Czernina przepis – Zobacz na przepisy.pl pixel

Czernina

Autor: garlic

ratingratingratingratingrating

Oceń pierwszy

15 os.
cookedstopień trudności

trudne

czas przygotowania
90 min.
ilość porcji
6 os.
Drukuj

44 osoby wydrukowały

Pobierz pdf

23 osoby zapisały

Udostępnij

Składniki

1 sztuka

250 gramów

1

1 sztuka

1 sztuka

30 gramów

0.5 sztuki

30 gramów

50 gramów

50 gramów

50 gramów

1 sztuka

2 ziarna

10 ziaren

2 ziarna

2 łyżeczki

1 łyżka

1 łyżka

2 łyżki

4 łyżki

1 szczypta

1 szczypta

Przygotowanie krok po kroku

Krok 1

Do krwi dodaj szczyptę soli oraz ocet, dolej miód. Tak przygotowaną krew ubij trzepaczką. Musi pozostać płynna. Do krwi wsyp miodownik i poczekaj, aż rozmięknie.

Krok 2

Mięso i podroby opłucz i zalej 1,5 l wody. Cebulę opal nad ogniem, włoszczyznę obierz, umyj i dołóż do mięsa. Dodaj Bulionetkę Knorr oraz ziele angielskie, liść laurowy, majeranek i pieprz. Gotuj do miękkości.

Krok 3

Umyte owoce zalej 1 szklanką wody, dodaj rodzynki, goździk i zagotuj. Gotowy mięsny wywar przecedź, połącz z wywarem z owoców i przestudź. Dodaj sok wiśniowy.

Krok 4

Przestudzony wywar dodawaj stopniowo do krwi ciągle mieszając. Warzywa z rosołu pokrój w cienkie paseczki, mięso i podroby w kostkę. Wraz z owocami dodaj do zupy. Zagotuj mieszając co chwila, uważając aby zupa nie zwarzyła się.

garlic

Dobra rada:

Aby natka z pietruszki dłużej zachowała świeżość, opłucz ją, ułóż na ręczniku papierowym, włóż do woreczka foliowego i umieśc w lodówce.

0

Opinie o przepisie

Przepisy w Waszym wykonaniu

  • Czernina - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 1
  • Czernina - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 2
  • Czernina - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 3
  • Czernina - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 4
  • Czernina - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 5
  • Czernina - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 6
  • Czernina - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 7
  • Czernina - zdjęcie użytkownika - zaślepka
>
<
1 osoba ogląda przepis:
Baba ziemniaczana
czas przygotowania
90 min.
stopień trudności

łatwe

Kutia to danie, które co roku pojawia się na wigilijnym stole. Nie spotkaliście się nigdy z tym przysmakiem? Najwyższa pora, by to zmienić! Podpowiadamy, z jakich składników można przygotować kutię.

Czytaj więcej

Bez nich większość osób nie wyobraża sobie kolacji wigilijnej. Uszka są nieodłącznym dodatkiem do tradycyjnego barszczu czerwonego. Kształtne i wypełnione apetycznym nadzieniem są na tyle smaczne, że ich najwięksi miłośnicy zajadają się nimi także podczas świątecznych obiadów.

Czytaj więcej

przepisy.pl - CzerninaCzernina

Ta wywodząca się z kuchni polskiej zupa jest słodko-kwaśna, ma wyrazisty mięsny smak i wiele aromatycznych dodatków, takich jak: warzywa, suszone owoce (gruszki, jabłka, śliwki), przyprawy oraz zioła. Proces jej przygotowania jest dość czasochłonny, ale jeśli chcesz przyrządzić to bogate w składniki danie, pomoże Ci w tym poniższy przepis. Łącząc ze sobą poszczególne wywary (z mięsa i suszonych owoców) z pozostałymi częściami dania, czyli z sokiem wiśniowym oraz krwią kaczki z octem, miodem i miodownikiem, trzeba uważać, by zupa się nie zwarzyła. Zatem przestudzony wywar dodawaj powoli i stopniowo do krwi kaczki, ciągle mieszając. Do czerniny podaje się różnego rodzaju kluski, mogą być to np. kluski lane albo ziemniaczane. Danie dobrze komponuje się też z makaronem, pyzami, gotowanymi ziemniakami lub kromkami wiejskiego chleba. Ze względu na dużą ilość warzyw i mięsa, zupa ta może stanowić samodzielne danie obiadowe. Zapoznaj się z naszym przepisem na tę pyszną i oryginalną staropolską potrawę.