Pizza 4 sery z szynką przepis – Zobacz na przepisy.pl pixel

Pizza 4 sery z szynką

Autor: przepisy.pl

ratingratingratingratingrating

19

766 os.
cookedstopień trudności

łatwe

czas przygotowania
60 min.
ilość porcji
2 os.
Drukuj

250 osób wydrukowało

Pobierz pdf

358 osób zapisało

Udostępnij

Składniki

4 plastry

70 gramów

1 sztuka

70 gramów

1 sztuka

70 gramów

2 sztuki

1 łyżka

10 sztuk

1 łyżka

125 mililitrów

ciasto do pizzy:

1 kilogram

500 mililitrów

25 gramów

20 gramów

50 mililitrów

8 gramów

sos:

100 gramów

1 łyżeczka

1 łyżeczka

2 łyżeczki

30 mililitrów

Przygotowanie krok po kroku

Krok 1

Składniki na ciasto do pizzy połącz ze sobą dobrze wyrabiając na stolnicy, odstaw na 10 minut do lodówki skropione wodą, po 10 minutach wyjmij do wyrośnięcia w ciepłym miejscu na 20 minut.

Pizza 4 sery z szynką - Krok 1

Krok 2

Składniki na sos do pizzy połącz ze sobą tak, by nie było grudek, dodaj mini kostkę Knorr i dopraw pieprzem do smaku.

Pizza 4 sery z szynką - Krok 2

Krok 3

Przygotuj dodatki: czosnek posiekaj, szynkę pokrój na mniejsze części, żółty ser zetrzyj, mozzarellę pokrój w plastry.

Pizza 4 sery z szynką - Krok 3

Krok 4

Uformuj z wyrośniętego ciasta pizzę o średnicy około 28 centymetrów i grubości około 1 centymetra. Formuj rękoma lub za pomocą wałka (w razie potrzeby podsyp ciasto odrobiną mąki). Podwiń lekko brzegi ciasta, tworząc podwyższenie, aby sos nie wypłynął na zewnątrz.

Pizza 4 sery z szynką - Krok 4

Krok 5

Posmaruj ciasto przygotowanym sosem do pizzy, zostawiając czysty brzeg.

Pizza 4 sery z szynką - Krok 5

Krok 6

Równomiernie rozłóż na sosie czosnek, posyp żółtym serem. Na nim rozłóż równomiernie plastry sera mozzarella i mimolette oraz pokruszonym lazurem.

Pizza 4 sery z szynką - Krok 6

Krok 7

Rozłóż szynkę, oprósz oregano. Następnie nagrzej piekarnik do 220 stopni. Piecz pizzę około 15 minut. Podawaj obłożoną listkami bazylii.

Pizza 4 sery z szynką - Krok 7
4

Opinie o przepisie

  • Rafał Sikorski

    Rafał Sikorski , 22.01.2022

    wow ale pulchne ciasto

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Magdalena żygadło

    Magdalena żygadło , 08.01.2020

    ok

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Patryk Kuchnia

    Patryk Kuchnia , 24.05.2018

    Przepyszne spróbujcie ...

    Odpowiedz Odpowiedz
  • julia antoniak

    julia antoniak , 08.10.2016

    Lubie to

    Odpowiedz Odpowiedz

Przepisy w Waszym wykonaniu

  • Pizza 4 sery z szynką - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 1
  • Pizza 4 sery z szynką - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 2
  • Pizza 4 sery z szynką - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 3
  • Pizza 4 sery z szynką - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 4
  • Pizza 4 sery z szynką - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 5
  • Pizza 4 sery z szynką - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 6
  • Pizza 4 sery z szynką - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 7
  • Pizza 4 sery z szynką - zdjęcie użytkownika - zaślepka
>
<

Wiosna i lato to świetny czas na urządzenie grilla. Soczyste żeberka, wyrazista karkówka, ryba z chrupiącą skórką czy podpieczone warzywa i owoce – ich cechą wspólną jest intensywny aromat oraz smak.
Co na grilla? Oto kilka porad.

Czytaj więcej

Mówi się, że jedna jaskółka wiosny nie czyni, ale gdy w ogrodach pojawia się smukły rabarbar, można mieć pewność, że zima odeszła na dobre. Oficjalnie uważany jest za warzywo, lecz doskonale sprawdza się w owocowych kompotach w połączeniu z truskawkami i licznych deserach.

Czytaj więcej

przepisy.pl - Pizza 4 sery z szynkąPizza 4 sery z szynką

Masz ochotę na aromatyczną pizzę 4 sery z szynką? Zaskoczy cię swoim wyszukanym smakiem i prostotą przygotowania. Idealnie wypieczone ciasto i mieszanka serowych smaków tworzą pizzę, której nie oprze się żaden smakosz włoskiej kuchni. Jakie sery wybrać, by nasze twoje wypadło znakomicie? Na początek ser żółty. Będziesz go trzeć, dlatego musi być twardy. Idealnie nada się ementaler lub gouda. Następnie pizzę ozdób plastrami mozzarelli – po roztopieniu staje się ciągła i wręcz rozpływa się w ustach. Kolejnym serem dodawanym do pizzy będzie wytwarzany we Francji ser mimolette. Ma on łagodny i lekko słodkawy smak, który idealnie komponuje się z resztą składników. Ostatnim w tej smakowej kompozycji będzie ser pleśniowy. Może być nim Lazur. Na wierzch jeszcze plastry szynki parmeńskiej i pizza gotowa. Smacznego!