Kaszotto z pieczonym burakiem, imbirem i serem feta

Autor: przepisy.pl

ratingratingratingratingrating

69

454 os.
stopień trudności

łatwe

czas przygotowania
45 min.
ilość porcji
4 os.
Drukuj

750 osób wydrukowało

Pobierz pdf

1223 osoby zapisały

Udostępnij

Składniki

200 gramów

2 sztuki

1 sztuka

50 gramów

1 garść

Przygotowanie krok po kroku

Krok 1

Buraki umyj, zawiń w folię aluminiową i upiecz do miękkości w piekarniku – 180 st. C, ok. 1 godziny. Po upieczeniu, wystudź, obierz i pokrój w kotkę 0,5x0,5 cm.

Kaszotto z pieczonym burakiem, imbirem i serem feta - Krok 1

Krok 2

Cebulę pokrój w kostkę. W niedużym garnku rozgrzej Ramę i zeszklij cebulę, dodaj posiekany imbir oraz pokrojone buraki – wymieszaj. Wsyp kaszę i smaż chwilę razem.

Kaszotto z pieczonym burakiem, imbirem i serem feta - Krok 2

Krok 3

Do garnka wlej wodę (dwa razy tyle, co kaszy) i dodaj kostkę rosołową Knorr. Całość zagotuj, zmniejsz ogień i gotuj do momentu wchłonięcia płynu przez kaszę. Po tym czasie zdejmij garnek z ognia, przykryj i odstaw na 15 minut.

Kaszotto z pieczonym burakiem, imbirem i serem feta - Krok 3

Krok 4

Ser pokrusz na małe kawałki, dodaj do kaszy i delikatnie wymieszaj. Gotowe danie wyłóż na talerze, posyp kiełkami i udekoruj kilkoma kroplami syropu balsamicznego.

Kaszotto z pieczonym burakiem, imbirem i serem feta - Krok 4
przepisy.pl

Dobra rada:

Aby urozmaicić danie, dodaj do kaszy uprażone orzechy włoskie.

3

Opinie o przepisie

  • TEST Dawid

    TEST Dawid

    super :)

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Ryszard Petru

    Ryszard Petru

    mniam :)

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Lechoslawa Tomczak

    Lechoslawa Tomczak

    super

    Odpowiedz Odpowiedz

Przepisy w Waszym wykonaniu

  • Kaszotto z pieczonym burakiem, imbirem i serem feta - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 1
  • Kaszotto z pieczonym burakiem, imbirem i serem feta - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 2
  • Kaszotto z pieczonym burakiem, imbirem i serem feta - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 3
  • Kaszotto z pieczonym burakiem, imbirem i serem feta - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 4
  • Kaszotto z pieczonym burakiem, imbirem i serem feta - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 5
  • Kaszotto z pieczonym burakiem, imbirem i serem feta - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 6
  • Kaszotto z pieczonym burakiem, imbirem i serem feta - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 7
>
<

Rama Smaż jak szef kuchni, wariant klasyczny

Więcej przepisów z użyciem tego produktu
Rama Smaż jak szef kuchni, wariant klasyczny

Prosta sprawa, która mimo wszystko wymaga wprawy i znajomości kilku trików. Zróbcie miejsce na kuchennych blatach, ponieważ dziś placki rodem z Meksyku będą ukoronowaniem posiłku.

Czytaj więcej

Blanszowanie warzyw to sposób ich obróbki termicznej, polegający na krótkim sparzeniu wodą, a następnie intensywnym schłodzeniu. Jak je właściwie wykonać i kiedy?

Czytaj więcej

przepisy.pl - Kaszotto z pieczonym burakiem, imbirem i serem fetaKaszotto z pieczonym burakiem, imbirem i serem feta

Kaszotto jest wariacją na temat popularnego, włoskiego dania przyrządzanego z ryżu, czyli risotto. Jego bazą jest prażona kasza gryczana o wyrazistym, lekko gorzkawym smaku, który zrównoważą słodkie czerwone buraki. Dokładnie owiń je folią aluminiową i upiecz do miękkości w piekarniku. Upieczone buraki przestudź i pokrój w drobną kostkę, a następnie podsmaż z zeszkloną wcześniej cebulą w niedużym garnku. Do przyprawienia użyj świeżego imbiru, o pikantnym, cierpkim smaku, startego na tarce o drobnych oczkach. Kaszę wsyp do garnka z pozostałymi składnikami, zalej wodą i gotuj na niewielkim ogniu, aż wchłonie cały płyn. Tę kompozycję smaków dopełni pokruszony ser feta, delikatnie wymieszany z kaszotto. Gotowe danie podawaj na gorąco, bezpośrednio po przyrządzeniu. Jego wierzch posyp świeżymi kiełkami, np. rzodkiewki, które charakteryzują się ostrym smakiem. Potrawę udekoruj odrobiną gęstego sosu balsamicznego. Skorzystaj z naszego przepisu na wyśmienite kaszotto z pieczonym burakiem, imbirem i serem feta.