Placuszki z cukinii przepis – Zobacz na przepisy.pl

Placuszki z cukinii

Autor: przepisy.pl

ratingratingratingratingrating

27

978 os.
stopień trudności

łatwe

czas przygotowania
25 min.
ilość porcji
2 os.
Drukuj

513 osób wydrukowało

Pobierz pdf

807 osób zapisało

Udostępnij

Składniki

1 sztuka

1 łyżeczka

1 sztuka

2 łyżki

2 sztuki

2 szczypty

1 szczypta

2 łyżki

Przygotowanie krok po kroku

Krok 1

Zetrzyj cukinię na grubej tarce. Odciśnij wodę z cukinii.

Placuszki z cukinii - Krok 1

Krok 2

Pokrój cebulę, połącz z jajkiem, przyprawami i dodaj do cukinii. Wsyp mąkę pszenną i całość dokładnie wymieszaj.

Placuszki z cukinii - Krok 2

Krok 3

Smaż na rozgrzanym maśle klarowanym cienkie placuszki. Podawaj np. z jogurtowym sosem.

Placuszki z cukinii - Krok 3
2

Opinie o przepisie

  • Wiesława  karpecka

    Wiesława karpecka , 28.07.2016

    ja robię tak samo,odciskam wodę z cukinii i placuszki smakują lepiej.

    Odpowiedz Odpowiedz
  • ziemia21 ziemia

    ziemia21 ziemia , 07.02.2016

    Zrobiłam dzis....pychota. Obralam cukinię staram i posolilam żeby wody mniej bylo. Dzięki temu dodałam tylko 1 łyżkę mąki

    Odpowiedz Odpowiedz

Przepisy w Waszym wykonaniu

  • Placuszki z cukinii - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 1
  • Placuszki z cukinii - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 2
  • Placuszki z cukinii - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 3
  • Placuszki z cukinii - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 4
  • Placuszki z cukinii - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 5
  • Placuszki z cukinii - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 6
  • Placuszki z cukinii - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 7
>
<
3 osoby oglądają przepis:
Paluszki Fatimy
czas przygotowania
50 min.
stopień trudności

łatwe

Dynię z powodzeniem wykorzystuję w różnego rodzaju wypiekach. Dodatek dyni sprawia, że ciasto staje się wilgotne. Amerykanie nie wyobrażają sobie Święta Dziękczynienia bez tradycyjnego ciasta dyniowego pumpkin pie. Sprawdźcie przepis na to ciasto.

Czytaj więcej

Sos pomidorowy nadaje się nie tylko do najbardziej popularnego wariantu z makaronem spaghetti. Świetnie komponuje się z kokardkami, wstążkami, ravioli i tortellini. Doskonały przepis na sos pomidorowy?

Czytaj więcej

przepisy.pl - Placuszki z cukiniiPlacuszki z cukinii

Cukinia to warzywo wciąż mało doceniane w polskiej kuchni, a szkoda. Jest nie tylko pyszne w smaku, ale pasuje do wielu potraw i można wyczarować z niego niezwykłe ciekawe dania. Cukinia doskonale nadaje się do potraw jarskich, ale równie dobrze komponuje z mięsami. Jeśli masz po ręką dużą cukinię albo kilka mniejszych i nie masz pomysłu, co z nimi zrobić, placuszki z cukinii będą doskonałym pomysłem, a może i inspiracją do tworzenia a nich niebanalnych kompozycji. Placki z cukinii zrobisz w ten sam sposób, co znane wszystkim placki ziemniaczane, z tą różnicą, że zrobisz je z innego warzywa i zetrzesz go na tarce w grubszymi oczkami. Są dwie szkoły robienia placuszków. Zgodnie z pierwszą trzesz całe warzywo, a według drugiej receptury uprzednio obierasz je ze skóry, przecinasz wzdłuż i pozbywasz się nasion ze środka. Wybierz tę metodę, która tobie bardziej pasuje.