
Składniki
1 sztuka
1 łyżeczka
1 sztuka
2 łyżki
2 sztuki
2 szczypty
1 szczypta
2 łyżki
Przygotowanie krok po kroku
Krok 1
Cukinię dokładnie umyj pod bieżącą wodą, wytrzyj do sucha i zetrzyj razem ze skórką na tarce o grubych oczkach. Następnie odciśnij z niej wodę i odłóż na sitko, żeby jej nadmiar mógł sam odpłynąć.

Krok 2
Przygotuj deskę do krojenia i ostry nóż. Cebulę pokrój w drobną kosteczkę i przełóż do miski. Dodaj kurze jaja, mąkę oraz przyprawy, a następnie bardzo dokładnie wymieszaj ze sobą wszystkie składniki.

Krok 3
Na patelni rozgrzej masło klarowane. Ręcznie formuj placuszki o grubości 2-3 cm i smaż na złoty kolor. Usmażone placki z cukinii odkładaj na ręcznik papierowy, żeby odsączyć z nich nadmiar tłuszczu. Podawaj solo, z sosem jogurtowym lub sosem tzatziki.


Dobra rada:
Zbyt duża ilość mąki może sprawić, że placuszki z cukinii staną się suche i mało apetyczne. Nie należy z nią przesadzać.
- Odpowiedz
- Odpowiedz
Przepisy w Waszym wykonaniu

łatwe
Nie wiesz, z czym jeść bób? Możliwości jest wiele. Warto z nich korzystać, bo młody bób to prawdziwy przysmak. Bez względu czy podacie go w sałatce czy wykorzystacie do ugotowania zupy, nie pożałujecie decyzji o włożeniu go do sklepowego koszyka. Zacznijmy jednak od postaw. Ustalmy, jak jeść bób oraz jak go podawać. Ze skórką czy bez? W jakiej wersji smakuje lepiej?
Czytaj więcejRobienie przetworów jest najprostszym i zdecydowanie najsmaczniejszym sposobem na to, by zachować smaki wiosny, lata i jesieni na dłużej. Można robić setki zdjęć krajobrazów, by cieszyć nimi oko w sezonie zimowym, ale to smaczny posiłek pozwoli w pełni poczuć atmosferę cieplejszych miesięcy. Przygotowanie słoików ze smakowitą zawartością musi obejmować patenty, które pozwolą zachować świeżość przetworów. Jednym z najmniej kłopotliwych sposobów jest pasteryzowanie słoików w piekarniku. Unikniecie dużego zamieszania w kuchni, które często łączy się z pasteryzacją na mokro. Przedstawiamy kilka wskazówek, które wyjaśnią, na czym dokładnie polega wekowanie w piekarniku i czym charakteryzuje się pasteryzacja na sucho.
Czytaj więcejPolecane przepisy
Inne przepisy
Placuszki z cukinii
Cukinia to warzywo wciąż mało doceniane w polskiej kuchni, a szkoda. Jest nie tylko pyszne w smaku, ale pasuje do wielu potraw i można wyczarować z niego niezwykle ciekawe dania. Jeśli masz po ręką dużą cukinię albo kilka mniejszych i nie masz pomysłu, co z nimi zrobić, placuszki z cukinii będą doskonałym pomysłem, a może i inspiracją do tworzenia niebanalnych kompozycji.
Dla kogo?
Placuszki z cukinii to idealna potrawa dla wegetarian, choć smak tych pysznych złotych talarków posmakuje również osobom, które z codziennej diety nie wykluczają mięsa. Przygotuj placuszki z cukinii, jeśli chcesz przemycić to warzywo do jadłospisu malucha.
Na jaką okazję?
Zaserwuj pyszne placuszki z cukinii swoim gościom podczas letniego przyjęcia pod chmurką. To ciekawa forma lekkiej przekąski dla osób, które nie jadają klasycznych dań z grilla.
Czy wiesz, że?
Są dwie szkoły robienia placuszków z cukinii. Zgodnie z pierwszą na tarce ściera się całe warzywo łącznie ze skórką. Według drugiej receptury cukinię należy obrać ze skóry, przeciąć wzdłuż i wydrążyć środek z nasionami. Wybierz tę metodę, która Tobie bardziej pasuje.
Dla urozmaicenia:
Cukinia doskonale nadaje się do potraw jarskich, ale równie dobrze komponuje z mięsami. Placuszki z cukinii lubią towarzystwo łososia, a niektórzy przyrządzają je także z dodatkiem mielonego mięsa wieprzowego. Wypróbuj też przepis na placuszki z cukinii z orzechami.