Zielona zupa minestrone z wędzoną cielęciną przepis – Zobacz na przepisy.pl pixel

Zielona zupa minestrone z wędzoną cielęciną

Autor: przepisy.pl

ratingratingratingratingrating

11

heart
228 os.
cookedstopień trudności

trudne

czas przygotowania
60 min.
ilość porcji
2 os.
Drukuj

62 osoby wydrukowały

Pobierz pdf

236 osób zapisało

Udostępnij

Składniki

1 sztuka

200 gramów

1 sztuka

80 gramów

50 gramów

2 sztuki

1 sztuka

2 sztuki

2 sztuki

1 gram

80 mililitrów

500 mililitrów

Przygotowanie krok po kroku

Krok 1

Polędwiczkę cielęcą oczyść z błon. Delikatnie posól i obsmaż ze wszystkich stron. Zielony groszek odstaw, aby nabrał temperatury pokojowej.

Zielona zupa minestrone z wędzoną cielęciną - Krok 1

Krok 2

Oliwki posiekaj, wstaw do piekarnika na 20 minut na 160 stopni, aby wyschły. Następnie przełóż je do miksera i zmiksuj wraz z pokruszonym pumperniklem. Powinna powstać czarna kruszonka.

Zielona zupa minestrone z wędzoną cielęciną - Krok 2

Krok 3

W rondlu umieść gałązki ziół oraz liście herbaty. Na ziołach połóż koszyczek do gotowania na parze. Umieść na nim obsmażone mięso, przykryj i zacznij podgrzewać. Gdy zobaczysz pierwszy dym, zdejmij rondel z ognia i odstaw (w dalszym ciągu zakryty) na 10 minut. Po tym czasie wyjmij mięso i obtocz w kruszonce.

Zielona zupa minestrone z wędzoną cielęciną - Krok 3

Krok 4

Zagotuj 500 mililitrów wody z dodatkiem bulionetki Knorr. Gorący bulion zmiksuj z oczyszczonym szpinakiem tak, aby zrobił się zielony. Przecedź przez sito, następnie ponownie zmiksuj, aby bulion był lekko spieniony.

Zielona zupa minestrone z wędzoną cielęciną - Krok 4

Krok 5

Zielony groszek obierz z łupinek i delikatnie podgrzej na oliwie. Całość dopraw.

Zielona zupa minestrone z wędzoną cielęciną - Krok 5

Krok 6

Na dnie głębokiego talerza połóż plastry mięsa, posyp ziarenkami zielonego groszku i wlej niewielką ilość zupy, zbierając łyżką również powstałą podczas miksowania pianę.

Zielona zupa minestrone z wędzoną cielęciną - Krok 6
przepisy.pl

Dobra rada:

Szpinak może towarzyszyć ci w posiłkach przez cały dzień – w kanapce na śniadanie, sałatce do obiadu czy z makaronem na wykwintną kolację!

1

Opinie o przepisie

  • Grazyna  Wojdak

    Grazyna Wojdak , 29.06.2018

    dobre

    Odpowiedz Odpowiedz

Przepisy w Waszym wykonaniu

  • Zielona zupa minestrone z wędzoną cielęciną - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 1
  • Zielona zupa minestrone z wędzoną cielęciną - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 2
  • Zielona zupa minestrone z wędzoną cielęciną - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 3
  • Zielona zupa minestrone z wędzoną cielęciną - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 4
  • Zielona zupa minestrone z wędzoną cielęciną - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 5
  • Zielona zupa minestrone z wędzoną cielęciną - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 6
  • Zielona zupa minestrone z wędzoną cielęciną - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 7
  • Zielona zupa minestrone z wędzoną cielęciną - zdjęcie użytkownika - zaślepka
>
<
4 osoby oglądają przepis:
Pieczone bataty
czas przygotowania
60 min.
stopień trudności

łatwe

Tradycyjna kuchnia polska pachnie leśnymi grzybami. Za najsmaczniejsze uznaje się rydze. Doczekały się nie tylko mnóstwa przepisów, ale także… piosenki, którą nuciło niejedno pokolenie. Choć to pieczarki najczęściej pojawiają się na naszych talerzach, nie mogą równać się z rudymi rydzami pod względem aromatu i bogactwa smaku. W kuchni wystarczy poświęcić im zaledwie kilka minut, by ich walory zachwyciły każdego konesera.

Czytaj więcej

Wigilijne pierogi, kulebiaki, różnorodne krokiety i paszteciki, staropolski bigos oraz łazanki… Te potrawy łączy jedno: wyśmienicie smakują z kapustą kiszoną. Można podawać ją jako dodatek do dania głównego, można wyczarować z niej wyborną zupę. A to dopiero kilka potraw z kapustą w roli głównej. W sklepach bez trudu znajdziemy woreczki i słoiki z gotowym produktem, ale żaden z nich nie będzie mógł równać się ze specjałem domowej roboty. Tym razem skupimy się na niepozornym składniku kiszonek, od którego zależy bardzo wiele. Ile sypiemy soli do kiszenia kapusty, by uzyskać upragniony efekt?

Czytaj więcej

przepisy.pl - Zielona zupa minestrone z wędzoną cielęcinąZielona zupa minestrone z wędzoną cielęciną

Polędwiczkę cielęcą oczyść z błon. Delikatnie posól i obsmaż ze wszystkich stron. Zielony groszek odstaw, aby nabrał temperatury pokojowej.