Pizza pepperoni - przepis domowy: składniki, kroki | Przepisy.pl pixel

Pizza pepperoni

Autor: przepisy.pl

ratingratingratingratingrating

13

733 os.
cookedstopień trudności

łatwe

czas przygotowania
30 min.
ilość porcji
3 os.
Drukuj

250 osób wydrukowało

Pobierz pdf

507 osób zapisało

Udostępnij

Składniki

1 sztuka

100 gramów

1 łyżeczka

1 sztuka

2 łyżki

200 gramów

ciasto:

1 kilogram

500 mililitrów

25 gramów

20 gramów

50 mililitrów

8 gramów

sos do pizzy:

100 gramów

1 łyżeczka

1 łyżeczka

1 łyżeczka

30 mililitrów

Przygotowanie krok po kroku

Krok 1

Przygotuj ciasto do pizzy. Na stolnicy lub blacie rozsyp mąkę i uformuj kopiec. Zrób głębienie na środku, dodaj sól oraz olej. W szklance dokładnie wymieszaj ciepłą wodę z drożdżami i cukrem. Stopniowo dodawaj drożdżowy zaczyn do mąki i zagniataj ciasto – powinno ono mieć jednolitą konsystencję i być elastyczne. Gotowe ciasto skrop wodą odstaw na 10 minut do lodówki, po 10 minutach wyjmij i odstaw do wyrośnięcia w ciepłe miejsce na kolejne 20 minut.

Pizza pepperoni  - Krok 1

Krok 2

Wyrośnięte ciasto podziel na 3-4 części. Stolnicę lub blat stołu podsyp mąką, połóż kawałki ciasta i rozwałkuj lub uformuj placki ręcznie. Powinny mieć około 1 centymetr grubości. W miseczce wymieszaj ze sobą składniki na sos i posmaruj placki, starając się zachować ranty.

Pizza pepperoni  - Krok 2

Krok 3

Na wierzchu pizzy ułóż starty ser mozzarella oraz paprykę chili (ilość według uznania), dodaj plastry kiełbasy pepperoni i piórka cebuli, a następnie posyp przyprawą czosnek Knorr. Piecz w nagrzanym do 200°C piekarniku przez około 15 minut.

Pizza pepperoni  - Krok 3
przepisy.pl

Dobra rada:

Pizza pepperoni smakuje najlepiej od razu po przygotowaniu. Serwuj zaraz po wyciągnięciu z piekarnika, a przekonasz się, jak szybko znika z talerzy.

7

Opinie o przepisie

  • Monika Lemko

    Monika Lemko , 30.06.2021

    Tak. Sos - dodać świeżych pomidorów, wysmażyć, zamiast wody! Za dużo cukru w cieście! i proponuję zamienić olej na oliwę z oliwek, albo dopisać, że to ma być olej rzepakowy. W składnikach podane są 2 łyżki oliwy, chyba jej już nie potrzeba, bo mozzarella i kiełbasa mają tłuszczu wystarczająco.

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Beata Uliasz

    Beata Uliasz , 28.06.2021

    TAK. Tutaj małą modyfikację zaproponuję, w której nie tylko wegetarianin się lubuje. Pizza na spodzie z kalafiora, to zmiana niby niewielka, a jednak spora… Kalafiora miksujemy do powstania małych kuleczek. Gotujemy go w wodzie przez okres ok. 5 minuteczek. Po ostygnięciu - przez lnianą ściereczkę sok z niego wyciskamy. Dodajemy jajko, sól, pieprz, parmezan/ mozzarellę, bazylię, oregano i czosnek - i gotowe „ciasto” mamy. Wykładamy je na blachę do pieczenia i ręką na kształt koła modelujemy, Ok. 20 minut w rozgrzanym do 220 st. piekarniku pieczemy :-) Potem już z załączonego przepisu korzystamy i oryginalną pizzę pepperoni się zajadamy.

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Paulina Suchanecka

    Paulina Suchanecka , 28.06.2021

    TAK. Bardzo tą pizzę z mężem lubimy, czasem pepperoni- chorizo zastąpimy ;) Byle byłaby chrupiąca, pikantna i charakterna, jeśli chodzi o dokładkę to ma asertywność jest tu mierna :D Czy Wy też tak macie, że się tak pizzą zajadacie???? :D :) Pozdrawiam Wszystkich pizzo - żerców! :D

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Iza Pałasz

    Iza Pałasz , 27.06.2021

    TAK. Ja najpierw sos pomidorowy przygotuję, w kuchni jak mistrzyni się czuję! Na patelni oliwę podgrzeję, moja buzia na myśl o pizzy się śmieje! Następnie dorzucam czosnek, liście bazylii i puszkę pomidorów, w tej pizzy nie zabraknie włoskich walorów! Solą i pieprzem sos doprawiam, tym daniem całej rodzinie radość sprawiam! Następnie sos przecieram i ponownie gotuję, ja włoską atmosferę w powietrzu czuję! Odczyn z wody, oliwy, soli do mąki dodaję, praca w kuchni radość mi daje! Ciasto wyrabiam, a następnie pozostawiam, by wyrosło, ściereczką przykrywając i radośnie przy tym śpiewając. Gdy ciasto będzie gotowe, pizzę na blaszce formuję, niech pizza pepperoni w kuchni króluje! Pizzę polewam sosem, startym serem posypuję i układam plasterki pepperoni, chyba ktoś dziś smak Włoch dogoni! Cebulę, paprykę i oliwki dodaję, świat taki smakowity się staje... Pizzę piekę w piekarniku, a gdy będzie gotowa, wyjmuję i jem - życzyć udanych wakacji wszystkim chcę!!!

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Agnieszka

    Agnieszka , 16.06.2021

    TAK. Dla uzupełnienia koloru i smaku zawsze dodaję papryczki jalapeno i zielone oliwki.

    Odpowiedz Odpowiedz
  • monisia teee

    monisia teee , 08.03.2016

    przepyszna ;))

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Michał Kisiel

    Michał Kisiel , 24.04.2015

    Moja ulubiona

    Odpowiedz Odpowiedz

Przepisy w Waszym wykonaniu

  • Pizza pepperoni  - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 1
  • Pizza pepperoni  - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 2
  • Pizza pepperoni  - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 3
  • Pizza pepperoni  - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 4
  • Pizza pepperoni  - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 5
  • Pizza pepperoni  - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 6
  • Pizza pepperoni  - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 7
  • Pizza pepperoni  - zdjęcie użytkownika - zaślepka
>
<
1 osoba ogląda przepis:
Pizza di Diabolo
czas przygotowania
30 min.
stopień trudności

łatwe

Przygotowania do Świąt Wielkanocnych zawsze są świetną okazją dla wszystkich kucharzy, żeby się wykazać. Oto czas powrotu do tradycyjnych receptur – w końcu niektóre z potraw jadane są wyłącznie raz w roku właśnie przy tej okazji.

Czytaj więcej

W tę Wielkanoc przygotuj wyjątkowe, smaczne dania inspirowane sprawdzonymi, klasycznymi przepisami. Dobre będą nie tylko faszerowane jajka, ale również różnego rodzaju mięsa.

Czytaj więcej

przepisy.pl - Pizza pepperoni Pizza pepperoni

Co to jest pizza pepperoni? Przepis na ten placek bazuje na nieco ostrej włoskiej kiełbasie pepperoni. Domowa pizza pepperoni na cienkim cieście z pewnością przyciągnie uwagę zapachem i smakiem. Jak każdą pizzę, tak i tę wersję można urozmaicać o dodatkowe składniki mięsne i warzywne. Bez trudu dopasujesz zatem nasz przepis na pizzę pepperoni do swoich preferencji! Wypróbuj go i przyrządź bez trudu domową pizzę pepperoni.

Dla kogo?

Dla fanów włoskich kulinariów, którzy lubią gotować po swojemu. Przepis na pizzę pepperoni potraktuj jako bazę do eksperymentów z kolorowymi dodatkami, zarówno warzywnymi, mięsnymi, jak i serowymi. Trudno więc będzie znaleźć osobę, której ten specjał nie zasmakuje!

Na jaką okazję?

Pizza z pepperoni smakuje doskonale i możesz serwować ją na każdą okazję. Sekret wyrazistego smaku pizzy kryje się w intensywnym sosie pomidorowym. W sezonie letnim sięgnij po świeże pomidory, które wystarczy podsmażyć na patelni z cebulą i zaprawić przecierem pomidorowym. Zimą korzystaj z pikli lub samego przecieru. Jego ostrość wzmocni papryka chili.

Czy wiesz, że?

Co jest tajemnicą dania, jakim jest pizza pepperoni? Składniki! Kluczowym elementem przepisu na pizzę pepperoni jest włoska kiełbasa o takiej samej nazwie. Warto kupić dobrej jakości produkt, by móc delektować się smakiem prawdziwej pizzy pepperoni własnego autorstwa.

Dla urozmaicenia:

Jak może smakować pizza pepperoni? Przepis zakłada oszczędne użycie składników, ale zawsze możesz dodać coś od siebie. Placek dobrze skomponuje się z kawałkami papryki, pieczarkami, cebulą, liśćmi szpinaku i brokułem. Jakie jeszcze składniki do pizzy pepperoni warto uwzględnić? Przed włożeniem potrawy do piekarnika oprósz ją startym żółtym serem, np. goudą. Ewentualnie zastąp go kawałkami mozzarelli lub serem feta.