Pizza margherita

- Krok 1Składniki na ciasto do pizzy połącz ze sobą dobrze wyrabiając na stolnicy, odstaw na 10 minut do lodówki skropione wodą, po 10 minutach wyjmij do wyrośnięcia w ciepłym miejscu na 20 minut.
- Krok 2Składniki na sos do pizzy wymieszaj ze sobą dokładnie i dopraw pieprzem do smaku.
- Krok 3Stolnicę lub blat stołu podsyp mąką, połóż ciasto i rozwałkuj lub uformuj placek ręcznie. Placek powinien mieć około 28 centymetrów średnicy i 1 centymetr grubości.
- Krok 4Placek umieść na blasze i posmaruj z wierzchu wcześniej przygotowanym sosem starając się zachować 1 centymetr odstępu od rantu placka.
- Krok 5Ułóż dookoła plastry pomidora na przemian z plastrami mozzarelli i posyp rozkruszoną mini kostką Knorr. Piecz w nagrzanym do 200 piekarniku około 15 minut. Udekoruj listkami bazylii.

Klimat Turcji sprzyja uprawie roślin, w tym ziół, które charakteryzują się intensywnym aromatem. Oregano – bliski brat majeranku – jest tego przykładem. Dania tureckie są dziś obecne w wielu kuchniach krajów europejskich, tak jak np. pilaw, czyli potrawa z ryżu z dodatkiem innych składników.

Pizza to potrawa, która budzi wiele emocji. Nie ustają spory, jakie dodatki są najlepsze i która pizza ma prawo być nazywana prawdziwie włoską. Na szczęście ten przepis nie budzi kontrowersji. Pizza margarita to klasyka sama w sobie. Charakteryzuje się prostymi, odpowiednio skomponowanymi składnikami. Już dziś wypróbuj ten przysmak prosto ze słonecznej Italii.
Dla kogo?
Dla miłośników pizzy! Jeśli zwykle wybierasz tę z jak największą liczbą dodatków, tym razem postaw na minimalizm. Na pewno nie pożałujesz, bo smak pizzy margarity z niewieloma składnikami wynagradza wszystko.
Na jaką okazję?
Pizza margerita to przepis na każdą okazję. Upiecz ją na sobotni obiad albo na spotkanie z przyjaciółmi. Pizza zawsze się sprawdzi!
Czy wiesz, że?
Margerita zawdzięcza swoją nazwę włoskiej królowej Małgorzacie Sabaudzkiej, której jeden z kucharzy zadedykował trzy rodzaje pizzy. Królowej najbardziej przypadła do gustu wersja z mozzarellą i tak powstała słynna pizza margerita.
Dla urozmaicenia:
Zastanawiasz się, z jakim sosem podać pizzę? Najlepiej skropić ją dobrej jakości oliwą z oliwek. Będzie smacznie!