Pizza pepperoni

Autor: przepisy.pl

ratingratingratingratingrating

10

626 os.
stopień trudności

łatwe

czas przygotowania
30 min.
ilość porcji
3 os.
Drukuj

199 osób wydrukowało

Pobierz pdf

282 osoby zapisały

Udostępnij

Składniki

1 sztuka

100 gramów

1 łyżeczka

1 sztuka

2 łyżki

200 gramów

ciasto:

1 kilogram

500 mililitrów

25 gramów

20 gramów

50 mililitrów

8 gramów

sos do pizzy:

100 gramów

1 łyżeczka

1 łyżeczka

1 łyżeczka

30 mililitrów

Przygotowanie krok po kroku

Krok 1

Składniki na ciasto do pizzy połącz ze sobą dobrze wyrabiając na stolnicy, odstaw na 10 minut do lodówki skropione wodą, po 10 minutach wyjmij do wyrośnięcia w ciepłym miejscu na 20 minut. Wyrośnięte ciasto podziel na 3-4 części. Stolnicę lub blat stołu podsyp mąką, połóż kęsy ciasta i rozwałkuj lub uformuj placki ręcznie. Placki powinny mieć około 28 centymetrów średnicy i 1 centymetr grubości.

Pizza pepperoni  - Krok 1

Krok 2

Składniki na sos do pizzy wymieszaj ze sobą dokładnie i dopraw pieprzem do smaku. Placki umieść na blasze i posmaruj z wierzchu wcześniej przygotowanym sosem starając się zachować 1 centymetr odstępu od rantu placka.

Pizza pepperoni  - Krok 2

Krok 3

Na wierzchu pizzy ułóż tarty ser mozzarella oraz niewielką ilość papryki chilli, ułóż plastry kiełbasy i cebuli i posyp przyprawą czosnek Knorr. Piecz w nagrzanym do 200 stopni piekarniku około 15 minut.

Pizza pepperoni  - Krok 3
2

Opinie o przepisie

  • monisia teee

    monisia teee , 08.03.2016

    przepyszna ;))

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Michał Kisiel

    Michał Kisiel , 24.04.2015

    Moja ulubiona

    Odpowiedz Odpowiedz

Przepisy w Waszym wykonaniu

  • Pizza pepperoni  - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 1
  • Pizza pepperoni  - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 2
  • Pizza pepperoni  - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 3
  • Pizza pepperoni  - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 4
  • Pizza pepperoni  - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 5
  • Pizza pepperoni  - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 6
  • Pizza pepperoni  - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 7
>
<
1 osoba ogląda przepis:
Pizza margherita
czas przygotowania
50 min.
stopień trudności

łatwe

Słodkie i soczyste owoce, które mogą być składnikiem deserów, ale również wytrawnych dań czy szybkich sałatek. Co zrobić z malin? – zainspiruj się naszymi propozycjami.

Czytaj więcej

Francuskie, filo czy kruche? W formie tarty lub quiche? Ciasto na słono może mieć wiele postaci. Dodaje się do niego warzywa, sery, mięso, zioła. Skorzystaj z naszych porad i uruchom kulinarną fantazję, tworząc pyszne słone wypieki dla bliskich.

Czytaj więcej

przepisy.pl - Pizza pepperoni Pizza pepperoni

Domowa pizza peperoni na cienkim cieście z pewnością przyciągnie uwagę zapachem i smakiem. Jak każdą pizzę, tak i tę wersję można urozmaicać o dodatkowe składniki mięsne i warzywne. Jej spód powinien być przygotowany z ciasta drożdżowego. Zaczyn drożdżowy warto pozostawić w ciepłym miejscu do wyrośnięcia, aby ciasto było odpowiednio pulchne. Sekret wyrazistego smaku pizzy kryje się w intensywnym sosie pomidorowym. W sezonie letnim sięgnij po świeże, które wystarczy podsmażyć na patelni z cebulą i zaprawić przecierem pomidorowym. Zimą korzystaj z pikli lub samego przecieru. Dodaj aromatu sosowi za sprawą suszonych ziół, np. sporej ilości bazylii i oregano. Jego ostrość wzmocni także papryka chili. Na pizzy rozłóż równomiernie plasterki peperoni. Dobrze skomponują się one z kawałkami papryki, pieczarkami, cebulą, liśćmi szpinaku i brokułem. Przed włożeniem potrawy do piekarnika, oprósz ją startym żółtym serem, np. goudą. Ewentualnie zastąp go kawałkami mozzarelli lub serem feta. Wypróbuj nasz przepis i przyrządź domową pizzę peperoni.