Pieczony kurczak z ciecierzycą po marokańsku przepis – Zobacz na przepisy.pl pixel

Pieczony kurczak z ciecierzycą po marokańsku

Autor: przepisy.pl

ratingratingratingratingrating

10

heart
50 os.
cookedstopień trudności

łatwe

czas przygotowania
75 min.
ilość porcji
4 os.
Drukuj

138 osób wydrukowało

Pobierz pdf

263 osoby zapisały

Udostępnij

Składniki

1 kilogram

1 opakowanie

5 łyżek

2 łyżeczki

1 łyżeczka

1 sztuka

1 sztuka

2 sztuki

400 gramów

1 łyżeczka

0.5 sztuki

Przygotowanie krok po kroku

Krok 1

Przyprawę do złotego kurczaka Knorr wymieszaj z olejem, połącz z chili, cynamonem i kminem rzymskim. Powstałą marynatą dokładnie natrzyj uda z kurczaka – dzięki temu będą idealnie doprawione. Mięso umieść w żaroodpornym naczyniu, a następnie włóż na 30 minut do rozgrzanego do 200⁰C piekarnika.

Krok 2

W międzyczasie przygotuj warzywa: umyj i usuń gniazda nasienne z papryk, pokrój je na mniejsze kawałki, a ciecierzycę opłucz pod bieżącą wodą.

Krok 3

Warzywa dodaj do piekącego się kurczaka. Całość piecz jeszcze kolejne 30 minut.

przepisy.pl

Dobra rada:

Podczas pieczenia do kurczaka możesz dołożyć dwa-trzy pokrojone w kostkę pomidory. Dzięki temu porcja tego dania dostarczy ci ponad 300 g warzyw. Gotową potrawę oprósz posiekaną natką kolendry lub pietruszki.

1

Opinie o przepisie

  • Kazimiera Sobczyk

    Kazimiera Sobczyk , 11.08.2019

    Sprobuje

    Odpowiedz Odpowiedz

Przepisy w Waszym wykonaniu

  • Pieczony kurczak z ciecierzycą po marokańsku - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 1
  • Pieczony kurczak z ciecierzycą po marokańsku - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 2
  • Pieczony kurczak z ciecierzycą po marokańsku - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 3
  • Pieczony kurczak z ciecierzycą po marokańsku - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 4
  • Pieczony kurczak z ciecierzycą po marokańsku - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 5
  • Pieczony kurczak z ciecierzycą po marokańsku - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 6
  • Pieczony kurczak z ciecierzycą po marokańsku - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 7
  • Pieczony kurczak z ciecierzycą po marokańsku - zdjęcie użytkownika - zaślepka
>
<

Nie wiesz, z czym jeść bób? Możliwości jest wiele. Warto z nich korzystać, bo młody bób to prawdziwy przysmak. Bez względu czy podacie go w sałatce czy wykorzystacie do ugotowania zupy, nie pożałujecie decyzji o włożeniu go do sklepowego koszyka. Zacznijmy jednak od postaw. Ustalmy, jak jeść bób oraz jak go podawać. Ze skórką czy bez? W jakiej wersji smakuje lepiej?

Czytaj więcej

Robienie przetworów jest najprostszym i zdecydowanie najsmaczniejszym sposobem na to, by zachować smaki wiosny, lata i jesieni na dłużej. Można robić setki zdjęć krajobrazów, by cieszyć nimi oko w sezonie zimowym, ale to smaczny posiłek pozwoli w pełni poczuć atmosferę cieplejszych miesięcy. Przygotowanie słoików ze smakowitą zawartością musi obejmować patenty, które pozwolą zachować świeżość przetworów. Jednym z najmniej kłopotliwych sposobów jest pasteryzowanie słoików w piekarniku. Unikniecie dużego zamieszania w kuchni, które często łączy się z pasteryzacją na mokro. Przedstawiamy kilka wskazówek, które wyjaśnią, na czym dokładnie polega wekowanie w piekarniku i czym charakteryzuje się pasteryzacja na sucho.

Czytaj więcej

przepisy.pl - Pieczony kurczak z ciecierzycą po marokańskuPieczony kurczak z ciecierzycą po marokańsku

Przyprawę do złotego kurczaka Knorr wymieszaj z olejem, połącz z chili, cynamonem i kminem rzymskim. Powstałą marynatą dokładnie natrzyj uda z kurczaka – dzięki temu będą idealnie doprawione. Mięso umieść w żaroodpornym naczyniu, a następnie włóż na 30 minut do rozgrzanego do 200⁰C piekarnika.