Pizza pepperoni

Autor: przepisy.pl

ratingratingratingratingrating

10

595 os.
stopień trudności

łatwe

czas przygotowania
30 min.
ilość porcji
3 os.
Drukuj

199 osób wydrukowało

Pobierz pdf

282 osoby zapisały

Udostępnij

Składniki

1 sztuka

100 gramów

1 sztuka

2 łyżki

200 gramów

ciasto:

1 kilogram

500 mililitrów

25 gramów

20 gramów

50 mililitrów

8 gramów

sos do pizzy:

100 gramów

1 łyżeczka

1 łyżeczka

30 mililitrów

Przygotowanie krok po kroku

Krok 1

Składniki na ciasto do pizzy połącz ze sobą dobrze wyrabiając na stolnicy, odstaw na 10 minut do lodówki skropione wodą, po 10 minutach wyjmij do wyrośnięcia w ciepłym miejscu na 20 minut. Wyrośnięte ciasto podziel na 3-4 części. Stolnicę lub blat stołu podsyp mąką, połóż kęsy ciasta i rozwałkuj lub uformuj placki ręcznie. Placki powinny mieć około 28 centymetrów średnicy i 1 centymetr grubości.

Pizza pepperoni  - Krok 1

Krok 2

Składniki na sos do pizzy wymieszaj ze sobą dokładnie i dopraw pieprzem do smaku. Placki umieść na blasze i posmaruj z wierzchu wcześniej przygotowanym sosem starając się zachować 1 centymetr odstępu od rantu placka.

Pizza pepperoni  - Krok 2

Krok 3

Na wierzchu pizzy ułóż tarty ser mozzarella oraz niewielką ilość papryki chilli, ułóż plastry kiełbasy i cebuli i posyp rozkruszoną mini kostką Knorr. Piecz w nagrzanym do 200 stopni piekarniku około 15 minut.

Pizza pepperoni  - Krok 3
2

Opinie o przepisie

  • monisia teee

    monisia teee

    przepyszna ;))

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Michał Kisiel

    Michał Kisiel

    Moja ulubiona

    Odpowiedz Odpowiedz

Przepisy w Waszym wykonaniu

  • Pizza pepperoni  - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 1
  • Pizza pepperoni  - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 2
  • Pizza pepperoni  - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 3
  • Pizza pepperoni  - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 4
  • Pizza pepperoni  - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 5
  • Pizza pepperoni  - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 6
  • Pizza pepperoni  - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 7
>
<

W tę Wielkanoc przygotuj wyjątkowe, smaczne dania inspirowane sprawdzonymi, klasycznymi przepisami. Dobre będą nie tylko faszerowane jajka, ale również różnego rodzaju mięsa.

Czytaj więcej

Przyrządzanie jajek stanie się dużo prostsze dzięki wykorzystaniu odpowiednich trików. Jak długo i w jaki sposób należy je gotować na miękko lub twardo? O tym w poniższym poradniku.

Czytaj więcej

przepisy.pl - Pizza pepperoni Pizza pepperoni

Domowa pizza peperoni na cienkim cieście z pewnością przyciągnie uwagę zapachem i smakiem. Jak każdą pizzę, tak i tę wersję można urozmaicać o dodatkowe składniki mięsne i warzywne. Jej spód powinien być przygotowany z ciasta drożdżowego. Zaczyn drożdżowy warto pozostawić w ciepłym miejscu do wyrośnięcia, aby ciasto było odpowiednio pulchne. Sekret wyrazistego smaku pizzy kryje się w intensywnym sosie pomidorowym. W sezonie letnim sięgnij po świeże, które wystarczy podsmażyć na patelni z cebulą i zaprawić przecierem pomidorowym. Zimą korzystaj z pikli lub samego przecieru. Dodaj aromatu sosowi za sprawą suszonych ziół, np. sporej ilości bazylii i oregano. Jego ostrość wzmocni także papryka chili. Na pizzy rozłóż równomiernie plasterki peperoni. Dobrze skomponują się one z kawałkami papryki, pieczarkami, cebulą, liśćmi szpinaku i brokułem. Przed włożeniem potrawy do piekarnika, oprósz ją startym żółtym serem, np. goudą. Ewentualnie zastąp go kawałkami mozzarelli lub serem feta. Wypróbuj nasz przepis i przyrządź domową pizzę peperoni.