Gulasz po polsku video przepis - Zobacz na przepisy.pl pixel

Gulasz po polsku - VIDEO

Autor: przepisy.pl

ratingratingratingratingrating

18

heart
701 os.
cookedstopień trudności

średnie

czas przygotowania
60 min.
ilość porcji
4 os.
Drukuj

161 osób wydrukowało

Pobierz pdf

261 osób zapisało

Udostępnij

Składniki

500 gramów

2 sztuki

2 sztuki

2 sztuki

2 sztuki

3 łyżki

50 gramów

1 łyżeczka

1 łyżeczka

1.2 litra

Przygotowanie krok po kroku

Krok 1

Mięso wieprzowe pokrój w grubą kostkę (2centymetry x 2centymetry). Kawałki mięsa oprósz mąką i obsmaż na patelni (na oleju) na złoty kolor. Dopraw pieprzem i odrobiną soli do smaku.

Gulasz po polsku - VIDEO - Krok 1

Krok 2

Cebule pokrój w drobną kostkę, a czosnek drobno posiekaj. Dodaj je do mięsa. Całość smaż jeszcze około 4 minut, ciągle mieszając.

Gulasz po polsku - VIDEO - Krok 2

Krok 3

Gulasz przełóż do garnka. Zalej wszystko około 1,2 litrem zimnej wody i doprowadź do wrzenia. Następnie dodaj przyprawy: czarny pieprz, liść laurowy oraz obie papryki.

Gulasz po polsku - VIDEO - Krok 3

Krok 4

Wszystko razem duś pod przykryciem około 50 minut na wolnym ogniu, do momentu, gdy mięso będzie zupełnie miękkie.

Gulasz po polsku - VIDEO - Krok 4
przepisy.pl

Dobra rada:

Gulasz znakomicie smakuje z kaszą, a w szczególności kaszą perłową.

0

Opinie o przepisie

Przepisy w Waszym wykonaniu

  • Gulasz po polsku - VIDEO - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 1
  • Gulasz po polsku - VIDEO - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 2
  • Gulasz po polsku - VIDEO - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 3
  • Gulasz po polsku - VIDEO - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 4
  • Gulasz po polsku - VIDEO - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 5
  • Gulasz po polsku - VIDEO - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 6
  • Gulasz po polsku - VIDEO - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 7
  • Gulasz po polsku - VIDEO - zdjęcie użytkownika - zaślepka
>
<
1 osoba ogląda przepis:
Gulasz z jagnięciny
czas przygotowania
90 min.
stopień trudności

średnie

Tradycyjna kuchnia polska pachnie leśnymi grzybami. Za najsmaczniejsze uznaje się rydze. Doczekały się nie tylko mnóstwa przepisów, ale także… piosenki, którą nuciło niejedno pokolenie. Choć to pieczarki najczęściej pojawiają się na naszych talerzach, nie mogą równać się z rudymi rydzami pod względem aromatu i bogactwa smaku. W kuchni wystarczy poświęcić im zaledwie kilka minut, by ich walory zachwyciły każdego konesera.

Czytaj więcej

Wigilijne pierogi, kulebiaki, różnorodne krokiety i paszteciki, staropolski bigos oraz łazanki… Te potrawy łączy jedno: wyśmienicie smakują z kapustą kiszoną. Można podawać ją jako dodatek do dania głównego, można wyczarować z niej wyborną zupę. A to dopiero kilka potraw z kapustą w roli głównej. W sklepach bez trudu znajdziemy woreczki i słoiki z gotowym produktem, ale żaden z nich nie będzie mógł równać się ze specjałem domowej roboty. Tym razem skupimy się na niepozornym składniku kiszonek, od którego zależy bardzo wiele. Ile sypiemy soli do kiszenia kapusty, by uzyskać upragniony efekt?

Czytaj więcej

przepisy.pl - Gulasz po polsku - VIDEOGulasz po polsku - VIDEO

Wywodzący się z kuchni węgierskiej gulasz ma również swoją polską wersję. Aromatyczny i wyrazisty, podany z gęstym pikantnym sosem, przypadnie do gustu nie tylko miłośnikom wieprzowiny. Z dodatkiem kaszy (najlepiej perłowej lub gryczanej) oraz z zestawem surówek – np. z czerwonej kapusty, kiszonych ogórków lub buraczków, będzie dobrą propozycją na codzienny obiad. Gulasz po polsku świetnie smakuje również z ziemniakami, najlepiej gotowanymi lub podanymi w formie purée. Możesz go też serwować ze świeżymi warzywami, np. z sałatką z roszponki, marchewki, ogórków szklarniowych, pomidorów i czerwonej cebuli, a także z żurawiną. Przygotowując go, pamiętaj, by zadbać o odpowiednią miękkość mięsa. Uważaj, by nie wysuszyć go podczas smażenia – jeśli trzeba, dolej odrobinę więcej oleju, i duś zgodnie z przepisem w pieczeniowym sosie. Potrawę warto podać z kawałkiem wiejskiego chleba i kiszonym ogórkiem – w takiej wersji sprawdzi się także jako ciepła kolacja Chcesz przyrządzić popularny gulasz po polsku? Wypróbuj nasz przepis!