Gulasz po polsku video przepis - Zobacz na przepisy.pl

Gulasz po polsku - VIDEO

Autor: przepisy.pl

ratingratingratingratingrating

16

689 os.
stopień trudności

średnie

czas przygotowania
60 min.
ilość porcji
4 os.
Drukuj

143 osoby wydrukowały

Pobierz pdf

199 osób zapisało

Udostępnij

Składniki

500 gramów

2 sztuki

2 sztuki

2 sztuki

2 sztuki

3 łyżki

50 gramów

1 łyżeczka

0.5 łyżeczki

1.2 litra

Przygotowanie krok po kroku

Krok 1

Mięso wieprzowe pokrój w grubą kostkę (2centymetry x 2centymetry). Kawałki mięsa oprósz mąką i obsmaż na patelni (na oleju) na złoty kolor. Dopraw pieprzem i odrobiną soli do smaku.

Gulasz po polsku - VIDEO - Krok 1

Krok 2

Cebule pokrój w drobną kostkę, a czosnek drobno posiekaj. Dodaj je do mięsa. Całość smaż jeszcze około 4 minut, ciągle mieszając.

Gulasz po polsku - VIDEO - Krok 2

Krok 3

Gulasz przełóż do garnka. Zalej wszystko około 1,2 litrem zimnej wody i doprowadź do wrzenia. Następnie dodaj przyprawy: czarny pieprz, liść laurowy oraz obie papryki.

Gulasz po polsku - VIDEO - Krok 3

Krok 4

Wszystko razem duś pod przykryciem około 50 minut na wolnym ogniu, do momentu, gdy mięso będzie zupełnie miękkie.

Gulasz po polsku - VIDEO - Krok 4
przepisy.pl

Dobra rada:

Gulasz znakomicie smakuje z kaszą, a w szczególności kaszą perłową.

0

Opinie o przepisie

Przepisy w Waszym wykonaniu

  • Gulasz po polsku - VIDEO - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 1
  • Gulasz po polsku - VIDEO - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 2
  • Gulasz po polsku - VIDEO - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 3
  • Gulasz po polsku - VIDEO - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 4
  • Gulasz po polsku - VIDEO - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 5
  • Gulasz po polsku - VIDEO - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 6
  • Gulasz po polsku - VIDEO - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 7
>
<
1 osoba ogląda przepis:
Gulasz
czas przygotowania
90 min.
stopień trudności

łatwe

Pytanie o to, jak długo gotować grzyby, pojawia się na wielu forach internetowych. Czas więc na rozwianie wszelkich wątpliwości.

Czytaj więcej

Czy to kalafior? Czy to brokuł? Romanesco jest uznawany za wynik flirtu obu tych warzyw. Czas na kulinarne amory! W końcu Rzym, z którego pochodzi, to idealna sceneria, by się zakochać.

Czytaj więcej

przepisy.pl - Gulasz po polsku - VIDEOGulasz po polsku - VIDEO

Wywodzący się z kuchni węgierskiej gulasz ma również swoją polską wersję. Aromatyczny i wyrazisty, podany z gęstym pikantnym sosem, przypadnie do gustu nie tylko miłośnikom wieprzowiny. Z dodatkiem kaszy (najlepiej perłowej lub gryczanej) oraz z zestawem surówek – np. z czerwonej kapusty, kiszonych ogórków lub buraczków, będzie dobrą propozycją na codzienny obiad. Gulasz po polsku świetnie smakuje również z ziemniakami, najlepiej gotowanymi lub podanymi w formie purée. Możesz go też serwować ze świeżymi warzywami, np. z sałatką z roszponki, marchewki, ogórków szklarniowych, pomidorów i czerwonej cebuli, a także z żurawiną. Przygotowując go, pamiętaj, by zadbać o odpowiednią miękkość mięsa. Uważaj, by nie wysuszyć go podczas smażenia – jeśli trzeba, dolej odrobinę więcej oleju, i duś zgodnie z przepisem w pieczeniowym sosie. Potrawę warto podać z kawałkiem wiejskiego chleba i kiszonym ogórkiem – w takiej wersji sprawdzi się także jako ciepła kolacja Chcesz przyrządzić popularny gulasz po polsku? Wypróbuj nasz przepis!