Składniki
15 dekagramów
1 łyżeczka
20 dekagramów
1 szklanka
2 sztuki
1 szczypta
1 szczypta
Przygotowanie krok po kroku
Krok 1
Boczek pokrój w cienkie i długie kawałki . Jajka ubij na pianę.
Krok 2
Dodaj pokrojony boczek do jajek, stopniowo wlewaj wrzące mleko. Całość wymieszaj z Fixem Spaghetti 4 sery z brokułami Knorr.
Krok 3
Zetrzyj ser i dodaj do sosu. Dopraw Przyprawą Czosnek Knorr i pieprzem oraz startą gałką muszkatołową.
Krok 4
Przełóż do naczynia żaroodpornego wysmarowanego tłuszczem. Zapiekaj w gorącym piekarniku około 25 minut. Zapiekankę alzacką podawaj na gorąco lub zimno.
- Odpowiedz
Przepisy w Waszym wykonaniu
średnie
Na zakończenie serii postów dyniowych chciałbym wspomnieć o jej zastosowaniu w świecie słodkości. Dynię z powodzeniem wykorzystuję w różnego rodzaju wypiekach. Dodatek dyni sprawia, że ciasto staje się wilgotne.
Czytaj więcejPrzekąski, malutkie dania na jeden kęs, podajemy na początku uroczystego obiadu lub przyjęcia. Mają pobudzić apetyt, zaintrygować, zachęcić do kolejnych dań.
Czytaj więcejPolecane przepisy
Inne przepisy
Zapiekanka alzacka
Alzacja słynie nie tylko ze znakomitych win, ale również z bogatej tradycji kulinarnej. Nie bez powodu mówi się, że „w Niemczech je się dużo, we Francji dobrze, a w Alzacji dużo i dobrze”. Kuchnia alzacka jest bowiem równie sycąca co niemiecka, a równocześnie nie ustępuje smakiem kuchni francuskiej. Warto więc od czasu do czasu sięgnąć do jej kulinarnego repertuaru i przyrządzić wyśmienitą zapiekankę po alzacku. By ją zrobić, wystarczy połączyć jajka, boczek, mleko i aromatyczny sos z odrobiną startego sera Gruyere, o charakterystycznym, lekko orzechowym smaku, a całość doprawić czosnkiem, pieprzem oraz gałką muszkatołową. Nie bój się eksperymentować i modyfikuj przepis według uznania – do zapiekanki dorzucić możesz również pokrojone w plastry ziemniaki, a gotowe danie posypać prażoną cebulką.