
Składniki
500 gramów
300 gramów
1 gram
1 sztuka
2 sztuki
5 łyżek
200 gramów
400 mililitrów
Przygotowanie krok po kroku
Krok 1
Makaron ugotuj tak, aby był lekko twardawy, najlepiej według wskazówek na opakowaniu producenta. Następnie odcedź go i odstaw na bok.

Krok 2
Gdy większość płynu wyparuje z mięsa, dopraw je według uznania i przełóż do miski.

Krok 3
W rondlu podsmaż posiekaną cebulę wraz z czosnkiem. Po chwili dodaj mięso mielone i całość smaż przez kilka minut.

Krok 4
Gdy mięso ostygnie, wymieszaj je ze startym serem, aby powstał farsz.

Krok 5
Fix Knorr wymieszaj z 400 ml wody, zagotuj i zalej nim makaron. Całość wstaw do piekarnika rozgrzanego do 160 °C i piecz przez 20 minut.

Krok 6
Farsz nakładaj do makaronowym muszelek, które następnie układaj w szerokim naczyniu żaroodpornym.

- Odpowiedz
Przepisy w Waszym wykonaniu

łatwe
Marynowanie maślaków to doskonała metoda na zrobienie przetworów z leśnych zdobyczy. Grzybki w tej formie zyskują nowe oblicze, wyrazisty smak i niepowtarzalny aromat. Warto więc przygotować je, schować do spiżarni i wyjąć, gdy najdzie Was ochota lub pojawią się niespodziewani goście. Jak zamarynować maślaki? Czy to trudny i długi proces? Przychodzimy z pomocą i odpowiedziami. Zapraszamy!
Czytaj więcejKanie to grzyby słynące ze swojego charakterystycznego kapelusza i delikatnego smaku, który urozmaica wiele potraw. Wykorzystujemy je do przyrządzenia farszu na pierogi, a także traktujemy te leśne przysmaki jako zamiennik mięsa.
Czytaj więcejPolecane przepisy
Inne przepisy
Makaron nadziewany mięsem mielonym
Przepis na makaron nadziewany mięsem mielonym dedykujemy kucharzom, uwielbiającym dania makaronowe z rozmaitymi dodatkami. Tym razem wzbogacisz swoją potrawę wyśmienitym sosem pomidorowym, uwielbianym przez miłośników włoskich kulinariów. Aromatyczny czosnek podkreśli smak całości. Przedstawiamy przepis na nadziewany makaron - danie, któremu nie można się oprzeć!
Dla kogo?
Cebulę, czosnek i mielone mięso wieprzowe podsmażaj razem przez chwilę, po czym wymieszaj je ze startym żółtym serem, np. goudą. Przyrządzając makaron nadziewany mięsem mielonym, możesz także połączyć dwa różne gatunki serów – łagodny oraz pikantny. Dzięki temu wydobędziesz ze składników głębię smaku i z pewnością nie będziesz narzekać na nijaki charakter makaronu faszerowanego mięsem mielonym.
Na jaką okazję?
Muszle z mięsem mielonym, czyli nadziewany makaron conchiglioni, to efektowna potrawa, które sprawdzi się jako główne danie podczas uroczystego obiadu lub kolacji. Kształtny makaron faszerowany mielonym mięsem delikatnie układaj w naczyniu żaroodpornym, na koniec polewając go pomidorowym sosem napoli – dzięki niemu danie zyska bardziej wyrazisty smak, a nadziewany makaron lekko zmięknie i nabierze właściwej konsystencji. Muszle z mięsem mielonym zapiecz i podawaj w dużym naczyniu żaroodpornym.
Czy wiesz, że?
Przygotowania rozpocznij od ugotowania makaronu na półtwardo – tak, by wygodnie było go nadziewać. Nie przelewaj go zimną wodą, ale pozostaw do wystudzenia, a w tym czasie przyrządź mięsny farsz. Te proste wskazówki sprawią, że nic nie zaskoczy cię podczas pracy nad makaronem faszerowanym mięsem mielonym.
Dla urozmaicenia:
Jako dodatek do tak przygotowanego dania pasować będzie sałatka z pikantnej rukoli i czarnych oliwek. Wypróbuj makaron nadziewany mięsem mielonym, czyli wyborne połączenie, inspirowane włoską kuchnią.