Składniki
15 dekagramów
1 łyżeczka
20 dekagramów
1 szklanka
2 sztuki
1 szczypta
1 szczypta
Przygotowanie krok po kroku
Krok 1
Boczek pokrój w cienkie i długie kawałki . Jajka ubij na pianę.
Krok 2
Dodaj pokrojony boczek do jajek, stopniowo wlewaj wrzące mleko. Całość wymieszaj z Fixem Spaghetti 4 sery z brokułami Knorr.
Krok 3
Zetrzyj ser i dodaj do sosu. Dopraw Przyprawą Czosnek Knorr i pieprzem oraz startą gałką muszkatołową.
Krok 4
Przełóż do naczynia żaroodpornego wysmarowanego tłuszczem. Zapiekaj w gorącym piekarniku około 25 minut. Zapiekankę alzacką podawaj na gorąco lub zimno.
- Odpowiedz
Przepisy w Waszym wykonaniu
łatwe
Kontynuując serię blogową o szybkich daniach, dziś chciałbym poruszyć temat sałatek. To także bardzo dobre rozwiązanie, gdy czasu jest mało. Gdy mam upieczoną lub usmażoną pierś kurczaka albo po prostu to, co zostało z niedzielnego pieczonego kurczaka zazwyczaj decyduję się na...
Czytaj więcejCiągłe życie w pośpiechu sprawia, że nie masz na nic czasu? Lubisz gotować, ale zbyt długotrwałe i pracochłonne przyrządzanie potraw gasi cały Twój zapał? Najwyższy czas to zmienić.
Czytaj więcejPolecane przepisy
Inne przepisy
Zapiekanka alzacka
Alzacja słynie nie tylko ze znakomitych win, ale również z bogatej tradycji kulinarnej. Nie bez powodu mówi się, że „w Niemczech je się dużo, we Francji dobrze, a w Alzacji dużo i dobrze”. Kuchnia alzacka jest bowiem równie sycąca co niemiecka, a równocześnie nie ustępuje smakiem kuchni francuskiej. Warto więc od czasu do czasu sięgnąć do jej kulinarnego repertuaru i przyrządzić wyśmienitą zapiekankę po alzacku. By ją zrobić, wystarczy połączyć jajka, boczek, mleko i aromatyczny sos z odrobiną startego sera Gruyere, o charakterystycznym, lekko orzechowym smaku, a całość doprawić czosnkiem, pieprzem oraz gałką muszkatołową. Nie bój się eksperymentować i modyfikuj przepis według uznania – do zapiekanki dorzucić możesz również pokrojone w plastry ziemniaki, a gotowe danie posypać prażoną cebulką.