Makaron nadziewany mięsem mielonym przepis – Zobacz na przepisy.pl pixel

Makaron nadziewany mięsem mielonym

Autor: przepisy.pl

ratingratingratingratingrating

34

353 os.
stopień trudności

łatwe

czas przygotowania
45 min.
ilość porcji
4 os.
Drukuj

676 osób wydrukowało

Pobierz pdf

602 osoby zapisały

Udostępnij

Składniki

500 gramów

300 gramów

1 opakowanie

1 sztuka

2 sztuki

5 łyżek

200 gramów

400 mililitrów

Przygotowanie krok po kroku

Krok 1

Makaron ugotuj tak, aby był lekko twardawy, najlepiej według wskazówek na opakowaniu producenta. Następnie odcedź go i odstaw na bok.

Makaron nadziewany mięsem mielonym - Krok 1

Krok 2

W rondlu podsmaż posiekaną cebulę wraz z czosnkiem. Po chwili dodaj mięso mielone i całość smaż przez kilka minut.

Makaron nadziewany mięsem mielonym - Krok 2

Krok 3

Gdy większość płynu wyparuje z mięsa, dopraw je według uznania i przełóż do miski.

Makaron nadziewany mięsem mielonym - Krok 3

Krok 4

Gdy mięso ostygnie, wymieszaj je ze startym serem, aby powstał farsz.

Makaron nadziewany mięsem mielonym - Krok 4

Krok 5

Farsz nakładaj do makaronowym muszelek, które następnie układaj w szerokim naczyniu żaroodpornym.

Makaron nadziewany mięsem mielonym - Krok 5

Krok 6

Fix Knorr wymieszaj z 400 ml wody, zagotuj i zalej nim makaron. Całość wstaw do piekarnika rozgrzanego do 160 °C i piecz przez 20 minut.

Makaron nadziewany mięsem mielonym - Krok 6
1

Opinie o przepisie

  • Bozena Zalesna

    Bozena Zalesna , 20.03.2020

    Obiad łatwy ale jedno dniowy średnio szybki do zrobienia oile dzień wcześniej zrobi się farsz. Smaczny

    Odpowiedz Odpowiedz

Przepisy w Waszym wykonaniu

  • Makaron nadziewany mięsem mielonym - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 1
  • Makaron nadziewany mięsem mielonym - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 2
  • Makaron nadziewany mięsem mielonym - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 3
  • Makaron nadziewany mięsem mielonym - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 4
  • Makaron nadziewany mięsem mielonym - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 5
  • Makaron nadziewany mięsem mielonym - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 6
  • Makaron nadziewany mięsem mielonym - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 7
  • Makaron nadziewany mięsem mielonym - zdjęcie użytkownika - zaślepka
>
<
2 osoby oglądają przepis:
Ostra zapiekanka
czas przygotowania
60 min.
stopień trudności

łatwe

Na zakończenie serii postów dyniowych chciałbym wspomnieć o jej zastosowaniu w świecie słodkości. Dynię z powodzeniem wykorzystuję w różnego rodzaju wypiekach. Dodatek dyni sprawia, że ciasto staje się wilgotne.

Czytaj więcej

Przekąski, malutkie dania na jeden kęs, podajemy na początku uroczystego obiadu lub przyjęcia. Mają pobudzić apetyt, zaintrygować, zachęcić do kolejnych dań.

Czytaj więcej

przepisy.pl - Makaron nadziewany mięsem mielonymMakaron nadziewany mięsem mielonym

Muszle z mięsem mielonym, czyli nadziewany makaron conchiglioni, to efektowna potrawa, które sprawdzi się jako główne danie podczas uroczystego obiadu lub kolacji. Przygotowania rozpocznij od ugotowania makaronu na półtwardo – tak, by wygodnie było go nadziewać. Nie przelewaj go zimną wodą, ale pozostaw do wystudzenia, a w tym czasie przyrządź mięsny farsz. Cebulę, czosnek i mielone mięso wieprzowe podsmażaj razem przez chwilę, po czym wymieszaj je ze startym żółtym serem, np. goudą. Możesz także połączyć dwa różne gatunki serów – łagodny oraz pikantny. Muszle delikatnie układaj w naczyniu żaroodpornym, na koniec polewając je pomidorowym sosem napoli – dzięki niemu danie zyska bardziej wyrazisty smak, a makaron lekko zmięknie i nabierze właściwej konsystencji. Muszle z mięsem mielonym zapiecz i podawaj w dużym naczyniu żaroodpornym. Jako dodatek do tak przygotowanego dania pasować będzie sałatka z pikantnej rukoli i czarnych oliwek. Wypróbuj to wyborne, inspirowane włoską kuchnią, połączenie.