Pizza Margherita - przepis: składniki na ciasto i sos | Przepisy.pl pixel

Pizza margherita

Autor: przepisy.pl

ratingratingratingratingrating

71

2528 os.
cookedstopień trudności

łatwe

czas przygotowania
50 min.
ilość porcji
3 os.
Drukuj

768 osób wydrukowało

Pobierz pdf

1323 osoby zapisały

Udostępnij

Składniki

2 sztuki

2 sztuki

1 pęczek

1 sztuka

50 gramów

2 łyżki

sos:

100 gramów

1 łyżeczka

1 łyżeczka

1 łyżeczka

30 mililitrów

1 szczypta

ciasto do pizzy:

1 kilogram

500 mililitrów

25 gramów

5 gramów

8 gramów

50 mililitrów

Przygotowanie krok po kroku

Krok 1

Przygotuj ciasto na pizzę. Połącz ze sobą mąkę i sól. W szklance wymieszaj ciepłą wodę z drożdżami i odstaw na kilka minut, żeby składniki zdążyły się ze sobą połączyć. Następnie stopniowo dodawaj drożdżowy zaczyn do mąki i wyrabiaj ciasto. W międzyczasie dodaj też olej. Ciasto zagniataj do momentu aż stanie się jednolite i sprężyste. Gotową kulę ciasta przelej wodą i odstaw na 10 minut do lodówki. Po upływie tego czasu wyciąg ciasto i odstaw w ciepłe miejsce do wyrośnięcia na kolejnych 20 minut.

Pizza margherita - Krok 1

Krok 2

Przygotuj sos do pizzy. W naczyniu wymieszaj dokładnie koncentrat pomidorowy z pozostałymi przyprawami i przypraw dobrze oregano.

Pizza margherita - Krok 2

Krok 3

Stolnicę lub blat stołu podsyp mąką, połóż ciasto i rozwałkuj lub uformuj placek ręcznie. Możesz przygotować jedną dużą pizzę lub podzielić ciasto na części i przyrządzić w ten sposób kilka mniejszych porcji. Klasyczne ciasto na pizzę po rozwałkowaniu powinno mieć ok. 1 centymetr grubości.

Pizza margherita - Krok 3

Krok 4

Placek umieść na blasze do pieczenia i posmaruj z wierzchu wcześniej przygotowanym sosem, starając się zachować 1 centymetr odstępu od rantu placka.

Pizza margherita - Krok 4

Krok 5

Dodaj składniki na pizzę. Na placku ułóż plastry pomidora na przemian z plastrami mozzarelli i posyp rozkruszoną mini kostką Knorr. Piecz w nagrzanym do 200°C piekarniku przez około 15 minut. Udekoruj listkami bazylii.

Pizza margherita - Krok 5
przepisy.pl

Dobra rada:

Jeśli lubisz serowe smaki, oprócz mozzarelli do pizzy możesz dodać również ulubiony ser żółty lub cheddar.

13

Opinie o przepisie

  • Monika Lemko

    Monika Lemko , 30.06.2021

    Tak. Zapomniałam dodać że najlepsza mąka do pizzy to typ OO i dodajemy oliwę z oliwek do ciasta :)

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Monika Lemko

    Monika Lemko , 30.06.2021

    Tak. ciasto do pizzy, za dużo cukru, woda powinna być ciepła ok. 37 stopni. Teraz jest sezon na pomidory, więc sos bym z świeżych przygotowała, ewentualnie z pomidorów z puszki. Z mozzarelli białej podczas dłuższego pieczenia oddziela się woda, proponuje albo zwiększyć temp. piekarnika, jednocześnie skróci to czas pieczenia, albo dodać ją nieco później.

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Paulina Suchanecka

    Paulina Suchanecka , 28.06.2021

    TAK. Pizza najprostsza z możliwych - każdemu zasmakuje, najlepsza gdy na kamieniu się ją przygotowuje!!!!! Czasem oliwą z oliwek ją poleje, eksplozja smaków w ustach się dzieje!!!! Choć to składniki są podstawowe to są najlepsze no i kultowe!!! :)

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Iza Pałasz

    Iza Pałasz , 27.06.2021

    TAK. Z cukru, wody i mąki odczyn będę robiła, moją ulubioną pizzę tworzyła. Zaczyn na 30 minut odstawię, odprężę się nieco przy kawie... Odczyn połączę z mąką, solą, oliwą i będę wyrabiała, w kuchni się spełniała... Ciasto do wyrośnięcia odstawić trzeba, tym daniem przychylę rodzinie nieba... Później pizzę uformuję, na blachę położę, mnóstwo serca w pracę włożę. Sos pomidorowy teraz przygotuję, niechaj pizza w kuchni triumfuje! Oliwę rozgrzeję na patelni, dodam koncentrat, pomidory, bazylię, solą i pieprzem doprawię, taką pizzą wszystkim radość sprawię! Ciasto sosem posmaruję, jestem pewna, że wszystkim zasmakuje! Dodam pokrojoną mozzarellę i do piekarnika włożę, uwielbiam pizzę, gdy ciepło na dworze! Ze świeżą bazylią będę podawała i w sosie czosnkowym maczała. SMACZNEGO!!! 

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Joanna Szewczyk

    Joanna Szewczyk , 23.06.2021

    TAK. Pizza Margherita to jedna z moich ulubionych, przygotowałam ją wg. przepisu, ale dodałam do niej jeden składnik, który sprawił, że smakowała mi jeszcze bardziej – czosnek, pokrojony w cieniutkie plasterki. No i dodatkowo moja pizza nie jest zwykłym prostym plackiem – ma zaplatany brzeg. Aby uzyskać efekt zaplecionego warkocza rozwałkowany placek ponacinałam dookoła promieniście w odstępach ok.2 cm na długość ok. 6 cm, a następnie zaplotłam naprzemiennie powstałe paski, kierując je do środka. Potem nałożyłam wszystkie składniki i upiekłam. W środku plecionego brzegu można także umieścić dodatkową mozzarellę, układając ją wcześniej na cieście przed zaplataniem. Zobaczcie jak wygląda pizza Margherita w mojej wersji, dołączam zdjęcie :)

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Beata Uliasz

    Beata Uliasz , 22.06.2021

    TAK. Moje eksperymenty kulinarne ewaluowały… Dziś obiektem kreatywnego podejścia pizze się stały. Zatem proponuję teraz pizzę w wakacyjnej odsłonie: jest nią ARBUZOWA PIZZA, która w jogurcie greckim i sezonowych owocach tonie <3 To wariacja kulinarna na pograniczu dania i deseru… Wierzę, że zyska miłośników wielu!

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Renata Gołąbek

    Renata Gołąbek , 26.01.2021

    Pyszna pizza

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Małgorzata Cygan

    Małgorzata Cygan , 26.06.2020

    pycha

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Dany Starszy Garbi

    Dany Starszy Garbi , 11.06.2020

    Po prostu MNIAM

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Justyna Orzechowska

    Justyna Orzechowska , 07.01.2019

    wyszło mi :)) pychotka

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Magdalena Kiepura

    Magdalena Kiepura , 17.03.2016

    pycha :-)))

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Rafał Rakieć

    Rafał Rakieć , 20.02.2016

    Smaczne

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Julia Gołąbek

    Julia Gołąbek , 23.01.2016

    Jak dla mnie?? Szybki, łatwy, prosty przepis - wyszło mi za pierwszym razem! Polecam ☺

    Odpowiedz Odpowiedz

Przepisy w Waszym wykonaniu

  • Pizza margherita - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 1
  • Pizza margherita - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 2
  • Pizza margherita - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 3
  • Pizza margherita - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 4
  • Pizza margherita - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 5
  • Pizza margherita - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 6
  • Pizza margherita - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 7
>
<

Przygotowania do Świąt Wielkanocnych zawsze są świetną okazją dla wszystkich kucharzy, żeby się wykazać. Oto czas powrotu do tradycyjnych receptur – w końcu niektóre z potraw jadane są wyłącznie raz w roku właśnie przy tej okazji.

Czytaj więcej

W tę Wielkanoc przygotuj wyjątkowe, smaczne dania inspirowane sprawdzonymi, klasycznymi przepisami. Dobre będą nie tylko faszerowane jajka, ale również różnego rodzaju mięsa.

Czytaj więcej

przepisy.pl - Pizza margheritaPizza margherita

Z czego słynie pizza margherita? Przepis ma swoją tajemnicę w niesamowitej prostocie. Pizza margherita to klasyka sama w sobie. Nie znajdziesz w niej wielu wyszukanych dodatków. Podstawą wykonania pizzy jest pyszne ciasto, pomidorowa baza, świeże pomidory oraz (co najważniejsze) dobrej jakości ser mozzarella, który sprawia, że pizza dosłownie rozpływa się w ustach.

Dla kogo?

Komu posmakuje pizza margherita? Przepis jest idealny dla miłośników pizzy! Jeśli zwykle wybierasz tę z jak największą liczbą dodatków, tym razem postaw na minimalizm. Na pewno nie pożałujesz, bo smak margherity wynagradza wszystko.

Na jaką okazję?

Pizza margherita to przepis na każdą okazję. Upiecz ją na sobotni obiad albo na spotkanie z przyjaciółmi. Pizza zawsze się sprawdzi!

Czy wiesz, że?

Margherita zawdzięcza swoją nazwę włoskiej królowej Małgorzacie Sabaudzkiej, której jeden z kucharzy zadedykował trzy rodzaje pizzy. Królowej najbardziej przypadła do gustu wersja z mozzarellą i tak powstała słynna pizza margherita.

Dla urozmaicenia:

Zastanawiasz się, jak podkreślić smak margherity? Najlepiej skropić ją dobrej jakości oliwą z oliwek. Już kilka kropel wystarczy, by ten serowy placek zyskał oryginalny smak.