Zapiekanka alzacka przepis – Zobacz na przepisy.pl pixel

Zapiekanka alzacka

Autor: przepisy.pl

ratingratingratingratingrating

37

heart
436 os.
cookedstopień trudności

łatwe

czas przygotowania
30 min.
ilość porcji
2 os.
Drukuj

374 osoby wydrukowały

Pobierz pdf

713 osób zapisało

Udostępnij

Składniki

15 dekagramów

1 łyżeczka

20 dekagramów

1 szklanka

2 sztuki

1 szczypta

1 szczypta

Przygotowanie krok po kroku

Krok 1

Boczek pokrój w cienkie i długie kawałki . Jajka ubij na pianę.

Zapiekanka alzacka  - Krok 1

Krok 2

Dodaj pokrojony boczek do jajek, stopniowo wlewaj wrzące mleko. Całość wymieszaj z Fixem Spaghetti 4 sery z brokułami Knorr.

Zapiekanka alzacka  - Krok 2

Krok 3

Zetrzyj ser i dodaj do sosu. Dopraw Przyprawą Czosnek Knorr i pieprzem oraz startą gałką muszkatołową.

Zapiekanka alzacka  - Krok 3

Krok 4

Przełóż do naczynia żaroodpornego wysmarowanego tłuszczem. Zapiekaj w gorącym piekarniku około 25 minut. Zapiekankę alzacką podawaj na gorąco lub zimno.

Zapiekanka alzacka  - Krok 4
1

Opinie o przepisie

  • Iwona     Piorek

    Iwona Piorek , 14.03.2018

    pycha

    Odpowiedz Odpowiedz

Przepisy w Waszym wykonaniu

  • Zapiekanka alzacka  - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 1
  • Zapiekanka alzacka  - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 2
  • Zapiekanka alzacka  - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 3
  • Zapiekanka alzacka  - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 4
  • Zapiekanka alzacka  - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 5
  • Zapiekanka alzacka  - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 6
  • Zapiekanka alzacka  - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 7
  • Zapiekanka alzacka  - zdjęcie użytkownika - zaślepka
>
<

Tradycyjna kuchnia polska pachnie leśnymi grzybami. Za najsmaczniejsze uznaje się rydze. Doczekały się nie tylko mnóstwa przepisów, ale także… piosenki, którą nuciło niejedno pokolenie. Choć to pieczarki najczęściej pojawiają się na naszych talerzach, nie mogą równać się z rudymi rydzami pod względem aromatu i bogactwa smaku. W kuchni wystarczy poświęcić im zaledwie kilka minut, by ich walory zachwyciły każdego konesera.

Czytaj więcej

Wigilijne pierogi, kulebiaki, różnorodne krokiety i paszteciki, staropolski bigos oraz łazanki… Te potrawy łączy jedno: wyśmienicie smakują z kapustą kiszoną. Można podawać ją jako dodatek do dania głównego, można wyczarować z niej wyborną zupę. A to dopiero kilka potraw z kapustą w roli głównej. W sklepach bez trudu znajdziemy woreczki i słoiki z gotowym produktem, ale żaden z nich nie będzie mógł równać się ze specjałem domowej roboty. Tym razem skupimy się na niepozornym składniku kiszonek, od którego zależy bardzo wiele. Ile sypiemy soli do kiszenia kapusty, by uzyskać upragniony efekt?

Czytaj więcej

przepisy.pl - Zapiekanka alzacka Zapiekanka alzacka

Alzacja słynie nie tylko ze znakomitych win, ale również z bogatej tradycji kulinarnej. Nie bez powodu mówi się, że „w Niemczech je się dużo, we Francji dobrze, a w Alzacji dużo i dobrze”. Kuchnia alzacka jest bowiem równie sycąca co niemiecka, a równocześnie nie ustępuje smakiem kuchni francuskiej. Warto więc od czasu do czasu sięgnąć do jej kulinarnego repertuaru i przyrządzić wyśmienitą zapiekankę po alzacku. By ją zrobić, wystarczy połączyć jajka, boczek, mleko i aromatyczny sos z odrobiną startego sera Gruyere, o charakterystycznym, lekko orzechowym smaku, a całość doprawić czosnkiem, pieprzem oraz gałką muszkatołową. Nie bój się eksperymentować i modyfikuj przepis według uznania – do zapiekanki dorzucić możesz również pokrojone w plastry ziemniaki, a gotowe danie posypać prażoną cebulką.