Owoce morza z makaronem na sałacie przepis – Zobacz na przepisy.pl pixel

Owoce morza z makaronem na sałacie

Autor: straga.pl Straga

ratingratingratingratingrating

1

heart
7 os.
cookedstopień trudności

łatwe

czas przygotowania
15 min.
ilość porcji
2 os.
Drukuj

16 osób wydrukowało

Pobierz pdf

41 osób zapisało

Udostępnij

Składniki

250 gramów

1 opakowanie

2 sztuki

3 plastry

1 łyżka

20 sztuk

200 gramów

75 gramów

1 sztuka

1 szczypta

1 szczypta

1 łyżeczka

1 pęczek

Przygotowanie krok po kroku

Krok 1

Makaron ugotuj następnie odcedź i skrop oliwą.

Krok 2

Boczek pokrój w drobną kostkę i podsmaż, poczekaj aż tłuszcz się wytopi i dodaj czosnek przeciśnięty przez praskę.

Krok 3

Rozmrożone owoce morza dodaj do podsmażonego boczku, dopraw ziołami prowansalskimi. Całość podsmaż ok. 5 minut. Następnie odstaw do ostygnięcia.

Krok 4

Do dużej miski wsyp makaron, pokrojone na pół czarne oliwki, owoce morza, oraz mieszankę sałat i posiekaną natkę pietruszki.

Krok 5

Sos sałatkowy wymieszaj z trzema łyżkami wody i pozostałą oliwą. Następnie wlej do sałatki i całość wymieszaj.

Krok 6

Sałatkę wyłóż na talerze, udekoruj ósemkami pomidorów, świeżą natką pietruszki i podawaj.

straga.pl Straga

Dobra rada:

Aby natka z pietruszki dłużej zachowała świeżość, opłucz ją, ułóż na ręczniku papierowym, włóż do woreczka foliowego i umieśc w lodówce.

0

Opinie o przepisie

Przepisy w Waszym wykonaniu

  • Owoce morza z makaronem na sałacie - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 1
  • Owoce morza z makaronem na sałacie - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 2
  • Owoce morza z makaronem na sałacie - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 3
  • Owoce morza z makaronem na sałacie - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 4
  • Owoce morza z makaronem na sałacie - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 5
  • Owoce morza z makaronem na sałacie - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 6
  • Owoce morza z makaronem na sałacie - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 7
  • Owoce morza z makaronem na sałacie - zdjęcie użytkownika - zaślepka
>
<
Najnowsze artykuły

Szlachetna i soczysta gęś doskonale podkreśla rangę każdej uroczystości. Często przygotowuje się ją w całości, ale zdarzają się kameralne przyjęcia, podczas których tak duża ilość mięsa nie jest potrzebna. Jeśli nie chcemy rezygnować z tego wyjątkowego rarytasu, dobrze jest postawić na mniejsze kawałki. Pierś nadaje się do tego znakomicie. Jak przyrządzić pierś z gęsi, by podkreślić wyśmienity smak mięsa? Od czego zacząć? Podpowiadamy, jak zamarynować gęś krok po kroku!

Czytaj więcej

Polędwiczki wieprzowe jadasz tylko od święta i zazwyczaj wyłącznie w restauracji, w której ich przyrządzeniem zajmuje się profesjonalny szef kuchni? Po co się ograniczać? Smakiem tego delikatnego mięsa można cieszyć się znacznie częściej i to we własnej jadalni. Jak smażyć polędwiczki, żeby były soczyste? Jak przygotować mięso i z jakimi dodatkami je podawać? Wszystkiego dowiesz się z naszego poradnika dotyczącego tego, jak długo dusić polędwiczki wieprzowe.

Czytaj więcej