Pizza sycylijska - przepis: siciliana z serem | Przepisy.pl pixel

Pizza sycylijska

Autor: przepisy.pl

ratingratingratingratingrating

21

763 os.
cookedstopień trudności

łatwe

czas przygotowania
45 min.
ilość porcji
3 os.
Drukuj

191 osób wydrukowało

Pobierz pdf

498 osób zapisało

Udostępnij

Składniki

200 gramów

150 gramów

40 gramów

6 sztuk

1 łyżeczka

1 sztuka

50 gramów

2 łyżki

sos do pizzy:

100 gramów

1 łyżeczka

1 łyżeczka

2 łyżeczki

30 mililitrów

ciasto:

500 gramów

200 mililitrów

25 gramów

20 gramów

50 mililitrów

8 gramów

Przygotowanie krok po kroku

Krok 1

Przygotuj składniki warzywne na pizzę. Pomidorki umyj, osusz i przekrój na pół, oliwki także przekrój na pół. Cebulę obierz i pokrój w cienkie piórka.

Krok 2

Przygotuj ciasto na pizzę. Na stolnicy lub blacie uformuj kopiec z mąki. Zrób głębienie na środku, dodaj sól oraz olej. W szklance dokładnie wymieszaj letnią wodę z drożdżami i cukrem. Stopniowo dodawaj drożdżowy zaczyn do mąki i zagniataj ciasto. Jego konsystencja powinna być jednolita i elastyczna. Gotowe ciasto możesz delikatnie skropić wodą, a następnie odstawić je na 10 minut do lodówki. Po tym czasie wyjmij i odstaw ciasto do wyrośnięcia w ciepłe miejsce na kolejne 20 minut.

Krok 3

Składniki na sos do pizzy umieść w miseczce i połącz ze sobą do uzyskania jednolitej konsystencji. Następnie dodaj czosnek Knorr i dopraw pieprzem do smaku, ponownie wymieszaj.

Krok 4

Stolnicę lub blat stołu podsyp mąką, połóż ciasto i rozwałkuj lub uformuj placek ręcznie. Placek powinien mieć około 1 centymetr grubości. Ciasto możesz podzielić też na kilka mniejszych kawałków i przygotować mini pizze w gotowych porcjach dla każdego.

Krok 5

Placki na pizzę wyłóż na blachę do pieczenia, posmaruj z wierzchu wcześniej przygotowanym sosem, posyp startym serem, ułóż pomidory, oliwki i cebulę, Filety anchois wyjmij z puszki i odsącz, a następnie równomiernie poukładaj na pizzy.

Krok 6

Pizzę sycylijską piecz w nagrzanym do 200°C piekarniku przez około 20 minut. Pizzę podawaj skropioną po wierzchu oliwą z oliwek.

przepisy.pl

Dobra rada:

Podczas przygotowywania sosu do pizzy dobrze sprawdzi się rózga kuchenna.

2

Opinie o przepisie

  • Ron

    Ron , 11.02.2022

    1kg mąki na 3 osoby? Nie zgadzam się, kto spróbował to zrobić? (A może się udało?) Ja z 500 g mąki robię 4 pizze (oczywiście na cienkim i chrupiącym cieście). Raczej nie spróbuję (ale może ktośzrobił- to poproszę o komentarz...)

    Odpowiedz Odpowiedz
    Odpowiedzi (1)

Przepisy w Waszym wykonaniu

  • Pizza sycylijska - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 1
  • Pizza sycylijska - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 2
  • Pizza sycylijska - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 3
  • Pizza sycylijska - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 4
  • Pizza sycylijska - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 5
  • Pizza sycylijska - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 6
  • Pizza sycylijska - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 7
  • Pizza sycylijska - zdjęcie użytkownika - zaślepka
>
<

Nie trzeba już iść do restauracji, by spróbować orientalnych przysmaków. We własnej kuchni połączymy smażony ryż tylko z ulubionymi dodatkami – bez kompromisów! Wersja mięsna czy wegetariańska? Egzotyczne składniki czy produkty z własnego ogródka? Wybór należy wyłącznie do nas!

Czytaj więcej

Łagodny smak i delikatna konsystencja dorsza sprawiają, że danie to możemy przyrządzić na wiele sposobów. Samo pieczenie w większości przypadków wygląda jednak podobnie. Najważniejsze to nie wysuszyć ryby – oto jak to zrobić!

Czytaj więcej

przepisy.pl - Pizza sycylijskaPizza sycylijska

Włoskie przysmaki już na dobre rozgościły się w naszych kuchniach! Przygotowujemy je na różne sposoby, urozmaicamy, próbujemy różnych dodatków… Ale czy ktoś z Was próbował już zrobić danie, jakim jest pizza sycylijska? Przepis, który dla Was przygotowaliśmy jest prosty i wymaga wykorzystania podstawowych składników. Wypróbuj go, a przekonasz się, że domowej roboty pizza śmiało może konkurować z tą prosto z włoskiej pizzerii. 

Dla kogo?

Komu posmakuje pizza sycylijska? Przepis na ten włoski placek z dodatkami jest idealny dla każdego wielbiciela pizzy, bez względu na wiek czy płeć. Pizza sycylijska to ciekawa alternatywa dla innych, bardziej klasycznych propozycji, a wszystko to dzięki dodatkowi filetów anchois. 

Na jaką okazję?

Pizza sycylijska poleca się o każdej porze roku i dnia. Doskonale sprawdzi się jako danie obiadowe dla całej rodziny, smaczna kolacja czy przekąska podczas seansu filmowego. Śmiało zaserwuj pizzę rodem z Sycylii na spotkaniu ze znajomymi.

Czy wiesz, że?

Anchois to mocno zasolone i zakonserwowane małe sardele. Ich długość wynosi maksymalnie 3 centymetry, a sam smak jest bardzo charakterystyczny i… słony!

Dla urozmaicenia:

Chcesz urozmaicić smak pizzy sycylijskiej? Przepis na to danie możesz śmiało wzbogacić o domowej roboty sos czosnkowy. Przygotuj go z gęstego jogurtu naturalnego, mieszkanki ziół i oczywiście – świeżego czosnku.