Owoce morza z makaronem na sałacie przepis – Zobacz na przepisy.pl pixel

Owoce morza z makaronem na sałacie

Autor: straga.pl Straga

ratingratingratingratingrating

1

heart
7 os.
cookedstopień trudności

łatwe

czas przygotowania
15 min.
ilość porcji
2 os.
Drukuj

16 osób wydrukowało

Pobierz pdf

41 osób zapisało

Udostępnij

Składniki

250 gramów

1 opakowanie

2 sztuki

3 plastry

1 łyżka

20 sztuk

200 gramów

75 gramów

1 sztuka

1 szczypta

1 szczypta

1 łyżeczka

1 pęczek

Przygotowanie krok po kroku

Krok 1

Makaron ugotuj następnie odcedź i skrop oliwą.

Krok 2

Boczek pokrój w drobną kostkę i podsmaż, poczekaj aż tłuszcz się wytopi i dodaj czosnek przeciśnięty przez praskę.

Krok 3

Rozmrożone owoce morza dodaj do podsmażonego boczku, dopraw ziołami prowansalskimi. Całość podsmaż ok. 5 minut. Następnie odstaw do ostygnięcia.

Krok 4

Do dużej miski wsyp makaron, pokrojone na pół czarne oliwki, owoce morza, oraz mieszankę sałat i posiekaną natkę pietruszki.

Krok 5

Sos sałatkowy wymieszaj z trzema łyżkami wody i pozostałą oliwą. Następnie wlej do sałatki i całość wymieszaj.

Krok 6

Sałatkę wyłóż na talerze, udekoruj ósemkami pomidorów, świeżą natką pietruszki i podawaj.

straga.pl Straga

Dobra rada:

Aby natka z pietruszki dłużej zachowała świeżość, opłucz ją, ułóż na ręczniku papierowym, włóż do woreczka foliowego i umieśc w lodówce.

0

Opinie o przepisie

Przepisy w Waszym wykonaniu

  • Owoce morza z makaronem na sałacie - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 1
  • Owoce morza z makaronem na sałacie - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 2
  • Owoce morza z makaronem na sałacie - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 3
  • Owoce morza z makaronem na sałacie - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 4
  • Owoce morza z makaronem na sałacie - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 5
  • Owoce morza z makaronem na sałacie - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 6
  • Owoce morza z makaronem na sałacie - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 7
  • Owoce morza z makaronem na sałacie - zdjęcie użytkownika - zaślepka
>
<

Robienie przetworów jest najprostszym i zdecydowanie najsmaczniejszym sposobem na to, by zachować smaki wiosny, lata i jesieni na dłużej. Można robić setki zdjęć krajobrazów, by cieszyć nimi oko w sezonie zimowym, ale to smaczny posiłek pozwoli w pełni poczuć atmosferę cieplejszych miesięcy. Przygotowanie słoików ze smakowitą zawartością musi obejmować patenty, które pozwolą zachować świeżość przetworów. Jednym z najmniej kłopotliwych sposobów jest pasteryzowanie słoików w piekarniku. Unikniecie dużego zamieszania w kuchni, które często łączy się z pasteryzacją na mokro. Przedstawiamy kilka wskazówek, które wyjaśnią, na czym dokładnie polega wekowanie w piekarniku i czym charakteryzuje się pasteryzacja na sucho.

Czytaj więcej

Rosół uważany jest za jedną z najszlachetniejszych zup. Pojawia się na stołach w czasie ważnych uroczystości. Rozgrzewa w najchłodniejsze dni i zachwyca wyjątkowym smakiem. W kuchni okazuje się niezastąpiony jako baza dla innych zup i potraw. Aromatyczny, klarowny, o głębokim smaku – wyjaśniamy, jak zrobić rosół krok po kroku.

Czytaj więcej