Placuszki z cukinii z orzechami
Danie jest źródłem witaminy A wspomagającej odporność
łatwe
214 osób zapisało

Składniki
450 gramów
2 łyżki
100 gramów
1 łyżeczka
1 sztuka
175 gramów
2 sztuki
130 gramów
80 gramów
2 łyżki
150 gramów
1 opakowanie
1 sztuka
0.5 pęczka
0.5 pęczka
Przygotowanie krok po kroku
Krok 1
Cukinię umyj, zetrzyj na tarce o dużych oczkach, lekko posól i odstaw na sicie na 15 minut aby odsączyć nadmiar soku.
Krok 2
Szpinak umyj, osusz i dobrze posiekaj. Cebulkę dymkę pokrój drobno. Orzechy posiekaj. Wymieszaj z cukinią i szpinakiem.
Krok 3
Dodaj jajka, wędzoną paprykę, przyprawę Knorr, ser ricotta oraz mąkę i wymieszaj aż powstanie ciasto. Smaż małe placuszki na oleju aż będą rumiane z obu stron.
Krok 4
W między czasie przygotuj sos. Wyciśnij sok z cytryny. Jogurt grecki wymieszaj z sokiem z cytryny oraz sosem sałatkowym Knorr. Gotowe placuszki podawaj z sosem jogurtowym, porwanymi listkami ziół i udekoruj orzechami włoskimi.

Dobra rada:
Do placuszków możesz również dodać ser z niebieską pleśnią i np. świeże chili.
Porcja dania dostarcza istotną ilość witaminy A potrzebnej w codziennej diecie. Witamina A pomaga w prawidłowym funkcjonowaniu układu odpornościowego. Spożywaj, jako element zrównoważonej i zróżnicowanej diety oraz zdrowego trybu życia.
Przepisy w Waszym wykonaniu

łatwe
Mieszanka ziół i przypraw Grecka z oregano Knorr
Więcej przepisów z użyciem tego produktuTradycyjna kuchnia polska pachnie leśnymi grzybami. Za najsmaczniejsze uznaje się rydze. Doczekały się nie tylko mnóstwa przepisów, ale także… piosenki, którą nuciło niejedno pokolenie. Choć to pieczarki najczęściej pojawiają się na naszych talerzach, nie mogą równać się z rudymi rydzami pod względem aromatu i bogactwa smaku. W kuchni wystarczy poświęcić im zaledwie kilka minut, by ich walory zachwyciły każdego konesera.
Czytaj więcejWigilijne pierogi, kulebiaki, różnorodne krokiety i paszteciki, staropolski bigos oraz łazanki… Te potrawy łączy jedno: wyśmienicie smakują z kapustą kiszoną. Można podawać ją jako dodatek do dania głównego, można wyczarować z niej wyborną zupę. A to dopiero kilka potraw z kapustą w roli głównej. W sklepach bez trudu znajdziemy woreczki i słoiki z gotowym produktem, ale żaden z nich nie będzie mógł równać się ze specjałem domowej roboty. Tym razem skupimy się na niepozornym składniku kiszonek, od którego zależy bardzo wiele. Ile sypiemy soli do kiszenia kapusty, by uzyskać upragniony efekt?
Czytaj więcejPolecane przepisy
Inne przepisy
Placuszki z cukinii z orzechami
Warzywne placki i kotleciki cieszą się rosnącą popularnością. Czy mają szansę konkurować z tradycyjnym schabowym? Nawet zdeklarowani mięsożercy przyznają, że placki z cukinii to bardzo przyjemna odmiana od mięsnego specjału, otoczonego grubą warstwą panierki. Propozycja idealna zwłaszcza na letnie upały – placki z cukinii z orzechami włoskimi.
Dla kogo?
Dla osób, które warzywa lubią jadać nie tylko w formie sałatek i surówek. Nie trzeba uznawać ich wyłącznie za dodatek do dania głównego. Placki z cukinii z powodzeniem mogą grać pierwsze skrzypce podczas obiadu.
Na jaką okazję?
Cukinia to warzywna królowa lata, więc sięgajcie po nią jak najczęściej w okresie wakacyjnym. Wtedy jest zdecydowanie najsmaczniejsza i daje najszersze pole do przeprowadzania kulinarnych doświadczeń takich jak przepis na naleśniki z cukinii.
Dla urozmaicenia:
Dodatkowym, chrupiącym akcentem placków z cukinii mogą być pestki dyni i słonecznika.