Pizza z suszonymi pomidorami
szynką parmeńską i rukolą
łatwe
293 osoby zapisały

Składniki
ciasto na pizze:
500 gramów
200 gramów
4.5 grama
50 gramów
50 mililitrów
2.5 grama
300 mililitrów
dodatki do pizzy:
200 gramów
300 gramów
1 opakowanie
100 gramów
100 gramów
100 gramów
50 mililitrów
400 gramów
100 mililitrów
dip czosnkowy do pizzy:
50 mililitrów
1 opakowanie
Przygotowanie krok po kroku
Krok 1
Wszystkie składniki na ciasto połącz ze sobą dobrze wyrabiając. Gotowe ciasto przykryj czysta płócienną serwetką i odstaw na 40 minut w ciepłe miejsce aby ciasto mogło wyrosnąć.

Krok 2
Po tym czasie ciasto jeszcze raz wyrób ręka podsyp trochę maki i podziel na 4 do 6 kul tej samej wielkości.

Krok 3
Na stolnicy lub gładkim blacie stołu delikatnie podsypanym mąką rozwałkuj lub rozciągnij ciasto ręka formując okrągły placek. Placek ułóż na pergaminie ma odwróconej do góry nogami blasze z piekarnika.

Krok 4
Przed rozpoczęciem pracy nastaw piekarnik na 250°C – włącz obie grzałki dolna i górną. Na patelnie wlej zmiksowane pomidory z puszki i żeby sos był idealnie doprawiony dodaj Knorr Naturalnie smaczne - Spaghetti Bolognese, wlej 50 ml oliwy i zagotuj.

Krok 5
Gotowym wystudzonym sosem posmaruj wierzch przygotowanych placków.

Krok 6
Na wierzch sosu posyp ser, rozsyp pokrojone kawałki suszonych pomidorów oraz rozłóż przekrojone na pół pomidorki koktajlowe. Pizzę wstaw do piekarnika na sam dół na około 20- 30 minut.

Krok 7
Po upieczeniu na pizze rozłóż liście sałaty plastry szynki. Pokrój na kawałki i podawaj z dwoma sosami - pomidorowym i dipem czosnkowym.

Krok 8
Przygotuj dip czosnkowy do pizzy. Wszystkie składniki na sos wymieszaj ze sobą odstaw na 5 minut na bok.

- Odpowiedz
- Odpowiedz
- Odpowiedz
- Odpowiedz
- Odpowiedz
- Odpowiedz
- Odpowiedz
- Odpowiedz
- Odpowiedz
- Odpowiedz
- Odpowiedz
- Odpowiedz
- Odpowiedz
- Odpowiedz
- Odpowiedz
- Odpowiedz
Przepisy w Waszym wykonaniu
Naturalnie smaczne Spaghetti Bolognese Knorr
Więcej przepisów z użyciem tego produktuDzisiaj zabieramy się za grillowanie najszlachetniejszych kawałków wołowiny – steków. Jak je przygotować, jak sprawdzić stopień wysmażenia i czym się różni t-bone od rostbefu – o tym przeczytacie w moim nowym wpisie. Po pierwsze – steki grillujemy na dobrze rozgrzanym grillu, bez przykrycia. Wysoka temperatura sprawia, że białko na powierzchni mięsa szybko się ścina i zabezpiecza stek przed utratą soków.
Czytaj więcejW sezonie na świeże warzywa zastanawiacie się, jak przygotować białe szparagi, żeby cieszyć się ich wykwintnym smakiem i luksusowym charakterem? Sprawdźcie, jak przyrządzić białe szparagi, żeby rozpływały się w ustach.
Czytaj więcejPolecane przepisy
Inne przepisy
Podobne przepisy
Pizza z suszonymi pomidorami
Cienkie ciasto, wyrazisty sos i doskonale skomponowane składniki – ta pizza łączy w sobie wszystkie te elementy. To idealna mieszanka włoskich smaków: suszonych pomidorów, szynki parmeńskiej i lekko orzechowej rukoli. Zastanawiasz się, jak przygotować proponowane danie? Na początek wyrób ciasto według wskazówek zawartych w przepisie. Nie musisz zamawiać pizzy na telefon! Zapoznaj się też z naszym pomysłem na sos do pizzy z suszonych pomidorów, ponieważ bez niego to włoskie danie nie smakowałoby tak samo dobrze.
Dla kogo?
Kiedy podstawa jest już gotowa, przygotuj sos pomidorowy – na patelnię wlej zmiksowane pomidory z puszki i pozostałe składniki, odpowiednio je doprawiając. Tak przygotowanym sosem posmaruj ciasto. Każdy miłośnik śródziemnomorskich smaków zacznie czuć się jak włoski kucharz!
Na jaką okazję?
Pizzę z pomidorami suszonymi serwuj podczas przyjęć. Znajomi oszaleją na jej widok! Teraz pora wybrać składniki – zróbcie to wspólnie. Pizza i suszone pomidory to nie wszystko! Oprócz tych sugerowanych w przepisie, możesz z powodzeniem dodawać również inne, ulubione, dodatki, np. czarne oliwki lub kapary.
Czy wiesz, że?
Wierzch pizzy z suszonymi pomidorami posyp serem, a następnie ułóż na nim suszone pomidory i połówki pomidorków koktajlowych. Wstaw do piekarnika na kilkanaście minut – już po wyjęciu ułóż na pizzy szynkę parmeńską oraz świeżą rukolę. Nie należy ich piec, ponieważ straciłyby swoje walory.
Dla urozmaicenia:
Tak przygotowane danie serwuj z czosnkowym dipem na bazie śmietany lub gęstego jogurtu oraz sosu sałatkowego. Możesz mieć pewność, że pizza z suszonymi pomidorami zniknie w błyskawicznym tempie.