Pizza grzybowa przepis – Zobacz na przepisy.pl pixel

Pizza grzybowa

Autor: przepisy.pl

ratingratingratingratingrating

4

heart
124 os.
cookedstopień trudności

łatwe

czas przygotowania
30 min.
ilość porcji
3 os.
Drukuj

24 osoby wydrukowały

Pobierz pdf

92 osoby zapisały

Udostępnij

Składniki

2 sztuki

1 opakowanie

500 gramów

2 sztuki

1 sztuka

100 gramów

125 gramów

1 pęczek

2 łyżki

Przygotowanie krok po kroku

Krok 1

Na dużej patelni rozgrzej oliwę z oliwek i smaż posiekany czosnek wraz z pokrojonymi grzybami.

Krok 2

Jak tylko zobaczysz, że grzyby chcą puścić sok, natychmiast dodaj szpinak, sok z cytryny, sól, pieprz i zdejmij z ognia po kilku minutach.

Krok 3

Na blachę do pieczenia wyłóż spody pod pizzę, nasmaruj je sosem Spaghetti Toscana Knorr, przełóż grzyby ze szpinakiem, posyp kruszonym kozim serem i piecz w piekarniku w 200 °C przez 10 minut.

Krok 4

Skrop pizzę oliwą z oliwek, posyp pokrojonym szczypiorkiem i podawaj z łyżką kwaśnej śmietany na boku.

przepisy.pl

Dobra rada:

Szpinak może towarzyszyć ci w posiłkach przez cały dzień – w kanapce na śniadanie, sałatce do obiadu czy z makaronem na wykwintną kolację!

1

Opinie o przepisie

  • Tomek Tomek

    Tomek Tomek , 18.11.2016

    Pyszne!

    Odpowiedz Odpowiedz

Przepisy w Waszym wykonaniu

  • Pizza grzybowa - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 1
  • Pizza grzybowa - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 2
  • Pizza grzybowa - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 3
  • Pizza grzybowa - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 4
  • Pizza grzybowa - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 5
  • Pizza grzybowa - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 6
  • Pizza grzybowa - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 7
  • Pizza grzybowa - zdjęcie użytkownika - zaślepka
>
<

Dzisiaj zabieramy się za grillowanie najszlachetniejszych kawałków wołowiny – steków. Jak je przygotować, jak sprawdzić stopień wysmażenia i czym się różni t-bone od rostbefu – o tym przeczytacie w moim nowym wpisie. Po pierwsze – steki grillujemy na dobrze rozgrzanym grillu, bez przykrycia. Wysoka temperatura sprawia, że białko na powierzchni mięsa szybko się ścina i zabezpiecza stek przed utratą soków.

Czytaj więcej

W sezonie na świeże warzywa zastanawiacie się, jak przygotować białe szparagi, żeby cieszyć się ich wykwintnym smakiem i luksusowym charakterem? Sprawdźcie, jak przyrządzić białe szparagi, żeby rozpływały się w ustach.

Czytaj więcej

przepisy.pl - Pizza grzybowaPizza grzybowa

Pachnąca grzybami pizza ze szpinakiem i kozim serem to propozycja na jesienną wersję tego popularnego dania. Przygotowuje się ją na gotowym spodzie z mieszanki świeżych grzybów, sosu pomidorowego, czosnku i miękkiego sera koziego. Pizza grzybowa podawana z kleksem kwaśnej śmietany i posypana szczypiorkiem będzie smaczną, ciepłą kolacją. Intensywny smak grzybów bardzo dobrze komponuje się z kozim serem, ale potrawa może być też podawana z serem pleśniowym typu gorgonzola, serem feta lub wędzonym. W ten sposób delikatnie zaostrzysz jej smak. Pizza będzie również świetnie współgrała z parmezanem. Zamiast śmietany serwuje się ją często z sosem serowym lub czosnkowym. Odpowiednie dodatki do niej to m.in. oliwa ziołowa oraz tymianek. Jeśli chcesz podać danie podczas przyjęcia, przygotuj je w postaci mini pizz i udekoruj orzechami włoskimi lub pomidorami koktajlowymi. Ta prosta przekąska przypadnie do gustu szczególnie fanom grzybów i włoskiej pizzy. Masz ochotę ją przyrządzić? Zapoznaj się z przepisem!