Karmelizowane w miodzie cykorie z orzechami włoskimi przepis – Zobacz na przepisy.pl pixel

Karmelizowane w miodzie cykorie z orzechami włoskimi

Autor: przepisy.pl

ratingratingratingratingrating

7

69 os.
cookedstopień trudności

łatwe

czas przygotowania
30 min.
ilość porcji
4 os.
Drukuj

33 osoby wydrukowały

Pobierz pdf

60 osób zapisało

Udostępnij

Składniki

8 sztuk

1 łyżka

3 łyżki

1 sztuka

50 gramów

50 gramów

50 mililitrów

Przygotowanie krok po kroku

Krok 1

Cykorie przekrój na pół, umyj, nie odcinaj końcówki która utrzymuje wszystkie liście razem.

Karmelizowane w miodzie cykorie z orzechami włoskimi - Krok 1

Krok 2

Cytrynę otrzyj ze skóry i wyciśnij z niej sok. Na patelni upraż orzachy i z grubsza je posiekaj.

Karmelizowane w miodzie cykorie z orzechami włoskimi - Krok 2

Krok 3

Na patelnie wlej miód, sok z cytryny, włóż cykorię i smaż w miodzie aż miód zacznie się karmelizować, przełóż cykorię wtedy na druga stronę.

Karmelizowane w miodzie cykorie z orzechami włoskimi - Krok 3

Krok 4

Cykorię można podlać dwoma łyżkami wody aby zmiękła. Gdy warzywo będzie już miękkie i rumiane wlej ocet balsamiczny, orzechy i masło.

Karmelizowane w miodzie cykorie z orzechami włoskimi - Krok 4

Krok 5

Wszystko razem gotuj aż ocet odparuje. Na koniec sałatkę dopraw oprószając ją przyprawą włoską Knorr oraz skórką z cytryny.

Karmelizowane w miodzie cykorie z orzechami włoskimi - Krok 5
przepisy.pl

Dobra rada:

Zamiast octu balsamicznego możesz użyć tylko soku z cytryny.

0

Opinie o przepisie

Przepisy w Waszym wykonaniu

  • Karmelizowane w miodzie cykorie z orzechami włoskimi - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 1
  • Karmelizowane w miodzie cykorie z orzechami włoskimi - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 2
  • Karmelizowane w miodzie cykorie z orzechami włoskimi - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 3
  • Karmelizowane w miodzie cykorie z orzechami włoskimi - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 4
  • Karmelizowane w miodzie cykorie z orzechami włoskimi - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 5
  • Karmelizowane w miodzie cykorie z orzechami włoskimi - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 6
  • Karmelizowane w miodzie cykorie z orzechami włoskimi - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 7
  • Karmelizowane w miodzie cykorie z orzechami włoskimi - zdjęcie użytkownika - zaślepka
>
<
2 osoby oglądają przepis:
Bakłażan z grilla
czas przygotowania
15 min.
stopień trudności

łatwe

Robienie przetworów jest najprostszym i zdecydowanie najsmaczniejszym sposobem na to, by zachować smaki wiosny, lata i jesieni na dłużej. Można robić setki zdjęć krajobrazów, by cieszyć nimi oko w sezonie zimowym, ale to smaczny posiłek pozwoli w pełni poczuć atmosferę cieplejszych miesięcy. Przygotowanie słoików ze smakowitą zawartością musi obejmować patenty, które pozwolą zachować świeżość przetworów. Jednym z najmniej kłopotliwych sposobów jest pasteryzowanie słoików w piekarniku.

Czytaj więcej

Dobry przepis na ciasto naleśnikowe powinien znaleźć się w notatniku każdego kucharza. Dzięki niemu możliwe jest zrobienie nie tylko ulubionych placków z owocami, które wyśmienicie smakują podczas podwieczorku, ale także przygotowanie krokietów. Nie powinny kojarzyć się wyłącznie z przyjęciami weselnymi! Jak zrobić naleśniki na krokiety? To proste, pod warunkiem, że przestrzega się podstawowych zasad kuchennych.

Czytaj więcej

przepisy.pl - Karmelizowane w miodzie cykorie z orzechami włoskimiKarmelizowane w miodzie cykorie z orzechami włoskimi

Pyszna przystawka, idealna propozycja na obiad lub nowoczesną kolację – to cechy doskonale opisujące nasze karmelizowane w miodzie cykorie z orzechami włoskimi. Danie przygotowane z myślą o zwolennikach potraw roślinnych zachwyci także miłośników mięsa. Jeśli do tej pory nie karmelizowaliście żadnych składników, nie przerażajcie się! To prosty zabieg, który zmieni nie tylko smak cykorii, ale nada jej także ciekawej konsystencji. Smacznego!

Dla kogo?

Przede wszystkim dla zwolenników kuchni wegetariańskiej. Cykorie w miodzie z orzechami włoskimi przypadną do gustu także osobom, które lubią szybkie i proste dania.

Na jaką okazję?

Potrawa sprawdzi się zawsze i wszędzie. Może być daniem obiadowym, kolacją lub kreatywnym pomysłem na imprezowe menu.

Czy wiesz, że?

Cykoria jest jednym z ważniejszych składników kawy zbożowej. Korzeń tej rośliny najpierw jest suszony, następnie mielony i prażony. Zabieg ten aromatyzuje cykorię, nadając jej kawowego posmaku.

Dla urozmaicenia:

Ocet balsamiczny doskonale może zastąpić cytrynę. Doda cykorii wyrazistości i ostrości.