
Składniki
300 gramów
1 szczypta
1 szczypta
2 łyżki
4 łyżki
1 opakowanie
125 gramów
1 łyżka
1 łyżeczka
150 gramów
10 gramów
75 gramów
3 łyżeczki
Przygotowanie krok po kroku
Krok 1
Drożdże pokrusz, wymieszaj z cukrem i ciepłym mlekiem. Dodaj szczyptę soli i odrobinę oliwy, zagnieć na jednolite, gładkie cisto i zostaw w ciepłym miejscu do wyrośnięcia.
Krok 2
Ponownie zagnieć, rozwałkuj i przełóż na wysmarowanej tłuszczem blaszce.
Krok 3
osmaruj ciasto warstwą pasty sardelowej. Pokrój pomidory w plastry i ułóż na cieście. Oprósz solą, pieprzem i ziołami.
Krok 4
Przykryj warstwą salami i oliwkami, skrop oliwą i piecz pizzę przez 30-40 minut w temperaturze 220 stopni.
Przepisy w Waszym wykonaniu

łatwe
Polędwiczki wieprzowe jadasz tylko od święta i zazwyczaj wyłącznie w restauracji, w której ich przyrządzeniem zajmuje się profesjonalny szef kuchni? Po co się ograniczać? Smakiem tego delikatnego mięsa można cieszyć się znacznie częściej i to we własnej jadalni. Jak smażyć polędwiczki, żeby były soczyste? Jak przygotować mięso i z jakimi dodatkami je podawać?
Czytaj więcejSłodycz miodu fantastycznie kontrastuje z goryczkowym smakiem musztardy. Nic więc dziwnego, że sos musztardowo-miodowy świetnie komponuje się z wieloma składnikami – zwłaszcza o naturalnie łagodnym smaku. Korzystaj z niego zawsze wtedy, gdy twoim potrawom brakuje wyrazu. Prosty w przygotowaniu sos miodowo-musztardowy do burgera pasuje tak samo dobrze, jak do ryb, sałatek, pieczonych mięs, a nawet kanapek.
Czytaj więcej