Domowa pizza przepis – Zobacz na przepisy.pl pixel

Domowa pizza

Autor: przepisy.pl

ratingratingratingratingrating

280

4425 os.
cookedstopień trudności

łatwe

czas przygotowania
60 min.
ilość porcji
4 os.
Drukuj

3856 osób wydrukowało

Pobierz pdf

6361 osób zapisało

Udostępnij

Składniki

ciasto:

500 gramów

200 gramów

4.5 grama

50 gramów

50 mililitrów

2.5 grama

300 mililitrów

farsz:

1 sztuka

1 opakowanie

1 puszka

50 gramów

100 gramów

100 gramów

100 gramów

Przygotowanie krok po kroku

Krok 1

Wszystkie składniki na ciasto połącz ze sobą dobrze wyrabiając. Gotowe ciasto przykryj czystą, płócienną ścierką i odstaw na 40 minut w ciepłe miejsce tak, aby ciasto mogło wyrosnąć.

Domowa pizza  - Krok 1

Krok 2

Po tym czasie ciasto jeszcze raz wyrób ręką, podsyp trochę mąką i podziel na 4 do 6 kul tej samej wielkości.

Domowa pizza  - Krok 2

Krok 3

Na stolnicy lub gładkim blacie stołu delikatnie podsypanym mąką rozwałkuj lub rozciągnij ciasto ręką, formując okrągły placek. Placek ułóż na pergaminie na odwróconej do góry nogami blasze z piekarnika.

Domowa pizza  - Krok 3

Krok 4

W garnku zagotuj pomidory pelatti z Knorr Naturalnie smaczne Spaghetti Bolognese - dzięki niemu uzyskasz sos o wyrazistym ziołowo pomidorowym smaku, który będzie miał idealną konsystencję.

Domowa pizza  - Krok 4

Krok 5

Ciasto z wierzchu posmaruj wcześniej zrobionym sosem. Na środek pizzy, na sos, posyp stary sera mozzarella, na ser kolejno układaj plastry czerwonej cebuli, plastry kiełbasy oraz przecięte na pół pomidorki.

Domowa pizza  - Krok 5

Krok 6

Pizzę umieść w nagrzanym do 220°C piekarniku i piecz około 25 minut. Gotową pizzę podawaj posypaną listkami rukoli i pozostałym sosem pomidorowym.

Domowa pizza  - Krok 6
przepisy.pl

Dobra rada:

Składniki na pizze możesz dowolnie komponować a ciasto na pizzę możesz kupić gotowe.

48

Opinie o przepisie

  • Anna Hańko

    Anna Hańko , 10.05.2019

    super

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Liwia Garcarczyk

    Liwia Garcarczyk , 17.02.2018

    Przepis bomba

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Krystyna Szulczewska

    Krystyna Szulczewska , 01.02.2018

    Na zdjęciach ciasto jest owszem- na pergaminie, ale blaszka jest położona normalnie : dnem na dół.... więc jak się ma wskazówka powyżej w przepisie ?

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Czesio Majta

    Czesio Majta , 18.01.2018

    Domowa to ona nie jest na pewno

    Odpowiedz Odpowiedz
  • pol polkiewicz

    pol polkiewicz , 04.11.2017

    najlepsza jest rada "mozesz kupic gotowe ciasto" buhaha sami ocenili jakosc tego przepisu

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Marian Opieka

    Marian Opieka , 02.11.2017

    fuuuuj skladniki z torebki?? porażka!

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Marian Opieka

    Marian Opieka , 02.11.2017

    ja kocham gotować,ale nie rozumie jak ludzie mova dawać do potaw to pieruństwo z torebek. Torebki z knora czy jakies inne sa dla ludzi leniwych i dla tych co nie umieja gotować. !

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Ryszard Lewicki

    Ryszard Lewicki , 25.06.2017

    A co zrobić z tych czterech czy sześciu kulek?!

    Odpowiedz Odpowiedz
    Odpowiedzi (1)
  • Sebastian Piskuła

    Sebastian Piskuła , 09.02.2017

    4,5g drożdży na 500g mąki bueheheh , życzę powodzenia !

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Mateusz Pietrzyk

    Mateusz Pietrzyk , 07.02.2017

    fajne

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Eryk Przepisy

    Eryk Przepisy , 08.07.2016

    A mi bardzo smakuje!

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Renata Śliwa

    Renata Śliwa , 01.06.2016

    hahaha. co tak picie z przepisu. tej pizzy nie robiłam, aczkolwiek mam za sobą tyle wykonanych PRZEPYSZNYCH pizz, że muszę to napisać. ja za każdym razem wałkuję ciast na pizzę ALE ugniatam je ręcznie conajmniej 15 minut

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Smakosz Potraw

    Smakosz Potraw , 07.05.2016

    Ludzie, co wy jecie w domu, że tak się podniecacie tą spieprzoną pizzą. Od kiedy ciasto na pizzę się wałkuje :-)? Widać, że g... się znacie na jedzeniu, a zabieracie głos :-) Kpicie sami z siebie :-).

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Gronostajska Beata

    Gronostajska Beata , 06.05.2016

    Robię na drożdżach,średnio raz w tygodniu od wieelu lat

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Elżbieta Kukułka

    Elżbieta Kukułka , 06.05.2016

    Moi domownicy i znajomi też tak twierdzą, że nie ma jak pizza domowa.

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Irena Szpyrka Staszewska

    Irena Szpyrka Staszewska , 06.05.2016

    Uwielbiam moją domową taką wypasioną. I to czekanie kiedy wreszcie będzie upieczna...

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Mariusz Ożóg

    Mariusz Ożóg , 06.05.2016

    Jeszcze jakaś prawdziwa oliwa do polania :-)

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Jerzy Piątkowski

    Jerzy Piątkowski , 06.05.2016

    Smacznego.Niema jak pizza własnej roboty wiesz co jesz.

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Katarzyna Sikora

    Katarzyna Sikora , 06.05.2016

    najlepsza

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Leszek Turkiewicz

    Leszek Turkiewicz , 06.05.2016

    SPAM! Przyprawa Knorr, czy jakakolwiek inna do pizzy?! DOMOWEJ zwłaszcza?! Już jestem w stanie darować cebulę(niechętnie), ale nie przyprawę!!!

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Zbigniew Duński

    Zbigniew Duński , 06.05.2016

    To jest Coś a nie tam lejący się sos ,ser i nie wiadomo co.

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Staszek Szady

    Staszek Szady , 06.05.2016

    BARDZO PYSZNA !

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Andrzej Dziwina

    Andrzej Dziwina , 06.05.2016

    kto zaprasza na domową jestem za

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Paulina Stankiewicz

    Paulina Stankiewicz , 06.05.2016

    smaczna polecam.

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Igor Kowalski

    Igor Kowalski , 06.05.2016

    ciasto powinno lezec z dobe a nie 40min.

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Boguslaw Dylewski

    Boguslaw Dylewski , 06.05.2016

    Dorota Tomaszewska gratuluje dobrej szkoły !

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Dorota Tomaszewska

    Dorota Tomaszewska , 06.05.2016

    Dziękuję w imieniu kobiet :) A co do pizzy, to akurat dla mnie najlepsza jest w wykonaniu mojego najmłodszego syna,Kuby - arcydzieło!.. =D

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Krzysztof Sikora

    Krzysztof Sikora , 06.05.2016

    peperonka moja ulubiona

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Boguslaw Dylewski

    Boguslaw Dylewski , 06.05.2016

    Ja , jako konsument.... cieszę się łykając ślinkę :) !.... ale kojarzy mi się ogrom pracy, pomysł na każdy dzień, zakupy, przygotowanie, porządki... jak to pogodzić ??? Uznanie dla PAŃ za ten ciężki zakres obowiązków - czynności w domu... a jeszcze praca i dzieciary !!!, przydałby się chłop który pomoże, wesprze uśmiechem.... ''zniszczy" tak wspaniałe dokonanie... i podziękuję..... Uśmiech +++.... coś tam jeszcze ! :)... wymieni zamek...

    Odpowiedz Odpowiedz
Pokaż więcej komentarzy

Przepisy w Waszym wykonaniu

  • Domowa pizza  - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 1
  • Domowa pizza  - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 2
  • Domowa pizza  - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 3
  • Domowa pizza  - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 4
  • Domowa pizza  - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 5
  • Domowa pizza  - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 6
  • Domowa pizza  - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 7
  • Domowa pizza  - zdjęcie użytkownika - zaślepka
>
<

Mała, owalna, fioletowa – oto ona, królowa stołu! Śliwka podbiła serca wielu i nie ma się co dziwić. Uwodzi smakiem, kusi kolorem, nęci składnikami odżywczymi. Aż ciężko się jej oprzeć! Daj się ponieść jej urokom i poznaj śliwkę od zupełnie innej strony.

Czytaj więcej

Na zakończenie serii postów dyniowych chciałbym wspomnieć o jej zastosowaniu w świecie słodkości. Dynię z powodzeniem wykorzystuję w różnego rodzaju wypiekach. Dodatek dyni sprawia, że ciasto staje się wilgotne.

Czytaj więcej

przepisy.pl - Domowa pizza Domowa pizza

Domowa pizza to najpopularniejsze, zaraz obok makaronu, danie kuchni włoskiej. Najważniejsze w wykonaniu potrawy są ciasto oraz sos. Układane na pizzy składniki dobieraj wedle upodobań. Wykorzystaj np. tartą mozzarellę, czerwoną cebulę, kiełbasę pepperoni i pomidorki koktajlowe, a po upieczeniu także dodatek rukoli. Już wiesz, z jakimi dodatkami chcesz zjeść ten kultowy przysmak? Sprawdź nasz przepis na domową pizzę i przygotuj ją w swojej ulubionej wersji!

Dla kogo?

Jako dodatki do pizzy domowej świetnie sprawdzą się różne rodzaje warzyw, mięs i serów. Szczególnie popularne są cukinia, bakłażan, papryka, oliwki, kapary, suszone pomidory, pieczarki czy kukurydza. Spośród innych składników do pizzy domowej bardzo dobrze komponuje się też szynka lub tuńczyk. Dzięki przepisowi na domową pizzę wszyscy kreatywni kucharze będą mogli wreszcie popuścić wodze fantazji.

Na jaką okazję?

Ile razy zdarzyło się, że podczas spotkania ze znajomymi zamówiliście pizzę z dowozem pod drzwi, która w smaku okazywała się przeciętna? Niech kiepski posiłek już nigdy więcej nie położy się cieniem na miłym wieczorze. Przygotuj domową pizzę – do kuchennych prac możesz nawet zaprosić gości! Każdy wybierze swoje ulubione dodatki.

Czy wiesz, że?

Aby ciasto na domową pizzę odpowiednio wyrosło, najlepiej odstawić je na około czterdzieści minut w ciepłe miejsce i rozkładać na papierze do pieczenia lub w formie, dopiero gdy zobaczysz, że już urosło. W przepisie na domową pizzę sos (np. pomidorowy) powinien być wyrazisty i aromatyczny, dlatego warto do niego dodać świeże lub suszone zioła oraz przeciśnięty przez praskę czosnek.

Dla urozmaicenia:

Z serów świetnie smakuje mozzarella, ser pleśniowy czy roladka z sera koziego. Domowa pizza i świeża bazylia, oregano czy orzechy to idealne połączenie. Jako dodatek podawaj do niej pozostały sos pomidorowy, ketchup albo sos czosnkowy.