Gnocchi z ricottą i szpinakiem

Autor: Pascal Pascal

ratingratingratingratingrating

Oceń pierwszy

7 os.
stopień trudności

średnie

czas przygotowania
30 min.
ilość porcji
4 os.
Drukuj

0 osób wydrukowało

Pobierz pdf

2 osoby zapisały

Udostępnij

Składniki

150 gramów

150 gramów

1 sztuka

1 opakowanie

100 gramów

1 sztuka

1 szczypta

0.5 pęczka

0.5 pęczka

3 sztuki

Przygotowanie krok po kroku

Krok 1

Sparz szpinak w wrzątku zanurzając go na kilka sekund. Następnie odsącz i drobno posiekaj.

Krok 2

Włóż 2 łyżki masła na patelnię. Od razu dodaj posiekane szalotki. Kiedy masło się rozpuści wrzuć szałwię i majeranek. Smaż 5 minut, aż cebula się zeszkli.

Krok 3

Przełóż do dużej miski, wymieszaj ze szpinakiem. Wbij jajko, wymieszaj jeszcze raz. Dodaj parmezan i zetrzyj 1/4 gałki muszkatołowej.

Krok 4

Do masy powoli przesiewaj mąkę, stale mieszając.

Krok 5

Zagotuj 4 l wody, wrzuć kostki bulionowe Knorr, gotuj minutę, mieszając. Używając 2 łyżek wytnij z masy kluseczki. Ostrożnie kładź je na lekko wrzący bulion, poczekaj, aż wypłyną na powierzchnię i gotuj jeszcze 2 minuty od tego momentu.

Krok 6

Gnocchi wyjmuj łyżką cedzakową i układaj na półmisku. Pozostałe masło roztop na patelni, polej gnocchi i od razu podawaj. Możesz posypać je startym parmezanem lub płatkami chili. Nie zaszkodzi im też kilka kropli dobrej oliwy truflowej.

Pascal Pascal

Dobra rada:

Szpinak może towarzyszyć ci w posiłkach przez cały dzień – w kanapce na śniadanie, sałatce do obiadu czy z makaronem na wykwintną kolację!

0

Opinie o przepisie

Przepisy w Waszym wykonaniu

  • Gnocchi z ricottą i szpinakiem - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 1
  • Gnocchi z ricottą i szpinakiem - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 2
  • Gnocchi z ricottą i szpinakiem - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 3
  • Gnocchi z ricottą i szpinakiem - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 4
  • Gnocchi z ricottą i szpinakiem - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 5
  • Gnocchi z ricottą i szpinakiem - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 6
  • Gnocchi z ricottą i szpinakiem - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 7
>
<
11 osób ogląda przepis:
Gołąbki - VIDEO
czas przygotowania
90 min.
stopień trudności

łatwe

Słodkie i soczyste owoce, które mogą być składnikiem deserów, ale również wytrawnych dań czy szybkich sałatek. Co zrobić z malin? – zainspiruj się naszymi propozycjami.

Czytaj więcej

Francuskie, filo czy kruche? W formie tarty lub quiche? Ciasto na słono może mieć wiele postaci. Dodaje się do niego warzywa, sery, mięso, zioła. Skorzystaj z naszych porad i uruchom kulinarną fantazję, tworząc pyszne słone wypieki dla bliskich.

Czytaj więcej