Pizza sycylijska przepis – Zobacz na przepisy.pl pixel

Pizza sycylijska

Autor: przepisy.pl

ratingratingratingratingrating

21

751 os.
cookedstopień trudności

łatwe

czas przygotowania
45 min.
ilość porcji
3 os.
Drukuj

154 osoby wydrukowały

Pobierz pdf

400 osób zapisało

Udostępnij

Składniki

200 gramów

150 gramów

40 gramów

6 sztuk

1 łyżeczka

1 sztuka

50 gramów

2 łyżki

sos do pizzy:

100 gramów

1 łyżeczka

1 łyżeczka

2 łyżeczki

30 mililitrów

ciasto:

500 gramów

200 mililitrów

25 gramów

20 gramów

50 mililitrów

8 gramów

Przygotowanie krok po kroku

Krok 1

Pomidorki i oliwki pokrój na połówki. Cebulę pokrój w piórka.

Krok 2

Składniki na ciasto do pizzy połącz ze sobą dobrze wyrabiając na stolnicy, odstaw na 10 minut do lodówki skropione wodą, po 10 minutach wyjmij do wyrośnięcia w ciepłym miejscu na 20 minut.

Krok 3

Składniki na sos do pizzy połącz ze sobą tak, by nie było grudek dodaj i czosnek Knorr i dopraw pieprzem do smaku.

Krok 4

Stolnicę lub blat stołu podsyp mąką, połóż ciasto i rozwałkuj lub uformuj placek ręcznie. Placek powinien mieć około 28 centymetrów średnicy i 1 centymetr grubości.

Krok 5

Posmaruj z wierzchu wcześniej przygotowanym sosem, posyp po wierzchu serem, ułóż pomidory, oliwki, cebulę i anchois.

Krok 6

Piecz w nagrzanym do 200 stopni piekarniku około 20 minut. Pizzę podawaj polaną po wierzchu oliwą z oliwek.

2

Opinie o przepisie

  • Ron

    Ron , 11.02.2022

    1kg mąki na 3 osoby? Nie zgadzam się, kto spróbował to zrobić? (A może się udało?) Ja z 500 g mąki robię 4 pizze (oczywiście na cienkim i chrupiącym cieście). Raczej nie spróbuję (ale może ktośzrobił- to poproszę o komentarz...)

    Odpowiedz Odpowiedz
    Odpowiedzi (1)

Przepisy w Waszym wykonaniu

  • Pizza sycylijska - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 1
  • Pizza sycylijska - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 2
  • Pizza sycylijska - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 3
  • Pizza sycylijska - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 4
  • Pizza sycylijska - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 5
  • Pizza sycylijska - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 6
  • Pizza sycylijska - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 7
  • Pizza sycylijska - zdjęcie użytkownika - zaślepka
>
<

Wiosna i lato to świetny czas na urządzenie grilla. Soczyste żeberka, wyrazista karkówka, ryba z chrupiącą skórką czy podpieczone warzywa i owoce – ich cechą wspólną jest intensywny aromat oraz smak.
Co na grilla? Oto kilka porad.

Czytaj więcej

Mówi się, że jedna jaskółka wiosny nie czyni, ale gdy w ogrodach pojawia się smukły rabarbar, można mieć pewność, że zima odeszła na dobre. Oficjalnie uważany jest za warzywo, lecz doskonale sprawdza się w owocowych kompotach w połączeniu z truskawkami i licznych deserach.

Czytaj więcej

przepisy.pl - Pizza sycylijskaPizza sycylijska

Włoskie przysmaki już na dobre rozgościły się w naszych kuchniach! Przygotowujemy je na różne sposoby, urozmaicamy, próbujemy różnych dodatków… Ale czy ktoś z Was próbował już zrobić pizzę sycylijską z anchois?

Dla kogo?

Dla każdego wielbiciela pizzy, bez względu na wiek czy płeć. Pizza sycylijska to ciekawa alternatywa dla innych, bardziej klasycznych propozycji.

Na jaką okazję?

Pizza poleca się o każdej porze roku i o każdej porze dnia. Wystarczy tylko chwila wolnego czasu i dobre chęci.

Czy wiesz, że?

Anchois to mocno zasolone i zakonserwowane małe sardele. Ich długość wynosi maksymalnie 3 centymetry!

Dla urozmaicenia:

Do takiej domowej pizzy sycylijskiej świetnie sprawdzi się także domowy sos czosnkowy. Przygotować go możesz z gęstego jogurtu naturalnego, mieszkanki ziół i oczywiście – świeżego czosnku.