Gnocchi z ricottą i szpinakiem przepis – Zobacz na przepisy.pl pixel

Gnocchi z ricottą i szpinakiem

Autor: Pascal Pascal

ratingratingratingratingrating

Oceń pierwszy

7 os.
cookedstopień trudności

średnie

czas przygotowania
30 min.
ilość porcji
4 os.
Drukuj

0 osób wydrukowało

Pobierz pdf

5 osób zapisało

Udostępnij

Składniki

0.5 pęczka

1 sztuka

1 szczypta

3 sztuki

100 gramów

150 gramów

150 gramów

1 sztuka

0.5 pęczka

1 opakowanie

Przygotowanie krok po kroku

Krok 1

Sparz szpinak w wrzątku zanurzając go na kilka sekund. Następnie odsącz i drobno posiekaj.

Krok 2

Włóż 2 łyżki masła na patelnię. Od razu dodaj posiekane szalotki. Kiedy masło się rozpuści wrzuć szałwię i majeranek. Smaż 5 minut, aż cebula się zeszkli.

Krok 3

Przełóż do dużej miski, wymieszaj ze szpinakiem. Wbij jajko, wymieszaj jeszcze raz. Dodaj parmezan i zetrzyj 1/4 gałki muszkatołowej.

Krok 4

Do masy powoli przesiewaj mąkę, stale mieszając.

Krok 5

Zagotuj 4 l wody, wrzuć kostki bulionowe Knorr, gotuj minutę, mieszając. Używając 2 łyżek wytnij z masy kluseczki. Ostrożnie kładź je na lekko wrzący bulion, poczekaj, aż wypłyną na powierzchnię i gotuj jeszcze 2 minuty od tego momentu.

Krok 6

Gnocchi wyjmuj łyżką cedzakową i układaj na półmisku. Pozostałe masło roztop na patelni, polej gnocchi i od razu podawaj. Możesz posypać je startym parmezanem lub płatkami chili. Nie zaszkodzi im też kilka kropli dobrej oliwy truflowej.

Pascal Pascal

Dobra rada:

Szpinak może towarzyszyć ci w posiłkach przez cały dzień – w kanapce na śniadanie, sałatce do obiadu czy z makaronem na wykwintną kolację!

0

Opinie o przepisie

Przepisy w Waszym wykonaniu

  • Gnocchi z ricottą i szpinakiem - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 1
  • Gnocchi z ricottą i szpinakiem - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 2
  • Gnocchi z ricottą i szpinakiem - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 3
  • Gnocchi z ricottą i szpinakiem - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 4
  • Gnocchi z ricottą i szpinakiem - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 5
  • Gnocchi z ricottą i szpinakiem - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 6
  • Gnocchi z ricottą i szpinakiem - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 7
  • Gnocchi z ricottą i szpinakiem - zdjęcie użytkownika - zaślepka
>
<
5 osób ogląda przepis:
Zupa fasolowa
czas przygotowania
60 min.
stopień trudności

średnie

Najnowsze artykuły

Polędwiczki wieprzowe jadasz tylko od święta i zazwyczaj wyłącznie w restauracji, w której ich przyrządzeniem zajmuje się profesjonalny szef kuchni? Po co się ograniczać? Smakiem tego delikatnego mięsa można cieszyć się znacznie częściej i to we własnej jadalni. Jak smażyć polędwiczki, żeby były soczyste? Jak przygotować mięso i z jakimi dodatkami je podawać?

Czytaj więcej

Słodycz miodu fantastycznie kontrastuje z goryczkowym smakiem musztardy. Nic więc dziwnego, że sos musztardowo-miodowy świetnie komponuje się z wieloma składnikami – zwłaszcza o naturalnie łagodnym smaku. Korzystaj z niego zawsze wtedy, gdy twoim potrawom brakuje wyrazu. Prosty w przygotowaniu sos miodowo-musztardowy do burgera pasuje tak samo dobrze, jak do ryb, sałatek, pieczonych mięs, a nawet kanapek.

Czytaj więcej