Składniki
600 gramów
1 opakowanie
6 sztuk
300 mililitrów
1 sztuka
100 gramów
1 łyżka
1 szczypta
1 szczypta
Przygotowanie krok po kroku
Krok 1
Naczynie do zapiekania posmaruj margaryną, a następnie ułóż na dnie umyte i osuszonej filety. Oprósz je solą i pieprzem.
Krok 2
Fix Knorr rozmieszaj ze śmietaną oraz jajkiem. Ziemniaki pokrój w cienkie plasterki, cebulę w krążki.
Krok 3
Rybę zalej połową Fixu, następnie rozłóż plastry cebuli.
Krok 4
Wierzch zapiekanki pokryj równomiernie plasterkami ziemniaków.
Krok 5
Całość zalej pozostałym Fixem i posyp serem. Naczynie wstaw do piekarnika nagrzanego do 180 °C i zapiekaj 35 minut.
- Odpowiedz
- Odpowiedz
- Odpowiedz
- Odpowiedz
- Odpowiedz
Przepisy w Waszym wykonaniu
łatwe
Rosół uważany jest za jedną z najszlachetniejszych zup. Pojawia się na stołach w czasie ważnych uroczystości. Rozgrzewa w najchłodniejsze dni i zachwyca wyjątkowym smakiem. W kuchni okazuje się niezastąpiony jako baza dla innych zup i potraw.
Czytaj więcejWigilijne pierogi, kulebiaki, różnorodne krokiety i paszteciki, staropolski bigos oraz łazanki… Te potrawy łączy jedno: wyśmienicie smakują z kapustą kiszoną. Można podawać ją jako dodatek do dania głównego, można wyczarować z niej wyborną zupę.
Czytaj więcejPolecane przepisy
Inne przepisy
Zapiekany dorsz z ziemniakami
Dobrą propozycją na bożonarodzeniowy stół będzie zapiekany dorsz z ziemniakami przyrządzony według tego przepisu. Jego przygotowanie, wbrew pozorom, nie jest czasochłonne. Bez obaw, danie i tak prezentuje się wystarczająco szykownie, by stać się głównym punktem świątecznego menu. Koniecznie zobacz ten sprawdzony przepis na zapiekankę z dorsza z ziemniakami i podziel się swoją opinią o nim. Życzymy smacznego.
Dla kogo?
Dorsz zapiekany z ziemniakami to idealna propozycja, gdy chcesz częściej jadać ryby, ale nie przepadasz za mięsem smażonym w panierce. Starannie umyte i osuszone filety – możesz użyć już oprawione kawałki ryby – wystarczy oprószyć przyprawami i ułożyć na dnie dobrze natłuszczonego naczynia żaroodpornego. Następnie umieść na nich cienkie krążki cebuli i plasterki ziemniaków. Odpowiednią konsystencję dorsza z ziemniakami z piekarnika zapewni z kolei użycie sosu carbonara.
Na jaką okazję?
Podczas wigilijnej kolacji chcesz zaproponować gościom coś innego niż karp? Zapiekanka z dorsza i ziemniaków będzie bardzo smaczną alternatywą dla tradycyjnych receptur.
Czy wiesz, że?
Na samym wierzchu dorsza zapiekanego z ziemniakami umieść równomierną warstwę startego na grubych oczkach tarki sera żółtego. Będzie on nie tylko urozmaicał smak dania, ale również zapobiegnie wysychaniu składników w trakcie zapiekania.
Dla urozmaicenia:
Gotową potrawę podawaj ozdobioną świeżym tymiankiem. Pasować do dorsza z ziemniakami z piekarnika będzie prosta sałatka, na przykład taka, którą przyrządzisz z rukoli, pomidorków koktajlowych, czarnych oliwek i prostego sosu na bazie oliwy z oliwek i octu balsamicznego.