Kaszotto z pieczonym burakiem, imbirem i serem feta przepis – Zobacz na przepisy.pl

Kaszotto z pieczonym burakiem, imbirem i serem feta

NOWY PRZEPIS

Autor: przepisy.pl

ratingratingratingratingrating

69

459 os.
stopień trudności

łatwe

czas przygotowania
105 min.
ilość porcji
4 os.
Drukuj

758 osób wydrukowało

Pobierz pdf

1240 osób zapisało

Udostępnij

Składniki

4 sztuki

300 gramów

1 sztuka

2 sztuki

3 sztuki

1 łyżka

1 sztuka

1 pęczek

1 sztuka

2 łyżki

Przygotowanie krok po kroku

Krok 1

Buraki dokładnie umyj. Dwa skrop olejem, zwiń szczelnie w folię aluminiową i piecz w temperaturze 190 stopni przez 40-50 minut. Po tym czasie sprawdź wykałaczką czy są miękkie. Jeśli nie to piecz przez kolejne 15 minut. Gdy będą miękkie odstaw je do ostudzenia.

Kaszotto z pieczonym burakiem, imbirem i serem feta - Krok 1

Krok 2

Pozostałe buraki obierz i wyciśnij sok za pomocą sokowirówki.

Kaszotto z pieczonym burakiem, imbirem i serem feta - Krok 2

Krok 3

Kaszę pęczak ugotuj według wskazówek na opakowaniu producenta z dodatkiem kostki Knorr. Jak będzie miękka odcedź i odstaw.

Kaszotto z pieczonym burakiem, imbirem i serem feta - Krok 3

Krok 4

Upieczone buraki obierz i pokrój w kostkę.

Kaszotto z pieczonym burakiem, imbirem i serem feta - Krok 4

Krok 5

Natkę pietruszki posiekaj, ser feta rozkrusz w palach i włóż do oddzielnej miseczki. Cebulę, czosnek oraz imbir obierz i pokrój drobno. Smaż na dużej patelni, jak będą rumiane dodaj kaszę.

Kaszotto z pieczonym burakiem, imbirem i serem feta - Krok 5

Krok 6

Natkę pietruszki posiekaj, ser feta rozkrusz w palach i włóż do oddzielnej miseczki. Szalotkę Cebulę, czosnek oraz imbir obierz i pokrój drobno. Smaż na dużej patelni, jak będą rumiane dodaj kaszę.

Kaszotto z pieczonym burakiem, imbirem i serem feta - Krok 6
przepisy.pl

Dobra rada:

Do potrawy świetnie pasuję jeszcze takie przyprawy jak kminek czy ziarna kolendry. Kaszotto podawaj dodatkowo posypane prażonymi pestkami lub orzechami, np. pestkami słonecznika, dyni lub migdałami.

3

Opinie o przepisie

  • TEST Dawid

    TEST Dawid , 13.12.2016

    super :)

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Ryszard Petru

    Ryszard Petru , 11.12.2016

    mniam :)

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Lechoslawa Tomczak

    Lechoslawa Tomczak , 11.12.2016

    super

    Odpowiedz Odpowiedz

Przepisy w Waszym wykonaniu

  • Kaszotto z pieczonym burakiem, imbirem i serem feta - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 1
  • Kaszotto z pieczonym burakiem, imbirem i serem feta - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 2
  • Kaszotto z pieczonym burakiem, imbirem i serem feta - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 3
  • Kaszotto z pieczonym burakiem, imbirem i serem feta - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 4
  • Kaszotto z pieczonym burakiem, imbirem i serem feta - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 5
  • Kaszotto z pieczonym burakiem, imbirem i serem feta - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 6
  • Kaszotto z pieczonym burakiem, imbirem i serem feta - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 7
>
<

Dynię z powodzeniem wykorzystuję w różnego rodzaju wypiekach. Dodatek dyni sprawia, że ciasto staje się wilgotne. Amerykanie nie wyobrażają sobie Święta Dziękczynienia bez tradycyjnego ciasta dyniowego pumpkin pie. Sprawdźcie przepis na to ciasto.

Czytaj więcej

Sos pomidorowy nadaje się nie tylko do najbardziej popularnego wariantu z makaronem spaghetti. Świetnie komponuje się z kokardkami, wstążkami, ravioli i tortellini. Doskonały przepis na sos pomidorowy?

Czytaj więcej

przepisy.pl - Kaszotto z pieczonym burakiem, imbirem i serem fetaKaszotto z pieczonym burakiem, imbirem i serem feta

Kaszotto jest wariacją na temat popularnego, włoskiego dania przyrządzanego z ryżu, czyli risotto. Jego bazą jest prażona kasza gryczana o wyrazistym, lekko gorzkawym smaku, który zrównoważą słodkie czerwone buraki. Dokładnie owiń je folią aluminiową i upiecz do miękkości w piekarniku. Upieczone buraki przestudź i pokrój w drobną kostkę, a następnie podsmaż z zeszkloną wcześniej cebulą w niedużym garnku. Do przyprawienia użyj świeżego imbiru, o pikantnym, cierpkim smaku, startego na tarce o drobnych oczkach. Kaszę wsyp do garnka z pozostałymi składnikami, zalej wodą i gotuj na niewielkim ogniu, aż wchłonie cały płyn. Tę kompozycję smaków dopełni pokruszony ser feta, delikatnie wymieszany z kaszotto. Gotowe danie podawaj na gorąco, bezpośrednio po przyrządzeniu. Jego wierzch posyp świeżymi kiełkami, np. rzodkiewki, które charakteryzują się ostrym smakiem. Potrawę udekoruj odrobiną gęstego sosu balsamicznego. Skorzystaj z naszego przepisu na wyśmienite kaszotto z pieczonym burakiem, imbirem i serem feta.