Zapiekanka z jarmużem

Autor: przepisy.pl

ratingratingratingratingrating

34

349 os.
stopień trudności

łatwe

czas przygotowania
60 min.
ilość porcji
4 os.
Drukuj

428 osób wydrukowało

Pobierz pdf

467 osób zapisało

Udostępnij

Składniki

300 gramów

100 gramów

100 gramów

200 gramów

1 sztuka

100 gramów

1 łyżeczka

300 gramów

200 gramów

2 sztuki

1 sztuka

1 sztuka

80 mililitrów

300 gramów

2 szczypty

100 gramów

1 szczypta

Przygotowanie krok po kroku

Krok 1

Ziemniaki pokrój w plastry, podsmaż je chwilę w garnku, na łyżce oliwy. Gdy zaczną się rozklejać, dodaj 200 ml śmietany, szczyptę gałki muszkatołowej, kostkę rosołową. Całość dokładnie wymieszaj i doprowadź do wrzenia. Następnie całość przełóż do żaroodpornego naczynia.

Zapiekanka z jarmużem - Krok 1

Krok 2

Podsmaż pokrojony w drobną kosteczkę boczek, dodaj połowę pokrojonej cebuli, jeden ząbek posiekanego czosnku oraz mięso mielone. Całość smaż aż mięso będzie zupełnie suche. Następnie dodaj ketchupu i dokładnie wymieszaj. Mięso dopraw do smaku suszonym oregano i szczyptą mielonego pieprzu. Wyłóż je na ziemniaki.

Zapiekanka z jarmużem - Krok 2

Krok 3

Pokrój w paseczki liście jarmużu. Na patelni na oliwie podsmaż cebulę, czosnek i posiekaną ostrą papryczkę. Dodaj jarmuż i posiekane suszone pomidory. Całość smaż chwilę. Następnie wyłóż na wierzch zapiekanki.

Zapiekanka z jarmużem - Krok 3

Krok 4

Pozostałą śmietanę wymieszaj z majonezem, posmaruj wierzch zapiekanki, a następnie posyp po wierzchu tartym serem.

Zapiekanka z jarmużem - Krok 4

Krok 5

Zapiekankę przykryj folią aluminiową i wstaw do nagrzanego do 190°C piekarnika na około 30 minut. Po tym czasie usuń folię, zapiekankę piecz jeszcze około 10 minut, do momentu aż ser zrobi się chrupiący.

Zapiekanka z jarmużem - Krok 5
przepisy.pl

Dobra rada:

Aby nieco podbić smak zapiekanki, pomieszaj dwa sery np. grujer i parmezan.

45

Opinie o przepisie

  • casia casia

    casia casia , 01.06.2017

    Bardzo fajne i nieskomplikowane danie... coś dla mnie. Smaczne.

    Odpowiedz Odpowiedz
  • casia casia

    casia casia , 28.02.2016

    A ja nie mialam boczku w domu więc dodałam choriso... I powiem... że smaczne wyszło ☺

    Odpowiedz Odpowiedz
  • GABRIELA Skiba

    GABRIELA Skiba , 25.02.2016

    nawet fajna, tylko ostrożnie z oliwą

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Małgorzata Wicha

    Małgorzata Wicha , 25.02.2016

    W Lidlu też jest.

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Magdalena Raczyńska-Ciszak

    Magdalena Raczyńska-Ciszak , 22.02.2016

    od dawna jest w Tesco, Biedronce.... nie wystarczy patrzeć żeby widzieć, co?

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Elżbieta Nasternak

    Elżbieta Nasternak , 22.02.2016

    uwielbiam jarmuż w każdej sałatce stanowi kwintesencję jej smaku

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Elżbieta Nasternak

    Elżbieta Nasternak , 22.02.2016

    sałatka z jarmużem ....tak bo...... uwielbiam jarmuż............ , ale bez mięsa,,,,,, w zapiekance jarmużu nie próbowałam, czy nie za dużo straci na wartości????

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Stasia Lasinska

    Stasia Lasinska , 22.02.2016

    Ostatnio pojawił się w niektórych sklepach np. Tesco Polska

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Stasia Lasinska

    Stasia Lasinska , 22.02.2016

    Znam właściwości zdrowotne jarmużu gdyż od dawna uprawiam go na mojej działce. Polecam.

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Witold Rakoczy

    Witold Rakoczy , 22.02.2016

    Lubie zamiast jarmuzu brokuły.

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Halina Wiśniewska

    Halina Wiśniewska , 22.02.2016

    Ja jeszcze niejadlam jarmuza'musze sprubowc.

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Danuta Kulak

    Danuta Kulak , 22.02.2016

    Mozna kupic w Lidlu jest zawsze.

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Bogusia Laviste

    Bogusia Laviste , 22.02.2016

    w Bierdonce kupuje dla kroliczka:))))))

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Sławomir Gabrysiak

    Sławomir Gabrysiak , 22.02.2016

    Szkoda jarmużu do tak pospolitej zapiekanki... proponuję z bananem, mrozonymi truskawkami(swieze w sezonie) oraz kefir, to porcja energii na śniadanie, smacznego!

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Jerzy Roesler

    Jerzy Roesler , 22.02.2016

    Lukasz Czubachowski Pewno nie mam!?

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Danuta Piechota Jarecka

    Danuta Piechota Jarecka , 22.02.2016

    Pychota juz to robilam sptawdzony wspanialy przepis hm mniam

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Barbara Bernard

    Barbara Bernard , 22.02.2016

    Może być smaczna chociaż jarmużu akurat nie lubię

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Marek Bienias

    Marek Bienias , 22.02.2016

    To przez to nie mogłeś wyjść z domu ?

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Aleksander Zalewski

    Aleksander Zalewski , 22.02.2016

    Normalnie zrobiłem się taki głodny, że mało nie zemdlałem. ☺

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Iwona Krzem

    Iwona Krzem , 22.02.2016

    Właśnie że w Biedrze jarmuż jest ! :)

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Lukasz Czubachowski

    Lukasz Czubachowski , 22.02.2016

    Przypieczony ser więc czego się czepiać??

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Lukasz Czubachowski

    Lukasz Czubachowski , 22.02.2016

    W biedronce nie znajdziesz :p idź do normalnego marketu, a najlepiej wygoogluj który go sprzedaje...wystarczy trochę ruszyć mózgiem...

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Bozena Chalupka

    Bozena Chalupka , 22.02.2016

    Mozna zrobic ze szpinakiem jak ktos nie lubi jarmuzu.

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Urszula Olszówka

    Urszula Olszówka , 22.02.2016

    Daj chętnie konsumuje smacznego

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Piotr Ciesielski

    Piotr Ciesielski , 22.02.2016

    Aż slinka cieknie

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Anna Szczechula

    Anna Szczechula , 22.02.2016

    Zapewne tak samo jak krowy, kiedy urodzi młode. Krówka nie daje mleka dlatego że gryzie trawkę czy jarmuż.

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Mirosław Karowski

    Mirosław Karowski , 22.02.2016

    Smacznego

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Helena Gwiazda

    Helena Gwiazda , 22.02.2016

    Smacznego dla wszystkich od Asi

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Iwona Dorota Jesionkowska

    Iwona Dorota Jesionkowska , 22.02.2016

    Ladnie wyglada ale nie jadlam ..

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Danka Jania

    Danka Jania , 22.02.2016

    Cos dla mnie

    Odpowiedz Odpowiedz
Pokaż więcej komentarzy

Przepisy w Waszym wykonaniu

  • Zapiekanka z jarmużem - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 1
  • Zapiekanka z jarmużem - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 2
  • Zapiekanka z jarmużem - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 3
  • Zapiekanka z jarmużem - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 4
  • Zapiekanka z jarmużem - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 5
  • Zapiekanka z jarmużem - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 6
  • Zapiekanka z jarmużem - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 7
>
<

Słodkie i soczyste owoce, które mogą być składnikiem deserów, ale również wytrawnych dań czy szybkich sałatek. Co zrobić z malin? – zainspiruj się naszymi propozycjami.

Czytaj więcej

Francuskie, filo czy kruche? W formie tarty lub quiche? Ciasto na słono może mieć wiele postaci. Dodaje się do niego warzywa, sery, mięso, zioła. Skorzystaj z naszych porad i uruchom kulinarną fantazję, tworząc pyszne słone wypieki dla bliskich.

Czytaj więcej

przepisy.pl - Zapiekanka z jarmużemZapiekanka z jarmużem

Szukasz inspiracji na wykorzystanie jarmużu do obiadu? Spróbuj przyrządzić go w zapiekance. Nie tylko wzbogaci jej smak i dobrze skomponuje się z pozostałymi składnikami, ale także nada jej koloru. Przygotujesz ją w bardzo łatwy sposób. Najpierw obgotuj ziemniaki, dodając do nich przyprawy. Podsmaż na patelni mięso mielone oraz boczek. Boczek możesz zastąpić wędzoną kiełbasą albo zupełnie pominąć – danie będzie równie smaczne. Dodaj mięso do ziemniaków i przygotuj jarmuż. Pozbądź się twardych łodyg, krojąc liście w cienkie paseczki. Natrzyj je oliwą z dodatkiem cytryny – sprawi to, że zmiękną. Następnie podsmaż jarmuż z papryczką chili, czosnkiem i suszonymi pomidorami. Spróbuj dodać także nieco pestek słonecznika. Warzywa przełóż do zapiekanki i polej sosem. Posyp danie serem, najlepiej goudą. Piecz pod przykryciem, by go nie przypalić. Folię lub przykrywkę usuń dopiero pod koniec, żeby zapiekanka się zarumieniła. Podawaj solo lub z zieloną sałatą. W obu wersjach potrawa będzie tak samo smaczna.