Pizza sycylijska

Autor: przepisy.pl

ratingratingratingratingrating

17

633 os.
stopień trudności

łatwe

czas przygotowania
45 min.
ilość porcji
3 os.
Drukuj

132 osoby wydrukowały

Pobierz pdf

347 osób zapisało

Udostępnij

Składniki

200 gramów

150 gramów

40 gramów

6 sztuk

1 sztuka

50 gramów

2 łyżki

sos do pizzy:

100 gramów

1 łyżeczka

1 łyżeczka

30 mililitrów

ciasto:

1 kilogram

500 mililitrów

25 gramów

20 gramów

50 mililitrów

8 gramów

Przygotowanie krok po kroku

Krok 1

Pomidorki i oliwki pokrój na połówki. Cebulę pokrój w piórka.

Krok 2

Składniki na ciasto do pizzy połącz ze sobą dobrze wyrabiając na stolnicy, odstaw na 10 minut do lodówki skropione wodą, po 10 minutach wyjmij do wyrośnięcia w ciepłym miejscu na 20 minut.

Krok 3

Składniki na sos do pizzy połącz ze sobą tak, by nie było grudek dodaj mini kostki czosnek Knorr i dopraw pieprzem do smaku.

Krok 4

Stolnicę lub blat stołu podsyp mąką, połóż ciasto i rozwałkuj lub uformuj placek ręcznie. Placek powinien mieć około 28 centymetrów średnicy i 1 centymetr grubości.

Krok 5

Posmaruj z wierzchu wcześniej przygotowanym sosem, posyp po wierzchu serem, ułóż pomidory, oliwki, cebulę i anchois.

Krok 6

Piecz w nagrzanym do 200 stopni piekarniku około 20 minut. Pizzę podawaj polaną po wierzchu oliwą z oliwek.

0

Opinie o przepisie

Przepisy w Waszym wykonaniu

  • Pizza sycylijska - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 1
  • Pizza sycylijska - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 2
  • Pizza sycylijska - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 3
  • Pizza sycylijska - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 4
  • Pizza sycylijska - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 5
  • Pizza sycylijska - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 6
  • Pizza sycylijska - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 7
>
<

W tę Wielkanoc przygotuj wyjątkowe, smaczne dania inspirowane sprawdzonymi, klasycznymi przepisami. Dobre będą nie tylko faszerowane jajka, ale również różnego rodzaju mięsa.

Czytaj więcej

Przyrządzanie jajek stanie się dużo prostsze dzięki wykorzystaniu odpowiednich trików. Jak długo i w jaki sposób należy je gotować na miękko lub twardo? O tym w poniższym poradniku.

Czytaj więcej

przepisy.pl - Pizza sycylijskaPizza sycylijska

Włoskie przysmaki już na dobre rozgościły się w naszych kuchniach! Przygotowujemy je na różne sposoby, urozmaicamy, próbujemy różnych dodatków… Ale czy ktoś z Was próbował już zrobić pizzę sycylijską z anchois?

Dla kogo?

Dla każdego wielbiciela pizzy, bez względu na wiek czy płeć. Pizza sycylijska to ciekawa alternatywa dla innych, bardziej klasycznych propozycji.

Na jaką okazję?

Pizza poleca się o każdej porze roku i o każdej porze dnia. Wystarczy tylko chwila wolnego czasu i dobre chęci.

Czy wiesz, że?

Anchois to mocno zasolone i zakonserwowane małe sardele. Ich długość wynosi maksymalnie 3 centymetry!

Dla urozmaicenia:

Do takiej domowej pizzy sycylijskiej świetnie sprawdzi się także domowy sos czosnkowy. Przygotować go możesz z gęstego jogurtu naturalnego, mieszkanki ziół i oczywiście – świeżego czosnku.