Placuszki z cukinii przepis – Zobacz na przepisy.pl pixel

Placuszki z cukinii

Autor: przepisy.pl

ratingratingratingratingrating

41

1255 os.
cookedstopień trudności

łatwe

czas przygotowania
25 min.
ilość porcji
2 os.
Drukuj

768 osób wydrukowało

Pobierz pdf

1290 osób zapisało

Udostępnij

Składniki

1 sztuka

1 łyżeczka

1 sztuka

2 łyżki

2 sztuki

2 szczypty

1 szczypta

2 łyżki

Przygotowanie krok po kroku

Krok 1

Cukinię dokładnie umyj pod bieżącą wodą, wytrzyj do sucha i zetrzyj razem ze skórką na tarce o grubych oczkach. Następnie odciśnij z niej wodę i odłóż na sitko, żeby jej nadmiar mógł sam odpłynąć.

Placuszki z cukinii - Krok 1

Krok 2

Przygotuj deskę do krojenia i ostry nóż. Cebulę pokrój w drobną kosteczkę i przełóż do miski. Dodaj kurze jaja, mąkę oraz przyprawy, a następnie bardzo dokładnie wymieszaj ze sobą wszystkie składniki.

Placuszki z cukinii - Krok 2

Krok 3

Na patelni rozgrzej masło klarowane. Ręcznie formuj placuszki o grubości 2-3 cm i smaż na złoty kolor. Usmażone placki z cukinii odkładaj na ręcznik papierowy, żeby odsączyć z nich nadmiar tłuszczu. Podawaj solo, z sosem jogurtowym lub sosem tzatziki.

Placuszki z cukinii - Krok 3
przepisy.pl

Dobra rada:

Zbyt duża ilość mąki może sprawić, że placuszki z cukinii staną się suche i mało apetyczne. Nie należy z nią przesadzać.

2

Opinie o przepisie

  • Wiesława  karpecka

    Wiesława karpecka , 28.07.2016

    ja robię tak samo,odciskam wodę z cukinii i placuszki smakują lepiej.

    Odpowiedz Odpowiedz
  • ziemia21 ziemia

    ziemia21 ziemia , 07.02.2016

    Zrobiłam dzis....pychota. Obralam cukinię staram i posolilam żeby wody mniej bylo. Dzięki temu dodałam tylko 1 łyżkę mąki

    Odpowiedz Odpowiedz

Przepisy w Waszym wykonaniu

  • Placuszki z cukinii - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 1
  • Placuszki z cukinii - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 2
  • Placuszki z cukinii - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 3
  • Placuszki z cukinii - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 4
  • Placuszki z cukinii - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 5
  • Placuszki z cukinii - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 6
  • Placuszki z cukinii - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 7
  • Placuszki z cukinii - zdjęcie użytkownika - zaślepka
>
<

Chcecie wiedzieć jak upiec boczek, tak by jego smak nie miał sobie równych? To prostsze niż myślicie! Aby wyczarować tę sycącą, soczystą i aromatyczną potrawę, wystarczy zastosować kilka sprawdzonych porad. Znając podstawowe zasady dotyczące tego, jak upiec boczek, można eksperymentować bez końca. Ponieważ jest to danie, które może smakować świetnie na zimno, jak i prosto z piekarnika.

Czytaj więcej

Sernik nowojorski, wiedeński, japoński, a może swojski serowiec? Na kruchym cieście czy z kruszonką? Z polewą czekoladową, karmelową albo z cukrem pudrem… Gdy mowa o serniku, naprawdę jest w czym wybierać! To pyszny deser, który zachwyca kremową konsystencją i puszystością. Wszystko jednak pod pewnymi warunkami, ponieważ przygotowanie sernika rządzi się swoimi prawami. Jak długo piec sernik i w jakiej temperaturze?

Czytaj więcej

przepisy.pl - Placuszki z cukiniiPlacuszki z cukinii

Cukinia to warzywo wciąż mało doceniane w polskiej kuchni, a szkoda. Jest nie tylko pyszne w smaku, ale pasuje do wielu potraw i można wyczarować z niego niezwykle ciekawe dania. Jeśli masz po ręką dużą cukinię albo kilka mniejszych i nie masz pomysłu, co z nimi zrobić, placuszki z cukinii będą doskonałym pomysłem, a może i inspiracją do tworzenia niebanalnych kompozycji.

Dla kogo?

Placuszki z cukinii to idealna potrawa dla wegetarian, choć smak tych pysznych złotych talarków posmakuje również osobom, które z codziennej diety nie wykluczają mięsa. Przygotuj placuszki z cukinii, jeśli chcesz przemycić to warzywo do jadłospisu malucha.

Na jaką okazję?

Zaserwuj pyszne placuszki z cukinii swoim gościom podczas letniego przyjęcia pod chmurką. To ciekawa forma lekkiej przekąski dla osób, które nie jadają klasycznych dań z grilla.

Czy wiesz, że?

Są dwie szkoły robienia placuszków z cukinii. Zgodnie z pierwszą na tarce ściera się całe warzywo łącznie ze skórką. Według drugiej receptury cukinię należy obrać ze skóry, przeciąć wzdłuż i wydrążyć środek z nasionami. Wybierz tę metodę, która Tobie bardziej pasuje.

Dla urozmaicenia:

Cukinia doskonale nadaje się do potraw jarskich, ale równie dobrze komponuje z mięsami. Placuszki z cukinii lubią towarzystwo łososia, a niektórzy przyrządzają je także z dodatkiem mielonego mięsa wieprzowego. Wypróbuj też przepis na placuszki z cukinii z orzechami.