Carbonara bez śmietany – jak przyrządzić prawdziwie włoską wersję tego dania?

Prawdziwa włoska carbonara jest przygotowywana bez śmietany. Aksamitnie kremowy sos, który otula makaron, to zasługa żółtek! Jak uzyskać idealne spaghetti carbonara bez śmietany, którego nie powstydziłby się nawet włoski kuchmistrz? Podpowiadamy!

Carbonara — ze śmietaną czy bez?

Przepisów na carbonarę jest mnóstwo, ale wiele z nich ma mało wspólnego z prawdziwym włoskim spaghetti carbonara. W Polsce w większości spotkamy się właśnie z wersją carbonary ze śmietaną i ne wyobrażamy sobie makaronu bez jej dodatku. Powstały na bazie śmietanki sos sprawia, że makaron jest bardzo smaczny, ale też o wiele cięższy niż włoska wersja tego dania. Tradycyjna receptura carbonary nie zawiera bowiem śmietany. Oryginalna carbonara bazuje na dwóch serach – pecorino i parmezanu – oraz na boczku. Prawdziwy włoski smak carbonary otrzymamy, wybierając dojrzewający boczek wieprzowy pancetta lub guanciale, czyli wieprzowe podgardle dojrzewające w soli i pieprzu.

Spaghetti carbonara bez śmietany, czyli włoski klasyk

Prawdziwie włoska carbonara bez śmietany jest bardzo prosta w przygotowaniu, a przede wszystkim niezwykle smaczna! Do zrobieni spaghetti carbonara bez śmietany potrzebne są:

  • 200 g boczku
  • 3 żółtka
  • 300 g makaronu
  • 80 g sera pecorino
  • 50 g sera parmigiano
  • oliwa z oliwek
  • sól
  • pieprz

Sposób przygotowania:

  1. Boczek kroimy w kosteczkę, a ser ścieramy na drobnej tarce.
  2. W garnku, w osolonej wodzie, gotujemy makaron spaghetti przez ok. 10–13 minut.
  3. Gdy makaron będzie już prawie gotowy, rozgrzewamy patelnię i smażymy na niej kawałki boczku. Następnie odcedzamy makaron i wrzucamy go na patelnię, dodając odrobinę oliwy z oliwek.
  4. Podczas gdy makaron z boczkiem się smaży, w osobnym naczyniu rozrabiamy trzy żółtka i starte sery. Mieszankę wylewamy na makaron z boczkiem, a następnie wszystko mieszamy na małym ogniu przez około 2–3 minuty.
  5. Kiedy sos się zagęści, wyłączamy ogień i dodajemy przyprawy do smaku.

Gotowe – całość możemy posypać natką pietruszki lub odrobiną sera, smacznego!

Spaghetti carbonara bez śmietany – nasze sugestie

Spaghetti carbonara najlepiej smakuje podawane zaraz po przygotowaniu. Danie jest nieskomplikowane i szybkie w wykonaniu, dlatego nie polecamy ponownego odgrzewania. Sos na bazie jajek powinien być ledwie zagęszczony — pilnuj, by jajka się całkowicie nie ścięły!

Spaghetti carbonara – poznaj rozmaite wariacje na temat włoskiego klasyka!

Prawdziwa carbonara bez śmietany to oryginalny smak Italii, który każdy miłośnik włoskiej kuchni powinien poznać. Klasyczna carbonara to punkt wyjściowy wielu makaronowych dań, których przepisy widnieją na naszej stronie. Wśród nich znajdziesz m.in. carbonarę ze szpinakiem z udziałem penne lub fettuccine carbonara z tuńczykiem dla poszukiwaczy wyjątkowych doznań smakowych!