
Składniki
300 gramów
1 szczypta
1 szczypta
2 łyżki
4 łyżki
1 opakowanie
125 gramów
1 łyżka
1 łyżeczka
150 gramów
10 gramów
75 gramów
3 łyżeczki
Przygotowanie krok po kroku
Krok 1
Drożdże pokrusz, wymieszaj z cukrem i ciepłym mlekiem. Dodaj szczyptę soli i odrobinę oliwy, zagnieć na jednolite, gładkie cisto i zostaw w ciepłym miejscu do wyrośnięcia.
Krok 2
Ponownie zagnieć, rozwałkuj i przełóż na wysmarowanej tłuszczem blaszce.
Krok 3
osmaruj ciasto warstwą pasty sardelowej. Pokrój pomidory w plastry i ułóż na cieście. Oprósz solą, pieprzem i ziołami.
Krok 4
Przykryj warstwą salami i oliwkami, skrop oliwą i piecz pizzę przez 30-40 minut w temperaturze 220 stopni.
Przepisy w Waszym wykonaniu

łatwe
Marynowanie maślaków to doskonała metoda na zrobienie przetworów z leśnych zdobyczy. Grzybki w tej formie zyskują nowe oblicze, wyrazisty smak i niepowtarzalny aromat. Warto więc przygotować je, schować do spiżarni i wyjąć, gdy najdzie Was ochota lub pojawią się niespodziewani goście. Jak zamarynować maślaki? Czy to trudny i długi proces? Przychodzimy z pomocą i odpowiedziami. Zapraszamy!
Czytaj więcejKanie to grzyby słynące ze swojego charakterystycznego kapelusza i delikatnego smaku, który urozmaica wiele potraw. Wykorzystujemy je do przyrządzenia farszu na pierogi, a także traktujemy te leśne przysmaki jako zamiennik mięsa.
Czytaj więcej