Pizza z owocami morza - frutti di mare: przepis | Przepisy.pl pixel

Pizza frutti di mare

Autor: przepisy.pl

ratingratingratingratingrating

11

heart
203 os.
cookedstopień trudności

łatwe

czas przygotowania
45 min.
ilość porcji
3 os.
Drukuj

90 osób wydrukowało

Pobierz pdf

226 osób zapisało

Udostępnij

Składniki

100 gramów

200 gramów

1 sztuka

3 sztuki

200 gramów

3 sztuki

2 łyżki

50 gramów

ciasto do pizzy:

1 kilogram

500 mililitrów

25 gramów

20 gramów

50 mililitrów

8 gramów

sos do pizzy:

100 gramów

1 łyżka

1 łyżeczka

2 łyżeczki

30 mililitrów

Przygotowanie krok po kroku

Krok 1

Cebulę i czosnek posiekaj, pomidorki pokrój na połówki.

Krok 2

Składniki na ciasto do pizzy połącz ze sobą dobrze wyrabiając na stolnicy, odstaw na 10 minut do lodówki skropione wodą, po 10 minutach wyjmij do wyrośnięcia w ciepłym miejscu na 20 minut.

Krok 3

Składniki na sos do pizzy połącz ze sobą tak, by nie było grudek, dodaj mini kostki czosnek Knorr i dopraw pieprzem do smaku.

Krok 4

Stolnicę lub blat stołu podsyp mąką, połóż ciasto i rozwałkuj lub uformuj placek ręcznie. Placek powinien mieć około 28 centymetrów średnicy i 1 centymetr grubości.

Krok 5

Placek umieść na blasze i posmaruj z wierzchu wcześniej przygotowanym sosem starając się zachować centymetr odstępu od rantu placka.

Krok 6

Na wierzchu pizzy ułóż tarty ser mozzarella oraz niewielką ilość cebuli i czosnku. Na wierzchu poukładaj owoce morza oraz połówki pomidorów malinowych. Piecz w nagrzanym do 200 stopni piekarniku około 15 minut. Pizzę przed podaniem polej kilkoma kroplami oliwy.

0

Opinie o przepisie

Przepisy w Waszym wykonaniu

  • Pizza frutti di mare  - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 1
  • Pizza frutti di mare  - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 2
  • Pizza frutti di mare  - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 3
  • Pizza frutti di mare  - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 4
  • Pizza frutti di mare  - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 5
  • Pizza frutti di mare  - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 6
  • Pizza frutti di mare  - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 7
  • Pizza frutti di mare  - zdjęcie użytkownika - zaślepka
>
<

Marynowanie maślaków to doskonała metoda na zrobienie przetworów z leśnych zdobyczy. Grzybki w tej formie zyskują nowe oblicze, wyrazisty smak i niepowtarzalny aromat. Warto więc przygotować je, schować do spiżarni i wyjąć, gdy najdzie Was ochota lub pojawią się niespodziewani goście. Jak zamarynować maślaki? Czy to trudny i długi proces? Przychodzimy z pomocą i odpowiedziami. Zapraszamy!

Czytaj więcej

Kanie to grzyby słynące ze swojego charakterystycznego kapelusza i delikatnego smaku, który urozmaica wiele potraw. Wykorzystujemy je do przyrządzenia farszu na pierogi, a także traktujemy te leśne przysmaki jako zamiennik mięsa.

Czytaj więcej

przepisy.pl - Pizza frutti di mare Pizza frutti di mare

Któż nie lubi pizzy? Margherita, hawajska, capricciosa… Ale zaraz, zaraz – zaszalejmy! Przepis na pizzę frutti di mare, czyli z owocami morza, to coś, co na pewno warto wypróbować.

Dla kogo?

Zdecydowanie dla wielbicieli tego jednego z flagowych dań kuchni włoskiej! Także dla tych, którzy wprost przepadają za owocami morza, i tych, którzy do tej pory jeszcze nie odważyli się ich spróbować. Dajmy się przekonać!

Na jaką okazję?

Nasza nietuzinkowa propozycja wpisze się świetnie w imprezę tematyczną we włoskim stylu, ale sprawdzi się też jako oryginalna, piknikowa przekąska!

Czy wiesz, że?

Za pierwszą i najstarszą pizzerię świata uznaje się neapolitańską Anticę Pizzerię Port’Alb. Działa ona od 1830 roku!

Dla urozmaicenia:

Na pizzę frutti di mare możesz położyć takie składniki, jakie tylko chcesz. W towarzystwie owoców morza i pomidorów malinowych dobrze będą się czuły także np. brokuły.