
Składniki
200 gramów
150 gramów
40 gramów
6 sztuk
1 łyżeczka
1 sztuka
50 gramów
2 łyżki
sos do pizzy:
100 gramów
1 łyżeczka
1 łyżeczka
2 łyżeczki
30 mililitrów
ciasto:
500 gramów
200 mililitrów
25 gramów
20 gramów
50 mililitrów
8 gramów
Przygotowanie krok po kroku
Krok 1
Przygotuj składniki warzywne na pizzę. Pomidorki umyj, osusz i przekrój na pół, oliwki także przekrój na pół. Cebulę obierz i pokrój w cienkie piórka.
Krok 2
Przygotuj ciasto na pizzę. Na stolnicy lub blacie uformuj kopiec z mąki. Zrób głębienie na środku, dodaj sól oraz olej. W szklance dokładnie wymieszaj letnią wodę z drożdżami i cukrem. Stopniowo dodawaj drożdżowy zaczyn do mąki i zagniataj ciasto. Jego konsystencja powinna być jednolita i elastyczna. Gotowe ciasto możesz delikatnie skropić wodą, a następnie odstawić je na 10 minut do lodówki. Po tym czasie wyjmij i odstaw ciasto do wyrośnięcia w ciepłe miejsce na kolejne 20 minut.
Krok 3
Składniki na sos do pizzy umieść w miseczce i połącz ze sobą do uzyskania jednolitej konsystencji. Następnie dodaj czosnek Knorr i dopraw pieprzem do smaku, ponownie wymieszaj.
Krok 4
Stolnicę lub blat stołu podsyp mąką, połóż ciasto i rozwałkuj lub uformuj placek ręcznie. Placek powinien mieć około 1 centymetr grubości. Ciasto możesz podzielić też na kilka mniejszych kawałków i przygotować mini pizze w gotowych porcjach dla każdego.
Krok 5
Placki na pizzę wyłóż na blachę do pieczenia, posmaruj z wierzchu wcześniej przygotowanym sosem, posyp startym serem, ułóż pomidory, oliwki i cebulę, Filety anchois wyjmij z puszki i odsącz, a następnie równomiernie poukładaj na pizzy.
Krok 6
Pizzę sycylijską piecz w nagrzanym do 200°C piekarniku przez około 20 minut. Pizzę podawaj skropioną po wierzchu oliwą z oliwek.

Dobra rada:
Podczas przygotowywania sosu do pizzy dobrze sprawdzi się rózga kuchenna.
- Odpowiedz
Przepisy w Waszym wykonaniu

łatwe
Podobne przepisy
Tradycyjna kuchnia polska pachnie leśnymi grzybami. Za najsmaczniejsze uznaje się rydze. Doczekały się nie tylko mnóstwa przepisów, ale także… piosenki, którą nuciło niejedno pokolenie. Choć to pieczarki najczęściej pojawiają się na naszych talerzach, nie mogą równać się z rudymi rydzami pod względem aromatu i bogactwa smaku. W kuchni wystarczy poświęcić im zaledwie kilka minut, by ich walory zachwyciły każdego konesera.
Czytaj więcejWigilijne pierogi, kulebiaki, różnorodne krokiety i paszteciki, staropolski bigos oraz łazanki… Te potrawy łączy jedno: wyśmienicie smakują z kapustą kiszoną. Można podawać ją jako dodatek do dania głównego, można wyczarować z niej wyborną zupę. A to dopiero kilka potraw z kapustą w roli głównej. W sklepach bez trudu znajdziemy woreczki i słoiki z gotowym produktem, ale żaden z nich nie będzie mógł równać się ze specjałem domowej roboty. Tym razem skupimy się na niepozornym składniku kiszonek, od którego zależy bardzo wiele. Ile sypiemy soli do kiszenia kapusty, by uzyskać upragniony efekt?
Czytaj więcejPolecane przepisy
Inne przepisy
Pizza sycylijska
Włoskie przysmaki już na dobre rozgościły się w naszych kuchniach! Przygotowujemy je na różne sposoby, urozmaicamy, próbujemy różnych dodatków… Ale czy ktoś z Was próbował już zrobić danie, jakim jest pizza sycylijska? Przepis, który dla Was przygotowaliśmy jest prosty i wymaga wykorzystania podstawowych składników. Wypróbuj go, a przekonasz się, że domowej roboty pizza śmiało może konkurować z tą prosto z włoskiej pizzerii.
Dla kogo?
Komu posmakuje pizza sycylijska? Przepis na ten włoski placek z dodatkami jest idealny dla każdego wielbiciela pizzy, bez względu na wiek czy płeć. Pizza sycylijska to ciekawa alternatywa dla innych, bardziej klasycznych propozycji, a wszystko to dzięki dodatkowi filetów anchois.
Na jaką okazję?
Pizza sycylijska poleca się o każdej porze roku i dnia. Doskonale sprawdzi się jako danie obiadowe dla całej rodziny, smaczna kolacja czy przekąska podczas seansu filmowego. Śmiało zaserwuj pizzę rodem z Sycylii na spotkaniu ze znajomymi.
Czy wiesz, że?
Anchois to mocno zasolone i zakonserwowane małe sardele. Ich długość wynosi maksymalnie 3 centymetry, a sam smak jest bardzo charakterystyczny i… słony!
Dla urozmaicenia:
Chcesz urozmaicić smak pizzy sycylijskiej? Przepis na to danie możesz śmiało wzbogacić o domowej roboty sos czosnkowy. Przygotuj go z gęstego jogurtu naturalnego, mieszkanki ziół i oczywiście – świeżego czosnku.



































