Placuszki z cukinii z orzechami
Danie jest źródłem witaminy A wspomagającej odporność
łatwe
210 osób zapisało

Składniki
450 gramów
2 łyżki
100 gramów
1 łyżeczka
1 sztuka
175 gramów
2 sztuki
130 gramów
80 gramów
2 łyżki
150 gramów
1 opakowanie
1 sztuka
0.5 pęczka
0.5 pęczka
Przygotowanie krok po kroku
Krok 1
Cukinię umyj, zetrzyj na tarce o dużych oczkach, lekko posól i odstaw na sicie na 15 minut aby odsączyć nadmiar soku.
Krok 2
Szpinak umyj, osusz i dobrze posiekaj. Cebulkę dymkę pokrój drobno. Orzechy posiekaj. Wymieszaj z cukinią i szpinakiem.
Krok 3
Dodaj jajka, wędzoną paprykę, przyprawę Knorr, ser ricotta oraz mąkę i wymieszaj aż powstanie ciasto. Smaż małe placuszki na oleju aż będą rumiane z obu stron.
Krok 4
W między czasie przygotuj sos. Wyciśnij sok z cytryny. Jogurt grecki wymieszaj z sokiem z cytryny oraz sosem sałatkowym Knorr. Gotowe placuszki podawaj z sosem jogurtowym, porwanymi listkami ziół i udekoruj orzechami włoskimi.

Dobra rada:
Do placuszków możesz również dodać ser z niebieską pleśnią i np. świeże chili.
Porcja dania dostarcza istotną ilość witaminy A potrzebnej w codziennej diecie. Witamina A pomaga w prawidłowym funkcjonowaniu układu odpornościowego. Spożywaj, jako element zrównoważonej i zróżnicowanej diety oraz zdrowego trybu życia.
Przepisy w Waszym wykonaniu

łatwe
Mieszanka ziół i przypraw Grecka z oregano Knorr
Więcej przepisów z użyciem tego produktuDzisiaj zabieramy się za grillowanie najszlachetniejszych kawałków wołowiny – steków. Jak je przygotować, jak sprawdzić stopień wysmażenia i czym się różni t-bone od rostbefu – o tym przeczytacie w moim nowym wpisie. Po pierwsze – steki grillujemy na dobrze rozgrzanym grillu, bez przykrycia. Wysoka temperatura sprawia, że białko na powierzchni mięsa szybko się ścina i zabezpiecza stek przed utratą soków.
Czytaj więcejW sezonie na świeże warzywa zastanawiacie się, jak przygotować białe szparagi, żeby cieszyć się ich wykwintnym smakiem i luksusowym charakterem? Sprawdźcie, jak przyrządzić białe szparagi, żeby rozpływały się w ustach.
Czytaj więcejPolecane przepisy
Inne przepisy
Placuszki z cukinii z orzechami
Warzywne placki i kotleciki cieszą się rosnącą popularnością. Czy mają szansę konkurować z tradycyjnym schabowym? Nawet zdeklarowani mięsożercy przyznają, że placki z cukinii to bardzo przyjemna odmiana od mięsnego specjału, otoczonego grubą warstwą panierki. Propozycja idealna zwłaszcza na letnie upały – placki z cukinii z orzechami włoskimi.
Dla kogo?
Dla osób, które warzywa lubią jadać nie tylko w formie sałatek i surówek. Nie trzeba uznawać ich wyłącznie za dodatek do dania głównego. Placki z cukinii z powodzeniem mogą grać pierwsze skrzypce podczas obiadu.
Na jaką okazję?
Cukinia to warzywna królowa lata, więc sięgajcie po nią jak najczęściej w okresie wakacyjnym. Wtedy jest zdecydowanie najsmaczniejsza i daje najszersze pole do przeprowadzania kulinarnych doświadczeń takich jak przepis na naleśniki z cukinii.
Dla urozmaicenia:
Dodatkowym, chrupiącym akcentem placków z cukinii mogą być pestki dyni i słonecznika.