
Składniki
100 gramów
200 gramów
1 sztuka
3 sztuki
200 gramów
3 sztuki
2 łyżki
50 gramów
ciasto do pizzy:
1 kilogram
500 mililitrów
25 gramów
20 gramów
50 mililitrów
8 gramów
sos do pizzy:
100 gramów
1 łyżka
1 łyżeczka
2 łyżeczki
30 mililitrów
Przygotowanie krok po kroku
Krok 1
Cebulę i czosnek posiekaj, pomidorki pokrój na połówki.
Krok 2
Składniki na ciasto do pizzy połącz ze sobą dobrze wyrabiając na stolnicy, odstaw na 10 minut do lodówki skropione wodą, po 10 minutach wyjmij do wyrośnięcia w ciepłym miejscu na 20 minut.
Krok 3
Składniki na sos do pizzy połącz ze sobą tak, by nie było grudek, dodaj mini kostki czosnek Knorr i dopraw pieprzem do smaku.
Krok 4
Stolnicę lub blat stołu podsyp mąką, połóż ciasto i rozwałkuj lub uformuj placek ręcznie. Placek powinien mieć około 28 centymetrów średnicy i 1 centymetr grubości.
Krok 5
Placek umieść na blasze i posmaruj z wierzchu wcześniej przygotowanym sosem starając się zachować centymetr odstępu od rantu placka.
Krok 6
Na wierzchu pizzy ułóż tarty ser mozzarella oraz niewielką ilość cebuli i czosnku. Na wierzchu poukładaj owoce morza oraz połówki pomidorów malinowych. Piecz w nagrzanym do 200 stopni piekarniku około 15 minut. Pizzę przed podaniem polej kilkoma kroplami oliwy.
Przepisy w Waszym wykonaniu

łatwe
Przyprawa w Mini kostkach Czosnek Knorr
Więcej przepisów z użyciem tego produktuNie wiesz, z czym jeść bób? Możliwości jest wiele. Warto z nich korzystać, bo młody bób to prawdziwy przysmak. Bez względu czy podacie go w sałatce czy wykorzystacie do ugotowania zupy, nie pożałujecie decyzji o włożeniu go do sklepowego koszyka. Zacznijmy jednak od postaw. Ustalmy, jak jeść bób oraz jak go podawać. Ze skórką czy bez? W jakiej wersji smakuje lepiej?
Czytaj więcejRobienie przetworów jest najprostszym i zdecydowanie najsmaczniejszym sposobem na to, by zachować smaki wiosny, lata i jesieni na dłużej. Można robić setki zdjęć krajobrazów, by cieszyć nimi oko w sezonie zimowym, ale to smaczny posiłek pozwoli w pełni poczuć atmosferę cieplejszych miesięcy. Przygotowanie słoików ze smakowitą zawartością musi obejmować patenty, które pozwolą zachować świeżość przetworów. Jednym z najmniej kłopotliwych sposobów jest pasteryzowanie słoików w piekarniku. Unikniecie dużego zamieszania w kuchni, które często łączy się z pasteryzacją na mokro. Przedstawiamy kilka wskazówek, które wyjaśnią, na czym dokładnie polega wekowanie w piekarniku i czym charakteryzuje się pasteryzacja na sucho.
Czytaj więcejPolecane przepisy
Inne przepisy
Pizza frutti di mare
Któż nie lubi pizzy? Margherita, hawajska, capricciosa… Ale zaraz, zaraz – zaszalejmy! Przepis na pizzę frutti di mare, czyli z owocami morza, to coś, co na pewno warto wypróbować.
Dla kogo?
Zdecydowanie dla wielbicieli tego jednego z flagowych dań kuchni włoskiej! Także dla tych, którzy wprost przepadają za owocami morza, i tych, którzy do tej pory jeszcze nie odważyli się ich spróbować. Dajmy się przekonać!
Na jaką okazję?
Nasza nietuzinkowa propozycja wpisze się świetnie w imprezę tematyczną we włoskim stylu, ale sprawdzi się też jako oryginalna, piknikowa przekąska!
Czy wiesz, że?
Za pierwszą i najstarszą pizzerię świata uznaje się neapolitańską Anticę Pizzerię Port’Alb. Działa ona od 1830 roku!
Dla urozmaicenia:
Na pizzę frutti di mare możesz położyć takie składniki, jakie tylko chcesz. W towarzystwie owoców morza i pomidorów malinowych dobrze będą się czuły także np. brokuły.