Kurczak z ciecierzycą po marokańsku - przepis | Przepisy.pl pixel

Pieczony kurczak z ciecierzycą po marokańsku

Autor: przepisy.pl

ratingratingratingratingrating

10

heart
50 os.
cookedstopień trudności

łatwe

czas przygotowania
75 min.
ilość porcji
4 os.
Drukuj

142 osoby wydrukowały

Pobierz pdf

265 osób zapisało

Udostępnij

Składniki

1 kilogram

1 opakowanie

5 łyżek

2 łyżeczki

1 łyżeczka

1 sztuka

1 sztuka

2 sztuki

400 gramów

1 łyżeczka

0.5 sztuki

Przygotowanie krok po kroku

Krok 1

Przyprawę do złotego kurczaka Knorr wymieszaj z olejem, połącz z chili, cynamonem i kminem rzymskim. Powstałą marynatą dokładnie natrzyj uda z kurczaka – dzięki temu będą idealnie doprawione. Mięso umieść w żaroodpornym naczyniu, a następnie włóż na 30 minut do rozgrzanego do 200⁰C piekarnika.

Krok 2

W międzyczasie przygotuj warzywa: umyj i usuń gniazda nasienne z papryk, pokrój je na mniejsze kawałki, a ciecierzycę opłucz pod bieżącą wodą.

Krok 3

Warzywa dodaj do piekącego się kurczaka. Całość piecz jeszcze kolejne 30 minut.

przepisy.pl

Dobra rada:

Podczas pieczenia do kurczaka możesz dołożyć dwa-trzy pokrojone w kostkę pomidory. Dzięki temu porcja tego dania dostarczy ci ponad 300 g warzyw. Gotową potrawę oprósz posiekaną natką kolendry lub pietruszki.

1

Opinie o przepisie

  • Kazimiera Sobczyk

    Kazimiera Sobczyk , 11.08.2019

    Sprobuje

    Odpowiedz Odpowiedz

Przepisy w Waszym wykonaniu

  • Pieczony kurczak z ciecierzycą po marokańsku - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 1
  • Pieczony kurczak z ciecierzycą po marokańsku - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 2
  • Pieczony kurczak z ciecierzycą po marokańsku - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 3
  • Pieczony kurczak z ciecierzycą po marokańsku - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 4
  • Pieczony kurczak z ciecierzycą po marokańsku - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 5
  • Pieczony kurczak z ciecierzycą po marokańsku - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 6
  • Pieczony kurczak z ciecierzycą po marokańsku - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 7
  • Pieczony kurczak z ciecierzycą po marokańsku - zdjęcie użytkownika - zaślepka
>
<

Tradycyjna kuchnia polska pachnie leśnymi grzybami. Za najsmaczniejsze uznaje się rydze. Doczekały się nie tylko mnóstwa przepisów, ale także… piosenki, którą nuciło niejedno pokolenie. Choć to pieczarki najczęściej pojawiają się na naszych talerzach, nie mogą równać się z rudymi rydzami pod względem aromatu i bogactwa smaku. W kuchni wystarczy poświęcić im zaledwie kilka minut, by ich walory zachwyciły każdego konesera.

Czytaj więcej

Wigilijne pierogi, kulebiaki, różnorodne krokiety i paszteciki, staropolski bigos oraz łazanki… Te potrawy łączy jedno: wyśmienicie smakują z kapustą kiszoną. Można podawać ją jako dodatek do dania głównego, można wyczarować z niej wyborną zupę. A to dopiero kilka potraw z kapustą w roli głównej. W sklepach bez trudu znajdziemy woreczki i słoiki z gotowym produktem, ale żaden z nich nie będzie mógł równać się ze specjałem domowej roboty. Tym razem skupimy się na niepozornym składniku kiszonek, od którego zależy bardzo wiele. Ile sypiemy soli do kiszenia kapusty, by uzyskać upragniony efekt?

Czytaj więcej

przepisy.pl - Pieczony kurczak z ciecierzycą po marokańskuPieczony kurczak z ciecierzycą po marokańsku

Przyprawę do złotego kurczaka Knorr wymieszaj z olejem, połącz z chili, cynamonem i kminem rzymskim. Powstałą marynatą dokładnie natrzyj uda z kurczaka – dzięki temu będą idealnie doprawione. Mięso umieść w żaroodpornym naczyniu, a następnie włóż na 30 minut do rozgrzanego do 200⁰C piekarnika.