Roladki wieprzowe ze szpinakiem przepis – Zobacz na przepisy.pl pixel

Roladki wieprzowe ze szpinakiem

Autor: Piotr Murawski

ratingratingratingratingrating

12

heart
336 os.
cookedstopień trudności

średnie

czas przygotowania
90 min.
ilość porcji
2 os.
Drukuj

241 osób wydrukowało

Pobierz pdf

248 osób zapisało

Udostępnij

Składniki

1 sztuka

1 łyżka

300 gramów

100 gramów

30 gramów

2 łyżki

50 gramów

100 mililitrów

2 łyżki

200 mililitrów

0.5 pęczka

3 sztuki

1 łyżeczka

1 gram

50 mililitrów

Przygotowanie krok po kroku

Krok 1

Polędwiczkę wieprzową oczyść z błon, zetnij ogon oraz głowę mięsa (pozostaw wyłącznie środkową i równą część). Mięso natnij wzdłuż, nie docinając do końca i rozłóż jak książkę. Przykryj folią plastikową i rozbij tłuczkiem na duży, cienki i równy prostokąt.

Roladki wieprzowe ze szpinakiem - Krok 1

Krok 2

Na dobrze rozgrzanym tłuszczu podsmaż posiekane grzyby, dodaj oczyszczony szpinak i smaż jeszcze przez minutę. Szpinak powinien zachować swój kolor. Dodaj bułkę tartą i wymieszaj farsz.

Roladki wieprzowe ze szpinakiem - Krok 2

Krok 3

Mięso posyp Przyprawą do mięs Knorr i rozłóż na przezroczystej folii. Na wierzchu ułóż farsz i przy pomocy folii zwiń ściśle roladkę. Ponownie zwiń mięso w folię aluminiową i na końcach zakręć (jak cukierka). Przełóż mięso do naczynia żaroodpornego, podlej wodą i piecz w piekarniku rozgrzanym do 160 stopni przez 40 minut. Po tym czasie wyjmij mięso, zdejmij folię i delikatnie obsmaż, aby nabrało rumianych kolorów.

Roladki wieprzowe ze szpinakiem - Krok 3

Krok 4

Za pomocą okrągłej łyżki do owoców wytnij z obranych ziemniaków małe kulki. Ziemniaczane kulki smaż na dobrze rozgrzanym oleju. Kiedy nabiorą złotego koloru, odłóż je na ręcznik papierowy, aby pozbyć się nadmiaru tłuszczu. W misce wymieszaj bardzo drobno posiekaną natkę pietruszki, czerwoną paprykę oraz sól. Do takiej mieszanki przełóż jeszcze gorące ziemniaki i dokładnie wymieszaj tak, by zioła i przyprawy dokładnie otoczyły kulki.

Roladki wieprzowe ze szpinakiem - Krok 4

Krok 5

Do rondelka wsyp cukier. Podgrzewaj do momentu, aż otrzymasz karmel. Następnie wlej wino oraz 50 mililitrów wody. Kiedy płyn zredukuje się o 1/3, dodaj krem balsamiczny i gotuj jeszcze przez chwilę, aż sos zgęstnieje.

Roladki wieprzowe ze szpinakiem - Krok 5

Krok 6

Od mięsa odetnij końcówki, aby wyrównać powierzchnię. Następnie ukrój pod kątem pierwszy kawałek z roladki, drugi ukrój prosto. Powinienies otrzymać wieżyczki, sterczące skośną stroną do góry.

Roladki wieprzowe ze szpinakiem - Krok 6

Krok 7

Na talerzu, za pomocą łyżki, zrób z sosu kropki, zaczynając od największej, a kończąc na najmniejszej (wystarczy około 5 kropek). Następnie na środku ustaw wieżyczki z mięsa, jedną za drugą. Posyp kuleczkami ziemniaczanymi dookoła.

Roladki wieprzowe ze szpinakiem - Krok 7
Piotr  Murawski

Dobra rada:

Szpinak może towarzyszyć ci w posiłkach przez cały dzień – w kanapce na śniadanie, sałatce do obiadu czy z makaronem na wykwintną kolację!

1

Opinie o przepisie

  • Alicja  Żebiałowicz

    Alicja Żebiałowicz , 13.12.2015

    Świetny pomysł na piękne danie, a ziemniaczki są rewelacyjne! :)

    Odpowiedz Odpowiedz

Przepisy w Waszym wykonaniu

  • Roladki wieprzowe ze szpinakiem - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 1
  • Roladki wieprzowe ze szpinakiem - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 2
  • Roladki wieprzowe ze szpinakiem - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 3
  • Roladki wieprzowe ze szpinakiem - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 4
  • Roladki wieprzowe ze szpinakiem - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 5
  • Roladki wieprzowe ze szpinakiem - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 6
  • Roladki wieprzowe ze szpinakiem - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 7
  • Roladki wieprzowe ze szpinakiem - zdjęcie użytkownika - zaślepka
>
<

Nie wiesz, z czym jeść bób? Możliwości jest wiele. Warto z nich korzystać, bo młody bób to prawdziwy przysmak. Bez względu czy podacie go w sałatce czy wykorzystacie do ugotowania zupy, nie pożałujecie decyzji o włożeniu go do sklepowego koszyka. Zacznijmy jednak od postaw. Ustalmy, jak jeść bób oraz jak go podawać. Ze skórką czy bez? W jakiej wersji smakuje lepiej?

Czytaj więcej

Robienie przetworów jest najprostszym i zdecydowanie najsmaczniejszym sposobem na to, by zachować smaki wiosny, lata i jesieni na dłużej. Można robić setki zdjęć krajobrazów, by cieszyć nimi oko w sezonie zimowym, ale to smaczny posiłek pozwoli w pełni poczuć atmosferę cieplejszych miesięcy. Przygotowanie słoików ze smakowitą zawartością musi obejmować patenty, które pozwolą zachować świeżość przetworów. Jednym z najmniej kłopotliwych sposobów jest pasteryzowanie słoików w piekarniku. Unikniecie dużego zamieszania w kuchni, które często łączy się z pasteryzacją na mokro. Przedstawiamy kilka wskazówek, które wyjaśnią, na czym dokładnie polega wekowanie w piekarniku i czym charakteryzuje się pasteryzacja na sucho.

Czytaj więcej

przepisy.pl - Roladki wieprzowe ze szpinakiemRoladki wieprzowe ze szpinakiem

Polędwiczkę wieprzową oczyść z błon, zetnij ogon oraz głowę mięsa (pozostaw wyłącznie środkową i równą część). Mięso natnij wzdłuż, nie docinając do końca i rozłóż jak książkę. Przykryj folią plastikową i rozbij tłuczkiem na duży, cienki i równy prostokąt.