Zapiekany dorsz z ziemniakami przepis – Zobacz na przepisy.pl

Zapiekany dorsz z ziemniakami

Autor: przepisy.pl

ratingratingratingratingrating

148

836 os.
stopień trudności

łatwe

czas przygotowania
45 min.
ilość porcji
4 os.
Drukuj

2279 osób wydrukowało

Pobierz pdf

2033 osoby zapisały

Udostępnij

Składniki

600 gramów

1 opakowanie

6 sztuk

300 mililitrów

1 sztuka

100 gramów

1 łyżka

1 szczypta

1 szczypta

Przygotowanie krok po kroku

Krok 1

Naczynie do zapiekania posmaruj margaryną, a następnie ułóż na dnie umyte i osuszonej filety. Oprósz je solą i pieprzem.

Krok 2

Fix Knorr rozmieszaj ze śmietaną oraz jajkiem. Ziemniaki pokrój w cienkie plasterki, cebulę w krążki.

Krok 3

Rybę zalej połową Fixu, następnie rozłóż plastry cebuli.

Krok 4

Wierzch zapiekanki pokryj równomiernie plasterkami ziemniaków.

Krok 5

Całość zalej pozostałym Fixem i posyp serem. Naczynie wstaw do piekarnika nagrzanego do 180 °C i zapiekaj 35 minut.

5

Opinie o przepisie

  • Romilk Romilk

    Romilk Romilk , 30.01.2016

    Nie róbcie tego ludzie, to marnowanie dobrej ryby. Koleś nie ma pojęcia o gotowaniu!

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Romilk Romilk

    Romilk Romilk , 30.01.2016

    Przepis jest zły, wszystko jest nietak

    Odpowiedz Odpowiedz
    Odpowiedzi (1)
  • Piotr  Murawski

    Piotr Murawski , 14.12.2015

    Witam, Rzeczywiście gdzieś nam umknęło określenie zawartości tłuszczu w śmietanie :) Odpowiem tak: najsmaczniej będzie, jeśli to będzie śmietana 30% - jak wiadomo tłuszcz jest nośnikiem smaku. Ale wtedy będzie to bomba kaloryczna. Ja użyłbym śmietanki o jak najniższej zawartości tłuszczu - nawet 12 %. Jeśli ma Pani śmietanę o większej zawartości tłuszczu, to można ją delikatnie rozcieńczyć na przykład mlekiem. Ziemniaki piekąc się i tak wchłoną cały płyn. Pozdrawiam, Piotr Murawski

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Monika Wojtas

    Monika Wojtas , 05.11.2015

    A jaka śmietana dokładnie? Z góry dziękuję za odpowiedź.

    Odpowiedz Odpowiedz

Przepisy w Waszym wykonaniu

  • Zapiekany dorsz z ziemniakami - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 1
  • Zapiekany dorsz z ziemniakami - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 2
  • Zapiekany dorsz z ziemniakami - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 3
  • Zapiekany dorsz z ziemniakami - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 4
  • Zapiekany dorsz z ziemniakami - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 5
  • Zapiekany dorsz z ziemniakami - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 6
  • Zapiekany dorsz z ziemniakami - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 7
>
<

Dynię z powodzeniem wykorzystuję w różnego rodzaju wypiekach. Dodatek dyni sprawia, że ciasto staje się wilgotne. Amerykanie nie wyobrażają sobie Święta Dziękczynienia bez tradycyjnego ciasta dyniowego pumpkin pie. Sprawdźcie przepis na to ciasto.

Czytaj więcej

Sos pomidorowy nadaje się nie tylko do najbardziej popularnego wariantu z makaronem spaghetti. Świetnie komponuje się z kokardkami, wstążkami, ravioli i tortellini. Doskonały przepis na sos pomidorowy?

Czytaj więcej

przepisy.pl - Zapiekany dorsz z ziemniakamiZapiekany dorsz z ziemniakami

Dobrą propozycją na bożonarodzeniowy stół będzie zapiekany dorsz z ziemniakami przyrządzony według tego przepisu. Jego przygotowanie, wbrew pozorom, nie jest czasochłonne. Starannie umyte i osuszone filety – możesz użyć już oprawione kawałki ryby – wystarczy oprószyć przyprawami i ułożyć na dnie dobrze natłuszczonego naczynia żaroodpornego. Następnie umieść na nich cienkie krążki cebuli i plasterki ziemniaków. Odpowiednią konsystencję dania zapewni z kolei użycie sosu carbonara. Na samym wierzchu umieść równomierną warstwę startego na grubych oczkach tarki sera żółtego. Będzie on nie tylko urozmaicał smak dania, ale również zapobiegnie wysychaniu składników w trakcie zapiekania. Gotową potrawę podawaj ozdobioną świeżym tymiankiem. Pasować będzie do niej prosta sałatka, na przykład taka, którą przyrządzisz z rukoli, pomidorków koktajlowych, czarnych oliwek i prostego sosu na bazie oliwy z oliwek i octu balsamicznego. Koniecznie zobacz ten sprawdzony przepis na pyszne danie i podziel się swoją opinią o nim. Życzymy smacznego.