Zapiekany dorsz z ziemniakami

Autor: przepisy.pl

ratingratingratingratingrating

146

830 os.
stopień trudności

łatwe

czas przygotowania
45 min.
ilość porcji
4 os.
Drukuj

2260 osób wydrukowało

Pobierz pdf

1995 osób zapisało

Udostępnij

Składniki

600 gramów

1 opakowanie

6 sztuk

300 mililitrów

1 sztuka

100 gramów

1 łyżka

1 szczypta

1 szczypta

Przygotowanie krok po kroku

Krok 1

Naczynie do zapiekania posmaruj margaryną, a następnie ułóż na dnie umyte i osuszonej filety. Oprósz je solą i pieprzem.

Krok 2

Fix Knorr rozmieszaj ze śmietaną oraz jajkiem. Ziemniaki pokrój w cienkie plasterki, cebulę w krążki.

Krok 3

Rybę zalej połową Fixu, następnie rozłóż plastry cebuli.

Krok 4

Wierzch zapiekanki pokryj równomiernie plasterkami ziemniaków.

Krok 5

Całość zalej pozostałym Fixem i posyp serem. Naczynie wstaw do piekarnika nagrzanego do 180 °C i zapiekaj 35 minut.

5

Opinie o przepisie

  • Romilk Romilk

    Romilk Romilk , 30.01.2016

    Nie róbcie tego ludzie, to marnowanie dobrej ryby. Koleś nie ma pojęcia o gotowaniu!

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Romilk Romilk

    Romilk Romilk , 30.01.2016

    Przepis jest zły, wszystko jest nietak

    Odpowiedz Odpowiedz
    Odpowiedzi (1)
  • Piotr  Murawski

    Piotr Murawski , 14.12.2015

    Witam, Rzeczywiście gdzieś nam umknęło określenie zawartości tłuszczu w śmietanie :) Odpowiem tak: najsmaczniej będzie, jeśli to będzie śmietana 30% - jak wiadomo tłuszcz jest nośnikiem smaku. Ale wtedy będzie to bomba kaloryczna. Ja użyłbym śmietanki o jak najniższej zawartości tłuszczu - nawet 12 %. Jeśli ma Pani śmietanę o większej zawartości tłuszczu, to można ją delikatnie rozcieńczyć na przykład mlekiem. Ziemniaki piekąc się i tak wchłoną cały płyn. Pozdrawiam, Piotr Murawski

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Monika Wojtas

    Monika Wojtas , 05.11.2015

    A jaka śmietana dokładnie? Z góry dziękuję za odpowiedź.

    Odpowiedz Odpowiedz

Przepisy w Waszym wykonaniu

  • Zapiekany dorsz z ziemniakami - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 1
  • Zapiekany dorsz z ziemniakami - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 2
  • Zapiekany dorsz z ziemniakami - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 3
  • Zapiekany dorsz z ziemniakami - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 4
  • Zapiekany dorsz z ziemniakami - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 5
  • Zapiekany dorsz z ziemniakami - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 6
  • Zapiekany dorsz z ziemniakami - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 7
>
<
1 osoba ogląda przepis:
Zapiekanka bolońska
czas przygotowania
60 min.
stopień trudności

łatwe

Słodkie i soczyste owoce, które mogą być składnikiem deserów, ale również wytrawnych dań czy szybkich sałatek. Co zrobić z malin? – zainspiruj się naszymi propozycjami.

Czytaj więcej

Francuskie, filo czy kruche? W formie tarty lub quiche? Ciasto na słono może mieć wiele postaci. Dodaje się do niego warzywa, sery, mięso, zioła. Skorzystaj z naszych porad i uruchom kulinarną fantazję, tworząc pyszne słone wypieki dla bliskich.

Czytaj więcej

przepisy.pl - Zapiekany dorsz z ziemniakamiZapiekany dorsz z ziemniakami

Dobrą propozycją na bożonarodzeniowy stół będzie zapiekany dorsz z ziemniakami przyrządzony według tego przepisu. Jego przygotowanie, wbrew pozorom, nie jest czasochłonne. Starannie umyte i osuszone filety – możesz użyć już oprawione kawałki ryby – wystarczy oprószyć przyprawami i ułożyć na dnie dobrze natłuszczonego naczynia żaroodpornego. Następnie umieść na nich cienkie krążki cebuli i plasterki ziemniaków. Odpowiednią konsystencję dania zapewni z kolei użycie sosu carbonara. Na samym wierzchu umieść równomierną warstwę startego na grubych oczkach tarki sera żółtego. Będzie on nie tylko urozmaicał smak dania, ale również zapobiegnie wysychaniu składników w trakcie zapiekania. Gotową potrawę podawaj ozdobioną świeżym tymiankiem. Pasować będzie do niej prosta sałatka, na przykład taka, którą przyrządzisz z rukoli, pomidorków koktajlowych, czarnych oliwek i prostego sosu na bazie oliwy z oliwek i octu balsamicznego. Koniecznie zobacz ten sprawdzony przepis na pyszne danie i podziel się swoją opinią o nim. Życzymy smacznego.