Zapiekanka alzacka przepis – Zobacz na przepisy.pl

Zapiekanka alzacka

Autor: przepisy.pl

ratingratingratingratingrating

34

417 os.
stopień trudności

łatwe

czas przygotowania
30 min.
ilość porcji
2 os.
Drukuj

320 osób wydrukowało

Pobierz pdf

522 osoby zapisały

Udostępnij

Składniki

15 dekagramów

1 łyżeczka

20 dekagramów

1 szklanka

2 sztuki

1 szczypta

1 szczypta

Przygotowanie krok po kroku

Krok 1

Boczek pokrój w cienkie i długie kawałki . Jajka ubij na pianę.

Zapiekanka alzacka  - Krok 1

Krok 2

Dodaj pokrojony boczek do jajek, stopniowo wlewaj wrzące mleko. Całość wymieszaj z Fixem Spaghetti 4 sery z brokułami Knorr.

Zapiekanka alzacka  - Krok 2

Krok 3

Zetrzyj ser i dodaj do sosu. Dopraw Przyprawą Czosnek Knorr i pieprzem oraz startą gałką muszkatołową.

Zapiekanka alzacka  - Krok 3

Krok 4

Przełóż do naczynia żaroodpornego wysmarowanego tłuszczem. Zapiekaj w gorącym piekarniku około 25 minut. Zapiekankę alzacką podawaj na gorąco lub zimno.

Zapiekanka alzacka  - Krok 4
1

Opinie o przepisie

  • Iwona     Piorek

    Iwona Piorek , 14.03.2018

    pycha

    Odpowiedz Odpowiedz

Przepisy w Waszym wykonaniu

  • Zapiekanka alzacka  - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 1
  • Zapiekanka alzacka  - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 2
  • Zapiekanka alzacka  - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 3
  • Zapiekanka alzacka  - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 4
  • Zapiekanka alzacka  - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 5
  • Zapiekanka alzacka  - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 6
  • Zapiekanka alzacka  - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 7
>
<
2 osoby oglądają przepis:
Zapiekanka Gyros
czas przygotowania
45 min.
stopień trudności

łatwe

Dynię z powodzeniem wykorzystuję w różnego rodzaju wypiekach. Dodatek dyni sprawia, że ciasto staje się wilgotne. Amerykanie nie wyobrażają sobie Święta Dziękczynienia bez tradycyjnego ciasta dyniowego pumpkin pie. Sprawdźcie przepis na to ciasto.

Czytaj więcej

Sos pomidorowy nadaje się nie tylko do najbardziej popularnego wariantu z makaronem spaghetti. Świetnie komponuje się z kokardkami, wstążkami, ravioli i tortellini. Doskonały przepis na sos pomidorowy?

Czytaj więcej

przepisy.pl - Zapiekanka alzacka Zapiekanka alzacka

Alzacja słynie nie tylko ze znakomitych win, ale również z bogatej tradycji kulinarnej. Nie bez powodu mówi się, że „w Niemczech je się dużo, we Francji dobrze, a w Alzacji dużo i dobrze”. Kuchnia alzacka jest bowiem równie sycąca co niemiecka, a równocześnie nie ustępuje smakiem kuchni francuskiej. Warto więc od czasu do czasu sięgnąć do jej kulinarnego repertuaru i przyrządzić wyśmienitą zapiekankę po alzacku. By ją zrobić, wystarczy połączyć jajka, boczek, mleko i aromatyczny sos z odrobiną startego sera Gruyere, o charakterystycznym, lekko orzechowym smaku, a całość doprawić czosnkiem, pieprzem oraz gałką muszkatołową. Nie bój się eksperymentować i modyfikuj przepis według uznania – do zapiekanki dorzucić możesz również pokrojone w plastry ziemniaki, a gotowe danie posypać prażoną cebulką.