Zapiekanka z jarmużem przepis – Zobacz na przepisy.pl

Zapiekanka z jarmużem

Autor: przepisy.pl

ratingratingratingratingrating

34

363 os.
stopień trudności

łatwe

czas przygotowania
60 min.
ilość porcji
4 os.
Drukuj

429 osób wydrukowało

Pobierz pdf

479 osób zapisało

Udostępnij

Składniki

300 gramów

100 gramów

100 gramów

200 gramów

1 sztuka

100 gramów

1 łyżeczka

300 gramów

200 gramów

2 sztuki

1 sztuka

1 sztuka

80 mililitrów

300 gramów

2 szczypty

100 gramów

1 szczypta

Przygotowanie krok po kroku

Krok 1

Ziemniaki pokrój w plastry, podsmaż je chwilę w garnku, na łyżce oliwy. Gdy zaczną się rozklejać, dodaj 200 ml śmietany, szczyptę gałki muszkatołowej, kostkę rosołową. Całość dokładnie wymieszaj i doprowadź do wrzenia. Następnie całość przełóż do żaroodpornego naczynia.

Zapiekanka z jarmużem - Krok 1

Krok 2

Podsmaż pokrojony w drobną kosteczkę boczek, dodaj połowę pokrojonej cebuli, jeden ząbek posiekanego czosnku oraz mięso mielone. Całość smaż aż mięso będzie zupełnie suche. Następnie dodaj ketchupu i dokładnie wymieszaj. Mięso dopraw do smaku suszonym oregano i szczyptą mielonego pieprzu. Wyłóż je na ziemniaki.

Zapiekanka z jarmużem - Krok 2

Krok 3

Pokrój w paseczki liście jarmużu. Na patelni na oliwie podsmaż cebulę, czosnek i posiekaną ostrą papryczkę. Dodaj jarmuż i posiekane suszone pomidory. Całość smaż chwilę. Następnie wyłóż na wierzch zapiekanki.

Zapiekanka z jarmużem - Krok 3

Krok 4

Pozostałą śmietanę wymieszaj z majonezem, posmaruj wierzch zapiekanki, a następnie posyp po wierzchu tartym serem.

Zapiekanka z jarmużem - Krok 4

Krok 5

Zapiekankę przykryj folią aluminiową i wstaw do nagrzanego do 190°C piekarnika na około 30 minut. Po tym czasie usuń folię, zapiekankę piecz jeszcze około 10 minut, do momentu aż ser zrobi się chrupiący.

Zapiekanka z jarmużem - Krok 5
przepisy.pl

Dobra rada:

Aby nieco podbić smak zapiekanki, pomieszaj dwa sery np. grujer i parmezan.

45

Opinie o przepisie

  • casia casia

    casia casia , 01.06.2017

    Bardzo fajne i nieskomplikowane danie... coś dla mnie. Smaczne.

    Odpowiedz Odpowiedz
  • casia casia

    casia casia , 28.02.2016

    A ja nie mialam boczku w domu więc dodałam choriso... I powiem... że smaczne wyszło ☺

    Odpowiedz Odpowiedz
  • GABRIELA Skiba

    GABRIELA Skiba , 25.02.2016

    nawet fajna, tylko ostrożnie z oliwą

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Małgorzata Wicha

    Małgorzata Wicha , 25.02.2016

    W Lidlu też jest.

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Magdalena Raczyńska-Ciszak

    Magdalena Raczyńska-Ciszak , 22.02.2016

    od dawna jest w Tesco, Biedronce.... nie wystarczy patrzeć żeby widzieć, co?

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Elżbieta Nasternak

    Elżbieta Nasternak , 22.02.2016

    uwielbiam jarmuż w każdej sałatce stanowi kwintesencję jej smaku

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Elżbieta Nasternak

    Elżbieta Nasternak , 22.02.2016

    sałatka z jarmużem ....tak bo...... uwielbiam jarmuż............ , ale bez mięsa,,,,,, w zapiekance jarmużu nie próbowałam, czy nie za dużo straci na wartości????

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Stasia Lasinska

    Stasia Lasinska , 22.02.2016

    Ostatnio pojawił się w niektórych sklepach np. Tesco Polska

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Stasia Lasinska

    Stasia Lasinska , 22.02.2016

    Znam właściwości zdrowotne jarmużu gdyż od dawna uprawiam go na mojej działce. Polecam.

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Witold Rakoczy

    Witold Rakoczy , 22.02.2016

    Lubie zamiast jarmuzu brokuły.

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Halina Wiśniewska

    Halina Wiśniewska , 22.02.2016

    Ja jeszcze niejadlam jarmuza'musze sprubowc.

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Danuta Kulak

    Danuta Kulak , 22.02.2016

    Mozna kupic w Lidlu jest zawsze.

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Bogusia Laviste

    Bogusia Laviste , 22.02.2016

    w Bierdonce kupuje dla kroliczka:))))))

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Sławomir Gabrysiak

    Sławomir Gabrysiak , 22.02.2016

    Szkoda jarmużu do tak pospolitej zapiekanki... proponuję z bananem, mrozonymi truskawkami(swieze w sezonie) oraz kefir, to porcja energii na śniadanie, smacznego!

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Jerzy Roesler

    Jerzy Roesler , 22.02.2016

    Lukasz Czubachowski Pewno nie mam!?

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Danuta Piechota Jarecka

    Danuta Piechota Jarecka , 22.02.2016

    Pychota juz to robilam sptawdzony wspanialy przepis hm mniam

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Barbara Bernard

    Barbara Bernard , 22.02.2016

    Może być smaczna chociaż jarmużu akurat nie lubię

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Marek Bienias

    Marek Bienias , 22.02.2016

    To przez to nie mogłeś wyjść z domu ?

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Aleksander Zalewski

    Aleksander Zalewski , 22.02.2016

    Normalnie zrobiłem się taki głodny, że mało nie zemdlałem. ☺

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Iwona Krzem

    Iwona Krzem , 22.02.2016

    Właśnie że w Biedrze jarmuż jest ! :)

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Lukasz Czubachowski

    Lukasz Czubachowski , 22.02.2016

    Przypieczony ser więc czego się czepiać??

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Lukasz Czubachowski

    Lukasz Czubachowski , 22.02.2016

    W biedronce nie znajdziesz :p idź do normalnego marketu, a najlepiej wygoogluj który go sprzedaje...wystarczy trochę ruszyć mózgiem...

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Bozena Chalupka

    Bozena Chalupka , 22.02.2016

    Mozna zrobic ze szpinakiem jak ktos nie lubi jarmuzu.

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Urszula Olszówka

    Urszula Olszówka , 22.02.2016

    Daj chętnie konsumuje smacznego

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Piotr Ciesielski

    Piotr Ciesielski , 22.02.2016

    Aż slinka cieknie

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Anna Szczechula

    Anna Szczechula , 22.02.2016

    Zapewne tak samo jak krowy, kiedy urodzi młode. Krówka nie daje mleka dlatego że gryzie trawkę czy jarmuż.

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Mirosław Karowski

    Mirosław Karowski , 22.02.2016

    Smacznego

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Helena Gwiazda

    Helena Gwiazda , 22.02.2016

    Smacznego dla wszystkich od Asi

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Iwona Dorota Jesionkowska

    Iwona Dorota Jesionkowska , 22.02.2016

    Ladnie wyglada ale nie jadlam ..

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Danka Jania

    Danka Jania , 22.02.2016

    Cos dla mnie

    Odpowiedz Odpowiedz
Pokaż więcej komentarzy

Przepisy w Waszym wykonaniu

  • Zapiekanka z jarmużem - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 1
  • Zapiekanka z jarmużem - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 2
  • Zapiekanka z jarmużem - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 3
  • Zapiekanka z jarmużem - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 4
  • Zapiekanka z jarmużem - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 5
  • Zapiekanka z jarmużem - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 6
  • Zapiekanka z jarmużem - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 7
>
<
2 osoby oglądają przepis:
Jesienny gulasz z soczewicy
czas przygotowania
60 min.
stopień trudności

łatwe

Dynię z powodzeniem wykorzystuję w różnego rodzaju wypiekach. Dodatek dyni sprawia, że ciasto staje się wilgotne. Amerykanie nie wyobrażają sobie Święta Dziękczynienia bez tradycyjnego ciasta dyniowego pumpkin pie. Sprawdźcie przepis na to ciasto.

Czytaj więcej

Sos pomidorowy nadaje się nie tylko do najbardziej popularnego wariantu z makaronem spaghetti. Świetnie komponuje się z kokardkami, wstążkami, ravioli i tortellini. Doskonały przepis na sos pomidorowy?

Czytaj więcej

przepisy.pl - Zapiekanka z jarmużemZapiekanka z jarmużem

Szukasz inspiracji na wykorzystanie jarmużu do obiadu? Spróbuj przyrządzić go w zapiekance. Nie tylko wzbogaci jej smak i dobrze skomponuje się z pozostałymi składnikami, ale także nada jej koloru. Przygotujesz ją w bardzo łatwy sposób. Najpierw obgotuj ziemniaki, dodając do nich przyprawy. Podsmaż na patelni mięso mielone oraz boczek. Boczek możesz zastąpić wędzoną kiełbasą albo zupełnie pominąć – danie będzie równie smaczne. Dodaj mięso do ziemniaków i przygotuj jarmuż. Pozbądź się twardych łodyg, krojąc liście w cienkie paseczki. Natrzyj je oliwą z dodatkiem cytryny – sprawi to, że zmiękną. Następnie podsmaż jarmuż z papryczką chili, czosnkiem i suszonymi pomidorami. Spróbuj dodać także nieco pestek słonecznika. Warzywa przełóż do zapiekanki i polej sosem. Posyp danie serem, najlepiej goudą. Piecz pod przykryciem, by go nie przypalić. Folię lub przykrywkę usuń dopiero pod koniec, żeby zapiekanka się zarumieniła. Podawaj solo lub z zieloną sałatą. W obu wersjach potrawa będzie tak samo smaczna.