Zapiekanka uniwersalna przepis – Zobacz na przepisy.pl pixel

Zapiekanka uniwersalna

Autor: przepisy.pl

ratingratingratingratingrating

41

heart
727 os.
cookedstopień trudności

łatwe

czas przygotowania
45 min.
ilość porcji
4 os.
Drukuj

562 osoby wydrukowały

Pobierz pdf

632 osoby zapisały

Udostępnij

Składniki

1 kilogram

25 dekagramów

2 sztuki

20 dekagramów

0.75 szklanki

2 łyżki

1 szczypta

Przygotowanie krok po kroku

Krok 1

Obierz ziemniaki i pokrój w plasterki, gotuj 10 minut w osolonej wodzie.

Zapiekanka uniwersalna - Krok 1

Krok 2

Pokrój kiełbasę w cienkie plastry.

Zapiekanka uniwersalna - Krok 2

Krok 3

Wymieszaj śmietanę z jajami i Fixem Spaghetti Carbonara Knorr, dopraw pieprzem.

Zapiekanka uniwersalna - Krok 3

Krok 4

W żaroodpornym naczyniu wysmarowanym tłuszczem i wysypanym bułka tartą, ułóż połowę ziemniaków. Posyp startym serem i przyprawami, dodaj kiełbasę. Dopraw pieprzem. Następnie ponownie ułóż ziemniaki i kiełbasę.

Zapiekanka uniwersalna - Krok 4

Krok 5

Posyp serem i polej śmietaną zmieszaną wcześniej z jajami.

Zapiekanka uniwersalna - Krok 5

Krok 6

Zapiekaj potrawę w dobrze nagrzanym piekarniku przez 25 minut. Zapiekankę uniwersalną podawaj z sezonową surówką.

Zapiekanka uniwersalna - Krok 6
0

Opinie o przepisie

Przepisy w Waszym wykonaniu

  • Zapiekanka uniwersalna - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 1
  • Zapiekanka uniwersalna - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 2
  • Zapiekanka uniwersalna - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 3
  • Zapiekanka uniwersalna - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 4
  • Zapiekanka uniwersalna - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 5
  • Zapiekanka uniwersalna - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 6
  • Zapiekanka uniwersalna - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 7
  • Zapiekanka uniwersalna - zdjęcie użytkownika - zaślepka
>
<

Polędwiczki wieprzowe jadasz tylko od święta i zazwyczaj wyłącznie w restauracji, w której ich przyrządzeniem zajmuje się profesjonalny szef kuchni? Po co się ograniczać? Smakiem tego delikatnego mięsa można cieszyć się znacznie częściej i to we własnej jadalni. Jak smażyć polędwiczki, żeby były soczyste? Jak przygotować mięso i z jakimi dodatkami je podawać?

Czytaj więcej

Słodycz miodu fantastycznie kontrastuje z goryczkowym smakiem musztardy. Nic więc dziwnego, że sos musztardowo-miodowy świetnie komponuje się z wieloma składnikami – zwłaszcza o naturalnie łagodnym smaku. Korzystaj z niego zawsze wtedy, gdy twoim potrawom brakuje wyrazu. Prosty w przygotowaniu sos miodowo-musztardowy do burgera pasuje tak samo dobrze, jak do ryb, sałatek, pieczonych mięs, a nawet kanapek.

Czytaj więcej

przepisy.pl - Zapiekanka uniwersalnaZapiekanka uniwersalna

Obierz ziemniaki i pokrój w plasterki, gotuj 10 minut w osolonej wodzie.