Zapiekanka alzacka przepis – Zobacz na przepisy.pl pixel

Zapiekanka alzacka

Autor: przepisy.pl

ratingratingratingratingrating

37

heart
434 os.
cookedstopień trudności

łatwe

czas przygotowania
30 min.
ilość porcji
2 os.
Drukuj

348 osób wydrukowało

Pobierz pdf

648 osób zapisało

Udostępnij

Składniki

15 dekagramów

1 łyżeczka

20 dekagramów

1 szklanka

2 sztuki

1 szczypta

1 szczypta

Przygotowanie krok po kroku

Krok 1

Boczek pokrój w cienkie i długie kawałki . Jajka ubij na pianę.

Zapiekanka alzacka  - Krok 1

Krok 2

Dodaj pokrojony boczek do jajek, stopniowo wlewaj wrzące mleko. Całość wymieszaj z Fixem Spaghetti 4 sery z brokułami Knorr.

Zapiekanka alzacka  - Krok 2

Krok 3

Zetrzyj ser i dodaj do sosu. Dopraw Przyprawą Czosnek Knorr i pieprzem oraz startą gałką muszkatołową.

Zapiekanka alzacka  - Krok 3

Krok 4

Przełóż do naczynia żaroodpornego wysmarowanego tłuszczem. Zapiekaj w gorącym piekarniku około 25 minut. Zapiekankę alzacką podawaj na gorąco lub zimno.

Zapiekanka alzacka  - Krok 4
1

Opinie o przepisie

  • Iwona     Piorek

    Iwona Piorek , 14.03.2018

    pycha

    Odpowiedz Odpowiedz

Przepisy w Waszym wykonaniu

  • Zapiekanka alzacka  - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 1
  • Zapiekanka alzacka  - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 2
  • Zapiekanka alzacka  - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 3
  • Zapiekanka alzacka  - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 4
  • Zapiekanka alzacka  - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 5
  • Zapiekanka alzacka  - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 6
  • Zapiekanka alzacka  - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 7
  • Zapiekanka alzacka  - zdjęcie użytkownika - zaślepka
>
<
1 osoba ogląda przepis:
Zapiekanka z cukinii
czas przygotowania
45 min.
stopień trudności

łatwe

Dzisiaj zabieramy się za grillowanie najszlachetniejszych kawałków wołowiny – steków. Jak je przygotować, jak sprawdzić stopień wysmażenia i czym się różni t-bone od rostbefu – o tym przeczytacie w moim nowym wpisie. Po pierwsze – steki grillujemy na dobrze rozgrzanym grillu, bez przykrycia. Wysoka temperatura sprawia, że białko na powierzchni mięsa szybko się ścina i zabezpiecza stek przed utratą soków.

Czytaj więcej

W sezonie na świeże warzywa zastanawiacie się, jak przygotować białe szparagi, żeby cieszyć się ich wykwintnym smakiem i luksusowym charakterem? Sprawdźcie, jak przyrządzić białe szparagi, żeby rozpływały się w ustach.

Czytaj więcej

przepisy.pl - Zapiekanka alzacka Zapiekanka alzacka

Alzacja słynie nie tylko ze znakomitych win, ale również z bogatej tradycji kulinarnej. Nie bez powodu mówi się, że „w Niemczech je się dużo, we Francji dobrze, a w Alzacji dużo i dobrze”. Kuchnia alzacka jest bowiem równie sycąca co niemiecka, a równocześnie nie ustępuje smakiem kuchni francuskiej. Warto więc od czasu do czasu sięgnąć do jej kulinarnego repertuaru i przyrządzić wyśmienitą zapiekankę po alzacku. By ją zrobić, wystarczy połączyć jajka, boczek, mleko i aromatyczny sos z odrobiną startego sera Gruyere, o charakterystycznym, lekko orzechowym smaku, a całość doprawić czosnkiem, pieprzem oraz gałką muszkatołową. Nie bój się eksperymentować i modyfikuj przepis według uznania – do zapiekanki dorzucić możesz również pokrojone w plastry ziemniaki, a gotowe danie posypać prażoną cebulką.