
Składniki
1 sztuka
100 gramów
1 łyżeczka
1 sztuka
2 łyżki
200 gramów
ciasto:
1 kilogram
500 mililitrów
25 gramów
20 gramów
50 mililitrów
8 gramów
sos do pizzy:
100 gramów
1 łyżeczka
1 łyżeczka
1 łyżeczka
30 mililitrów
Przygotowanie krok po kroku
Krok 1
Przygotuj ciasto do pizzy. Na stolnicy lub blacie rozsyp mąkę i uformuj kopiec. Zrób głębienie na środku, dodaj sól oraz olej. W szklance dokładnie wymieszaj ciepłą wodę z drożdżami i cukrem. Stopniowo dodawaj drożdżowy zaczyn do mąki i zagniataj ciasto – powinno ono mieć jednolitą konsystencję i być elastyczne. Gotowe ciasto skrop wodą odstaw na 10 minut do lodówki, po 10 minutach wyjmij i odstaw do wyrośnięcia w ciepłe miejsce na kolejne 20 minut.

Krok 2
Wyrośnięte ciasto podziel na 3-4 części. Stolnicę lub blat stołu podsyp mąką, połóż kawałki ciasta i rozwałkuj lub uformuj placki ręcznie. Powinny mieć około 1 centymetr grubości. W miseczce wymieszaj ze sobą składniki na sos i posmaruj placki, starając się zachować ranty.

Krok 3
Na wierzchu pizzy ułóż starty ser mozzarella oraz paprykę chili (ilość według uznania), dodaj plastry kiełbasy pepperoni i piórka cebuli, a następnie posyp przyprawą czosnek Knorr. Piecz w nagrzanym do 200°C piekarniku przez około 15 minut.


Dobra rada:
Pizza pepperoni smakuje najlepiej od razu po przygotowaniu. Serwuj zaraz po wyciągnięciu z piekarnika, a przekonasz się, jak szybko znika z talerzy.
- Odpowiedz
- Odpowiedz
- Odpowiedz
- Odpowiedz
- Odpowiedz
- Odpowiedz
- Odpowiedz
Przepisy w Waszym wykonaniu
Podobne przepisy
Nie wiesz, z czym jeść bób? Możliwości jest wiele. Warto z nich korzystać, bo młody bób to prawdziwy przysmak. Bez względu czy podacie go w sałatce czy wykorzystacie do ugotowania zupy, nie pożałujecie decyzji o włożeniu go do sklepowego koszyka. Zacznijmy jednak od postaw. Ustalmy, jak jeść bób oraz jak go podawać. Ze skórką czy bez? W jakiej wersji smakuje lepiej?
Czytaj więcejRobienie przetworów jest najprostszym i zdecydowanie najsmaczniejszym sposobem na to, by zachować smaki wiosny, lata i jesieni na dłużej. Można robić setki zdjęć krajobrazów, by cieszyć nimi oko w sezonie zimowym, ale to smaczny posiłek pozwoli w pełni poczuć atmosferę cieplejszych miesięcy. Przygotowanie słoików ze smakowitą zawartością musi obejmować patenty, które pozwolą zachować świeżość przetworów. Jednym z najmniej kłopotliwych sposobów jest pasteryzowanie słoików w piekarniku. Unikniecie dużego zamieszania w kuchni, które często łączy się z pasteryzacją na mokro. Przedstawiamy kilka wskazówek, które wyjaśnią, na czym dokładnie polega wekowanie w piekarniku i czym charakteryzuje się pasteryzacja na sucho.
Czytaj więcejPolecane przepisy
Inne przepisy
Podobne przepisy
Pizza pepperoni
Co to jest pizza pepperoni? Przepis na ten placek bazuje na nieco ostrej włoskiej kiełbasie pepperoni. Domowa pizza pepperoni na cienkim cieście z pewnością przyciągnie uwagę zapachem i smakiem. Jak każdą pizzę, tak i tę wersję można urozmaicać o dodatkowe składniki mięsne i warzywne. Bez trudu dopasujesz zatem nasz przepis na pizzę pepperoni do swoich preferencji! Wypróbuj go i przyrządź bez trudu domową pizzę pepperoni.
Dla kogo?
Dla fanów włoskich kulinariów, którzy lubią gotować po swojemu. Przepis na pizzę pepperoni potraktuj jako bazę do eksperymentów z kolorowymi dodatkami, zarówno warzywnymi, mięsnymi, jak i serowymi. Trudno więc będzie znaleźć osobę, której ten specjał nie zasmakuje!
Na jaką okazję?
Pizza z pepperoni smakuje doskonale i możesz serwować ją na każdą okazję. Sekret wyrazistego smaku pizzy kryje się w intensywnym sosie pomidorowym. W sezonie letnim sięgnij po świeże pomidory, które wystarczy podsmażyć na patelni z cebulą i zaprawić przecierem pomidorowym. Zimą korzystaj z pikli lub samego przecieru. Jego ostrość wzmocni papryka chili.
Czy wiesz, że?
Co jest tajemnicą dania, jakim jest pizza pepperoni? Składniki! Kluczowym elementem przepisu na pizzę pepperoni jest włoska kiełbasa o takiej samej nazwie. Warto kupić dobrej jakości produkt, by móc delektować się smakiem prawdziwej pizzy pepperoni własnego autorstwa.
Dla urozmaicenia:
Jak może smakować pizza pepperoni? Przepis zakłada oszczędne użycie składników, ale zawsze możesz dodać coś od siebie. Placek dobrze skomponuje się z kawałkami papryki, pieczarkami, cebulą, liśćmi szpinaku i brokułem. Jakie jeszcze składniki do pizzy pepperoni warto uwzględnić? Przed włożeniem potrawy do piekarnika oprósz ją startym żółtym serem, np. goudą. Ewentualnie zastąp go kawałkami mozzarelli lub serem feta.