Składniki
1 sztuka
1 łyżeczka
1 sztuka
2 łyżki
2 sztuki
2 szczypty
1 szczypta
2 łyżki
Przygotowanie krok po kroku
Krok 1
Zetrzyj cukinię na grubej tarce. Odciśnij wodę z cukinii.
Krok 2
Pokrój cebulę, połącz z jajkiem, przyprawami i dodaj do cukinii. Wsyp mąkę pszenną i całość dokładnie wymieszaj.
Krok 3
Smaż na rozgrzanym maśle klarowanym cienkie placuszki. Podawaj np. z jogurtowym sosem.
- Odpowiedz
- Odpowiedz
Przepisy w Waszym wykonaniu
łatwe
8 marca to doskonała okazja, by przygotować coś pysznego. Do wiosny zostało jeszcze trochę czasu, który warto umilić sobie smacznymi wypiekami. Sprawdź, jakie słodycze na Dzień Kobiet sprawdzą się najlepiej.
Czytaj więcejZapiekanki warzywne. To pole do popisu dla każdego: początkującego i doświadczonego kucharza. Ograniczeniem jest tylko nasza wyobraźnia, a więc: do dzieła!
Czytaj więcejPolecane przepisy
Inne przepisy
Placuszki z cukinii
Cukinia to warzywo wciąż mało doceniane w polskiej kuchni, a szkoda. Jest nie tylko pyszne w smaku, ale pasuje do wielu potraw i można wyczarować z niego niezwykłe ciekawe dania. Cukinia doskonale nadaje się do potraw jarskich, ale równie dobrze komponuje z mięsami. Jeśli masz po ręką dużą cukinię albo kilka mniejszych i nie masz pomysłu, co z nimi zrobić, placuszki z cukinii będą doskonałym pomysłem, a może i inspiracją do tworzenia a nich niebanalnych kompozycji. Placki z cukinii zrobisz w ten sam sposób, co znane wszystkim placki ziemniaczane, z tą różnicą, że zrobisz je z innego warzywa i zetrzesz go na tarce w grubszymi oczkami. Są dwie szkoły robienia placuszków. Zgodnie z pierwszą trzesz całe warzywo, a według drugiej receptury uprzednio obierasz je ze skóry, przecinasz wzdłuż i pozbywasz się nasion ze środka. Wybierz tę metodę, która tobie bardziej pasuje.