Gnocchi z ricottą i szpinakiem przepis – Zobacz na przepisy.pl pixel

Gnocchi z ricottą i szpinakiem

Autor: Pascal Pascal

ratingratingratingratingrating

Oceń pierwszy

7 os.
cookedstopień trudności

średnie

czas przygotowania
30 min.
ilość porcji
4 os.
Drukuj

0 osób wydrukowało

Pobierz pdf

4 osoby zapisały

Udostępnij

Składniki

0.5 pęczka

1 sztuka

1 szczypta

3 sztuki

100 gramów

150 gramów

150 gramów

1 sztuka

0.5 pęczka

1 opakowanie

Przygotowanie krok po kroku

Krok 1

Sparz szpinak w wrzątku zanurzając go na kilka sekund. Następnie odsącz i drobno posiekaj.

Krok 2

Włóż 2 łyżki masła na patelnię. Od razu dodaj posiekane szalotki. Kiedy masło się rozpuści wrzuć szałwię i majeranek. Smaż 5 minut, aż cebula się zeszkli.

Krok 3

Przełóż do dużej miski, wymieszaj ze szpinakiem. Wbij jajko, wymieszaj jeszcze raz. Dodaj parmezan i zetrzyj 1/4 gałki muszkatołowej.

Krok 4

Do masy powoli przesiewaj mąkę, stale mieszając.

Krok 5

Zagotuj 4 l wody, wrzuć kostki bulionowe Knorr, gotuj minutę, mieszając. Używając 2 łyżek wytnij z masy kluseczki. Ostrożnie kładź je na lekko wrzący bulion, poczekaj, aż wypłyną na powierzchnię i gotuj jeszcze 2 minuty od tego momentu.

Krok 6

Gnocchi wyjmuj łyżką cedzakową i układaj na półmisku. Pozostałe masło roztop na patelni, polej gnocchi i od razu podawaj. Możesz posypać je startym parmezanem lub płatkami chili. Nie zaszkodzi im też kilka kropli dobrej oliwy truflowej.

Pascal Pascal

Dobra rada:

Szpinak może towarzyszyć ci w posiłkach przez cały dzień – w kanapce na śniadanie, sałatce do obiadu czy z makaronem na wykwintną kolację!

0

Opinie o przepisie

Przepisy w Waszym wykonaniu

  • Gnocchi z ricottą i szpinakiem - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 1
  • Gnocchi z ricottą i szpinakiem - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 2
  • Gnocchi z ricottą i szpinakiem - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 3
  • Gnocchi z ricottą i szpinakiem - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 4
  • Gnocchi z ricottą i szpinakiem - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 5
  • Gnocchi z ricottą i szpinakiem - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 6
  • Gnocchi z ricottą i szpinakiem - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 7
  • Gnocchi z ricottą i szpinakiem - zdjęcie użytkownika - zaślepka
>
<
2 osoby oglądają przepis:
Kotlet po kowalsku
czas przygotowania
45 min.
stopień trudności

łatwe

Przygotowywanie posiłków przy użyciu pary wodnej to przepis na posiłek idealny. Soczyste mięsa i chrupiące warzywa z pełnią właściwości odżywczych, ale bez zbędnego tłuszczu – to możliwe! I niezwykle proste w wykonaniu. Duże kulinarne doświadczenie nie jest wymagane!

Czytaj więcej

Bananowiec to najprostsze ciasto świata! Przygotowanie tego wypieku jest niezwykle szybkie, a efekty zawsze zachwycają. Próbowaliście kiedyś bananowca? Jeżeli nie, to najwyższa pora, by to zmienić! Chcecie poznać sprawdzony przepis, z pomocą którego przygotujecie ten wypiek?

Czytaj więcej