Zapiekanka alzacka

Autor: przepisy.pl

ratingratingratingratingrating

34

413 os.
stopień trudności

łatwe

czas przygotowania
30 min.
ilość porcji
2 os.
Drukuj

319 osób wydrukowało

Pobierz pdf

515 osób zapisało

Udostępnij

Składniki

15 dekagramów

20 dekagramów

1 szklanka

2 sztuki

Przygotowanie krok po kroku

Krok 1

Boczek pokrój w cienkie i długie kawałki . Jajka ubij na pianę.

Zapiekanka alzacka  - Krok 1

Krok 2

Dodaj pokrojony boczek do jajek, stopniowo wlewaj wrzące mleko. Całość wymieszaj z Fixem Spaghetti 4 sery z brokułami Knorr.

Zapiekanka alzacka  - Krok 2

Krok 3

Zetrzyj ser i dodaj do sosu. Dopraw pokruszoną Przyprawą w mini kostkach Czosnek Knorr i pieprzem oraz startą gałką muszkatołową.

Zapiekanka alzacka  - Krok 3

Krok 4

Przełóż do naczynia żaroodpornego wysmarowanego tłuszczem. Zapiekaj w gorącym piekarniku około 25 minut. Zapiekankę alzacką podawaj na gorąco lub zimno.

Zapiekanka alzacka  - Krok 4
1

Opinie o przepisie

  • Iwona     Piorek

    Iwona Piorek

    pycha

    Odpowiedz Odpowiedz

Przepisy w Waszym wykonaniu

  • Zapiekanka alzacka  - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 1
  • Zapiekanka alzacka  - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 2
  • Zapiekanka alzacka  - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 3
  • Zapiekanka alzacka  - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 4
  • Zapiekanka alzacka  - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 5
  • Zapiekanka alzacka  - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 6
  • Zapiekanka alzacka  - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 7
>
<

Fix Spaghetti 4 sery z brokułami Knorr

Więcej przepisów z użyciem tego produktu
Fix Spaghetti 4 sery z brokułami Knorr

W tę Wielkanoc przygotuj wyjątkowe, smaczne dania inspirowane sprawdzonymi, klasycznymi przepisami. Dobre będą nie tylko faszerowane jajka, ale również różnego rodzaju mięsa.

Czytaj więcej

Przyrządzanie jajek stanie się dużo prostsze dzięki wykorzystaniu odpowiednich trików. Jak długo i w jaki sposób należy je gotować na miękko lub twardo? O tym w poniższym poradniku.

Czytaj więcej

przepisy.pl - Zapiekanka alzacka Zapiekanka alzacka

Alzacja słynie nie tylko ze znakomitych win, ale również z bogatej tradycji kulinarnej. Nie bez powodu mówi się, że „w Niemczech je się dużo, we Francji dobrze, a w Alzacji dużo i dobrze”. Kuchnia alzacka jest bowiem równie sycąca co niemiecka, a równocześnie nie ustępuje smakiem kuchni francuskiej. Warto więc od czasu do czasu sięgnąć do jej kulinarnego repertuaru i przyrządzić wyśmienitą zapiekankę po alzacku. By ją zrobić, wystarczy połączyć jajka, boczek, mleko i aromatyczny sos z odrobiną startego sera Gruyere, o charakterystycznym, lekko orzechowym smaku, a całość doprawić czosnkiem, pieprzem oraz gałką muszkatołową. Nie bój się eksperymentować i modyfikuj przepis według uznania – do zapiekanki dorzucić możesz również pokrojone w plastry ziemniaki, a gotowe danie posypać prażoną cebulką.