Placuszki z cukinii z orzechami przepis – Zobacz na przepisy.pl pixel

Placuszki z cukinii z orzechami

Danie jest źródłem witaminy A wspomagającej odporność

Autor: przepisy.pl

ratingratingratingratingrating

3

heart
3 os.
cookedstopień trudności

łatwe

czas przygotowania
35 min.
ilość porcji
4 os.
Drukuj

58 osób wydrukowało

Pobierz pdf

210 osób zapisało

Udostępnij

Składniki

450 gramów

2 łyżki

100 gramów

1 łyżeczka

1 sztuka

175 gramów

2 sztuki

130 gramów

80 gramów

2 łyżki

150 gramów

1 opakowanie

1 sztuka

0.5 pęczka

0.5 pęczka

Przygotowanie krok po kroku

Krok 1

Cukinię umyj, zetrzyj na tarce o dużych oczkach, lekko posól i odstaw na sicie na 15 minut aby odsączyć nadmiar soku.

Krok 2

Szpinak umyj, osusz i dobrze posiekaj. Cebulkę dymkę pokrój drobno. Orzechy posiekaj. Wymieszaj z cukinią i szpinakiem.

Krok 3

Dodaj jajka, wędzoną paprykę, przyprawę Knorr, ser ricotta oraz mąkę i wymieszaj aż powstanie ciasto. Smaż małe placuszki na oleju aż będą rumiane z obu stron.

Krok 4

W między czasie przygotuj sos. Wyciśnij sok z cytryny. Jogurt grecki wymieszaj z sokiem z cytryny oraz sosem sałatkowym Knorr. Gotowe placuszki podawaj z sosem jogurtowym, porwanymi listkami ziół i udekoruj orzechami włoskimi.

przepisy.pl

Dobra rada:

Do placuszków możesz również dodać ser z niebieską pleśnią i np. świeże chili.

Porcja dania dostarcza istotną ilość witaminy A potrzebnej w codziennej diecie. Witamina A pomaga w prawidłowym funkcjonowaniu układu odpornościowego. Spożywaj, jako element zrównoważonej i zróżnicowanej diety oraz zdrowego trybu życia. 

0

Opinie o przepisie

Przepisy w Waszym wykonaniu

  • Placuszki z cukinii z orzechami - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 1
  • Placuszki z cukinii z orzechami - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 2
  • Placuszki z cukinii z orzechami - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 3
  • Placuszki z cukinii z orzechami - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 4
  • Placuszki z cukinii z orzechami - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 5
  • Placuszki z cukinii z orzechami - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 6
  • Placuszki z cukinii z orzechami - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 7
  • Placuszki z cukinii z orzechami - zdjęcie użytkownika - zaślepka
>
<
1 osoba ogląda przepis:
Warzywa po indyjsku
czas przygotowania
30 min.
stopień trudności

łatwe

Nie wiesz, z czym jeść bób? Możliwości jest wiele. Warto z nich korzystać, bo młody bób to prawdziwy przysmak. Bez względu czy podacie go w sałatce czy wykorzystacie do ugotowania zupy, nie pożałujecie decyzji o włożeniu go do sklepowego koszyka. Zacznijmy jednak od postaw. Ustalmy, jak jeść bób oraz jak go podawać. Ze skórką czy bez? W jakiej wersji smakuje lepiej?

Czytaj więcej

Robienie przetworów jest najprostszym i zdecydowanie najsmaczniejszym sposobem na to, by zachować smaki wiosny, lata i jesieni na dłużej. Można robić setki zdjęć krajobrazów, by cieszyć nimi oko w sezonie zimowym, ale to smaczny posiłek pozwoli w pełni poczuć atmosferę cieplejszych miesięcy. Przygotowanie słoików ze smakowitą zawartością musi obejmować patenty, które pozwolą zachować świeżość przetworów. Jednym z najmniej kłopotliwych sposobów jest pasteryzowanie słoików w piekarniku. Unikniecie dużego zamieszania w kuchni, które często łączy się z pasteryzacją na mokro. Przedstawiamy kilka wskazówek, które wyjaśnią, na czym dokładnie polega wekowanie w piekarniku i czym charakteryzuje się pasteryzacja na sucho.

Czytaj więcej

przepisy.pl - Placuszki z cukinii z orzechamiPlacuszki z cukinii z orzechami

Warzywne placki i kotleciki cieszą się rosnącą popularnością. Czy mają szansę konkurować z tradycyjnym schabowym? Nawet zdeklarowani mięsożercy przyznają, że placki z cukinii to bardzo przyjemna odmiana od mięsnego specjału, otoczonego grubą warstwą panierki. Propozycja idealna zwłaszcza na letnie upały – placki z cukinii z orzechami włoskimi. 

Dla kogo?

Dla osób, które warzywa lubią jadać nie tylko w formie sałatek i surówek. Nie trzeba uznawać ich wyłącznie za dodatek do dania głównego. Placki z cukinii z powodzeniem mogą grać pierwsze skrzypce podczas obiadu.

Na jaką okazję? 

Cukinia to warzywna królowa lata, więc sięgajcie po nią jak najczęściej w okresie wakacyjnym. Wtedy jest zdecydowanie najsmaczniejsza i daje najszersze pole do przeprowadzania kulinarnych doświadczeń takich jak przepis na naleśniki z cukinii.

Dla urozmaicenia: 

Dodatkowym, chrupiącym akcentem placków z cukinii mogą być pestki dyni i słonecznika.