Karmelizowane w miodzie cykorie z orzechami włoskimi przepis – Zobacz na przepisy.pl pixel

Karmelizowane w miodzie cykorie z orzechami włoskimi

Autor: przepisy.pl

ratingratingratingratingrating

7

heart
70 os.
cookedstopień trudności

łatwe

czas przygotowania
30 min.
ilość porcji
4 os.
Drukuj

40 osób wydrukowało

Pobierz pdf

62 osoby zapisały

Udostępnij

Składniki

8 sztuk

1 łyżka

3 łyżki

1 sztuka

50 gramów

50 gramów

50 mililitrów

Przygotowanie krok po kroku

Krok 1

Cykorie przekrój na pół, umyj, nie odcinaj końcówki która utrzymuje wszystkie liście razem.

Karmelizowane w miodzie cykorie z orzechami włoskimi - Krok 1

Krok 2

Cytrynę otrzyj ze skóry i wyciśnij z niej sok. Na patelni upraż orzachy i z grubsza je posiekaj.

Karmelizowane w miodzie cykorie z orzechami włoskimi - Krok 2

Krok 3

Na patelnie wlej miód, sok z cytryny, włóż cykorię i smaż w miodzie aż miód zacznie się karmelizować, przełóż cykorię wtedy na druga stronę.

Karmelizowane w miodzie cykorie z orzechami włoskimi - Krok 3

Krok 4

Cykorię można podlać dwoma łyżkami wody aby zmiękła. Gdy warzywo będzie już miękkie i rumiane wlej ocet balsamiczny, orzechy i masło.

Karmelizowane w miodzie cykorie z orzechami włoskimi - Krok 4

Krok 5

Wszystko razem gotuj aż ocet odparuje. Na koniec sałatkę dopraw oprószając ją przyprawą włoską Knorr oraz skórką z cytryny.

Karmelizowane w miodzie cykorie z orzechami włoskimi - Krok 5
przepisy.pl

Dobra rada:

Zamiast octu balsamicznego możesz użyć tylko soku z cytryny.

0

Opinie o przepisie

Przepisy w Waszym wykonaniu

  • Karmelizowane w miodzie cykorie z orzechami włoskimi - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 1
  • Karmelizowane w miodzie cykorie z orzechami włoskimi - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 2
  • Karmelizowane w miodzie cykorie z orzechami włoskimi - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 3
  • Karmelizowane w miodzie cykorie z orzechami włoskimi - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 4
  • Karmelizowane w miodzie cykorie z orzechami włoskimi - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 5
  • Karmelizowane w miodzie cykorie z orzechami włoskimi - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 6
  • Karmelizowane w miodzie cykorie z orzechami włoskimi - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 7
  • Karmelizowane w miodzie cykorie z orzechami włoskimi - zdjęcie użytkownika - zaślepka
>
<

Dzisiaj zabieramy się za grillowanie najszlachetniejszych kawałków wołowiny – steków. Jak je przygotować, jak sprawdzić stopień wysmażenia i czym się różni t-bone od rostbefu – o tym przeczytacie w moim nowym wpisie. Po pierwsze – steki grillujemy na dobrze rozgrzanym grillu, bez przykrycia. Wysoka temperatura sprawia, że białko na powierzchni mięsa szybko się ścina i zabezpiecza stek przed utratą soków.

Czytaj więcej

W sezonie na świeże warzywa zastanawiacie się, jak przygotować białe szparagi, żeby cieszyć się ich wykwintnym smakiem i luksusowym charakterem? Sprawdźcie, jak przyrządzić białe szparagi, żeby rozpływały się w ustach.

Czytaj więcej

przepisy.pl - Karmelizowane w miodzie cykorie z orzechami włoskimiKarmelizowane w miodzie cykorie z orzechami włoskimi

Pyszna przystawka, idealna propozycja na obiad lub nowoczesną kolację – to cechy doskonale opisujące nasze karmelizowane w miodzie cykorie z orzechami włoskimi. Danie przygotowane z myślą o zwolennikach potraw roślinnych zachwyci także miłośników mięsa. Jeśli do tej pory nie karmelizowaliście żadnych składników, nie przerażajcie się! To prosty zabieg, który zmieni nie tylko smak cykorii, ale nada jej także ciekawej konsystencji. Smacznego!

Dla kogo?

Przede wszystkim dla zwolenników kuchni wegetariańskiej. Cykorie w miodzie z orzechami włoskimi przypadną do gustu także osobom, które lubią szybkie i proste dania.

Na jaką okazję?

Potrawa sprawdzi się zawsze i wszędzie. Może być daniem obiadowym, kolacją lub kreatywnym pomysłem na imprezowe menu.

Czy wiesz, że?

Cykoria jest jednym z ważniejszych składników kawy zbożowej. Korzeń tej rośliny najpierw jest suszony, następnie mielony i prażony. Zabieg ten aromatyzuje cykorię, nadając jej kawowego posmaku.

Dla urozmaicenia:

Ocet balsamiczny doskonale może zastąpić cytrynę. Doda cykorii wyrazistości i ostrości.