Składniki
500 gramów
300 gramów
1 opakowanie
1 sztuka
2 sztuki
5 łyżek
200 gramów
400 mililitrów
Przygotowanie krok po kroku
Krok 1
Makaron ugotuj tak, aby był lekko twardawy, najlepiej według wskazówek na opakowaniu producenta. Następnie odcedź go i odstaw na bok.
Krok 2
W rondlu podsmaż posiekaną cebulę wraz z czosnkiem. Po chwili dodaj mięso mielone i całość smaż przez kilka minut.
Krok 3
Gdy większość płynu wyparuje z mięsa, dopraw je według uznania i przełóż do miski.
Krok 4
Gdy mięso ostygnie, wymieszaj je ze startym serem, aby powstał farsz.
Krok 5
Farsz nakładaj do makaronowym muszelek, które następnie układaj w szerokim naczyniu żaroodpornym.
Krok 6
Fix Knorr wymieszaj z 400 ml wody, zagotuj i zalej nim makaron. Całość wstaw do piekarnika rozgrzanego do 160 °C i piecz przez 20 minut.
- Odpowiedz
Przepisy w Waszym wykonaniu
łatwe
Kontynuując serię blogową o szybkich daniach, dziś chciałbym poruszyć temat sałatek. To także bardzo dobre rozwiązanie, gdy czasu jest mało. Gdy mam upieczoną lub usmażoną pierś kurczaka albo po prostu to, co zostało z niedzielnego pieczonego kurczaka zazwyczaj decyduję się na...
Czytaj więcejCiągłe życie w pośpiechu sprawia, że nie masz na nic czasu? Lubisz gotować, ale zbyt długotrwałe i pracochłonne przyrządzanie potraw gasi cały Twój zapał? Najwyższy czas to zmienić.
Czytaj więcejPolecane przepisy
Inne przepisy
Makaron nadziewany mięsem mielonym
Muszle z mięsem mielonym, czyli nadziewany makaron conchiglioni, to efektowna potrawa, które sprawdzi się jako główne danie podczas uroczystego obiadu lub kolacji. Przygotowania rozpocznij od ugotowania makaronu na półtwardo – tak, by wygodnie było go nadziewać. Nie przelewaj go zimną wodą, ale pozostaw do wystudzenia, a w tym czasie przyrządź mięsny farsz. Cebulę, czosnek i mielone mięso wieprzowe podsmażaj razem przez chwilę, po czym wymieszaj je ze startym żółtym serem, np. goudą. Możesz także połączyć dwa różne gatunki serów – łagodny oraz pikantny. Muszle delikatnie układaj w naczyniu żaroodpornym, na koniec polewając je pomidorowym sosem napoli – dzięki niemu danie zyska bardziej wyrazisty smak, a makaron lekko zmięknie i nabierze właściwej konsystencji. Muszle z mięsem mielonym zapiecz i podawaj w dużym naczyniu żaroodpornym. Jako dodatek do tak przygotowanego dania pasować będzie sałatka z pikantnej rukoli i czarnych oliwek. Wypróbuj to wyborne, inspirowane włoską kuchnią, połączenie.