Składniki
2 szklanki
1 sztuka
1 łyżka
1 łyżka
1 szczypta
1 łyżeczka
1 łyżeczka
4 plastry
4 sztuki
1 plaster
2 sztuki
1 sztuka
1 szczypta
1 szczypta
1 szczypta
Przygotowanie krok po kroku
Krok 1
Mąkę przesiać do miski, dodajemy drożdże i suszoną bazylię i sól. Dolewamy ciepłą wodę i oliwę i wyrabiamy ciasto około 20 minut.
Krok 2
Odstawiamy po przykryciem w ciepłe miejsce na około 1 godzinę. Po tym czasie ciasto dzielimy na mniejsze kuleczki i rękoma formujemy malutkie pizze.
Krok 3
Układamy na blasze. Odstawiamy na kolejne 10-15 minut.
Krok 4
Przygotowujemy sos: wyciskamy czosnek, pomidory (bez skórki) kroimy w małe kawałki. Przekładamy do miseczki i rozdrabniamy blenderem. Dodajemy oliwę i doprawiamy do smaku.
Krok 5
Pizze nacieramy sosem i posypujemy oregano. Dekorujemy wcześniej przygotowanymi składnikami.
Krok 6
Pieczemy w temp. 180 C . Dekorujemy kiełkami już po upieczeniu.
Przepisy w Waszym wykonaniu
Na zakończenie serii postów dyniowych chciałbym wspomnieć o jej zastosowaniu w świecie słodkości. Dynię z powodzeniem wykorzystuję w różnego rodzaju wypiekach. Dodatek dyni sprawia, że ciasto staje się wilgotne.
Czytaj więcejPrzekąski, malutkie dania na jeden kęs, podajemy na początku uroczystego obiadu lub przyjęcia. Mają pobudzić apetyt, zaintrygować, zachęcić do kolejnych dań.
Czytaj więcej