Owoce morza z makaronem na sałacie przepis – Zobacz na przepisy.pl pixel

Owoce morza z makaronem na sałacie

Autor: straga.pl Straga

ratingratingratingratingrating

1

5 os.
stopień trudności

łatwe

czas przygotowania
15 min.
ilość porcji
2 os.
Drukuj

14 osób wydrukowało

Pobierz pdf

26 osób zapisało

Udostępnij

Składniki

250 gramów

1 opakowanie

2 sztuki

3 plastry

1 łyżka

20 sztuk

200 gramów

75 gramów

1 sztuka

1 szczypta

1 szczypta

1 łyżeczka

1 pęczek

Przygotowanie krok po kroku

Krok 1

Makaron ugotuj następnie odcedź i skrop oliwą.

Krok 2

Boczek pokrój w drobną kostkę i podsmaż, poczekaj aż tłuszcz się wytopi i dodaj czosnek przeciśnięty przez praskę.

Krok 3

Rozmrożone owoce morza dodaj do podsmażonego boczku, dopraw ziołami prowansalskimi. Całość podsmaż ok. 5 minut. Następnie odstaw do ostygnięcia.

Krok 4

Do dużej miski wsyp makaron, pokrojone na pół czarne oliwki, owoce morza, oraz mieszankę sałat i posiekaną natkę pietruszki.

Krok 5

Sos sałatkowy wymieszaj z trzema łyżkami wody i pozostałą oliwą. Następnie wlej do sałatki i całość wymieszaj.

Krok 6

Sałatkę wyłóż na talerze, udekoruj ósemkami pomidorów, świeżą natką pietruszki i podawaj.

straga.pl Straga

Dobra rada:

Aby natka z pietruszki dłużej zachowała świeżość, opłucz ją, ułóż na ręczniku papierowym, włóż do woreczka foliowego i umieśc w lodówce.

0

Opinie o przepisie

Przepisy w Waszym wykonaniu

  • Owoce morza z makaronem na sałacie - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 1
  • Owoce morza z makaronem na sałacie - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 2
  • Owoce morza z makaronem na sałacie - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 3
  • Owoce morza z makaronem na sałacie - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 4
  • Owoce morza z makaronem na sałacie - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 5
  • Owoce morza z makaronem na sałacie - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 6
  • Owoce morza z makaronem na sałacie - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 7
  • Owoce morza z makaronem na sałacie - zdjęcie użytkownika - zaślepka
>
<

Na zakończenie serii postów dyniowych chciałbym wspomnieć o jej zastosowaniu w świecie słodkości. Dynię z powodzeniem wykorzystuję w różnego rodzaju wypiekach. Dodatek dyni sprawia, że ciasto staje się wilgotne.

Czytaj więcej

Przekąski, malutkie dania na jeden kęs, podajemy na początku uroczystego obiadu lub przyjęcia. Mają pobudzić apetyt, zaintrygować, zachęcić do kolejnych dań.

Czytaj więcej