
Składniki
15 dekagramów
1 łyżeczka
20 dekagramów
1 szklanka
2 sztuki
1 szczypta
1 szczypta
Przygotowanie krok po kroku
Krok 1
Boczek pokrój w cienkie i długie kawałki . Jajka ubij na pianę.

Krok 2
Dodaj pokrojony boczek do jajek, stopniowo wlewaj wrzące mleko. Całość wymieszaj z Fixem Spaghetti 4 sery z brokułami Knorr.

Krok 3
Zetrzyj ser i dodaj do sosu. Dopraw Przyprawą Czosnek Knorr i pieprzem oraz startą gałką muszkatołową.

Krok 4
Przełóż do naczynia żaroodpornego wysmarowanego tłuszczem. Zapiekaj w gorącym piekarniku około 25 minut. Zapiekankę alzacką podawaj na gorąco lub zimno.

- Odpowiedz
Przepisy w Waszym wykonaniu

łatwe
Fix Spaghetti 4 sery z brokułami Knorr
Więcej przepisów z użyciem tego produktuNie wiesz, z czym jeść bób? Możliwości jest wiele. Warto z nich korzystać, bo młody bób to prawdziwy przysmak. Bez względu czy podacie go w sałatce czy wykorzystacie do ugotowania zupy, nie pożałujecie decyzji o włożeniu go do sklepowego koszyka. Zacznijmy jednak od postaw. Ustalmy, jak jeść bób oraz jak go podawać. Ze skórką czy bez? W jakiej wersji smakuje lepiej?
Czytaj więcejRobienie przetworów jest najprostszym i zdecydowanie najsmaczniejszym sposobem na to, by zachować smaki wiosny, lata i jesieni na dłużej. Można robić setki zdjęć krajobrazów, by cieszyć nimi oko w sezonie zimowym, ale to smaczny posiłek pozwoli w pełni poczuć atmosferę cieplejszych miesięcy. Przygotowanie słoików ze smakowitą zawartością musi obejmować patenty, które pozwolą zachować świeżość przetworów. Jednym z najmniej kłopotliwych sposobów jest pasteryzowanie słoików w piekarniku. Unikniecie dużego zamieszania w kuchni, które często łączy się z pasteryzacją na mokro. Przedstawiamy kilka wskazówek, które wyjaśnią, na czym dokładnie polega wekowanie w piekarniku i czym charakteryzuje się pasteryzacja na sucho.
Czytaj więcejPolecane przepisy
Inne przepisy
Zapiekanka alzacka
Alzacja słynie nie tylko ze znakomitych win, ale również z bogatej tradycji kulinarnej. Nie bez powodu mówi się, że „w Niemczech je się dużo, we Francji dobrze, a w Alzacji dużo i dobrze”. Kuchnia alzacka jest bowiem równie sycąca co niemiecka, a równocześnie nie ustępuje smakiem kuchni francuskiej. Warto więc od czasu do czasu sięgnąć do jej kulinarnego repertuaru i przyrządzić wyśmienitą zapiekankę po alzacku. By ją zrobić, wystarczy połączyć jajka, boczek, mleko i aromatyczny sos z odrobiną startego sera Gruyere, o charakterystycznym, lekko orzechowym smaku, a całość doprawić czosnkiem, pieprzem oraz gałką muszkatołową. Nie bój się eksperymentować i modyfikuj przepis według uznania – do zapiekanki dorzucić możesz również pokrojone w plastry ziemniaki, a gotowe danie posypać prażoną cebulką.