Zapiekanka uniwersalna przepis – Zobacz na przepisy.pl pixel

Zapiekanka uniwersalna

Autor: przepisy.pl

ratingratingratingratingrating

42

heart
728 os.
cookedstopień trudności

łatwe

czas przygotowania
45 min.
ilość porcji
4 os.
Drukuj

565 osób wydrukowało

Pobierz pdf

641 osób zapisało

Udostępnij

Składniki

1 kilogram

25 dekagramów

2 sztuki

20 dekagramów

0.75 szklanki

2 łyżki

1 szczypta

Przygotowanie krok po kroku

Krok 1

Obierz ziemniaki i pokrój w plasterki, gotuj 10 minut w osolonej wodzie.

Zapiekanka uniwersalna - Krok 1

Krok 2

Pokrój kiełbasę w cienkie plastry.

Zapiekanka uniwersalna - Krok 2

Krok 3

Wymieszaj śmietanę z jajami i Fixem Spaghetti Carbonara Knorr, dopraw pieprzem.

Zapiekanka uniwersalna - Krok 3

Krok 4

W żaroodpornym naczyniu wysmarowanym tłuszczem i wysypanym bułka tartą, ułóż połowę ziemniaków. Posyp startym serem i przyprawami, dodaj kiełbasę. Dopraw pieprzem. Następnie ponownie ułóż ziemniaki i kiełbasę.

Zapiekanka uniwersalna - Krok 4

Krok 5

Posyp serem i polej śmietaną zmieszaną wcześniej z jajami.

Zapiekanka uniwersalna - Krok 5

Krok 6

Zapiekaj potrawę w dobrze nagrzanym piekarniku przez 25 minut. Zapiekankę uniwersalną podawaj z sezonową surówką.

Zapiekanka uniwersalna - Krok 6
0

Opinie o przepisie

Przepisy w Waszym wykonaniu

  • Zapiekanka uniwersalna - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 1
  • Zapiekanka uniwersalna - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 2
  • Zapiekanka uniwersalna - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 3
  • Zapiekanka uniwersalna - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 4
  • Zapiekanka uniwersalna - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 5
  • Zapiekanka uniwersalna - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 6
  • Zapiekanka uniwersalna - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 7
  • Zapiekanka uniwersalna - zdjęcie użytkownika - zaślepka
>
<

Marynowanie maślaków to doskonała metoda na zrobienie przetworów z leśnych zdobyczy. Grzybki w tej formie zyskują nowe oblicze, wyrazisty smak i niepowtarzalny aromat. Warto więc przygotować je, schować do spiżarni i wyjąć, gdy najdzie Was ochota lub pojawią się niespodziewani goście. Jak zamarynować maślaki? Czy to trudny i długi proces? Przychodzimy z pomocą i odpowiedziami. Zapraszamy!

Czytaj więcej

Kanie to grzyby słynące ze swojego charakterystycznego kapelusza i delikatnego smaku, który urozmaica wiele potraw. Wykorzystujemy je do przyrządzenia farszu na pierogi, a także traktujemy te leśne przysmaki jako zamiennik mięsa.

Czytaj więcej

przepisy.pl - Zapiekanka uniwersalnaZapiekanka uniwersalna

Obierz ziemniaki i pokrój w plasterki, gotuj 10 minut w osolonej wodzie.