
Składniki
1 kilogram
500 gramów
2 sztuki
2 łyżki
1 sztuka
100 mililitrów
50 mililitrów
1 opakowanie
Przygotowanie krok po kroku
Krok 1
Pieczarki umyj i pokrój w plastry. Cebulę pokrój w kostkę, następnie wszystko razem usmaż na patelni.
Krok 2
Dopraw farsz do smaku łyżeczką Przyprawy do karkówki Knorr. Dodaj do niego dwie łyżki bułki tartej, posiekaną natkę pietruszki i dokładnie wymieszaj.
Krok 3
Oczyść mięso z błon, następnie zrób szerokie nacięcie wzdłuż kawałka. Umieść farsz w nacięciu, mięso obtocz w pozostałej Przyprawie do karkówki Knorr.
Krok 4
Umieść całość w załączonej do przyprawy Knorr torebce. Zamknij klipsem i piecz w piekarniku nagrzanym do temperatury 200 stopni przez około 50 minut. Rozerwij pod koniec pieczenia torebkę, aby opiec powierzchnię schabu.
Krok 5
Przelej na patelnię sos powstały podczas pieczenia. Dodaj do niego Sos do pieczeni ciemny Knorr oraz śmietanę, po czym całość doprowadź do wrzenia.
Krok 6
Przed podaniem pokrój mięso w plastry i polej przygotowanym sosem.

Dobra rada:
Danie doskonale udaje się też ze schabem środkowym bez kości.
Przepisy w Waszym wykonaniu

łatwe
Sos do pieczeni ciemny Knorr
Więcej przepisów z użyciem tego produktuTradycyjna kuchnia polska pachnie leśnymi grzybami. Za najsmaczniejsze uznaje się rydze. Doczekały się nie tylko mnóstwa przepisów, ale także… piosenki, którą nuciło niejedno pokolenie. Choć to pieczarki najczęściej pojawiają się na naszych talerzach, nie mogą równać się z rudymi rydzami pod względem aromatu i bogactwa smaku. W kuchni wystarczy poświęcić im zaledwie kilka minut, by ich walory zachwyciły każdego konesera.
Czytaj więcejWigilijne pierogi, kulebiaki, różnorodne krokiety i paszteciki, staropolski bigos oraz łazanki… Te potrawy łączy jedno: wyśmienicie smakują z kapustą kiszoną. Można podawać ją jako dodatek do dania głównego, można wyczarować z niej wyborną zupę. A to dopiero kilka potraw z kapustą w roli głównej. W sklepach bez trudu znajdziemy woreczki i słoiki z gotowym produktem, ale żaden z nich nie będzie mógł równać się ze specjałem domowej roboty. Tym razem skupimy się na niepozornym składniku kiszonek, od którego zależy bardzo wiele. Ile sypiemy soli do kiszenia kapusty, by uzyskać upragniony efekt?
Czytaj więcejPolecane przepisy
Inne przepisy
Karkówka z pieczarkami
Karkówka z pieczarkami sprawdzi się jako potrawa serwowana na specjalne okoliczności. Możesz ją jednak przyrządzić również na codzienny obiad. Sekretem udanego dania jest dobrej jakości mięso oraz pieczarkowy farsz. Ten drugi przygotujesz naprawdę szybko. Wystarczy, że grzyby i cebulę podsmażysz na patelni. Opcjonalnie dodaj do nich posiekany czosnek. Zagęść całość odrobiną bułki tartej i urozmaić smakiem świeżej natki pietruszki lub koperku. Sprawdzą się też listki innych ziół – oregano lub tymianku. Jeśli chodzi o karkówkę, wybierz tę pozbawioną kości. Dzięki temu ułatwisz sobie późniejsze dzielenie jej na porcje. Wzdłuż mięsa zrób szerokie nacięcie, które wypełnisz pieczarkowym farszem. Przed pieczeniem karkówkę dopraw, nacierając ją kompozycją przypraw. Sprawdzi się ostra papryka i kminek. Danie podawaj na różne sposoby. Wypróbuj wariantu z ziemniakami upieczonymi w mundurkach oraz warzywami podsmażonymi na oliwie z oliwek. Przygotuj do niej także jasny lub ciemny sos pieczeniowy. Gotowa karkówka będzie dobrze smakować również w połączeniu z kaszą lub ryżem. Koniecznie sprawdź nasz przepis.