Dorsz zapiekany z ziemniakami: pomysł z piekarnika | Przepisy.pl pixel

Zapiekany dorsz z ziemniakami

Autor: przepisy.pl

ratingratingratingratingrating

200

heart
911 os.
cookedstopień trudności

łatwe

czas przygotowania
45 min.
ilość porcji
4 os.
Drukuj

2724 osoby wydrukowały

Pobierz pdf

2645 osób zapisało

Udostępnij

Składniki

600 gramów

1 opakowanie

6 sztuk

300 mililitrów

1 sztuka

100 gramów

1 łyżka

1 szczypta

1 szczypta

Przygotowanie krok po kroku

Krok 1

Naczynie do zapiekania posmaruj margaryną, a następnie ułóż na dnie umyte i osuszonej filety. Oprósz je solą i pieprzem.

Krok 2

Fix Knorr rozmieszaj ze śmietaną oraz jajkiem. Ziemniaki pokrój w cienkie plasterki, cebulę w krążki.

Krok 3

Rybę zalej połową Fixu, następnie rozłóż plastry cebuli.

Krok 4

Wierzch zapiekanki pokryj równomiernie plasterkami ziemniaków.

Krok 5

Całość zalej pozostałym Fixem i posyp serem. Naczynie wstaw do piekarnika nagrzanego do 180 °C i zapiekaj 35 minut.

7

Opinie o przepisie

  • Natalia

    Natalia , 30.11.2024

    Ja robię podobna zapiekankę, ale ziemniaki w plasterkach obgotowuję wcześniej przez ok. 10 min, cebulę obsmażam, daję mniej śmietany.

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Anna

    Anna , 21.06.2022

    Ja napotkałam następujące problemy (i następująco im zaradziłam): Po 35min ziemniaki (cienkie plasterki, chyba połowa tego co na zdjęciu poglądowym) wyszły surowe, miało być chyba 1h35min, bo musiałam wstawiać jeszcze 2 razy zanim doszły (łyżka nie chciała przechodzić) i sos wreszcie przestał być wtedy wodą (tak, osuszyłam ryby!). (poza tym, nie znoszę chrupiącej niedorobionej cebuli:P) Następnym razem wstawię na minimum 1,5h. I chyba na 190-200 stopni, większość czasu pod przykryciem (żeby przez to nie spalić sera). Sugeruję też posolić ziemniaki(każdą warstwę, jeśli wyjdzie warstwami - tę bezpośrednio pod serem mniej lub wcale, ale sól musi się moim zdaniem wśród ziemniaków pojawić), nie tylko rybę.

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Romilk Romilk

    Romilk Romilk , 30.01.2016

    Nie róbcie tego ludzie, to marnowanie dobrej ryby. Koleś nie ma pojęcia o gotowaniu!

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Romilk Romilk

    Romilk Romilk , 30.01.2016

    Przepis jest zły, wszystko jest nietak

    Odpowiedz Odpowiedz
    Odpowiedzi (1)
  • Piotr  Murawski

    Piotr Murawski , 14.12.2015

    Witam, Rzeczywiście gdzieś nam umknęło określenie zawartości tłuszczu w śmietanie :) Odpowiem tak: najsmaczniej będzie, jeśli to będzie śmietana 30% - jak wiadomo tłuszcz jest nośnikiem smaku. Ale wtedy będzie to bomba kaloryczna. Ja użyłbym śmietanki o jak najniższej zawartości tłuszczu - nawet 12 %. Jeśli ma Pani śmietanę o większej zawartości tłuszczu, to można ją delikatnie rozcieńczyć na przykład mlekiem. Ziemniaki piekąc się i tak wchłoną cały płyn. Pozdrawiam, Piotr Murawski

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Monika Wojtas

    Monika Wojtas , 05.11.2015

    A jaka śmietana dokładnie? Z góry dziękuję za odpowiedź.

    Odpowiedz Odpowiedz

Przepisy w Waszym wykonaniu

  • Zapiekany dorsz z ziemniakami - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 1
  • Zapiekany dorsz z ziemniakami - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 2
  • Zapiekany dorsz z ziemniakami - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 3
  • Zapiekany dorsz z ziemniakami - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 4
  • Zapiekany dorsz z ziemniakami - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 5
  • Zapiekany dorsz z ziemniakami - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 6
  • Zapiekany dorsz z ziemniakami - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 7
  • Zapiekany dorsz z ziemniakami - zdjęcie użytkownika - zaślepka
>
<

Polędwiczki wieprzowe jadasz tylko od święta i zazwyczaj wyłącznie w restauracji, w której ich przyrządzeniem zajmuje się profesjonalny szef kuchni? Po co się ograniczać? Smakiem tego delikatnego mięsa można cieszyć się znacznie częściej i to we własnej jadalni. Jak smażyć polędwiczki, żeby były soczyste? Jak przygotować mięso i z jakimi dodatkami je podawać?

Czytaj więcej

Słodycz miodu fantastycznie kontrastuje z goryczkowym smakiem musztardy. Nic więc dziwnego, że sos musztardowo-miodowy świetnie komponuje się z wieloma składnikami – zwłaszcza o naturalnie łagodnym smaku. Korzystaj z niego zawsze wtedy, gdy twoim potrawom brakuje wyrazu. Prosty w przygotowaniu sos miodowo-musztardowy do burgera pasuje tak samo dobrze, jak do ryb, sałatek, pieczonych mięs, a nawet kanapek.

Czytaj więcej

przepisy.pl - Zapiekany dorsz z ziemniakamiZapiekany dorsz z ziemniakami

Dobrą propozycją na bożonarodzeniowy stół będzie zapiekany dorsz z ziemniakami przyrządzony według tego przepisu. Jego przygotowanie, wbrew pozorom, nie jest czasochłonne. Bez obaw, danie i tak prezentuje się wystarczająco szykownie, by stać się głównym punktem świątecznego menu. Koniecznie zobacz ten sprawdzony przepis na zapiekankę z dorsza z ziemniakami i podziel się swoją opinią o nim. Życzymy smacznego.

Dla kogo?

Dorsz zapiekany z ziemniakami to idealna propozycja, gdy chcesz częściej jadać ryby, ale nie przepadasz za mięsem smażonym w panierce. Starannie umyte i osuszone filety – możesz użyć już oprawione kawałki ryby – wystarczy oprószyć przyprawami i ułożyć na dnie dobrze natłuszczonego naczynia żaroodpornego. Następnie umieść na nich cienkie krążki cebuli i plasterki ziemniaków. Odpowiednią konsystencję dorsza z ziemniakami z piekarnika zapewni z kolei użycie sosu carbonara.

Na jaką okazję?

Podczas wigilijnej kolacji chcesz zaproponować gościom coś innego niż karp? Zapiekanka z dorsza i ziemniaków będzie bardzo smaczną alternatywą dla tradycyjnych receptur.

Czy wiesz, że?

Na samym wierzchu dorsza zapiekanego z ziemniakami umieść równomierną warstwę startego na grubych oczkach tarki sera żółtego. Będzie on nie tylko urozmaicał smak dania, ale również zapobiegnie wysychaniu składników w trakcie zapiekania.

Dla urozmaicenia:

Gotową potrawę podawaj ozdobioną świeżym tymiankiem. Pasować do dorsza z ziemniakami z piekarnika będzie prosta sałatka, na przykład taka, którą przyrządzisz z rukoli, pomidorków koktajlowych, czarnych oliwek i prostego sosu na bazie oliwy z oliwek i octu balsamicznego.