Makaron nadziewany mięsem mielonym: przepis | Przepisy.pl pixel

Makaron nadziewany mięsem mielonym

Autor: przepisy.pl

ratingratingratingratingrating

38

383 os.
cookedstopień trudności

łatwe

czas przygotowania
45 min.
ilość porcji
4 os.
Drukuj

710 osób wydrukowało

Pobierz pdf

696 osób zapisało

Udostępnij

Składniki

500 gramów

300 gramów

1 opakowanie

1 sztuka

2 sztuki

5 łyżek

200 gramów

400 mililitrów

Przygotowanie krok po kroku

Krok 1

Makaron ugotuj tak, aby był lekko twardawy, najlepiej według wskazówek na opakowaniu producenta. Następnie odcedź go i odstaw na bok.

Makaron nadziewany mięsem mielonym - Krok 1

Krok 2

W rondlu podsmaż posiekaną cebulę wraz z czosnkiem. Po chwili dodaj mięso mielone i całość smaż przez kilka minut.

Makaron nadziewany mięsem mielonym - Krok 2

Krok 3

Gdy większość płynu wyparuje z mięsa, dopraw je według uznania i przełóż do miski.

Makaron nadziewany mięsem mielonym - Krok 3

Krok 4

Gdy mięso ostygnie, wymieszaj je ze startym serem, aby powstał farsz.

Makaron nadziewany mięsem mielonym - Krok 4

Krok 5

Farsz nakładaj do makaronowym muszelek, które następnie układaj w szerokim naczyniu żaroodpornym.

Makaron nadziewany mięsem mielonym - Krok 5

Krok 6

Fix Knorr wymieszaj z 400 ml wody, zagotuj i zalej nim makaron. Całość wstaw do piekarnika rozgrzanego do 160 °C i piecz przez 20 minut.

Makaron nadziewany mięsem mielonym - Krok 6
1

Opinie o przepisie

  • Bozena Zalesna

    Bozena Zalesna , 20.03.2020

    Obiad łatwy ale jedno dniowy średnio szybki do zrobienia oile dzień wcześniej zrobi się farsz. Smaczny

    Odpowiedz Odpowiedz

Przepisy w Waszym wykonaniu

  • Makaron nadziewany mięsem mielonym - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 1
  • Makaron nadziewany mięsem mielonym - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 2
  • Makaron nadziewany mięsem mielonym - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 3
  • Makaron nadziewany mięsem mielonym - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 4
  • Makaron nadziewany mięsem mielonym - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 5
  • Makaron nadziewany mięsem mielonym - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 6
  • Makaron nadziewany mięsem mielonym - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 7
  • Makaron nadziewany mięsem mielonym - zdjęcie użytkownika - zaślepka
>
<

Świeże truskawki pojawiają się na straganach na przełomie maja i czerwca. Czerwone, słodkie, soczyste i pachnące latem owoce są prawdziwą gratką dla wielu smakoszy.

Czytaj więcej

Bób to smaczne i coraz bardziej popularne warzywo, które warto dodawać do wielu dań i jeść niezależnie od pory roku. Jak ugotować bób i z czym go podawać? Sprawdź!

Czytaj więcej

przepisy.pl - Makaron nadziewany mięsem mielonymMakaron nadziewany mięsem mielonym

Przepis na makaron nadziewany mięsem mielonym dedykujemy kucharzom, uwielbiającym dania makaronowe z rozmaitymi dodatkami. Tym razem wzbogacisz swoją potrawę wyśmienitym sosem pomidorowym, uwielbianym przez miłośników włoskich kulinariów. Aromatyczny czosnek podkreśli smak całości. Przedstawiamy przepis na nadziewany makaron - danie, któremu nie można się oprzeć!

Dla kogo?

Cebulę, czosnek i mielone mięso wieprzowe podsmażaj razem przez chwilę, po czym wymieszaj je ze startym żółtym serem, np. goudą. Przyrządzając makaron nadziewany mięsem mielonym, możesz także połączyć dwa różne gatunki serów – łagodny oraz pikantny. Dzięki temu wydobędziesz ze składników głębię smaku i z pewnością nie będziesz narzekać na nijaki charakter makaronu faszerowanego mięsem mielonym.

Na jaką okazję?

Muszle z mięsem mielonym, czyli nadziewany makaron conchiglioni, to efektowna potrawa, które sprawdzi się jako główne danie podczas uroczystego obiadu lub kolacji. Kształtny makaron faszerowany mielonym mięsem delikatnie układaj w naczyniu żaroodpornym, na koniec polewając go pomidorowym sosem napoli – dzięki niemu danie zyska bardziej wyrazisty smak, a nadziewany makaron lekko zmięknie i nabierze właściwej konsystencji. Muszle z mięsem mielonym zapiecz i podawaj w dużym naczyniu żaroodpornym.

Czy wiesz, że?

Przygotowania rozpocznij od ugotowania makaronu na półtwardo – tak, by wygodnie było go nadziewać. Nie przelewaj go zimną wodą, ale pozostaw do wystudzenia, a w tym czasie przyrządź mięsny farsz. Te proste wskazówki sprawią, że nic nie zaskoczy cię podczas pracy nad makaronem faszerowanym mięsem mielonym.

Dla urozmaicenia:

Jako dodatek do tak przygotowanego dania pasować będzie sałatka z pikantnej rukoli i czarnych oliwek. Wypróbuj makaron nadziewany mięsem mielonym, czyli wyborne połączenie, inspirowane włoską kuchnią.