Pizza pepperoni przepis – Zobacz na przepisy.pl pixel

Pizza pepperoni

Autor: przepisy.pl

ratingratingratingratingrating

12

681 os.
cookedstopień trudności

łatwe

czas przygotowania
30 min.
ilość porcji
3 os.
Drukuj

229 osób wydrukowało

Pobierz pdf

373 osoby zapisały

Udostępnij

Składniki

1 sztuka

100 gramów

1 łyżeczka

1 sztuka

2 łyżki

200 gramów

ciasto:

1 kilogram

500 mililitrów

25 gramów

20 gramów

50 mililitrów

8 gramów

sos do pizzy:

100 gramów

1 łyżeczka

1 łyżeczka

1 łyżeczka

30 mililitrów

Przygotowanie krok po kroku

Krok 1

Składniki na ciasto do pizzy połącz ze sobą dobrze wyrabiając na stolnicy, odstaw na 10 minut do lodówki skropione wodą, po 10 minutach wyjmij do wyrośnięcia w ciepłym miejscu na 20 minut. Wyrośnięte ciasto podziel na 3-4 części. Stolnicę lub blat stołu podsyp mąką, połóż kęsy ciasta i rozwałkuj lub uformuj placki ręcznie. Placki powinny mieć około 28 centymetrów średnicy i 1 centymetr grubości.

Pizza pepperoni  - Krok 1

Krok 2

Składniki na sos do pizzy wymieszaj ze sobą dokładnie i dopraw pieprzem do smaku. Placki umieść na blasze i posmaruj z wierzchu wcześniej przygotowanym sosem starając się zachować 1 centymetr odstępu od rantu placka.

Pizza pepperoni  - Krok 2

Krok 3

Na wierzchu pizzy ułóż tarty ser mozzarella oraz niewielką ilość papryki chilli, ułóż plastry kiełbasy i cebuli i posyp przyprawą czosnek Knorr. Piecz w nagrzanym do 200 stopni piekarniku około 15 minut.

Pizza pepperoni  - Krok 3
7

Opinie o przepisie

  • Monika Lemko

    Monika Lemko , 30.06.2021

    Tak. Sos - dodać świeżych pomidorów, wysmażyć, zamiast wody! Za dużo cukru w cieście! i proponuję zamienić olej na oliwę z oliwek, albo dopisać, że to ma być olej rzepakowy. W składnikach podane są 2 łyżki oliwy, chyba jej już nie potrzeba, bo mozzarella i kiełbasa mają tłuszczu wystarczająco.

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Beata Uliasz

    Beata Uliasz , 28.06.2021

    TAK. Tutaj małą modyfikację zaproponuję, w której nie tylko wegetarianin się lubuje. Pizza na spodzie z kalafiora, to zmiana niby niewielka, a jednak spora… Kalafiora miksujemy do powstania małych kuleczek. Gotujemy go w wodzie przez okres ok. 5 minuteczek. Po ostygnięciu - przez lnianą ściereczkę sok z niego wyciskamy. Dodajemy jajko, sól, pieprz, parmezan/ mozzarellę, bazylię, oregano i czosnek - i gotowe „ciasto” mamy. Wykładamy je na blachę do pieczenia i ręką na kształt koła modelujemy, Ok. 20 minut w rozgrzanym do 220 st. piekarniku pieczemy :-) Potem już z załączonego przepisu korzystamy i oryginalną pizzę pepperoni się zajadamy.

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Paulina Suchanecka

    Paulina Suchanecka , 28.06.2021

    TAK. Bardzo tą pizzę z mężem lubimy, czasem pepperoni- chorizo zastąpimy ;) Byle byłaby chrupiąca, pikantna i charakterna, jeśli chodzi o dokładkę to ma asertywność jest tu mierna :D Czy Wy też tak macie, że się tak pizzą zajadacie???? :D :) Pozdrawiam Wszystkich pizzo - żerców! :D

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Iza Pałasz

    Iza Pałasz , 27.06.2021

    TAK. Ja najpierw sos pomidorowy przygotuję, w kuchni jak mistrzyni się czuję! Na patelni oliwę podgrzeję, moja buzia na myśl o pizzy się śmieje! Następnie dorzucam czosnek, liście bazylii i puszkę pomidorów, w tej pizzy nie zabraknie włoskich walorów! Solą i pieprzem sos doprawiam, tym daniem całej rodzinie radość sprawiam! Następnie sos przecieram i ponownie gotuję, ja włoską atmosferę w powietrzu czuję! Odczyn z wody, oliwy, soli do mąki dodaję, praca w kuchni radość mi daje! Ciasto wyrabiam, a następnie pozostawiam, by wyrosło, ściereczką przykrywając i radośnie przy tym śpiewając. Gdy ciasto będzie gotowe, pizzę na blaszce formuję, niech pizza pepperoni w kuchni króluje! Pizzę polewam sosem, startym serem posypuję i układam plasterki pepperoni, chyba ktoś dziś smak Włoch dogoni! Cebulę, paprykę i oliwki dodaję, świat taki smakowity się staje... Pizzę piekę w piekarniku, a gdy będzie gotowa, wyjmuję i jem - życzyć udanych wakacji wszystkim chcę!!!

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Agnieszka

    Agnieszka , 16.06.2021

    TAK. Dla uzupełnienia koloru i smaku zawsze dodaję papryczki jalapeno i zielone oliwki.

    Odpowiedz Odpowiedz
  • monisia teee

    monisia teee , 08.03.2016

    przepyszna ;))

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Michał Kisiel

    Michał Kisiel , 24.04.2015

    Moja ulubiona

    Odpowiedz Odpowiedz

Przepisy w Waszym wykonaniu

  • Pizza pepperoni  - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 1
  • Pizza pepperoni  - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 2
  • Pizza pepperoni  - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 3
  • Pizza pepperoni  - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 4
  • Pizza pepperoni  - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 5
  • Pizza pepperoni  - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 6
  • Pizza pepperoni  - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 7
  • Pizza pepperoni  - zdjęcie użytkownika - zaślepka
>
<
1 osoba ogląda przepis:
Pizza americana
czas przygotowania
60 min.
stopień trudności

łatwe

Pierogi to zdecydowanie jedna z najsłynniejszych potraw polskiej kuchni. Tradycyjne warianty – z mięsem, grzybami albo ruskie – stanowią przysmak, któremu nie sposób odmówić. Na słodko z cukrem i owocami są marzeniem każdego łasucha.

Czytaj więcej

Boże Narodzenie to czas, którego uroczysty charakter podkreśla się na różne sposoby, także przygotowując wyjątkowe potrawy. Gęsina, wołowina czy schab? Aromatyczny sos grzybowy czy kwaśna żurawina? Zobacz, jak przygotować pieczone mięsa na święta.

Czytaj więcej

przepisy.pl - Pizza pepperoni Pizza pepperoni

Domowa pizza pepperoni na cienkim cieście z pewnością przyciągnie uwagę zapachem i smakiem. Jak każdą pizzę, tak i tę wersję można urozmaicać o dodatkowe składniki mięsne i warzywne. Bez trudu dopasujesz zatem nasz przepis na pizzę pepperoni do swoich preferencji! Wypróbuj go i przyrządź bez trudu domową pizzę pepperoni.

Dla kogo?

Dla fanów włoskich kulinariów, którzy lubią gotować po swojemu. Przepis na pizzę pepperoni potraktuj jako bazę do eksperymentów z kolorowymi dodatkami, zarówno warzywnymi, mięsnymi, jak i serowymi. Trudno więc byłoby znaleźć osobę, której ten specjał nie zasmakuje!

Na jaką okazję?

Pizza z pepperoni smakuje doskonale o każdej porze roku. Sekret wyrazistego smaku pizzy kryje się w intensywnym sosie pomidorowym. W sezonie letnim sięgnij po świeże, które wystarczy podsmażyć na patelni z cebulą i zaprawić przecierem pomidorowym. Zimą korzystaj z pikli lub samego przecieru. Dodaj aromatu sosowi do pizzy pepperoni za sprawą suszonych ziół, np. sporej ilości bazylii i oregano. Jego ostrość wzmocni także papryka chili.

Czy wiesz, że?

Kluczowym elementem przepisu na pizzę pepperoni jest spód. Powinien być przygotowany z ciasta drożdżowego. Zaczyn drożdżowy warto pozostawić w ciepłym miejscu do wyrośnięcia, aby ciasto było odpowiednio pulchne.

Dla urozmaicenia:

Na pizzy rozłóż równomiernie plasterki pepperoni. Dobrze skomponują się one z kawałkami papryki, pieczarkami, cebulą, liśćmi szpinaku i brokułem. Jakie jeszcze składniki do pizzy pepperoni warto uwzględnić? Przed włożeniem potrawy do piekarnika, oprósz ją startym żółtym serem, np. goudą. Ewentualnie zastąp go kawałkami mozzarelli lub serem feta, które również świetnie będą pasować do pizzy z pepperoni.