
Składniki
4 plastry
70 gramów
1 sztuka
70 gramów
1 sztuka
70 gramów
2 sztuki
1 łyżka
10 sztuk
1 łyżka
125 mililitrów
ciasto do pizzy:
1 kilogram
500 mililitrów
25 gramów
20 gramów
50 mililitrów
8 gramów
sos:
100 gramów
1 łyżeczka
1 łyżeczka
2 łyżeczki
30 mililitrów
Przygotowanie krok po kroku
Krok 1
Składniki na ciasto do pizzy połącz ze sobą dobrze wyrabiając na stolnicy, odstaw na 10 minut do lodówki skropione wodą, po 10 minutach wyjmij do wyrośnięcia w ciepłym miejscu na 20 minut.

Krok 2
Składniki na sos do pizzy połącz ze sobą tak, by nie było grudek, dodaj mini kostkę Knorr i dopraw pieprzem do smaku.

Krok 3
Przygotuj dodatki: czosnek posiekaj, szynkę pokrój na mniejsze części, żółty ser zetrzyj, mozzarellę pokrój w plastry.

Krok 4
Uformuj z wyrośniętego ciasta pizzę o średnicy około 28 centymetrów i grubości około 1 centymetra. Formuj rękoma lub za pomocą wałka (w razie potrzeby podsyp ciasto odrobiną mąki). Podwiń lekko brzegi ciasta, tworząc podwyższenie, aby sos nie wypłynął na zewnątrz.

Krok 5
Posmaruj ciasto przygotowanym sosem do pizzy, zostawiając czysty brzeg.

Krok 6
Równomiernie rozłóż na sosie czosnek, posyp żółtym serem. Na nim rozłóż równomiernie plastry sera mozzarella i mimolette oraz pokruszonym lazurem.

Krok 7
Rozłóż szynkę, oprósz oregano. Następnie nagrzej piekarnik do 220 stopni. Piecz pizzę około 15 minut. Podawaj obłożoną listkami bazylii.

- Odpowiedz
- Odpowiedz
- Odpowiedz
- Odpowiedz
- Odpowiedz
Przepisy w Waszym wykonaniu

łatwe
Przyprawa w Mini kostkach Czosnek Knorr
Więcej przepisów z użyciem tego produktuPodobne przepisy
Kutia to danie, które co roku pojawia się na wigilijnym stole. Nie spotkaliście się nigdy z tym przysmakiem? Najwyższa pora, by to zmienić! Podpowiadamy, z jakich składników można przygotować kutię.
Czytaj więcejBez nich większość osób nie wyobraża sobie kolacji wigilijnej. Uszka są nieodłącznym dodatkiem do tradycyjnego barszczu czerwonego. Kształtne i wypełnione apetycznym nadzieniem są na tyle smaczne, że ich najwięksi miłośnicy zajadają się nimi także podczas świątecznych obiadów.
Czytaj więcejPolecane przepisy
Inne przepisy
Pizza 4 sery z szynką
Masz ochotę na aromatyczną pizzę 4 sery z szynką? Zaskoczy cię swoim wyszukanym smakiem i prostotą przygotowania. Idealnie wypieczone ciasto i mieszanka serowych smaków tworzą pizzę, której nie oprze się żaden smakosz włoskiej kuchni. Jakie sery wybrać, by nasze twoje wypadło znakomicie? Na początek ser żółty. Będziesz go trzeć, dlatego musi być twardy. Idealnie nada się ementaler lub gouda. Następnie pizzę ozdób plastrami mozzarelli – po roztopieniu staje się ciągła i wręcz rozpływa się w ustach. Kolejnym serem dodawanym do pizzy będzie wytwarzany we Francji ser mimolette. Ma on łagodny i lekko słodkawy smak, który idealnie komponuje się z resztą składników. Ostatnim w tej smakowej kompozycji będzie ser pleśniowy. Może być nim Lazur. Na wierzch jeszcze plastry szynki parmeńskiej i pizza gotowa. Smacznego!