Placuszki z cukinii z orzechami przepis – Zobacz na przepisy.pl

Placuszki z cukinii z orzechami

Danie jest źródłem witaminy A wspomagającej odporność

Autor: przepisy.pl

ratingratingratingratingrating

Oceń pierwszy

0 os.
stopień trudności

łatwe

czas przygotowania
35 min.
ilość porcji
4 os.
Drukuj

6 osób wydrukowało

Pobierz pdf

46 osób zapisało

Udostępnij

Składniki

450 gramów

2 łyżki

100 gramów

1 łyżeczka

1 sztuka

175 gramów

2 sztuki

130 gramów

80 gramów

2 łyżki

150 gramów

1 opakowanie

1 sztuka

0.5 pęczka

0.5 pęczka

Przygotowanie krok po kroku

Krok 1

Cukinię umyj, zetrzyj na tarce o dużych oczkach, lekko posól i odstaw na sicie na 15 minut aby odsączyć nadmiar soku.

Krok 2

Szpinak umyj, osusz i dobrze posiekaj. Cebulkę dymkę pokrój drobno. Orzechy posiekaj. Wymieszaj z cukinią i szpinakiem.

Krok 3

Dodaj jajka, wędzoną paprykę, przyprawę Knorr, ser ricotta oraz mąkę i wymieszaj aż powstanie ciasto. Smaż małe placuszki na oleju aż będą rumiane z obu stron.

Krok 4

W między czasie przygotuj sos. Wyciśnij sok z cytryny. Jogurt grecki wymieszaj z sokiem z cytryny oraz sosem sałatkowym Knorr. Gotowe placuszki podawaj z sosem jogurtowym, porwanymi listkami ziół i udekoruj orzechami włoskimi.

przepisy.pl

Dobra rada:

Do placuszków możesz również dodać ser z niebieską pleśnią i np. świeże chili.

Porcja dania dostarcza istotną ilość witaminy A potrzebnej w codziennej diecie. Witamina A pomaga w prawidłowym funkcjonowaniu układu odpornościowego. Spożywaj, jako element zrównoważonej i zróżnicowanej diety oraz zdrowego trybu życia. 

0

Opinie o przepisie

Przepisy w Waszym wykonaniu

  • Placuszki z cukinii z orzechami - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 1
  • Placuszki z cukinii z orzechami - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 2
  • Placuszki z cukinii z orzechami - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 3
  • Placuszki z cukinii z orzechami - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 4
  • Placuszki z cukinii z orzechami - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 5
  • Placuszki z cukinii z orzechami - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 6
  • Placuszki z cukinii z orzechami - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 7
>
<

Dynię z powodzeniem wykorzystuję w różnego rodzaju wypiekach. Dodatek dyni sprawia, że ciasto staje się wilgotne. Amerykanie nie wyobrażają sobie Święta Dziękczynienia bez tradycyjnego ciasta dyniowego pumpkin pie. Sprawdźcie przepis na to ciasto.

Czytaj więcej

Sos pomidorowy nadaje się nie tylko do najbardziej popularnego wariantu z makaronem spaghetti. Świetnie komponuje się z kokardkami, wstążkami, ravioli i tortellini. Doskonały przepis na sos pomidorowy?

Czytaj więcej

przepisy.pl - Placuszki z cukinii z orzechamiPlacuszki z cukinii z orzechami

Warzywne placki i kotleciki cieszą się rosnącą popularnością. Czy mają szansę konkurować z tradycyjnym schabowym? Nawet zdeklarowani mięsożercy przyznają, że placki z cukinii to bardzo przyjemna odmiana od mięsnego specjału, otoczonego grubą warstwą panierki. Propozycja idealna zwłaszcza na letnie upały – placki z cukinii z orzechami włoskimi. 

Dla kogo?

Dla osób, które warzywa lubią jadać nie tylko w formie sałatek i surówek. Nie trzeba uznawać ich wyłącznie za dodatek do dania głównego. Placki z cukinii z powodzeniem mogą grać pierwsze skrzypce podczas obiadu.

Na jaką okazję? 

Cukinia to warzywna królowa lata, więc sięgajcie po nią jak najczęściej w okresie wakacyjnym. Wtedy jest zdecydowanie najsmaczniejsza i daje najszersze pole do przeprowadzania kulinarnych doświadczeń takich jak przepis na naleśniki z cukinii.

Dla urozmaicenia: 

Dodatkowym, chrupiącym akcentem placków z cukinii mogą być pestki dyni i słonecznika.