Babka z miętą przepis – Zobacz na przepisy.pl pixel

Babka z miętą

Autor: pasibrzuch

ratingratingratingratingrating

Oceń pierwszy

3 os.
stopień trudności

średnie

czas przygotowania
90 min.
ilość porcji
8 os.
Drukuj

2 osoby wydrukowały

Pobierz pdf

0 osób zapisało

Udostępnij

Składniki

3 kilogramy

3 sztuki

30 dekagramów

1 szczypta

3 sztuki

5 łyżek

0.5 szklanki

1 szczypta

30 dekagramów

1 szczypta

30 dekagramów

10 sztuk

1 opakowanie

Przygotowanie krok po kroku

Krok 1

Ziemniaki obierz i zetrzyj na tarce tak, jak na placki ziemniaczane. Przypraw solą i pieprzami, dodaj miętę i wymieszaj.

Krok 2

Kiełbasę pokrój w kostkę i podsmaż, a słoninę roztop. Cebulę posiekaj.

Krok 3

Do słoniny dodaj kiełbasę oraz cebulę.

Krok 4

Do ziemniaków dodaj jajka, mąkę, kaszę i kefir. Wymieszaj ze słoniną i cebulą.

Krok 5

Wyłóż do formy, wierzch przykryj plasterkami boczku. Piecz przez 80 minut w temperaturze 200 stopni.

0

Opinie o przepisie

Przepisy w Waszym wykonaniu

  • Babka  z miętą - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 1
  • Babka  z miętą - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 2
  • Babka  z miętą - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 3
  • Babka  z miętą - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 4
  • Babka  z miętą - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 5
  • Babka  z miętą - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 6
  • Babka  z miętą - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 7
>
<

Wigilia jest dla mnie jednym z najważniejszych dni w roku. To cudowna tradycja, ciągle żywa, to dzień, gdy spotyka się cała rodzina. Takich dni nie ma wiele w roku. Składamy sobie życzenia, rozmawiamy, śpiewamy kolędy. I oczywiście spożywamy specjalne polskie dania wigilijne.

Czytaj więcej

Boże Narodzenie to czas, którego uroczysty charakter podkreśla się na różne sposoby, także przygotowując wyjątkowe potrawy. Gęsina, wołowina czy schab? Aromatyczny sos grzybowy czy kwaśna żurawina? Zobacz, jak przygotować pieczone mięsa na święta.

Czytaj więcej