Kaszotto z pieczonym burakiem, imbirem i serem feta
NOWY PRZEPIS
łatwe
1558 osób zapisało

Składniki
4 sztuki
300 gramów
1 sztuka
2 sztuki
3 sztuki
1 łyżka
1 sztuka
1 pęczek
1 sztuka
2 łyżki
Przygotowanie krok po kroku
Krok 1
Buraki dokładnie umyj. Dwa skrop olejem, zwiń szczelnie w folię aluminiową i piecz w temperaturze 190 stopni przez 40-50 minut. Po tym czasie sprawdź wykałaczką czy są miękkie. Jeśli nie to piecz przez kolejne 15 minut. Gdy będą miękkie odstaw je do ostudzenia.

Krok 2
Pozostałe buraki obierz i wyciśnij sok za pomocą sokowirówki.

Krok 3
Kaszę pęczak ugotuj według wskazówek na opakowaniu producenta z dodatkiem kostki Knorr. Jak będzie miękka odcedź i odstaw.

Krok 4
Upieczone buraki obierz i pokrój w kostkę.

Krok 5
Natkę pietruszki posiekaj, ser feta rozkrusz w palach i włóż do oddzielnej miseczki. Cebulę, czosnek oraz imbir obierz i pokrój drobno. Smaż na dużej patelni, jak będą rumiane dodaj kaszę.

Krok 6
Wlej sok z buraka, dodaj pokrojone buraki, przyprawę grecką Knorr i całość gotuj aż lekko zgęstnieje. Przełóż na talerz i podawaj z serem feta i natką pietruszki.


Dobra rada:
Do potrawy świetnie pasują jeszcze takie przyprawy jak kminek czy ziarna kolendry. Kaszotto podawaj dodatkowo posypane prażonymi pestkami lub orzechami, np. pestkami słonecznika, dyni lub migdałami.
- Odpowiedz
- Odpowiedz
- Odpowiedz
- Odpowiedz
Przepisy w Waszym wykonaniu
Marynowanie maślaków to doskonała metoda na zrobienie przetworów z leśnych zdobyczy. Grzybki w tej formie zyskują nowe oblicze, wyrazisty smak i niepowtarzalny aromat. Warto więc przygotować je, schować do spiżarni i wyjąć, gdy najdzie Was ochota lub pojawią się niespodziewani goście. Jak zamarynować maślaki? Czy to trudny i długi proces? Przychodzimy z pomocą i odpowiedziami. Zapraszamy!
Czytaj więcejKanie to grzyby słynące ze swojego charakterystycznego kapelusza i delikatnego smaku, który urozmaica wiele potraw. Wykorzystujemy je do przyrządzenia farszu na pierogi, a także traktujemy te leśne przysmaki jako zamiennik mięsa.
Czytaj więcejPolecane przepisy
Inne przepisy
Kaszotto z pieczonym burakiem, imbirem i serem feta
Kaszotto jest niezbitym dowodem na to, że swojskie, dobrze znane produkty są w stanie zamienić się w efektowną potrawę. Dzięki niej można zabłysnąć! Buraki i kasza pęczak do tej pory nie kojarzyły się ze zbyt wykwintnymi specjałami? Sprawdźcie, jak w prosty sposób odmienić ich reputację.
Dla kogo? W sam raz dla osób, które podczas przygotowywania posiłków nie chcą ograniczać się wyłącznie do wrzucenia wszystkich składników do jednego garnka i czekania, aż będą gotowe. Dzięki kaszotto poznacie manewry kulinarne, które pierwszorzędnie wzbogacą menu i rozwiną Wasze umiejętności.
Na jaką okazję? Kaszotto z pieczonym burakiem pasuje idealnie na obiad i kolację.
Czy wiesz, że? Zanim zaczniecie obierać buraki, zaopatrzcie się w jednorazowe rękawiczki. Inaczej usunięcie buraczanego barwnika z dłoni może być problematyczne.
Dla urozmaicenia: W przepisie uwzględnijcie jarmuż. Jego głęboki, zielony kolor będzie wspaniale kontrastować z burakami.