Przepisy z cielęciną

69 przepisów

Filtrowanie i sortowanie
Zamknij filtr
Filtrowanie:Sortowanie:

Filtrowanie: wyczyść filtry

Sortowanie:

Przepisy (69)

Sznycel po bawarsku z ziemniaczaną sałatką z jarmużem
ratingratingratingratingrating

42

stopień trudności

łatwe

czas przygotowania
34 min.
Szukasz alternatywy dla popularnego kotleta schabowego? Przyrządź sznycel po bawarsku. Chociaż w...
Sznycel wiedeński z sałatką ziemniaczaną
ratingratingratingratingrating

43

stopień trudności

łatwe

czas przygotowania
60 min.
Niedzielny obiad nie może się obyć bez słusznej wielkości schabowego. Tym razem urozmaić go i pod...
Pieczeń rzymska z jajkiem
ratingratingratingratingrating

59

stopień trudności

łatwe

czas przygotowania
90 min.
Pieczeń rzymska, zwana także potocznie klopsem, pochodzi nie z Rzymu, a z… Niemiec. Nazwy potrwa...
Duszona cielęcina
ratingratingratingratingrating

72

stopień trudności

łatwe

czas przygotowania
60 min.
Wypróbuj przepis na idealnie soczystą, duszoną cielęcinę. Potrawa doskonale nada się na wykwintny...
Duszona cielęcina
ratingratingratingratingrating

40

stopień trudności

łatwe

czas przygotowania
60 min.
Cielęcina uchodzi za jedno z najszlachetniejszych mięs używanych w polskiej kuchni. Propozycji je...
Cielęcina a’la wiedeński sznycel
ratingratingratingratingrating

25

stopień trudności

łatwe

czas przygotowania
45 min.
Jeśli lubisz mięsne potrawy, cielęcina à la sznycel wiedeński z pewnością spełni Twoja ocz...
Kapuśniak
ratingratingratingratingrating

24

stopień trudności

średnie

czas przygotowania
90 min.
Kapuśniak to zupa kojarzona w Polsce głównie z górskimi terenami, gdzie nazywana jest kwaśnicą. W...
Cielęcina a la marengo
ratingratingratingratingrating

21

stopień trudności

łatwe

czas przygotowania
60 min.
Soczysta cielęcina à la marengo to eleganckie danie, które łączy w sobie słodki smak pomarańczy i...
Rosół z kury
ratingratingratingratingrating

9

stopień trudności

łatwe

czas przygotowania
60 min.
Rosół to jedno z najpopularniejszych dań kuchni polskiej, które z powodzeniem może służyć także j...
Cielęcina z grzybami
ratingratingratingratingrating

16

stopień trudności

łatwe

czas przygotowania
45 min.
Cielęcina z grzybami to niezwykle eleganckie danie, które podasz przy szczególnej okazji. Będzie...
Gulasz z cielęciny
ratingratingratingratingrating

18

stopień trudności

łatwe

czas przygotowania
45 min.
Przepis na gulasz cielęcy brzmi skomplikowanie? Spokojnie – to nic trudnego. Wystarczy kilka skła...
Chłodnik po litewsku
ratingratingratingratingrating

24

stopień trudności

łatwe

czas przygotowania
30 min.
Chłodnik to zupa serwowana na zimno, która przyniesie Ci orzeźwienie w gorące dni. Proponowany w...
Gulasz cielęcy
ratingratingratingratingrating

13

stopień trudności

łatwe

czas przygotowania
45 min.
Delikatna, szlachetna cielęcina będzie doskonałą propozycją na wykwintny obiad lub kolację. Dodat...
Śledzie z żurawiną
ratingratingratingratingrating

13

stopień trudności

średnie

czas przygotowania
30 min.
Cielęcina w przyprawach
ratingratingratingratingrating

19

stopień trudności

łatwe

czas przygotowania
45 min.
Cielęcina to mięso, które przypadnie do gustu każdemu podniebieniu – zarówno dorosłym, jak i dzie...
Lasagne z pieczarkami
ratingratingratingratingrating

11

stopień trudności

łatwe

czas przygotowania
45 min.
Delikatne mięso cielęce, pachnące pieczarki w sosie i zapieczony ser, który rozpływa się w ustach...
Pomidory faszerowane mięsem
ratingratingratingratingrating

10

stopień trudności

łatwe

czas przygotowania
60 min.
Pachnące słońcem pomidory, faszerowane mielonym mięsem oraz ugotowanym na sypko ryżem, serwować m...
Wątróbka z jabłkami
ratingratingratingratingrating

20

stopień trudności

łatwe

czas przygotowania
45 min.
Wątróbka z jabłkami i dodatkiem suszonych owoców, podlana winem i podana z ciemnym sosem to dla k...
Potrawka z cielęciny
ratingratingratingratingrating

10

stopień trudności

łatwe

czas przygotowania
45 min.
Cielęcina to mięso szlachetne i bardzo delikatne. Jego obecność na stole podniesie rangę uroczyst...
Cielęce kotleciki z sosem pieczarkowym
ratingratingratingratingrating

14

stopień trudności

łatwe

czas przygotowania
30 min.
Cielęce kotleciki z sosem pieczarkowym to idealny wybór na codzienny obiad. Są delikatne w smaku...
Kotlety cielęce
ratingratingratingratingrating

7

stopień trudności

łatwe

czas przygotowania
30 min.
Cielęcina to jedno z najdelikatniejszych i najwykwintniejszych mięs, a przygotowane na jej bazie...
Zupa grzybowa
ratingratingratingratingrating

3

stopień trudności

łatwe

czas przygotowania
45 min.
Zupa grzybowa z cielęciną ma w sobie urok prostoty i wykwintności jednocześnie. O jej walorach sm...
Sznycel po wiedeńsku
ratingratingratingratingrating

7

stopień trudności

łatwe

czas przygotowania
15 min.
Sznycel to nic innego, jak popularny kotlet w panierce. W Polsce najczęściej powstaje z mięsa sch...
Cielęcina na niebiesko
ratingratingratingratingrating

6

stopień trudności

średnie

czas przygotowania
30 min.
Nutka ekstrawagancji w twojej kuchni. Zaskocz swoją rodzinę lub znajomych i na obiad przyrządź wy...
Sałatka z pikantną cielęciną
ratingratingratingratingrating

3

stopień trudności

łatwe

czas przygotowania
60 min.
Sałatka na bazie rukoli z solidną porcją mięsa staje się samodzielnym daniem obiadowym lub pomysł...

Ciekawostki i porady

Trudno wyobrazić sobie ciepłe miesiące bez soczystych owoców. Co zrobić z truskawek, które najsmaczniejsze są na przełomie wiosny i lata? Przygotowaliśmy dla Ciebie 6 inspiracji, nie tylko na wypieki.

Czytaj więcej

Botwinka, czyli smaczna zupa, której oryginalnego smaku dodają wczesne buraki, to jedno z popularniejszych dań w sezonie wiosenno-letnim. Jest delikatna, ale jednocześnie charakterystyczna. Jak ugotować botwinkę? – przeczytasz w poradniku.

Czytaj więcej

przepisy.pl - CielęcinaCielęcina

Do tego rodzaju mięsa nawet najbardziej wykwalifikowani szefowie kuchni z renomowanych restauracji podchodzą z ogromnym szacunkiem. Mimo to cielęcina nie powinna nikogo onieśmielać. Niezwykle delikatne i łagodne mięso nie jest zarezerwowane wyłącznie dla specjalistów i kucharzy z wieloletnim stażem. Umiejętności gotowania najlepiej nabierać w praktyce, a dzięki cielęcinie będzie to wyjątkowo smakowite doświadczenie.

Dla kogo?

Entuzjaści mięsnych przysmaków nie będą mogli przejść obok cielęciny obojętnie. Zachwyca kruchością i nie potrzebuje dodatku wielu przypraw. W tym przypadku prostota jest mile widziana. Cielęcina staje się zatem punktem obowiązkowym w jadłospisie wszystkich osób, które cenią sobie naturalny smak potraw, bez nadmiernego kombinowania.

Na jaką okazję?

Słusznie jest kojarzona z mięsem, które najlepiej prezentuje się na odświętnie udekorowanych stołach. Świadczy o tym chociażby fakt, że w wielu sklepach mięsnych cielęcina jest dostępna tylko w wybrane dni lub na specjalne zamówienie. Warto jednak zaczekać i wykorzystać ją niekoniecznie od święta. Jej obróbka nie powinna trwać długo, więc nic nie stoi na przeszkodzie, by porozpieszczać swoje podniebienie także w dzień powszedni. Możecie potraktować to jako trening przed podaniem wymyślnego dania podczas najbliższych świąt lub innej uroczystości.

Czy wiesz, że?

Mięso cielęce jest podstawą oryginalnego sznycla wiedeńskiego, będącego austriacką potrawą narodową. Usmażony na maśle kawałek cielęciny w panierce z bułki tartej to chluba niejednego restauratora. Danie zazwyczaj podawane jest w towarzystwie ziemniaczanej sałatki.

Dla urozmaicenia:

Przygodę z cielęciną warto zacząć od wspomnianego sznycla, ale co dalej? Do duszenia bardzo dobrze nadaje się udziec. Na grillu sprawdzi się wątróbka, a mielone mięso posłuży do zrobienia niezrównanych pulpetów. Za najszlachetniejszą część uchodzi polędwica. Golonki cielęce to niebanalny dodatek do bulionu, który stanie się podstawą niepowtarzalnego rosołu albo kapuśniaku.