Pieczony kurczak z ciecierzycą po marokańsku
łatwe
263 osoby zapisały

Składniki
1 kilogram
1 opakowanie
5 łyżek
2 łyżeczki
1 łyżeczka
1 sztuka
1 sztuka
2 sztuki
400 gramów
1 łyżeczka
0.5 sztuki
Przygotowanie krok po kroku
Krok 1
Przyprawę do złotego kurczaka Knorr wymieszaj z olejem, połącz z chili, cynamonem i kminem rzymskim. Powstałą marynatą dokładnie natrzyj uda z kurczaka – dzięki temu będą idealnie doprawione. Mięso umieść w żaroodpornym naczyniu, a następnie włóż na 30 minut do rozgrzanego do 200⁰C piekarnika.
Krok 2
W międzyczasie przygotuj warzywa: umyj i usuń gniazda nasienne z papryk, pokrój je na mniejsze kawałki, a ciecierzycę opłucz pod bieżącą wodą.
Krok 3
Warzywa dodaj do piekącego się kurczaka. Całość piecz jeszcze kolejne 30 minut.

Dobra rada:
Podczas pieczenia do kurczaka możesz dołożyć dwa-trzy pokrojone w kostkę pomidory. Dzięki temu porcja tego dania dostarczy ci ponad 300 g warzyw. Gotową potrawę oprósz posiekaną natką kolendry lub pietruszki.
- Odpowiedz
Przepisy w Waszym wykonaniu
Przyprawa do złotego kurczaka Knorr
Więcej przepisów z użyciem tego produktuNie wiesz, z czym jeść bób? Możliwości jest wiele. Warto z nich korzystać, bo młody bób to prawdziwy przysmak. Bez względu czy podacie go w sałatce czy wykorzystacie do ugotowania zupy, nie pożałujecie decyzji o włożeniu go do sklepowego koszyka. Zacznijmy jednak od postaw. Ustalmy, jak jeść bób oraz jak go podawać. Ze skórką czy bez? W jakiej wersji smakuje lepiej?
Czytaj więcejRobienie przetworów jest najprostszym i zdecydowanie najsmaczniejszym sposobem na to, by zachować smaki wiosny, lata i jesieni na dłużej. Można robić setki zdjęć krajobrazów, by cieszyć nimi oko w sezonie zimowym, ale to smaczny posiłek pozwoli w pełni poczuć atmosferę cieplejszych miesięcy. Przygotowanie słoików ze smakowitą zawartością musi obejmować patenty, które pozwolą zachować świeżość przetworów. Jednym z najmniej kłopotliwych sposobów jest pasteryzowanie słoików w piekarniku. Unikniecie dużego zamieszania w kuchni, które często łączy się z pasteryzacją na mokro. Przedstawiamy kilka wskazówek, które wyjaśnią, na czym dokładnie polega wekowanie w piekarniku i czym charakteryzuje się pasteryzacja na sucho.
Czytaj więcej