Pizza sycylijska przepis – Zobacz na przepisy.pl pixel

Pizza sycylijska

Autor: przepisy.pl

ratingratingratingratingrating

20

750 os.
cookedstopień trudności

łatwe

czas przygotowania
45 min.
ilość porcji
3 os.
Drukuj

146 osób wydrukowało

Pobierz pdf

392 osoby zapisały

Udostępnij

Składniki

200 gramów

150 gramów

40 gramów

6 sztuk

1 łyżeczka

1 sztuka

50 gramów

2 łyżki

sos do pizzy:

100 gramów

1 łyżeczka

1 łyżeczka

2 łyżeczki

30 mililitrów

ciasto:

1 kilogram

500 mililitrów

25 gramów

20 gramów

50 mililitrów

8 gramów

Przygotowanie krok po kroku

Krok 1

Pomidorki i oliwki pokrój na połówki. Cebulę pokrój w piórka.

Krok 2

Składniki na ciasto do pizzy połącz ze sobą dobrze wyrabiając na stolnicy, odstaw na 10 minut do lodówki skropione wodą, po 10 minutach wyjmij do wyrośnięcia w ciepłym miejscu na 20 minut.

Krok 3

Składniki na sos do pizzy połącz ze sobą tak, by nie było grudek dodaj i czosnek Knorr i dopraw pieprzem do smaku.

Krok 4

Stolnicę lub blat stołu podsyp mąką, połóż ciasto i rozwałkuj lub uformuj placek ręcznie. Placek powinien mieć około 28 centymetrów średnicy i 1 centymetr grubości.

Krok 5

Posmaruj z wierzchu wcześniej przygotowanym sosem, posyp po wierzchu serem, ułóż pomidory, oliwki, cebulę i anchois.

Krok 6

Piecz w nagrzanym do 200 stopni piekarniku około 20 minut. Pizzę podawaj polaną po wierzchu oliwą z oliwek.

0

Opinie o przepisie

Przepisy w Waszym wykonaniu

  • Pizza sycylijska - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 1
  • Pizza sycylijska - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 2
  • Pizza sycylijska - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 3
  • Pizza sycylijska - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 4
  • Pizza sycylijska - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 5
  • Pizza sycylijska - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 6
  • Pizza sycylijska - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 7
  • Pizza sycylijska - zdjęcie użytkownika - zaślepka
>
<
1 osoba ogląda przepis:
Pizza di Diabolo
czas przygotowania
30 min.
stopień trudności

łatwe

Może wrzucimy coś na ruszt? Letnie popołudnia i wieczory od dłuższego czasu kojarzą nam się z zapachem grilla i jedzeniem na świeżym powietrzu. Kuchnia koreańska już dawno przeniosła tę rozrywkę pod restauracyjne i domowe dachy!

Czytaj więcej

Szparagi – modny dodatek do wielu dań, szczególnie tych wykwintnych. Zanim jednak zabierzesz się za ich przyrządzanie, sprawdź, jaka metoda będzie najlepsza. Przedstawiamy 5 sposobów na szparagi.

Czytaj więcej

przepisy.pl - Pizza sycylijskaPizza sycylijska

Włoskie przysmaki już na dobre rozgościły się w naszych kuchniach! Przygotowujemy je na różne sposoby, urozmaicamy, próbujemy różnych dodatków… Ale czy ktoś z Was próbował już zrobić pizzę sycylijską z anchois?

Dla kogo?

Dla każdego wielbiciela pizzy, bez względu na wiek czy płeć. Pizza sycylijska to ciekawa alternatywa dla innych, bardziej klasycznych propozycji.

Na jaką okazję?

Pizza poleca się o każdej porze roku i o każdej porze dnia. Wystarczy tylko chwila wolnego czasu i dobre chęci.

Czy wiesz, że?

Anchois to mocno zasolone i zakonserwowane małe sardele. Ich długość wynosi maksymalnie 3 centymetry!

Dla urozmaicenia:

Do takiej domowej pizzy sycylijskiej świetnie sprawdzi się także domowy sos czosnkowy. Przygotować go możesz z gęstego jogurtu naturalnego, mieszkanki ziół i oczywiście – świeżego czosnku.