Zapiekanka uniwersalna przepis – Zobacz na przepisy.pl pixel

Zapiekanka uniwersalna

Autor: przepisy.pl

ratingratingratingratingrating

31

706 os.
stopień trudności

łatwe

czas przygotowania
45 min.
ilość porcji
4 os.
Drukuj

480 osób wydrukowało

Pobierz pdf

506 osób zapisało

Udostępnij

Składniki

1 kilogram

25 dekagramów

2 sztuki

20 dekagramów

0.75 szklanki

2 łyżki

1 szczypta

Przygotowanie krok po kroku

Krok 1

Obierz ziemniaki i pokrój w plasterki, gotuj 10 minut w osolonej wodzie.

Zapiekanka uniwersalna - Krok 1

Krok 2

Pokrój kiełbasę w cienkie plastry.

Zapiekanka uniwersalna - Krok 2

Krok 3

Wymieszaj śmietanę z jajami i Fixem Spaghetti Carbonara Knorr, dopraw pieprzem.

Zapiekanka uniwersalna - Krok 3

Krok 4

W żaroodpornym naczyniu wysmarowanym tłuszczem i wysypanym bułka tartą, ułóż połowę ziemniaków. Posyp startym serem i przyprawami, dodaj kiełbasę. Dopraw pieprzem. Następnie ponownie ułóż ziemniaki i kiełbasę.

Zapiekanka uniwersalna - Krok 4

Krok 5

Posyp serem i polej śmietaną zmieszaną wcześniej z jajami.

Zapiekanka uniwersalna - Krok 5

Krok 6

Zapiekaj potrawę w dobrze nagrzanym piekarniku przez 25 minut. Zapiekankę uniwersalną podawaj z sezonową surówką.

Zapiekanka uniwersalna - Krok 6
0

Opinie o przepisie

Przepisy w Waszym wykonaniu

  • Zapiekanka uniwersalna - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 1
  • Zapiekanka uniwersalna - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 2
  • Zapiekanka uniwersalna - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 3
  • Zapiekanka uniwersalna - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 4
  • Zapiekanka uniwersalna - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 5
  • Zapiekanka uniwersalna - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 6
  • Zapiekanka uniwersalna - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 7
  • Zapiekanka uniwersalna - zdjęcie użytkownika - zaślepka
>
<

Na zakończenie serii postów dyniowych chciałbym wspomnieć o jej zastosowaniu w świecie słodkości. Dynię z powodzeniem wykorzystuję w różnego rodzaju wypiekach. Dodatek dyni sprawia, że ciasto staje się wilgotne.

Czytaj więcej

Przekąski, malutkie dania na jeden kęs, podajemy na początku uroczystego obiadu lub przyjęcia. Mają pobudzić apetyt, zaintrygować, zachęcić do kolejnych dań.

Czytaj więcej