Składniki
1 sztuka
1 łyżka
300 gramów
100 gramów
30 gramów
2 łyżki
50 gramów
100 mililitrów
2 łyżki
200 mililitrów
0.5 pęczka
3 sztuki
1 łyżeczka
1 gram
50 mililitrów
Przygotowanie krok po kroku
Krok 1
Polędwiczkę wieprzową oczyść z błon, zetnij ogon oraz głowę mięsa (pozostaw wyłącznie środkową i równą część). Mięso natnij wzdłuż, nie docinając do końca i rozłóż jak książkę. Przykryj folią plastikową i rozbij tłuczkiem na duży, cienki i równy prostokąt.
Krok 2
Na dobrze rozgrzanym tłuszczu podsmaż posiekane grzyby, dodaj oczyszczony szpinak i smaż jeszcze przez minutę. Szpinak powinien zachować swój kolor. Dodaj bułkę tartą i wymieszaj farsz.
Krok 3
Mięso posyp Przyprawą do mięs Knorr i rozłóż na przezroczystej folii. Na wierzchu ułóż farsz i przy pomocy folii zwiń ściśle roladkę. Ponownie zwiń mięso w folię aluminiową i na końcach zakręć (jak cukierka). Przełóż mięso do naczynia żaroodpornego, podlej wodą i piecz w piekarniku rozgrzanym do 160 stopni przez 40 minut. Po tym czasie wyjmij mięso, zdejmij folię i delikatnie obsmaż, aby nabrało rumianych kolorów.
Krok 4
Za pomocą okrągłej łyżki do owoców wytnij z obranych ziemniaków małe kulki. Ziemniaczane kulki smaż na dobrze rozgrzanym oleju. Kiedy nabiorą złotego koloru, odłóż je na ręcznik papierowy, aby pozbyć się nadmiaru tłuszczu. W misce wymieszaj bardzo drobno posiekaną natkę pietruszki, czerwoną paprykę oraz sól. Do takiej mieszanki przełóż jeszcze gorące ziemniaki i dokładnie wymieszaj tak, by zioła i przyprawy dokładnie otoczyły kulki.
Krok 5
Do rondelka wsyp cukier. Podgrzewaj do momentu, aż otrzymasz karmel. Następnie wlej wino oraz 50 mililitrów wody. Kiedy płyn zredukuje się o 1/3, dodaj krem balsamiczny i gotuj jeszcze przez chwilę, aż sos zgęstnieje.
Krok 6
Od mięsa odetnij końcówki, aby wyrównać powierzchnię. Następnie ukrój pod kątem pierwszy kawałek z roladki, drugi ukrój prosto. Powinienies otrzymać wieżyczki, sterczące skośną stroną do góry.
Krok 7
Na talerzu, za pomocą łyżki, zrób z sosu kropki, zaczynając od największej, a kończąc na najmniejszej (wystarczy około 5 kropek). Następnie na środku ustaw wieżyczki z mięsa, jedną za drugą. Posyp kuleczkami ziemniaczanymi dookoła.
Dobra rada:
Szpinak może towarzyszyć ci w posiłkach przez cały dzień – w kanapce na śniadanie, sałatce do obiadu czy z makaronem na wykwintną kolację!
- Odpowiedz
Przepisy w Waszym wykonaniu
łatwe
Na zakończenie serii postów dyniowych chciałbym wspomnieć o jej zastosowaniu w świecie słodkości. Dynię z powodzeniem wykorzystuję w różnego rodzaju wypiekach. Dodatek dyni sprawia, że ciasto staje się wilgotne.
Czytaj więcejPrzekąski, malutkie dania na jeden kęs, podajemy na początku uroczystego obiadu lub przyjęcia. Mają pobudzić apetyt, zaintrygować, zachęcić do kolejnych dań.
Czytaj więcej