Placuszki z cukinii przepis – Zobacz na przepisy.pl pixel

Placuszki z cukinii

Autor: przepisy.pl

ratingratingratingratingrating

34

1190 os.
cookedstopień trudności

łatwe

czas przygotowania
25 min.
ilość porcji
2 os.
Drukuj

678 osób wydrukowało

Pobierz pdf

1153 osoby zapisały

Udostępnij

Składniki

1 sztuka

1 łyżeczka

1 sztuka

2 łyżki

2 sztuki

2 szczypty

1 szczypta

2 łyżki

Przygotowanie krok po kroku

Krok 1

Zetrzyj cukinię na grubej tarce. Odciśnij wodę z cukinii.

Placuszki z cukinii - Krok 1

Krok 2

Pokrój cebulę, połącz z jajkiem, przyprawami i dodaj do cukinii. Wsyp mąkę pszenną i całość dokładnie wymieszaj.

Placuszki z cukinii - Krok 2

Krok 3

Smaż na rozgrzanym maśle klarowanym cienkie placuszki. Podawaj np. z jogurtowym sosem.

Placuszki z cukinii - Krok 3
2

Opinie o przepisie

  • Wiesława  karpecka

    Wiesława karpecka , 28.07.2016

    ja robię tak samo,odciskam wodę z cukinii i placuszki smakują lepiej.

    Odpowiedz Odpowiedz
  • ziemia21 ziemia

    ziemia21 ziemia , 07.02.2016

    Zrobiłam dzis....pychota. Obralam cukinię staram i posolilam żeby wody mniej bylo. Dzięki temu dodałam tylko 1 łyżkę mąki

    Odpowiedz Odpowiedz

Przepisy w Waszym wykonaniu

  • Placuszki z cukinii - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 1
  • Placuszki z cukinii - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 2
  • Placuszki z cukinii - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 3
  • Placuszki z cukinii - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 4
  • Placuszki z cukinii - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 5
  • Placuszki z cukinii - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 6
  • Placuszki z cukinii - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 7
  • Placuszki z cukinii - zdjęcie użytkownika - zaślepka
>
<

Mrożenie zupy to doskonały sposób na zrobienie zapasów. Ta metoda przyda się również wtedy, gdy zrobicie zbyt duże porcje i nie chcecie wyrzucać jedzenia. Jest jedno „ale”! Nie wszystkie zupy mogą być zamrożone, ponieważ wiele zależy od składników, które są w nich zawarte.

Czytaj więcej

Jesteście smakoszami tradycyjnej, polskiej kuchni? W takim razie z pewnością ciężko Wam się oprzeć pysznym gołąbkom. Nie jest to potrawa trudna do przyrządzenia, lecz potrafi sprawić nie lada problemy.

Czytaj więcej

przepisy.pl - Placuszki z cukiniiPlacuszki z cukinii

Cukinia to warzywo wciąż mało doceniane w polskiej kuchni, a szkoda. Jest nie tylko pyszne w smaku, ale pasuje do wielu potraw i można wyczarować z niego niezwykłe ciekawe dania. Cukinia doskonale nadaje się do potraw jarskich, ale równie dobrze komponuje z mięsami. Jeśli masz po ręką dużą cukinię albo kilka mniejszych i nie masz pomysłu, co z nimi zrobić, placuszki z cukinii będą doskonałym pomysłem, a może i inspiracją do tworzenia a nich niebanalnych kompozycji. Placki z cukinii zrobisz w ten sam sposób, co znane wszystkim placki ziemniaczane, z tą różnicą, że zrobisz je z innego warzywa i zetrzesz go na tarce w grubszymi oczkami. Są dwie szkoły robienia placuszków. Zgodnie z pierwszą trzesz całe warzywo, a według drugiej receptury uprzednio obierasz je ze skóry, przecinasz wzdłuż i pozbywasz się nasion ze środka. Wybierz tę metodę, która tobie bardziej pasuje.