Guanciale - co to jest? Jak zrobić?

Kuchnia włoska słynie z mięsnych wyrobów, które często lądują na naszych talerzach w towarzystwie makaronu i aromatycznych sosów. Jednym z takich specjałów jest guanciale, czyli prawdziwa duma Italii. To powszechny element receptur na pastę amatricianę oraz spaghetti carbonara. Czym jest guanciale? Jak zrobić ten włoski przysmak? Koniecznie zostańcie z nami i poznajcie odpowiedzi na te pytania. Wkrótce zostaniecie specjalistami od włoskiej kuchni. Zapraszamy!

Guanciale co to jest?

Każdy miłośnik włoskiej kuchni próbował kiedyś guanciale, ponieważ to prawdziwy specjał Italii. Znacie ten przysmak? Jeżeli jeszcze nie – koniecznie nadróbcie zaległości! Guanciale to kawałek wędzonego policzka wieprzowego. Wiele osób zauważa podobieństwa w smaku i konsystencji boczku i tego włoskiego specjału. Często więc te dwa produkty są zamiennie wykorzystywane w kuchni, ponieważ różnica między nimi nie jest wyczuwalna w smaku. Guanciale charakteryzuje się delikatną strukturą mięsa oraz sporą ilością tłuszczu w każdym kawałku. Można jeść tę wędlinę solo lub serwować ze znanymi makaronami, np. carbonarą. Co to guanciale? To już wiecie! Musicie również dowiedzieć się, kiedy i jak powstał ten specjał.

Guanciale – historia i pochodzenie

Za pomysłodawców receptury na guanciale uznajemy mieszkańców włoskiego miasteczka – Lacjum. To właśnie z tego miejsca pochodzi najbardziej znany rodzaj guanciale, czyli Amatricano. Ta włoska wędlina jest niezbędnikiem w przepisie na makaron alla Amatriciana. Mieszkańcy Lacjum dodają również guanciale Amatricano do sosu carbonara. Jedno jest pewne, nie możemy wyobrazić sobie kuchni włoskiej bez tej wędliny. Zachwyca charakterystycznym smakiem i delikatną konsystencją, które pozwalają nam przygotowywać potrawy z najwyższej półki. Włosi tak doceniają walory guanciale, że ta wędlina została uznana przez Ministerstwo Zdrowia za tradycyjny produkt. Jak ją przyrządzić? Poznajcie dokładnie ten proces.

Jak zrobić guanciale?

Proces przygotowania guanciale różni się w zależności od regionu i zazwyczaj jest on dość czasochłonny. Do zrobienia tej wędliny używamy wieprzowych policzków oraz podgardla. Najpierw peklujemy składniki w soli przez pięć dni, a potem przemywamy je włoskim winem i wędzimy w dębowym dymie. Na koniec wieszamy guanciale i czekamy około dwa miesiące, aż wędlina dojrzeje. Tak przyrządzony włoski przysmak będzie idealnym dodatkiem do makaronów oraz kremowych sosów. Guanciale nie może również zabraknąć na kromkach świeżego pieczywa, np. bagietek. Koniecznie zaserwujcie tę włoską wędlinę i cieszcie się znakomitymi efektami!

Nasze przepisy z guanciale

Guanciale co to? Poznaliście już nieco włoskie wędliny, dlatego wykorzystajcie tę wiedzę i zróbcie dania według naszych przepisów. Zobaczcie, co dla Was przygotowaliśmy!

Faszerowane ziemniaki z cebulą i boczkiem to smaczne danie, które idealnie sprawdzi się jako obiad. Jako wędlinę możecie dodać do receptury guanciale, a efekty będą bardzo smaczne!

Nie ma to jak pyszna zapiekanka anzalcka. W towarzystwie boczku lub guanciale nie ma sobie równych i błyskawicznie znika z talerzy. Spróbujecie?

Guanciale jak zrobić? Niech ta pyszna wędlina zagości w Waszej kuchni. Dodajcie ją do szybkiej carbonary i cieszcie się smacznym obiadem w 20 minut! A może inny makaron kuchni włoskiej? Przed Wami spaghetti sycylijskie. Spróbujcie wersji tego dania z guanciale. Smacznego!