Placuszki z cukinii przepis – Zobacz na przepisy.pl pixel

Placuszki z cukinii

Autor: przepisy.pl

ratingratingratingratingrating

27

1010 os.
stopień trudności

łatwe

czas przygotowania
25 min.
ilość porcji
2 os.
Drukuj

530 osób wydrukowało

Pobierz pdf

870 osób zapisało

Udostępnij

Składniki

1 sztuka

1 łyżeczka

1 sztuka

2 łyżki

2 sztuki

2 szczypty

1 szczypta

2 łyżki

Przygotowanie krok po kroku

Krok 1

Zetrzyj cukinię na grubej tarce. Odciśnij wodę z cukinii.

Placuszki z cukinii - Krok 1

Krok 2

Pokrój cebulę, połącz z jajkiem, przyprawami i dodaj do cukinii. Wsyp mąkę pszenną i całość dokładnie wymieszaj.

Placuszki z cukinii - Krok 2

Krok 3

Smaż na rozgrzanym maśle klarowanym cienkie placuszki. Podawaj np. z jogurtowym sosem.

Placuszki z cukinii - Krok 3
2

Opinie o przepisie

  • Wiesława  karpecka

    Wiesława karpecka , 28.07.2016

    ja robię tak samo,odciskam wodę z cukinii i placuszki smakują lepiej.

    Odpowiedz Odpowiedz
  • ziemia21 ziemia

    ziemia21 ziemia , 07.02.2016

    Zrobiłam dzis....pychota. Obralam cukinię staram i posolilam żeby wody mniej bylo. Dzięki temu dodałam tylko 1 łyżkę mąki

    Odpowiedz Odpowiedz

Przepisy w Waszym wykonaniu

  • Placuszki z cukinii - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 1
  • Placuszki z cukinii - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 2
  • Placuszki z cukinii - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 3
  • Placuszki z cukinii - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 4
  • Placuszki z cukinii - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 5
  • Placuszki z cukinii - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 6
  • Placuszki z cukinii - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 7
  • Placuszki z cukinii - zdjęcie użytkownika - zaślepka
>
<
2 osoby oglądają przepis:
Chleb w jajku
czas przygotowania
15 min.
stopień trudności

łatwe

8 marca to doskonała okazja, by przygotować coś pysznego. Do wiosny zostało jeszcze trochę czasu, który warto umilić sobie smacznymi wypiekami. Sprawdź, jakie słodycze na Dzień Kobiet sprawdzą się najlepiej.

Czytaj więcej

Zapiekanki warzywne. To pole do popisu dla każdego: początkującego i doświadczonego kucharza. Ograniczeniem jest tylko nasza wyobraźnia, a więc: do dzieła!

Czytaj więcej

przepisy.pl - Placuszki z cukiniiPlacuszki z cukinii

Cukinia to warzywo wciąż mało doceniane w polskiej kuchni, a szkoda. Jest nie tylko pyszne w smaku, ale pasuje do wielu potraw i można wyczarować z niego niezwykłe ciekawe dania. Cukinia doskonale nadaje się do potraw jarskich, ale równie dobrze komponuje z mięsami. Jeśli masz po ręką dużą cukinię albo kilka mniejszych i nie masz pomysłu, co z nimi zrobić, placuszki z cukinii będą doskonałym pomysłem, a może i inspiracją do tworzenia a nich niebanalnych kompozycji. Placki z cukinii zrobisz w ten sam sposób, co znane wszystkim placki ziemniaczane, z tą różnicą, że zrobisz je z innego warzywa i zetrzesz go na tarce w grubszymi oczkami. Są dwie szkoły robienia placuszków. Zgodnie z pierwszą trzesz całe warzywo, a według drugiej receptury uprzednio obierasz je ze skóry, przecinasz wzdłuż i pozbywasz się nasion ze środka. Wybierz tę metodę, która tobie bardziej pasuje.