
Składniki
2 szklanki
1 sztuka
1 łyżka
1 łyżka
1 szczypta
1 łyżeczka
1 łyżeczka
4 plastry
4 sztuki
1 plaster
2 sztuki
1 sztuka
1 szczypta
1 szczypta
1 szczypta
Przygotowanie krok po kroku
Krok 1
Mąkę przesiać do miski, dodajemy drożdże i suszoną bazylię i sól. Dolewamy ciepłą wodę i oliwę i wyrabiamy ciasto około 20 minut.
Krok 2
Odstawiamy po przykryciem w ciepłe miejsce na około 1 godzinę. Po tym czasie ciasto dzielimy na mniejsze kuleczki i rękoma formujemy malutkie pizze.
Krok 3
Układamy na blasze. Odstawiamy na kolejne 10-15 minut.
Krok 4
Przygotowujemy sos: wyciskamy czosnek, pomidory (bez skórki) kroimy w małe kawałki. Przekładamy do miseczki i rozdrabniamy blenderem. Dodajemy oliwę i doprawiamy do smaku.
Krok 5
Pizze nacieramy sosem i posypujemy oregano. Dekorujemy wcześniej przygotowanymi składnikami.
Krok 6
Pieczemy w temp. 180 C . Dekorujemy kiełkami już po upieczeniu.
Przepisy w Waszym wykonaniu

łatwe
Robienie przetworów jest najprostszym i zdecydowanie najsmaczniejszym sposobem na to, by zachować smaki wiosny, lata i jesieni na dłużej. Można robić setki zdjęć krajobrazów, by cieszyć nimi oko w sezonie zimowym, ale to smaczny posiłek pozwoli w pełni poczuć atmosferę cieplejszych miesięcy.
Czytaj więcejCukinia to pyszne warzywo, które zyskało swą popularność ze względu na dostępność i łatwość wykorzystania w kuchni. I choć sezon na cukinie zaczyna się w sierpniu i trwa do końca lata, to jej smakiem możecie delektować się cały rok.
Czytaj więcej