
Składniki
300 gramów
100 gramów
100 gramów
200 gramów
1 sztuka
100 gramów
1 łyżeczka
300 gramów
200 gramów
2 sztuki
1 sztuka
1 sztuka
80 mililitrów
300 gramów
2 szczypty
100 gramów
1 szczypta
Przygotowanie krok po kroku
Krok 1
Ziemniaki pokrój w plastry, podsmaż je chwilę w garnku, na łyżce oliwy. Gdy zaczną się rozklejać, dodaj 200 ml śmietany, szczyptę gałki muszkatołowej, kostkę rosołową. Całość dokładnie wymieszaj i doprowadź do wrzenia. Następnie całość przełóż do żaroodpornego naczynia.

Krok 2
Podsmaż pokrojony w drobną kosteczkę boczek, dodaj połowę pokrojonej cebuli, jeden ząbek posiekanego czosnku oraz mięso mielone. Całość smaż aż mięso będzie zupełnie suche. Następnie dodaj ketchupu i dokładnie wymieszaj. Mięso dopraw do smaku suszonym oregano i szczyptą mielonego pieprzu. Wyłóż je na ziemniaki.

Krok 3
Pokrój w paseczki liście jarmużu. Na patelni na oliwie podsmaż cebulę, czosnek i posiekaną ostrą papryczkę. Dodaj jarmuż i posiekane suszone pomidory. Całość smaż chwilę. Następnie wyłóż na wierzch zapiekanki.

Krok 4
Pozostałą śmietanę wymieszaj z majonezem, posmaruj wierzch zapiekanki, a następnie posyp po wierzchu tartym serem.

Krok 5
Zapiekankę przykryj folią aluminiową i wstaw do nagrzanego do 190°C piekarnika na około 30 minut. Po tym czasie usuń folię, zapiekankę piecz jeszcze około 10 minut, do momentu aż ser zrobi się chrupiący.


Dobra rada:
Aby nieco podbić smak zapiekanki, pomieszaj dwa sery np. grujer i parmezan.
- Odpowiedz
- Odpowiedz
- Odpowiedz
- Odpowiedz
- Odpowiedz
- Odpowiedz
- Odpowiedz
- Odpowiedz
- Odpowiedz
- Odpowiedz
- Odpowiedz
- Odpowiedz
- Odpowiedz
- Odpowiedz
- Odpowiedz
- Odpowiedz
- Odpowiedz
- Odpowiedz
- Odpowiedz
- Odpowiedz
- Odpowiedz
- Odpowiedz
- Odpowiedz
- Odpowiedz
- Odpowiedz
- Odpowiedz
- Odpowiedz
- Odpowiedz
- Odpowiedz
- Odpowiedz
Przepisy w Waszym wykonaniu

łatwe
Ketchup Hellmann's Pikantny
Więcej przepisów z użyciem tego produktuNie trzeba już iść do restauracji, by spróbować orientalnych przysmaków. We własnej kuchni połączymy smażony ryż tylko z ulubionymi dodatkami – bez kompromisów! Wersja mięsna czy wegetariańska? Egzotyczne składniki czy produkty z własnego ogródka? Wybór należy wyłącznie do nas!
Czytaj więcejŁagodny smak i delikatna konsystencja dorsza sprawiają, że danie to możemy przyrządzić na wiele sposobów. Samo pieczenie w większości przypadków wygląda jednak podobnie. Najważniejsze to nie wysuszyć ryby – oto jak to zrobić!
Czytaj więcejPolecane przepisy
Inne przepisy
Zapiekanka z jarmużem
Szukasz inspiracji na wykorzystanie jarmużu do obiadu? Spróbuj przyrządzić go w zapiekance. Nie tylko wzbogaci jej smak i dobrze skomponuje się z pozostałymi składnikami, ale także nada jej koloru. Przygotujesz ją w bardzo łatwy sposób. Najpierw obgotuj ziemniaki, dodając do nich przyprawy. Podsmaż na patelni mięso mielone oraz boczek. Boczek możesz zastąpić wędzoną kiełbasą albo zupełnie pominąć – danie będzie równie smaczne. Dodaj mięso do ziemniaków i przygotuj jarmuż. Pozbądź się twardych łodyg, krojąc liście w cienkie paseczki. Natrzyj je oliwą z dodatkiem cytryny – sprawi to, że zmiękną. Następnie podsmaż jarmuż z papryczką chili, czosnkiem i suszonymi pomidorami. Spróbuj dodać także nieco pestek słonecznika. Warzywa przełóż do zapiekanki i polej sosem. Posyp danie serem, najlepiej goudą. Piecz pod przykryciem, by go nie przypalić. Folię lub przykrywkę usuń dopiero pod koniec, żeby zapiekanka się zarumieniła. Podawaj solo lub z zieloną sałatą. W obu wersjach potrawa będzie tak samo smaczna.