Karmelizowane w miodzie cykorie z orzechami włoskimi
łatwe
71 osób zapisało

Składniki
8 sztuk
1 łyżka
3 łyżki
1 sztuka
50 gramów
50 gramów
50 mililitrów
Przygotowanie krok po kroku
Krok 1
Cykorie przekrój na pół, umyj, nie odcinaj końcówki która utrzymuje wszystkie liście razem.

Krok 2
Cytrynę otrzyj ze skóry i wyciśnij z niej sok. Na patelni upraż orzachy i z grubsza je posiekaj.

Krok 3
Na patelnie wlej miód, sok z cytryny, włóż cykorię i smaż w miodzie aż miód zacznie się karmelizować, przełóż cykorię wtedy na druga stronę.

Krok 4
Cykorię można podlać dwoma łyżkami wody aby zmiękła. Gdy warzywo będzie już miękkie i rumiane wlej ocet balsamiczny, orzechy i masło.

Krok 5
Wszystko razem gotuj aż ocet odparuje. Na koniec sałatkę dopraw oprószając ją przyprawą włoską Knorr oraz skórką z cytryny.


Dobra rada:
Zamiast octu balsamicznego możesz użyć tylko soku z cytryny.
Przepisy w Waszym wykonaniu

łatwe
Przyprawa włoska Knorr grubo mielona
Więcej przepisów z użyciem tego produktuTradycyjna kuchnia polska pachnie leśnymi grzybami. Za najsmaczniejsze uznaje się rydze. Doczekały się nie tylko mnóstwa przepisów, ale także… piosenki, którą nuciło niejedno pokolenie. Choć to pieczarki najczęściej pojawiają się na naszych talerzach, nie mogą równać się z rudymi rydzami pod względem aromatu i bogactwa smaku. W kuchni wystarczy poświęcić im zaledwie kilka minut, by ich walory zachwyciły każdego konesera.
Czytaj więcejWigilijne pierogi, kulebiaki, różnorodne krokiety i paszteciki, staropolski bigos oraz łazanki… Te potrawy łączy jedno: wyśmienicie smakują z kapustą kiszoną. Można podawać ją jako dodatek do dania głównego, można wyczarować z niej wyborną zupę. A to dopiero kilka potraw z kapustą w roli głównej. W sklepach bez trudu znajdziemy woreczki i słoiki z gotowym produktem, ale żaden z nich nie będzie mógł równać się ze specjałem domowej roboty. Tym razem skupimy się na niepozornym składniku kiszonek, od którego zależy bardzo wiele. Ile sypiemy soli do kiszenia kapusty, by uzyskać upragniony efekt?
Czytaj więcejPolecane przepisy
Inne przepisy
Karmelizowane w miodzie cykorie z orzechami włoskimi
Pyszna przystawka, idealna propozycja na obiad lub nowoczesną kolację – to cechy doskonale opisujące nasze karmelizowane w miodzie cykorie z orzechami włoskimi. Danie przygotowane z myślą o zwolennikach potraw roślinnych zachwyci także miłośników mięsa. Jeśli do tej pory nie karmelizowaliście żadnych składników, nie przerażajcie się! To prosty zabieg, który zmieni nie tylko smak cykorii, ale nada jej także ciekawej konsystencji. Smacznego!
Dla kogo?
Przede wszystkim dla zwolenników kuchni wegetariańskiej. Cykorie w miodzie z orzechami włoskimi przypadną do gustu także osobom, które lubią szybkie i proste dania.
Na jaką okazję?
Potrawa sprawdzi się zawsze i wszędzie. Może być daniem obiadowym, kolacją lub kreatywnym pomysłem na imprezowe menu.
Czy wiesz, że?
Cykoria jest jednym z ważniejszych składników kawy zbożowej. Korzeń tej rośliny najpierw jest suszony, następnie mielony i prażony. Zabieg ten aromatyzuje cykorię, nadając jej kawowego posmaku.
Dla urozmaicenia:
Ocet balsamiczny doskonale może zastąpić cytrynę. Doda cykorii wyrazistości i ostrości.


































