Penne carbonara z kiełbasą i włoską sałatką
łatwe
114 osób zapisało
Składniki
400 gramów
1 opakowanie
70 gramów
4 sztuki
1 sztuka
2 sztuki
20 mililitrów
25 gramów
0.5 sztuki
0.5 sztuki
100 gramów
40 gramów
2 łyżki
300 mililitrów
Przygotowanie krok po kroku
Krok 1
Makaron ugotuj al dente.
Krok 2
Umyj i osusz szpinak. Cykorię rozdziel na pojedyncze liski i połącz wszystko w misce do sałatki.
Krok 3
Polej sałatkę oliwą i octem. Delikatnie wymieszaj.
Krok 4
Upraż migdały na suchej patelni, posiekaj je, a następnie dodaj wraz z kilkoma plastrami parmezanu do sałatki.
Krok 5
Kiełbasę i czosnek pokrój w plastry. Podsmaż na rumiano na patelni. Fix Knorr wymieszaj z 300 ml wody i dodaj do kiełbasy. Całość zagotuj.
Krok 6
Następnie dodaj odcedzony i ciepły makaron, żółtko oraz startą resztę parmezanu. Wszystko dokładnie i energicznie wymieszaj. Nie gotuj. Danie serwuj natychmiast posypane ziołami z sałatką podaną oddzielnie.
Dobra rada:
Szpinak może towarzyszyć ci w posiłkach przez cały dzień – w kanapce na śniadanie, sałatce do obiadu czy z makaronem na wykwintną kolację!
Przepisy w Waszym wykonaniu
łatwe
Na zakończenie serii postów dyniowych chciałbym wspomnieć o jej zastosowaniu w świecie słodkości. Dynię z powodzeniem wykorzystuję w różnego rodzaju wypiekach. Dodatek dyni sprawia, że ciasto staje się wilgotne.
Czytaj więcejPrzekąski, malutkie dania na jeden kęs, podajemy na początku uroczystego obiadu lub przyjęcia. Mają pobudzić apetyt, zaintrygować, zachęcić do kolejnych dań.
Czytaj więcej