Aromatyczna kasza gryczana z boczkiem wędzonym
łatwe
836 osób zapisało

Składniki
200 gramów
100 gramów
1 sztuka
1 łyżka
2 łyżki
1 sztuka
Przygotowanie krok po kroku
Krok 1
Boczek oraz cebulę pokrój w kostkę i przesmaż w garnku na rozgrzanym oleju. Dodaj majeranek.

Krok 2
Do garnka wsyp kaszę, wymieszaj z boczkiem i cebulą i smaż chwilę razem.

Krok 3
Wlej 300 ml wody oraz żeby kasza była pełna smaku dodaj Bulion warzywny Knorr jasnego i zagotuj.

Krok 4
Zmniejsz ogień i gotuj kaszę do momentu wchłonięcia płynu. Następnie zdejmij garnek z ognia, przykryj i pozostaw na 10 minut. Po tym czasie kaszę wymieszaj i podawaj.


Dobra rada:
Zamiast suszonych ziół możesz dodać świeże zioła, a kasza będzie jeszcze bardziej aromatyczna.
- Odpowiedz
- Odpowiedz
- Odpowiedz
- Odpowiedz
- Odpowiedz
- Odpowiedz
- Odpowiedz
- Odpowiedz
- Odpowiedz
- Odpowiedz
- Odpowiedz
Przepisy w Waszym wykonaniu

średnie
Robienie przetworów jest najprostszym i zdecydowanie najsmaczniejszym sposobem na to, by zachować smaki wiosny, lata i jesieni na dłużej. Można robić setki zdjęć krajobrazów, by cieszyć nimi oko w sezonie zimowym, ale to smaczny posiłek pozwoli w pełni poczuć atmosferę cieplejszych miesięcy. Przygotowanie słoików ze smakowitą zawartością musi obejmować patenty, które pozwolą zachować świeżość przetworów. Jednym z najmniej kłopotliwych sposobów jest pasteryzowanie słoików w piekarniku. Unikniecie dużego zamieszania w kuchni, które często łączy się z pasteryzacją na mokro. Przedstawiamy kilka wskazówek, które wyjaśnią, na czym dokładnie polega wekowanie w piekarniku i czym charakteryzuje się pasteryzacja na sucho.
Czytaj więcejRosół uważany jest za jedną z najszlachetniejszych zup. Pojawia się na stołach w czasie ważnych uroczystości. Rozgrzewa w najchłodniejsze dni i zachwyca wyjątkowym smakiem. W kuchni okazuje się niezastąpiony jako baza dla innych zup i potraw. Aromatyczny, klarowny, o głębokim smaku – wyjaśniamy, jak zrobić rosół krok po kroku.
Czytaj więcejPolecane przepisy
Inne przepisy
Aromatyczna kasza gryczana z boczkiem wędzonym
Wiesz, że trzeba jeść kasze, bo są zdrowe, ale brak Ci inspirujących przepisów, które wprowadziłyby je na stałe do Twojego menu? Oto jeden z nich! Kasza gryczana z boczkiem i cebulą to danie, które przygotujesz błyskawicznie i nie będziesz żałować. Od dziś pokochasz kasze!
Dla kogo?
Dla wszystkich, którzy uwielbiają kasze i tych, którzy chcieliby je polubić. Dodatek boczku sprawi, że mięsożercy nie będą mieli na co narzekać.
Na jaką okazję?
Kasza z cebulą to pożywne danie na codzienny obiad. Jest łatwe i szybkie w przygotowaniu, więc warto mieć ten przepis zawsze pod ręką.
Czy wiesz, że?
Kasza gryczana to jedna z propozycji, ale takie danie możesz też przyrządzić z innymi kaszami. Kasza jęczmienna z boczkiem będzie równie smaczna!
Dla urozmaicenia
Oprócz suszonych ziół, możesz dodać też te świeże. Lubczyk oraz rozmaryn sprawią, że kasza będzie jeszcze bardziej aromatyczna. A może przyrządzisz kaszę gryczaną z boczkiem i śliwkami?