Czernina przepis – Zobacz na przepisy.pl pixel

Czernina

Autor: garlic

ratingratingratingratingrating

Oceń pierwszy

heart
15 os.
cookedstopień trudności

trudne

czas przygotowania
90 min.
ilość porcji
6 os.
Drukuj

46 osób wydrukowało

Pobierz pdf

28 osób zapisało

Udostępnij

Składniki

1 sztuka

250 gramów

1

1 sztuka

1 sztuka

30 gramów

0.5 sztuki

30 gramów

50 gramów

50 gramów

50 gramów

1 sztuka

2 ziarna

10 ziaren

2 ziarna

2 łyżeczki

1 łyżka

1 łyżka

2 łyżki

4 łyżki

1 szczypta

1 szczypta

Przygotowanie krok po kroku

Krok 1

Do krwi dodaj szczyptę soli oraz ocet, dolej miód. Tak przygotowaną krew ubij trzepaczką. Musi pozostać płynna. Do krwi wsyp miodownik i poczekaj, aż rozmięknie.

Krok 2

Mięso i podroby opłucz i zalej 1,5 l wody. Cebulę opal nad ogniem, włoszczyznę obierz, umyj i dołóż do mięsa. Dodaj Bulionetkę Knorr oraz ziele angielskie, liść laurowy, majeranek i pieprz. Gotuj do miękkości.

Krok 3

Umyte owoce zalej 1 szklanką wody, dodaj rodzynki, goździk i zagotuj. Gotowy mięsny wywar przecedź, połącz z wywarem z owoców i przestudź. Dodaj sok wiśniowy.

Krok 4

Przestudzony wywar dodawaj stopniowo do krwi ciągle mieszając. Warzywa z rosołu pokrój w cienkie paseczki, mięso i podroby w kostkę. Wraz z owocami dodaj do zupy. Zagotuj mieszając co chwila, uważając aby zupa nie zwarzyła się.

garlic

Dobra rada:

Aby natka z pietruszki dłużej zachowała świeżość, opłucz ją, ułóż na ręczniku papierowym, włóż do woreczka foliowego i umieśc w lodówce.

0

Opinie o przepisie

Przepisy w Waszym wykonaniu

  • Czernina - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 1
  • Czernina - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 2
  • Czernina - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 3
  • Czernina - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 4
  • Czernina - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 5
  • Czernina - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 6
  • Czernina - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 7
  • Czernina - zdjęcie użytkownika - zaślepka
>
<

Tradycyjna kuchnia polska pachnie leśnymi grzybami. Za najsmaczniejsze uznaje się rydze. Doczekały się nie tylko mnóstwa przepisów, ale także… piosenki, którą nuciło niejedno pokolenie. Choć to pieczarki najczęściej pojawiają się na naszych talerzach, nie mogą równać się z rudymi rydzami pod względem aromatu i bogactwa smaku. W kuchni wystarczy poświęcić im zaledwie kilka minut, by ich walory zachwyciły każdego konesera.

Czytaj więcej

Wigilijne pierogi, kulebiaki, różnorodne krokiety i paszteciki, staropolski bigos oraz łazanki… Te potrawy łączy jedno: wyśmienicie smakują z kapustą kiszoną. Można podawać ją jako dodatek do dania głównego, można wyczarować z niej wyborną zupę. A to dopiero kilka potraw z kapustą w roli głównej. W sklepach bez trudu znajdziemy woreczki i słoiki z gotowym produktem, ale żaden z nich nie będzie mógł równać się ze specjałem domowej roboty. Tym razem skupimy się na niepozornym składniku kiszonek, od którego zależy bardzo wiele. Ile sypiemy soli do kiszenia kapusty, by uzyskać upragniony efekt?

Czytaj więcej

przepisy.pl - CzerninaCzernina

Ta wywodząca się z kuchni polskiej zupa jest słodko-kwaśna, ma wyrazisty mięsny smak i wiele aromatycznych dodatków, takich jak: warzywa, suszone owoce (gruszki, jabłka, śliwki), przyprawy oraz zioła. Proces jej przygotowania jest dość czasochłonny, ale jeśli chcesz przyrządzić to bogate w składniki danie, pomoże Ci w tym poniższy przepis. Łącząc ze sobą poszczególne wywary (z mięsa i suszonych owoców) z pozostałymi częściami dania, czyli z sokiem wiśniowym oraz krwią kaczki z octem, miodem i miodownikiem, trzeba uważać, by zupa się nie zwarzyła. Zatem przestudzony wywar dodawaj powoli i stopniowo do krwi kaczki, ciągle mieszając. Do czerniny podaje się różnego rodzaju kluski, mogą być to np. kluski lane albo ziemniaczane. Danie dobrze komponuje się też z makaronem, pyzami, gotowanymi ziemniakami lub kromkami wiejskiego chleba. Ze względu na dużą ilość warzyw i mięsa, zupa ta może stanowić samodzielne danie obiadowe. Zapoznaj się z naszym przepisem na tę pyszną i oryginalną staropolską potrawę.