Składniki
150 gramów
150 gramów
1 sztuka
1 opakowanie
100 gramów
1 sztuka
1 szczypta
0.5 pęczka
0.5 pęczka
3 sztuki
Przygotowanie krok po kroku
Krok 1
Sparz szpinak w wrzątku zanurzając go na kilka sekund. Następnie odsącz i drobno posiekaj.
Krok 2
Włóż 2 łyżki masła na patelnię. Od razu dodaj posiekane szalotki. Kiedy masło się rozpuści wrzuć szałwię i majeranek. Smaż 5 minut, aż cebula się zeszkli.
Krok 3
Przełóż do dużej miski, wymieszaj ze szpinakiem. Wbij jajko, wymieszaj jeszcze raz. Dodaj parmezan i zetrzyj 1/4 gałki muszkatołowej.
Krok 4
Do masy powoli przesiewaj mąkę, stale mieszając.
Krok 5
Zagotuj 4 l wody, wrzuć kostki bulionowe Knorr, gotuj minutę, mieszając. Używając 2 łyżek wytnij z masy kluseczki. Ostrożnie kładź je na lekko wrzący bulion, poczekaj, aż wypłyną na powierzchnię i gotuj jeszcze 2 minuty od tego momentu.
Krok 6
Gnocchi wyjmuj łyżką cedzakową i układaj na półmisku. Pozostałe masło roztop na patelni, polej gnocchi i od razu podawaj. Możesz posypać je startym parmezanem lub płatkami chili. Nie zaszkodzi im też kilka kropli dobrej oliwy truflowej.
Dobra rada:
Szpinak może towarzyszyć ci w posiłkach przez cały dzień – w kanapce na śniadanie, sałatce do obiadu czy z makaronem na wykwintną kolację!
Przepisy w Waszym wykonaniu
łatwe
Na zakończenie serii postów dyniowych chciałbym wspomnieć o jej zastosowaniu w świecie słodkości. Dynię z powodzeniem wykorzystuję w różnego rodzaju wypiekach. Dodatek dyni sprawia, że ciasto staje się wilgotne.
Czytaj więcejPrzekąski, malutkie dania na jeden kęs, podajemy na początku uroczystego obiadu lub przyjęcia. Mają pobudzić apetyt, zaintrygować, zachęcić do kolejnych dań.
Czytaj więcej