Kanapka BLT (bekon, pomidor, sałata)
NOWY PRZEPIS
łatwe
836 osób zapisało

Składniki
8 sztuk
8 łyżek
1 sztuka
8 sztuk
2 szklanki
2 sztuki
1 łyżka
1 szczypta
Przygotowanie krok po kroku
Krok 1
Na patelni na średnim ogniu usmaż boczek do uzyskania chrupkości, od czasu do czasu obracając. Zwykle zajmuje to około 5-7 minut. Gdy boczek będzie gotowy, przenieś go na talerz wyłożony ręcznikiem papierowym, aby ociekł z nadmiaru tłuszczu i odłóż na bok.
Krok 2
Na czystej powierzchni rozłóż 8 kromek chleba tostowego, opieczonych na złoty kolor. Posmaruj każdą kromkę chleba z jednej strony dużą ilością majonezu Hellmann's. Rozpocznij składanie kanapek, układając wszystkie składniki jeden na drugim: chleb, majonez, sałatę, plastry pomidora, bekon, plaster awokado, majonez i chleb. Posyp plasterki pomidora szczyptą soli i pieprzu, aby uzyskać mocniejszy smak. Delikatnie ściśnij górną część kanapki BLT, aby była bardziej zwarta.
Krok 3
Przekrój kanapki na pół po przekątnej lub podaj w całości. BLT sandwich świetnie komponuje się na przykład z frytkami, sałatką colesław lub sałatką warzywną. Smacznego!
- Odpowiedz
Przepisy w Waszym wykonaniu
Majonez Hellmann's Babuni
Więcej przepisów z użyciem tego produktuMarynowanie maślaków to doskonała metoda na zrobienie przetworów z leśnych zdobyczy. Grzybki w tej formie zyskują nowe oblicze, wyrazisty smak i niepowtarzalny aromat. Warto więc przygotować je, schować do spiżarni i wyjąć, gdy najdzie Was ochota lub pojawią się niespodziewani goście. Jak zamarynować maślaki? Czy to trudny i długi proces? Przychodzimy z pomocą i odpowiedziami. Zapraszamy!
Czytaj więcejKanie to grzyby słynące ze swojego charakterystycznego kapelusza i delikatnego smaku, który urozmaica wiele potraw. Wykorzystujemy je do przyrządzenia farszu na pierogi, a także traktujemy te leśne przysmaki jako zamiennik mięsa.
Czytaj więcejPolecane przepisy
Inne przepisy
Kanapka BLT (bekon, pomidor, sałata)
Kanapka BLT to nic innego jak kanapka z boczkiem. Mięsny dodatek w towarzystwie pomidora, sałaty i majonezu podbije kubki smakowe niejednego smakosza. Nasz przepis opiera się na podstawowych składnikach, a jego wykonanie jest banalnie proste. Wystarczy zgromadzić potrzebne składniki i do dzieła!
Dla kogo?
Kanapka z bekonem zasmakuje wszystkim tym, którzy lubią prostotę, ale chcą ją trochę podrasować. Jeśli masz do dyspozycji pomidora, sałatę i bekon, to już połowa sukcesu. Przypraw to wszystko majonezem i ciesz się smacznym posiłkiem!
Na jaką okazję?
Kanapka BLT z boczkiem będzie dobrym wyborem na mały i na duży głód. W przypadku dużego wystarczy przygotować więcej porcji. Możesz przyrządzić ją na śniadanie, kolację oraz jako przekąskę na cały dzień w pracy lub szkole. Kanapka z bekonem może być też zamiennikiem obiadu w ciągu pełnego obowiązków dnia.
Czy wiesz, że?
Kanapkę BLT możesz przygotować także w inny sposób. Wystarczy wszystkie składniki, czyli sałatę, bekon, pomidora i awokado, posiekać, dodać majonez i przyprawy, i tak powstałą pastę wyłożyć między dwie kromki chleba tostowego. Wyjątkowy smak gwarantowany!
Dla urozmaicenia:
Kanapka z boczkiem jest prosta w wykonaniu, a użyte składniki często mamy w naszej lodówce na co dzień. Przedstawiony przez nas przepis jest bazą do kolejnych eksperymentów. W końcu każdy lubi inne dodatki. Możesz modyfikować recepturę na swoje sposoby, dodać ulubiony sos lub zmienić warzywa. Najważniejsze jest to, aby nie zapomnieć o boczku! Wykonaj nasz przepis na kanapkę BLT z majonezem i sprawdź, jakie to proste.