
Składniki
4 plastry
70 gramów
1 sztuka
70 gramów
1 sztuka
70 gramów
2 sztuki
1 łyżka
10 sztuk
1 łyżka
125 mililitrów
ciasto do pizzy:
1 kilogram
500 mililitrów
25 gramów
20 gramów
50 mililitrów
8 gramów
sos:
100 gramów
1 łyżeczka
1 łyżeczka
2 łyżeczki
30 mililitrów
Przygotowanie krok po kroku
Krok 1
Składniki na ciasto do pizzy połącz ze sobą dobrze wyrabiając na stolnicy, odstaw na 10 minut do lodówki skropione wodą, po 10 minutach wyjmij do wyrośnięcia w ciepłym miejscu na 20 minut.

Krok 2
Składniki na sos do pizzy połącz ze sobą tak, by nie było grudek, dodaj mini kostkę Knorr i dopraw pieprzem do smaku.

Krok 3
Przygotuj dodatki: czosnek posiekaj, szynkę pokrój na mniejsze części, żółty ser zetrzyj, mozzarellę pokrój w plastry.

Krok 4
Uformuj z wyrośniętego ciasta pizzę o średnicy około 28 centymetrów i grubości około 1 centymetra. Formuj rękoma lub za pomocą wałka (w razie potrzeby podsyp ciasto odrobiną mąki). Podwiń lekko brzegi ciasta, tworząc podwyższenie, aby sos nie wypłynął na zewnątrz.

Krok 5
Posmaruj ciasto przygotowanym sosem do pizzy, zostawiając czysty brzeg.

Krok 6
Równomiernie rozłóż na sosie czosnek, posyp żółtym serem. Na nim rozłóż równomiernie plastry sera mozzarella i mimolette oraz pokruszonym lazurem.

Krok 7
Rozłóż szynkę, oprósz oregano. Następnie nagrzej piekarnik do 220 stopni. Piecz pizzę około 15 minut. Podawaj obłożoną listkami bazylii.

- Odpowiedz
- Odpowiedz
- Odpowiedz
- Odpowiedz
- Odpowiedz
Przepisy w Waszym wykonaniu
Przyprawa w Mini kostkach Czosnek Knorr
Więcej przepisów z użyciem tego produktuPodobne przepisy
Nie wiesz, z czym jeść bób? Możliwości jest wiele. Warto z nich korzystać, bo młody bób to prawdziwy przysmak. Bez względu czy podacie go w sałatce czy wykorzystacie do ugotowania zupy, nie pożałujecie decyzji o włożeniu go do sklepowego koszyka. Zacznijmy jednak od postaw. Ustalmy, jak jeść bób oraz jak go podawać. Ze skórką czy bez? W jakiej wersji smakuje lepiej?
Czytaj więcejRobienie przetworów jest najprostszym i zdecydowanie najsmaczniejszym sposobem na to, by zachować smaki wiosny, lata i jesieni na dłużej. Można robić setki zdjęć krajobrazów, by cieszyć nimi oko w sezonie zimowym, ale to smaczny posiłek pozwoli w pełni poczuć atmosferę cieplejszych miesięcy. Przygotowanie słoików ze smakowitą zawartością musi obejmować patenty, które pozwolą zachować świeżość przetworów. Jednym z najmniej kłopotliwych sposobów jest pasteryzowanie słoików w piekarniku. Unikniecie dużego zamieszania w kuchni, które często łączy się z pasteryzacją na mokro. Przedstawiamy kilka wskazówek, które wyjaśnią, na czym dokładnie polega wekowanie w piekarniku i czym charakteryzuje się pasteryzacja na sucho.
Czytaj więcejPolecane przepisy
Inne przepisy
Pizza 4 sery z szynką
Masz ochotę na aromatyczną pizzę 4 sery z szynką? Zaskoczy cię swoim wyszukanym smakiem i prostotą przygotowania. Idealnie wypieczone ciasto i mieszanka serowych smaków tworzą pizzę, której nie oprze się żaden smakosz włoskiej kuchni. Nie czekaj i już teraz zapoznaj się z listą składników. Pizza 4 sery to danie, którego nie może zabraknąć w Twoim menu.
Dla kogo?
Pizza 4 sery przepis sprawdzi się w kuchni wszystkich fanów włoskich smaków. Ten przepełniony składnikami placek ma idealną konsystencję i kompozycję składników, której nikt się nie oprze. Kilka rodzajów serów i pyszna szynka to przepustka do sukcesu w Twojej kuchni. Skusisz się?
Na jaką okazję?
Jeżeli szykujesz się na imprezę, to pizza cztery sery przepis będzie najlepszym rozwiązaniem. Zaserwuj ją dla gości, a wszyscy pochwalą Twoje zdolności kulinarne. Przepis na pizzę 4 sery sprawdzi się także jako obiad dla całej rodziny. Obserwuj, jak zawartość talerzy domowników szybko znika.
Czy wiesz, że?
Aby danie wyszło znakomite, wybierz rodzaje serów, które będą pasować do kompozycji. Na początek twardy ser żółty, który należy zetrzeć na tarce. Idealnie nada się do tego ementaler lub gouda. Następnie pizzę ozdób plastrami mozzarelli – po roztopieniu wręcz rozpływa się w ustach.
Dla urozmaicenia:
Kolejnym serem dodawanym do pizzy będzie wytwarzany we Francji ser mimolette. Ma on łagodny i lekko słodkawy smak, który idealnie komponuje się z resztą składników. Ostatnim w tej smakowej kompozycji będzie ser pleśniowy. Może być nim Lazur. Na wierzch jeszcze plastry szynki parmeńskiej i pizza gotowa.