
Składniki
0.5 pęczka
1 sztuka
1 szczypta
3 sztuki
100 gramów
150 gramów
150 gramów
1 sztuka
0.5 pęczka
1 opakowanie
Przygotowanie krok po kroku
Krok 1
Sparz szpinak w wrzątku zanurzając go na kilka sekund. Następnie odsącz i drobno posiekaj.
Krok 2
Włóż 2 łyżki masła na patelnię. Od razu dodaj posiekane szalotki. Kiedy masło się rozpuści wrzuć szałwię i majeranek. Smaż 5 minut, aż cebula się zeszkli.
Krok 3
Przełóż do dużej miski, wymieszaj ze szpinakiem. Wbij jajko, wymieszaj jeszcze raz. Dodaj parmezan i zetrzyj 1/4 gałki muszkatołowej.
Krok 4
Do masy powoli przesiewaj mąkę, stale mieszając.
Krok 5
Zagotuj 4 l wody, wrzuć kostki bulionowe Knorr, gotuj minutę, mieszając. Używając 2 łyżek wytnij z masy kluseczki. Ostrożnie kładź je na lekko wrzący bulion, poczekaj, aż wypłyną na powierzchnię i gotuj jeszcze 2 minuty od tego momentu.
Krok 6
Gnocchi wyjmuj łyżką cedzakową i układaj na półmisku. Pozostałe masło roztop na patelni, polej gnocchi i od razu podawaj. Możesz posypać je startym parmezanem lub płatkami chili. Nie zaszkodzi im też kilka kropli dobrej oliwy truflowej.
Dobra rada:
Szpinak może towarzyszyć ci w posiłkach przez cały dzień – w kanapce na śniadanie, sałatce do obiadu czy z makaronem na wykwintną kolację!
Przepisy w Waszym wykonaniu
łatwe
Przygotowywanie posiłków przy użyciu pary wodnej to przepis na posiłek idealny. Soczyste mięsa i chrupiące warzywa z pełnią właściwości odżywczych, ale bez zbędnego tłuszczu – to możliwe! I niezwykle proste w wykonaniu. Duże kulinarne doświadczenie nie jest wymagane!
Czytaj więcejBananowiec to najprostsze ciasto świata! Przygotowanie tego wypieku jest niezwykle szybkie, a efekty zawsze zachwycają. Próbowaliście kiedyś bananowca? Jeżeli nie, to najwyższa pora, by to zmienić! Chcecie poznać sprawdzony przepis, z pomocą którego przygotujecie ten wypiek?
Czytaj więcej