Zielona zupa minestrone z wędzoną cielęciną
trudne
236 osób zapisało

Składniki
1 sztuka
200 gramów
1 sztuka
80 gramów
50 gramów
2 sztuki
1 sztuka
2 sztuki
2 sztuki
1 gram
80 mililitrów
500 mililitrów
Przygotowanie krok po kroku
Krok 1
Polędwiczkę cielęcą oczyść z błon. Delikatnie posól i obsmaż ze wszystkich stron. Zielony groszek odstaw, aby nabrał temperatury pokojowej.

Krok 2
Oliwki posiekaj, wstaw do piekarnika na 20 minut na 160 stopni, aby wyschły. Następnie przełóż je do miksera i zmiksuj wraz z pokruszonym pumperniklem. Powinna powstać czarna kruszonka.

Krok 3
W rondlu umieść gałązki ziół oraz liście herbaty. Na ziołach połóż koszyczek do gotowania na parze. Umieść na nim obsmażone mięso, przykryj i zacznij podgrzewać. Gdy zobaczysz pierwszy dym, zdejmij rondel z ognia i odstaw (w dalszym ciągu zakryty) na 10 minut. Po tym czasie wyjmij mięso i obtocz w kruszonce.

Krok 4
Zagotuj 500 mililitrów wody z dodatkiem bulionetki Knorr. Gorący bulion zmiksuj z oczyszczonym szpinakiem tak, aby zrobił się zielony. Przecedź przez sito, następnie ponownie zmiksuj, aby bulion był lekko spieniony.

Krok 5
Zielony groszek obierz z łupinek i delikatnie podgrzej na oliwie. Całość dopraw.

Krok 6
Na dnie głębokiego talerza połóż plastry mięsa, posyp ziarenkami zielonego groszku i wlej niewielką ilość zupy, zbierając łyżką również powstałą podczas miksowania pianę.


Dobra rada:
Szpinak może towarzyszyć ci w posiłkach przez cały dzień – w kanapce na śniadanie, sałatce do obiadu czy z makaronem na wykwintną kolację!
- Odpowiedz
Przepisy w Waszym wykonaniu

łatwe
Polędwiczki wieprzowe jadasz tylko od święta i zazwyczaj wyłącznie w restauracji, w której ich przyrządzeniem zajmuje się profesjonalny szef kuchni? Po co się ograniczać? Smakiem tego delikatnego mięsa można cieszyć się znacznie częściej i to we własnej jadalni. Jak smażyć polędwiczki, żeby były soczyste? Jak przygotować mięso i z jakimi dodatkami je podawać?
Czytaj więcejSłodycz miodu fantastycznie kontrastuje z goryczkowym smakiem musztardy. Nic więc dziwnego, że sos musztardowo-miodowy świetnie komponuje się z wieloma składnikami – zwłaszcza o naturalnie łagodnym smaku. Korzystaj z niego zawsze wtedy, gdy twoim potrawom brakuje wyrazu. Prosty w przygotowaniu sos miodowo-musztardowy do burgera pasuje tak samo dobrze, jak do ryb, sałatek, pieczonych mięs, a nawet kanapek.
Czytaj więcej