Makaron nadziewany mięsem mielonym

Autor: przepisy.pl

ratingratingratingratingrating

31

315 os.
stopień trudności

łatwe

czas przygotowania
45 min.
ilość porcji
4 os.
Drukuj

665 osób wydrukowało

Pobierz pdf

562 osoby zapisały

Udostępnij

Składniki

500 gramów

300 gramów

1 sztuka

2 sztuki

200 gramów

400 mililitrów

Przygotowanie krok po kroku

Krok 1

Makaron ugotuj tak, aby był lekko twardawy, najlepiej według wskazówek na opakowaniu producenta. Następnie odcedź go i odstaw na bok.

Makaron nadziewany mięsem mielonym - Krok 1

Krok 2

W rondlu podsmaż posiekaną cebulę wraz z czosnkiem. Po chwili dodaj mięso mielone i całość smaż przez kilka minut.

Makaron nadziewany mięsem mielonym - Krok 2

Krok 3

Gdy większość płynu wyparuje z mięsa, dopraw je według uznania i przełóż do miski.

Makaron nadziewany mięsem mielonym - Krok 3

Krok 4

Gdy mięso ostygnie, wymieszaj je ze startym serem, aby powstał farsz.

Makaron nadziewany mięsem mielonym - Krok 4

Krok 5

Farsz nakładaj do makaronowym muszelek, które następnie układaj w szerokim naczyniu żaroodpornym.

Makaron nadziewany mięsem mielonym - Krok 5

Krok 6

Fix Knorr wymieszaj z 400 ml wody, zagotuj i zalej nim makaron. Całość wstaw do piekarnika rozgrzanego do 160 °C i piecz przez 20 minut.

Makaron nadziewany mięsem mielonym - Krok 6
1

Opinie o przepisie

  • Bozena Zalesna

    Bozena Zalesna

    Obiad łatwy ale jedno dniowy średnio szybki do zrobienia oile dzień wcześniej zrobi się farsz. Smaczny

    Odpowiedz Odpowiedz

Przepisy w Waszym wykonaniu

  • Makaron nadziewany mięsem mielonym - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 1
  • Makaron nadziewany mięsem mielonym - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 2
  • Makaron nadziewany mięsem mielonym - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 3
  • Makaron nadziewany mięsem mielonym - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 4
  • Makaron nadziewany mięsem mielonym - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 5
  • Makaron nadziewany mięsem mielonym - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 6
  • Makaron nadziewany mięsem mielonym - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 7
>
<

Rama Smaż jak szef kuchni, wariant klasyczny

Więcej przepisów z użyciem tego produktu
Rama Smaż jak szef kuchni, wariant klasyczny

W tę Wielkanoc przygotuj wyjątkowe, smaczne dania inspirowane sprawdzonymi, klasycznymi przepisami. Dobre będą nie tylko faszerowane jajka, ale również różnego rodzaju mięsa.

Czytaj więcej

Przyrządzanie jajek stanie się dużo prostsze dzięki wykorzystaniu odpowiednich trików. Jak długo i w jaki sposób należy je gotować na miękko lub twardo? O tym w poniższym poradniku.

Czytaj więcej

przepisy.pl - Makaron nadziewany mięsem mielonymMakaron nadziewany mięsem mielonym

Muszle z mięsem mielonym, czyli nadziewany makaron conchiglioni, to efektowna potrawa, które sprawdzi się jako główne danie podczas uroczystego obiadu lub kolacji. Przygotowania rozpocznij od ugotowania makaronu na półtwardo – tak, by wygodnie było go nadziewać. Nie przelewaj go zimną wodą, ale pozostaw do wystudzenia, a w tym czasie przyrządź mięsny farsz. Cebulę, czosnek i mielone mięso wieprzowe podsmażaj razem przez chwilę, po czym wymieszaj je ze startym żółtym serem, np. goudą. Możesz także połączyć dwa różne gatunki serów – łagodny oraz pikantny. Muszle delikatnie układaj w naczyniu żaroodpornym, na koniec polewając je pomidorowym sosem napoli – dzięki niemu danie zyska bardziej wyrazisty smak, a makaron lekko zmięknie i nabierze właściwej konsystencji. Muszle z mięsem mielonym zapiecz i podawaj w dużym naczyniu żaroodpornym. Jako dodatek do tak przygotowanego dania pasować będzie sałatka z pikantnej rukoli i czarnych oliwek. Wypróbuj to wyborne, inspirowane włoską kuchnią, połączenie.