Placuszki z cukinii

- Krok 1Zetrzyj cukinię na grubej tarce.
- Krok 2Pokrój cebulę, połącz z jajkiem, pokruszoną przyprawą w mini kostkach Knorr i dodaj do cukinii. Dopraw do smaku pieprzem i odrobiną soli, po czym wsyp 6 łyżek mąki pszennej i całość dokładnie wymieszaj.
- Krok 3Smaż na rozgrzanym oleju niewielkie, cienkie placuszki. Podawaj.

Placuszki z cukinii
Cukinia to warzywo wciąż mało doceniane w polskiej kuchni, a szkoda. Jest nie tylko pyszne w smaku, ale pasuje do wielu potraw i można wyczarować z niego niezwykłe ciekawe dania. Cukinia doskonale nadaje się do potraw jarskich, ale równie dobrze komponuje z mięsami. Jeśli masz po ręką dużą cukinię albo kilka mniejszych i nie masz pomysłu, co z nimi zrobić, placuszki z cukinii będą doskonałym pomysłem, a może i inspiracją do tworzenia a nich niebanalnych kompozycji. Placki z cukinii zrobisz w ten sam sposób, co znane wszystkim placki ziemniaczane, z tą różnicą, że zrobisz je z innego warzywa i zetrzesz go na tarce w grubszymi oczkami. Są dwie szkoły robienia placuszków. Zgodnie z pierwszą trzesz całe warzywo, a według drugiej receptury uprzednio obierasz je ze skóry, przecinasz wzdłuż i pozbywasz się nasion ze środka. Wybierz tę metodę, która tobie bardziej pasuje.