Kaszotto z pieczonym burakiem, imbirem i serem feta
NOWY PRZEPIS
łatwe
1285 osób zapisało
Składniki
4 sztuki
300 gramów
1 sztuka
2 sztuki
3 sztuki
1 łyżka
1 sztuka
1 pęczek
1 sztuka
2 łyżki
Przygotowanie krok po kroku
Krok 1
Buraki dokładnie umyj. Dwa skrop olejem, zwiń szczelnie w folię aluminiową i piecz w temperaturze 190 stopni przez 40-50 minut. Po tym czasie sprawdź wykałaczką czy są miękkie. Jeśli nie to piecz przez kolejne 15 minut. Gdy będą miękkie odstaw je do ostudzenia.
Krok 2
Pozostałe buraki obierz i wyciśnij sok za pomocą sokowirówki.
Krok 3
Kaszę pęczak ugotuj według wskazówek na opakowaniu producenta z dodatkiem kostki Knorr. Jak będzie miękka odcedź i odstaw.
Krok 4
Upieczone buraki obierz i pokrój w kostkę.
Krok 5
Natkę pietruszki posiekaj, ser feta rozkrusz w palach i włóż do oddzielnej miseczki. Cebulę, czosnek oraz imbir obierz i pokrój drobno. Smaż na dużej patelni, jak będą rumiane dodaj kaszę.
Krok 6
Natkę pietruszki posiekaj, ser feta rozkrusz w palach i włóż do oddzielnej miseczki. Szalotkę Cebulę, czosnek oraz imbir obierz i pokrój drobno. Smaż na dużej patelni, jak będą rumiane dodaj kaszę.
Dobra rada:
Do potrawy świetnie pasuję jeszcze takie przyprawy jak kminek czy ziarna kolendry. Kaszotto podawaj dodatkowo posypane prażonymi pestkami lub orzechami, np. pestkami słonecznika, dyni lub migdałami.
- Odpowiedz
- Odpowiedz
- Odpowiedz
Przepisy w Waszym wykonaniu
Na zakończenie serii postów dyniowych chciałbym wspomnieć o jej zastosowaniu w świecie słodkości. Dynię z powodzeniem wykorzystuję w różnego rodzaju wypiekach. Dodatek dyni sprawia, że ciasto staje się wilgotne.
Czytaj więcejPrzekąski, malutkie dania na jeden kęs, podajemy na początku uroczystego obiadu lub przyjęcia. Mają pobudzić apetyt, zaintrygować, zachęcić do kolejnych dań.
Czytaj więcejPolecane przepisy
Inne przepisy
Kaszotto z pieczonym burakiem, imbirem i serem feta
Kaszotto jest niezbitym dowodem na to, że swojskie, dobrze znane produkty są w stanie zamienić się w efektowną potrawę. Dzięki niej można zabłysnąć! Buraki i kasza pęczak do tej pory nie kojarzyły się ze zbyt wykwintnymi specjałami? Sprawdźcie, jak w prosty sposób odmienić ich reputację.
Dla kogo? W sam raz dla osób, które podczas przygotowywania posiłków nie chcą ograniczać się wyłącznie do wrzucenia wszystkich składników do jednego garnka i czekania, aż będą gotowe. Dzięki kaszotto poznacie manewry kulinarne, które pierwszorzędnie wzbogacą menu i rozwiną Wasze umiejętności.
Na jaką okazję? Kaszotto z pieczonym burakiem pasuje idealnie na obiad i kolację.
Czy wiesz, że? Zanim zaczniecie obierać buraki, zaopatrzcie się w jednorazowe rękawiczki. Inaczej usunięcie buraczanego barwnika z dłoni może być problematyczne.
Dla urozmaicenia: W przepisie uwzględnijcie jarmuż. Jego głęboki, zielony kolor będzie wspaniale kontrastować z burakami.