grubości.

Pizza margherita - Krok 3

Krok 4

Placek umieść na blasze i posmaruj z wierzchu wcześniej przygotowanym sosem starając się zachować 1 centymetr odstępu od rantu placka.

Pizza margherita - Krok 4

Krok 5

Ułóż dookoła plastry pomidora na przemian z plastrami mozzarelli i posyp rozkruszoną mini kostką Knorr. Piecz w nagrzanym do 200 piekarniku około 15 minut. Udekoruj listkami bazylii.

Pizza margherita - Krok 5
4

Opinie o przepisie

  • Justyna Orzechowska

    Justyna Orzechowska, 07.01.2019

    wyszło mi :)) pychotka

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Magdalena Kiepura

    Magdalena Kiepura, 17.03.2016

    pycha :-)))

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Rafał Rakieć

    Rafał Rakieć, 20.02.2016

    Smaczne

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Julia Gołąbek

    Julia Gołąbek, 23.01.2016

    Jak dla mnie?? Szybki, łatwy, prosty przepis - wyszło mi za pierwszym razem! Polecam ☺

    Odpowiedz Odpowiedz

Przepisy w Waszym wykonaniu

  • Pizza margherita - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 1
  • Pizza margherita - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 2
  • Pizza margherita - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 3
  • Pizza margherita - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 4
  • Pizza margherita - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 5
  • Pizza margherita - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 6
  • Pizza margherita - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 7
>
<

Samodzielne przygotowanie pizzy to świetna zabawa. Dowiedz się, jak zrobić ciasto na pizzę, a potem wybierz oryginalne dodatki. Wędzony łosoś, fenkuł, suszone śliwki, a może pesto z jarmużu…?

Czytaj więcej

Przygotowanie naleśników jest bardzo proste, wystarczy jedynie zdobyć odpowiedni przepis. Jaki jest sekret idealnych naleśników? Zdradzamy poniżej.

Czytaj więcej

przepisy.pl - Pizza margheritaPizza margherita

Pizza to potrawa, która budzi wiele emocji. Nie ustają spory, jakie dodatki są najlepsze i która pizza ma prawo być nazywana prawdziwie włoską. Na szczęście ten przepis nie budzi kontrowersji. Pizza margarita to klasyka sama w sobie. Charakteryzuje się prostymi, odpowiednio skomponowanymi składnikami. Już dziś wypróbuj ten przysmak prosto ze słonecznej Italii.

Dla kogo?

Dla miłośników pizzy! Jeśli zwykle wybierasz tę z jak największą liczbą dodatków, tym razem postaw na minimalizm. Na pewno nie pożałujesz, bo smak pizzy margarity z niewieloma składnikami wynagradza wszystko. 

Na jaką okazję?

Pizza margerita to przepis na każdą okazję. Upiecz ją na sobotni obiad albo na spotkanie z przyjaciółmi. Pizza zawsze się sprawdzi!

Czy wiesz, że?

Margerita zawdzięcza swoją nazwę włoskiej królowej Małgorzacie Sabaudzkiej, której jeden z kucharzy zadedykował trzy rodzaje pizzy. Królowej najbardziej przypadła do gustu wersja z mozzarellą i tak powstała słynna pizza margerita.

Dla urozmaicenia:

Zastanawiasz się, z jakim sosem podać pizzę? Najlepiej skropić ją dobrej jakości oliwą z oliwek. Będzie smacznie!