Domowa pizza

Autor: przepisy.pl

ratingratingratingratingrating

267

3604 os.
stopień trudności

łatwe

czas przygotowania
60 min.
ilość porcji
4 os.
Drukuj

3747 osób wydrukowało

Pobierz pdf

6071 osób zapisało

Udostępnij

Składniki

ciasto:

4.5 grama

50 mililitrów

200 gramów

300 mililitrów

500 gramów

50 gramów

2.5 grama

farsz:

100 gramów

50 gramów

1 sztuka

100 gramów

1 słoik

100 gramów

Zaznacz co najmniej 1 składnik, by skorzystać z funkcji

Przygotowanie krok po kroku

Krok 1

Wszystkie składniki na ciasto połącz ze sobą dobrze wyrabiając. Gotowe ciasto przykryj czystą, płócienną ścierką i odstaw na 40 minut w ciepłe miejsce tak, aby ciasto mogło wyrosnąć.

Domowa pizza  - Krok 1

Krok 2

Po tym czasie ciasto jeszcze raz wyrób ręką, podsyp trochę mąką i podziel na 4 do 6 kul tej samej wielkości.

Domowa pizza  - Krok 2

Krok 3

Na stolnicy lub gładkim blacie stołu delikatnie podsypanym mąką rozwałkuj lub rozciągnij ciasto ręką, formując okrągły placek. Placek ułóż na pergaminie na odwróconej do góry nogami blasze z piekarnika.

Domowa pizza  - Krok 3

Krok 4

W garnku zagotuj pomidory pelatti z Knorr Naturalnie smaczne Spaghetti Bolognese - dzięki niemu uzyskasz sos o wyrazistym ziołowo pomidorowym smaku, który będzie miał idealną konsystencję.

Domowa pizza  - Krok 4

Krok 5

Ciasto z wierzchu posmaruj wcześniej zrobionym sosem. Na środek pizzy, na sos, posyp stary sera mozzarella, na ser kolejno układaj plastry czerwonej cebuli, plastry kiełbasy oraz przecięte na pół pomidorki.

Domowa pizza  - Krok 5

Krok 6

Pizzę umieść w nagrzanym do 220°C piekarniku i piecz około 25 minut. Gotową pizzę podawaj posypaną listkami rukoli i pozostałym sosem pomidorowym.

Domowa pizza  - Krok 6
przepisy.pl

Dobra rada:

Składniki na pizze możesz dowolnie komponować a ciasto na pizzę możesz kupić gotowe.

48

Opinie o przepisie

  • Anna Hańko

    Anna Hańko

    super

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Liwia Garcarczyk

    Liwia Garcarczyk

    Przepis bomba

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Krystyna Szulczewska

    Krystyna Szulczewska

    Na zdjęciach ciasto jest owszem- na pergaminie, ale blaszka jest położona normalnie : dnem na dół.... więc jak się ma wskazówka powyżej w przepisie ?

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Czesio Majta

    Czesio Majta

    Domowa to ona nie jest na pewno

    Odpowiedz Odpowiedz
  • pol polkiewicz

    pol polkiewicz

    najlepsza jest rada "mozesz kupic gotowe ciasto" buhaha sami ocenili jakosc tego przepisu

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Marian Opieka

    Marian Opieka

    fuuuuj skladniki z torebki?? porażka!

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Marian Opieka

    Marian Opieka

    ja kocham gotować,ale nie rozumie jak ludzie mova dawać do potaw to pieruństwo z torebek. Torebki z knora czy jakies inne sa dla ludzi leniwych i dla tych co nie umieja gotować. !

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Ryszard Lewicki

    Ryszard Lewicki

    A co zrobić z tych czterech czy sześciu kulek?!

    Odpowiedz Odpowiedz
    Odpowiedzi (1)
  • Sebastian Piskuła

    Sebastian Piskuła

    4,5g drożdży na 500g mąki bueheheh , życzę powodzenia !

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Mateusz Pietrzyk

    Mateusz Pietrzyk

    fajne

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Eryk Przepisy

    Eryk Przepisy

    A mi bardzo smakuje!

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Renata Śliwa

    Renata Śliwa

    hahaha. co tak picie z przepisu. tej pizzy nie robiłam, aczkolwiek mam za sobą tyle wykonanych PRZEPYSZNYCH pizz, że muszę to napisać. ja za każdym razem wałkuję ciast na pizzę ALE ugniatam je ręcznie conajmniej 15 minut

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Smakosz Potraw

    Smakosz Potraw

    Ludzie, co wy jecie w domu, że tak się podniecacie tą spieprzoną pizzą. Od kiedy ciasto na pizzę się wałkuje :-)? Widać, że g... się znacie na jedzeniu, a zabieracie głos :-) Kpicie sami z siebie :-).

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Gronostajska Beata

    Gronostajska Beata

    Robię na drożdżach,średnio raz w tygodniu od wieelu lat

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Elżbieta Kukułka

    Elżbieta Kukułka

    Moi domownicy i znajomi też tak twierdzą, że nie ma jak pizza domowa.

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Irena Szpyrka Staszewska

    Irena Szpyrka Staszewska

    Uwielbiam moją domową taką wypasioną. I to czekanie kiedy wreszcie będzie upieczna...

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Mariusz Ożóg

    Mariusz Ożóg

    Jeszcze jakaś prawdziwa oliwa do polania :-)

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Jerzy Piątkowski

    Jerzy Piątkowski

    Smacznego.Niema jak pizza własnej roboty wiesz co jesz.

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Katarzyna Sikora

    Katarzyna Sikora

    najlepsza

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Leszek Turkiewicz

    Leszek Turkiewicz

    SPAM! Przyprawa Knorr, czy jakakolwiek inna do pizzy?! DOMOWEJ zwłaszcza?! Już jestem w stanie darować cebulę(niechętnie), ale nie przyprawę!!!

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Zbigniew Duński

    Zbigniew Duński

    To jest Coś a nie tam lejący się sos ,ser i nie wiadomo co.

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Staszek Szady

    Staszek Szady

    BARDZO PYSZNA !

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Andrzej Dziwina

    Andrzej Dziwina

    kto zaprasza na domową jestem za

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Paulina Stankiewicz

    Paulina Stankiewicz

    smaczna polecam.

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Igor Kowalski

    Igor Kowalski

    ciasto powinno lezec z dobe a nie 40min.

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Boguslaw Dylewski

    Boguslaw Dylewski

    Dorota Tomaszewska gratuluje dobrej szkoły !

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Dorota Tomaszewska

    Dorota Tomaszewska

    Dziękuję w imieniu kobiet :) A co do pizzy, to akurat dla mnie najlepsza jest w wykonaniu mojego najmłodszego syna,Kuby - arcydzieło!.. =D

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Krzysztof Sikora

    Krzysztof Sikora

    peperonka moja ulubiona

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Boguslaw Dylewski

    Boguslaw Dylewski

    Ja , jako konsument.... cieszę się łykając ślinkę :) !.... ale kojarzy mi się ogrom pracy, pomysł na każdy dzień, zakupy, przygotowanie, porządki... jak to pogodzić ??? Uznanie dla PAŃ za ten ciężki zakres obowiązków - czynności w domu... a jeszcze praca i dzieciary !!!, przydałby się chłop który pomoże, wesprze uśmiechem.... ''zniszczy" tak wspaniałe dokonanie... i podziękuję..... Uśmiech +++.... coś tam jeszcze ! :)... wymieni zamek...

    Odpowiedz Odpowiedz
Pokaż więcej komentarzy

Naturalnie smaczne Spaghetti Bolognese Knorr

Więcej przepisów z użyciem tego produktu
Naturalnie smaczne Spaghetti Bolognese Knorr

Zastanawiasz się, co podać gościom na przyjęciu karnawałowym? Dobrym wyborem będą smaczne i różnorodne przekąski, ale również sałatki.

Czytaj więcej

Faworki, zwane także chrustem, to kruche ciasteczka, smażone przede wszystkim w okresie karnawału i na Tłusty Czwartek. Jak zrobić faworki: słodkie, delikatne i chrupiące? Sprawdź nasze porady.

Czytaj więcej

przepisy.pl - Domowa pizza Domowa pizza

Domowa pizza to najpopularniejsze, zaraz obok makaronu, danie kuchni włoskiej. Najważniejsze w wykonaniu pizzy są ciasto oraz sos. Aby ciasto odpowiednio wyrosło, najlepiej odstawić je na około czterdzieści minut w ciepłe miejsce i rozkładać na papierze do pieczenia lub w formie dopiero, gdy zobaczymy, że już urosło. Sos (np. pomidorowy) powinien być wyrazisty i aromatyczny, dlatego warto do niego dodać świeże lub suszone zioła oraz przeciśnięty przez praskę czosnek. Układane na pizzy składniki dobieraj wedle upodobań. Wykorzystaj np. tartą mozzarellę, czerwoną cebulę, kiełbasę pepperoni i pomidorki koktajlowe, a po upieczeniu także dodatek rukoli. Świetnie sprawdzą się również inne rodzaje warzyw, mięs i serów. Szczególnie popularne są cukinia, bakłażan, papryka, oliwki, kapary, suszone pomidory, pieczarki czy kukurydza. Bardzo dobrze komponuje się też szynka lub tuńczyk. Z serów świetnie smakuje mozzarella, ser pleśniowy czy roladka z sera koziego. Domowa pizza i świeża bazylia, oregano czy orzechy to idealne połączenie. Jako dodatek podawaj do niej pozostały sos pomidorowy, ketchup albo sos czosnkowy. Już wiesz, z jakimi dodatkami chcesz zjeść domową pizzę? Sprawdź nasz przepis i przygotuj ją w swojej ulubionej wersji!