Zapiekanka uniwersalna przepis – Zobacz na przepisy.pl pixel

Zapiekanka uniwersalna

Autor: przepisy.pl

ratingratingratingratingrating

42

heart
728 os.
cookedstopień trudności

łatwe

czas przygotowania
45 min.
ilość porcji
4 os.
Drukuj

566 osób wydrukowało

Pobierz pdf

648 osób zapisało

Udostępnij

Składniki

1 kilogram

25 dekagramów

2 sztuki

20 dekagramów

0.75 szklanki

2 łyżki

1 szczypta

Przygotowanie krok po kroku

Krok 1

Obierz ziemniaki i pokrój w plasterki, gotuj 10 minut w osolonej wodzie.

Zapiekanka uniwersalna - Krok 1

Krok 2

Pokrój kiełbasę w cienkie plastry.

Zapiekanka uniwersalna - Krok 2

Krok 3

Wymieszaj śmietanę z jajami i Fixem Spaghetti Carbonara Knorr, dopraw pieprzem.

Zapiekanka uniwersalna - Krok 3

Krok 4

W żaroodpornym naczyniu wysmarowanym tłuszczem i wysypanym bułka tartą, ułóż połowę ziemniaków. Posyp startym serem i przyprawami, dodaj kiełbasę. Dopraw pieprzem. Następnie ponownie ułóż ziemniaki i kiełbasę.

Zapiekanka uniwersalna - Krok 4

Krok 5

Posyp serem i polej śmietaną zmieszaną wcześniej z jajami.

Zapiekanka uniwersalna - Krok 5

Krok 6

Zapiekaj potrawę w dobrze nagrzanym piekarniku przez 25 minut. Zapiekankę uniwersalną podawaj z sezonową surówką.

Zapiekanka uniwersalna - Krok 6
0

Opinie o przepisie

Przepisy w Waszym wykonaniu

  • Zapiekanka uniwersalna - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 1
  • Zapiekanka uniwersalna - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 2
  • Zapiekanka uniwersalna - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 3
  • Zapiekanka uniwersalna - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 4
  • Zapiekanka uniwersalna - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 5
  • Zapiekanka uniwersalna - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 6
  • Zapiekanka uniwersalna - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 7
  • Zapiekanka uniwersalna - zdjęcie użytkownika - zaślepka
>
<

Tradycyjna kuchnia polska pachnie leśnymi grzybami. Za najsmaczniejsze uznaje się rydze. Doczekały się nie tylko mnóstwa przepisów, ale także… piosenki, którą nuciło niejedno pokolenie. Choć to pieczarki najczęściej pojawiają się na naszych talerzach, nie mogą równać się z rudymi rydzami pod względem aromatu i bogactwa smaku. W kuchni wystarczy poświęcić im zaledwie kilka minut, by ich walory zachwyciły każdego konesera.

Czytaj więcej

Wigilijne pierogi, kulebiaki, różnorodne krokiety i paszteciki, staropolski bigos oraz łazanki… Te potrawy łączy jedno: wyśmienicie smakują z kapustą kiszoną. Można podawać ją jako dodatek do dania głównego, można wyczarować z niej wyborną zupę. A to dopiero kilka potraw z kapustą w roli głównej. W sklepach bez trudu znajdziemy woreczki i słoiki z gotowym produktem, ale żaden z nich nie będzie mógł równać się ze specjałem domowej roboty. Tym razem skupimy się na niepozornym składniku kiszonek, od którego zależy bardzo wiele. Ile sypiemy soli do kiszenia kapusty, by uzyskać upragniony efekt?

Czytaj więcej

przepisy.pl - Zapiekanka uniwersalnaZapiekanka uniwersalna

Obierz ziemniaki i pokrój w plasterki, gotuj 10 minut w osolonej wodzie.