Pizza pepperoni

- Krok 1Składniki na ciasto do pizzy połącz ze sobą dobrze wyrabiając na stolnicy, odstaw na 10 minut do lodówki skropione wodą, po 10 minutach wyjmij do wyrośnięcia w ciepłym miejscu na 20 minut. Wyrośnięte ciasto podziel na 3-4 części. Stolnicę lub blat stołu podsyp mąką, połóż kęsy ciasta i rozwałkuj lub uformuj placki ręcznie. Placki powinny mieć około 28 centymetrów średnicy i 1 centymetr grubości.
- Krok 2Składniki na sos do pizzy wymieszaj ze sobą dokładnie i dopraw pieprzem do smaku. Placki umieść na blasze i posmaruj z wierzchu wcześniej przygotowanym sosem starając się zachować 1 centymetr odstępu od rantu placka.
- Krok 3Na wierzchu pizzy ułóż tarty ser mozzarella oraz niewielką ilość papryki chilli, ułóż plastry kiełbasy i cebuli i posyp rozkruszoną mini kostką Knorr. Piecz w nagrzanym do 200 stopni piekarniku około 15 minut.

Klimat Turcji sprzyja uprawie roślin, w tym ziół, które charakteryzują się intensywnym aromatem. Oregano – bliski brat majeranku – jest tego przykładem. Dania tureckie są dziś obecne w wielu kuchniach krajów europejskich, tak jak np. pilaw, czyli potrawa z ryżu z dodatkiem innych składników.

Domowa pizza peperoni na cienkim cieście z pewnością przyciągnie uwagę zapachem i smakiem. Jak każdą pizzę, tak i tę wersję można urozmaicać o dodatkowe składniki mięsne i warzywne. Jej spód powinien być przygotowany z ciasta drożdżowego. Zaczyn drożdżowy warto pozostawić w ciepłym miejscu do wyrośnięcia, aby ciasto było odpowiednio pulchne. Sekret wyrazistego smaku pizzy kryje się w intensywnym sosie pomidorowym. W sezonie letnim sięgnij po świeże, które wystarczy podsmażyć na patelni z cebulą i zaprawić przecierem pomidorowym. Zimą korzystaj z pikli lub samego przecieru. Dodaj aromatu sosowi za sprawą suszonych ziół, np. sporej ilości bazylii i oregano. Jego ostrość wzmocni także papryka chili. Na pizzy rozłóż równomiernie plasterki peperoni. Dobrze skomponują się one z kawałkami papryki, pieczarkami, cebulą, liśćmi szpinaku i brokułem. Przed włożeniem potrawy do piekarnika, oprósz ją startym żółtym serem, np. goudą. Ewentualnie zastąp go kawałkami mozzarelli lub serem feta. Wypróbuj nasz przepis i przyrządź domową pizzę peperoni.