Czernina przepis – Zobacz na przepisy.pl pixel

Czernina

Autor: garlic

ratingratingratingratingrating

Oceń pierwszy

heart
15 os.
cookedstopień trudności

trudne

czas przygotowania
90 min.
ilość porcji
6 os.
Drukuj

46 osób wydrukowało

Pobierz pdf

25 osób zapisało

Udostępnij

Składniki

1 sztuka

250 gramów

1

1 sztuka

1 sztuka

30 gramów

0.5 sztuki

30 gramów

50 gramów

50 gramów

50 gramów

1 sztuka

2 ziarna

10 ziaren

2 ziarna

2 łyżeczki

1 łyżka

1 łyżka

2 łyżki

4 łyżki

1 szczypta

1 szczypta

Przygotowanie krok po kroku

Krok 1

Do krwi dodaj szczyptę soli oraz ocet, dolej miód. Tak przygotowaną krew ubij trzepaczką. Musi pozostać płynna. Do krwi wsyp miodownik i poczekaj, aż rozmięknie.

Krok 2

Mięso i podroby opłucz i zalej 1,5 l wody. Cebulę opal nad ogniem, włoszczyznę obierz, umyj i dołóż do mięsa. Dodaj Bulionetkę Knorr oraz ziele angielskie, liść laurowy, majeranek i pieprz. Gotuj do miękkości.

Krok 3

Umyte owoce zalej 1 szklanką wody, dodaj rodzynki, goździk i zagotuj. Gotowy mięsny wywar przecedź, połącz z wywarem z owoców i przestudź. Dodaj sok wiśniowy.

Krok 4

Przestudzony wywar dodawaj stopniowo do krwi ciągle mieszając. Warzywa z rosołu pokrój w cienkie paseczki, mięso i podroby w kostkę. Wraz z owocami dodaj do zupy. Zagotuj mieszając co chwila, uważając aby zupa nie zwarzyła się.

garlic

Dobra rada:

Aby natka z pietruszki dłużej zachowała świeżość, opłucz ją, ułóż na ręczniku papierowym, włóż do woreczka foliowego i umieśc w lodówce.

0

Opinie o przepisie

Przepisy w Waszym wykonaniu

  • Czernina - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 1
  • Czernina - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 2
  • Czernina - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 3
  • Czernina - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 4
  • Czernina - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 5
  • Czernina - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 6
  • Czernina - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 7
  • Czernina - zdjęcie użytkownika - zaślepka
>
<
2 osoby oglądają przepis:
Śledzie pod pierzynką
czas przygotowania
45 min.
stopień trudności

łatwe

Dzisiaj zabieramy się za grillowanie najszlachetniejszych kawałków wołowiny – steków. Jak je przygotować, jak sprawdzić stopień wysmażenia i czym się różni t-bone od rostbefu – o tym przeczytacie w moim nowym wpisie. Po pierwsze – steki grillujemy na dobrze rozgrzanym grillu, bez przykrycia. Wysoka temperatura sprawia, że białko na powierzchni mięsa szybko się ścina i zabezpiecza stek przed utratą soków.

Czytaj więcej

W sezonie na świeże warzywa zastanawiacie się, jak przygotować białe szparagi, żeby cieszyć się ich wykwintnym smakiem i luksusowym charakterem? Sprawdźcie, jak przyrządzić białe szparagi, żeby rozpływały się w ustach.

Czytaj więcej

przepisy.pl - CzerninaCzernina

Ta wywodząca się z kuchni polskiej zupa jest słodko-kwaśna, ma wyrazisty mięsny smak i wiele aromatycznych dodatków, takich jak: warzywa, suszone owoce (gruszki, jabłka, śliwki), przyprawy oraz zioła. Proces jej przygotowania jest dość czasochłonny, ale jeśli chcesz przyrządzić to bogate w składniki danie, pomoże Ci w tym poniższy przepis. Łącząc ze sobą poszczególne wywary (z mięsa i suszonych owoców) z pozostałymi częściami dania, czyli z sokiem wiśniowym oraz krwią kaczki z octem, miodem i miodownikiem, trzeba uważać, by zupa się nie zwarzyła. Zatem przestudzony wywar dodawaj powoli i stopniowo do krwi kaczki, ciągle mieszając. Do czerniny podaje się różnego rodzaju kluski, mogą być to np. kluski lane albo ziemniaczane. Danie dobrze komponuje się też z makaronem, pyzami, gotowanymi ziemniakami lub kromkami wiejskiego chleba. Ze względu na dużą ilość warzyw i mięsa, zupa ta może stanowić samodzielne danie obiadowe. Zapoznaj się z naszym przepisem na tę pyszną i oryginalną staropolską potrawę.