
Składniki
1 sztuka
1 łyżka
300 gramów
100 gramów
30 gramów
2 łyżki
50 gramów
100 mililitrów
2 łyżki
200 mililitrów
0.5 pęczka
3 sztuki
1 łyżeczka
1 gram
50 mililitrów
Przygotowanie krok po kroku
Krok 1
Polędwiczkę wieprzową oczyść z błon, zetnij ogon oraz głowę mięsa (pozostaw wyłącznie środkową i równą część). Mięso natnij wzdłuż, nie docinając do końca i rozłóż jak książkę. Przykryj folią plastikową i rozbij tłuczkiem na duży, cienki i równy prostokąt.

Krok 2
Na dobrze rozgrzanym tłuszczu podsmaż posiekane grzyby, dodaj oczyszczony szpinak i smaż jeszcze przez minutę. Szpinak powinien zachować swój kolor. Dodaj bułkę tartą i wymieszaj farsz.

Krok 3
Mięso posyp Przyprawą do mięs Knorr i rozłóż na przezroczystej folii. Na wierzchu ułóż farsz i przy pomocy folii zwiń ściśle roladkę. Ponownie zwiń mięso w folię aluminiową i na końcach zakręć (jak cukierka). Przełóż mięso do naczynia żaroodpornego, podlej wodą i piecz w piekarniku rozgrzanym do 160 stopni przez 40 minut. Po tym czasie wyjmij mięso, zdejmij folię i delikatnie obsmaż, aby nabrało rumianych kolorów.

Krok 4
Za pomocą okrągłej łyżki do owoców wytnij z obranych ziemniaków małe kulki. Ziemniaczane kulki smaż na dobrze rozgrzanym oleju. Kiedy nabiorą złotego koloru, odłóż je na ręcznik papierowy, aby pozbyć się nadmiaru tłuszczu. W misce wymieszaj bardzo drobno posiekaną natkę pietruszki, czerwoną paprykę oraz sól. Do takiej mieszanki przełóż jeszcze gorące ziemniaki i dokładnie wymieszaj tak, by zioła i przyprawy dokładnie otoczyły kulki.

Krok 5
Do rondelka wsyp cukier. Podgrzewaj do momentu, aż otrzymasz karmel. Następnie wlej wino oraz 50 mililitrów wody. Kiedy płyn zredukuje się o 1/3, dodaj krem balsamiczny i gotuj jeszcze przez chwilę, aż sos zgęstnieje.

Krok 6
Od mięsa odetnij końcówki, aby wyrównać powierzchnię. Następnie ukrój pod kątem pierwszy kawałek z roladki, drugi ukrój prosto. Powinienies otrzymać wieżyczki, sterczące skośną stroną do góry.

Krok 7
Na talerzu, za pomocą łyżki, zrób z sosu kropki, zaczynając od największej, a kończąc na najmniejszej (wystarczy około 5 kropek). Następnie na środku ustaw wieżyczki z mięsa, jedną za drugą. Posyp kuleczkami ziemniaczanymi dookoła.


Dobra rada:
Szpinak może towarzyszyć ci w posiłkach przez cały dzień – w kanapce na śniadanie, sałatce do obiadu czy z makaronem na wykwintną kolację!
- Odpowiedz
Przepisy w Waszym wykonaniu
Nie trzeba już iść do restauracji, by spróbować orientalnych przysmaków. We własnej kuchni połączymy smażony ryż tylko z ulubionymi dodatkami – bez kompromisów! Wersja mięsna czy wegetariańska? Egzotyczne składniki czy produkty z własnego ogródka? Wybór należy wyłącznie do nas!
Czytaj więcejŁagodny smak i delikatna konsystencja dorsza sprawiają, że danie to możemy przyrządzić na wiele sposobów. Samo pieczenie w większości przypadków wygląda jednak podobnie. Najważniejsze to nie wysuszyć ryby – oto jak to zrobić!
Czytaj więcej