
Składniki
1 sztuka
100 gramów
1 łyżeczka
1 sztuka
2 łyżki
200 gramów
ciasto:
1 kilogram
500 mililitrów
25 gramów
20 gramów
50 mililitrów
8 gramów
sos do pizzy:
100 gramów
1 łyżeczka
1 łyżeczka
1 łyżeczka
30 mililitrów
Przygotowanie krok po kroku
Krok 1
Przygotuj ciasto do pizzy. Na stolnicy lub blacie rozsyp mąkę i uformuj kopiec. Zrób głębienie na środku, dodaj sól oraz olej. W szklance dokładnie wymieszaj ciepłą wodę z drożdżami i cukrem. Stopniowo dodawaj drożdżowy zaczyn do mąki i zagniataj ciasto – powinno ono mieć jednolitą konsystencję i być elastyczne. Gotowe ciasto skrop wodą odstaw na 10 minut do lodówki, po 10 minutach wyjmij i odstaw do wyrośnięcia w ciepłe miejsce na kolejne 20 minut.

Krok 2
Wyrośnięte ciasto podziel na 3-4 części. Stolnicę lub blat stołu podsyp mąką, połóż kawałki ciasta i rozwałkuj lub uformuj placki ręcznie. Powinny mieć około 1 centymetr grubości. W miseczce wymieszaj ze sobą składniki na sos i posmaruj placki, starając się zachować ranty.

Krok 3
Na wierzchu pizzy ułóż starty ser mozzarella oraz paprykę chili (ilość według uznania), dodaj plastry kiełbasy pepperoni i piórka cebuli, a następnie posyp przyprawą czosnek Knorr. Piecz w nagrzanym do 200°C piekarniku przez około 15 minut.


Dobra rada:
Pizza pepperoni smakuje najlepiej od razu po przygotowaniu. Serwuj zaraz po wyciągnięciu z piekarnika, a przekonasz się, jak szybko znika z talerzy.
- Odpowiedz
- Odpowiedz
- Odpowiedz
- Odpowiedz
- Odpowiedz
- Odpowiedz
- Odpowiedz
Przepisy w Waszym wykonaniu
Podobne przepisy
Dzisiaj zabieramy się za grillowanie najszlachetniejszych kawałków wołowiny – steków. Jak je przygotować, jak sprawdzić stopień wysmażenia i czym się różni t-bone od rostbefu – o tym przeczytacie w moim nowym wpisie. Po pierwsze – steki grillujemy na dobrze rozgrzanym grillu, bez przykrycia. Wysoka temperatura sprawia, że białko na powierzchni mięsa szybko się ścina i zabezpiecza stek przed utratą soków.
Czytaj więcejW sezonie na świeże warzywa zastanawiacie się, jak przygotować białe szparagi, żeby cieszyć się ich wykwintnym smakiem i luksusowym charakterem? Sprawdźcie, jak przyrządzić białe szparagi, żeby rozpływały się w ustach.
Czytaj więcejPolecane przepisy
Inne przepisy
Pizza pepperoni
Co to jest pizza pepperoni? Przepis na ten placek bazuje na nieco ostrej włoskiej kiełbasie pepperoni. Domowa pizza pepperoni na cienkim cieście z pewnością przyciągnie uwagę zapachem i smakiem. Jak każdą pizzę, tak i tę wersję można urozmaicać o dodatkowe składniki mięsne i warzywne. Bez trudu dopasujesz zatem nasz przepis na pizzę pepperoni do swoich preferencji! Wypróbuj go i przyrządź bez trudu domową pizzę pepperoni.
Dla kogo?
Dla fanów włoskich kulinariów, którzy lubią gotować po swojemu. Przepis na pizzę pepperoni potraktuj jako bazę do eksperymentów z kolorowymi dodatkami, zarówno warzywnymi, mięsnymi, jak i serowymi. Trudno więc będzie znaleźć osobę, której ten specjał nie zasmakuje!
Na jaką okazję?
Pizza z pepperoni smakuje doskonale i możesz serwować ją na każdą okazję. Sekret wyrazistego smaku pizzy kryje się w intensywnym sosie pomidorowym. W sezonie letnim sięgnij po świeże pomidory, które wystarczy podsmażyć na patelni z cebulą i zaprawić przecierem pomidorowym. Zimą korzystaj z pikli lub samego przecieru. Jego ostrość wzmocni papryka chili.
Czy wiesz, że?
Co jest tajemnicą dania, jakim jest pizza pepperoni? Składniki! Kluczowym elementem przepisu na pizzę pepperoni jest włoska kiełbasa o takiej samej nazwie. Warto kupić dobrej jakości produkt, by móc delektować się smakiem prawdziwej pizzy pepperoni własnego autorstwa.
Dla urozmaicenia:
Jak może smakować pizza pepperoni? Przepis zakłada oszczędne użycie składników, ale zawsze możesz dodać coś od siebie. Placek dobrze skomponuje się z kawałkami papryki, pieczarkami, cebulą, liśćmi szpinaku i brokułem. Jakie jeszcze składniki do pizzy pepperoni warto uwzględnić? Przed włożeniem potrawy do piekarnika oprósz ją startym żółtym serem, np. goudą. Ewentualnie zastąp go kawałkami mozzarelli lub serem feta.