Pieczony kurczak z ciecierzycą po marokańsku przepis – Zobacz na przepisy.pl pixel

Pieczony kurczak z ciecierzycą po marokańsku

Autor: przepisy.pl

ratingratingratingratingrating

10

49 os.
cookedstopień trudności

łatwe

czas przygotowania
75 min.
ilość porcji
4 os.
Drukuj

131 osób wydrukowało

Pobierz pdf

260 osób zapisało

Udostępnij

Składniki

1 kilogram

1 opakowanie

5 łyżek

2 łyżeczki

1 łyżeczka

1 sztuka

1 sztuka

2 sztuki

400 gramów

1 łyżeczka

0.5 sztuki

Przygotowanie krok po kroku

Krok 1

Przyprawę do złotego kurczaka Knorr wymieszaj z olejem, połącz z chili, cynamonem i kminem rzymskim. Powstałą marynatą dokładnie natrzyj uda z kurczaka – dzięki temu będą idealnie doprawione. Mięso umieść w żaroodpornym naczyniu, a następnie włóż na 30 minut do rozgrzanego do 200⁰C piekarnika.

Krok 2

W międzyczasie przygotuj warzywa: umyj i usuń gniazda nasienne z papryk, pokrój je na mniejsze kawałki, a ciecierzycę opłucz pod bieżącą wodą.

Krok 3

Warzywa dodaj do piekącego się kurczaka. Całość piecz jeszcze kolejne 30 minut.

przepisy.pl

Dobra rada:

Podczas pieczenia do kurczaka możesz dołożyć dwa-trzy pokrojone w kostkę pomidory. Dzięki temu porcja tego dania dostarczy ci ponad 300 g warzyw. Gotową potrawę oprósz posiekaną natką kolendry lub pietruszki.

1

Opinie o przepisie

  • Kazimiera Sobczyk

    Kazimiera Sobczyk , 11.08.2019

    Sprobuje

    Odpowiedz Odpowiedz

Przepisy w Waszym wykonaniu

  • Pieczony kurczak z ciecierzycą po marokańsku - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 1
  • Pieczony kurczak z ciecierzycą po marokańsku - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 2
  • Pieczony kurczak z ciecierzycą po marokańsku - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 3
  • Pieczony kurczak z ciecierzycą po marokańsku - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 4
  • Pieczony kurczak z ciecierzycą po marokańsku - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 5
  • Pieczony kurczak z ciecierzycą po marokańsku - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 6
  • Pieczony kurczak z ciecierzycą po marokańsku - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 7
  • Pieczony kurczak z ciecierzycą po marokańsku - zdjęcie użytkownika - zaślepka
>
<

Czy szparagi wrzucamy do gotującej wody? Jak je przyrządzić, by wydobyć z nich pełnię smaku? To raptem dwa z wielu pytań, jakie przychodzą na myśl, gdy rozpoczyna się sezon na szparagi, a my nie mamy zbyt wiele doświadczenia w ich przygotowywaniu.

Czytaj więcej

Rosół uważany jest za jedną z najszlachetniejszych zup. Pojawia się na stołach w czasie ważnych uroczystości. Rozgrzewa w najchłodniejsze dni i zachwyca wyjątkowym smakiem.

Czytaj więcej

przepisy.pl - Pieczony kurczak z ciecierzycą po marokańskuPieczony kurczak z ciecierzycą po marokańsku

Przyprawę do złotego kurczaka Knorr wymieszaj z olejem, połącz z chili, cynamonem i kminem rzymskim. Powstałą marynatą dokładnie natrzyj uda z kurczaka – dzięki temu będą idealnie doprawione. Mięso umieść w żaroodpornym naczyniu, a następnie włóż na 30 minut do rozgrzanego do 200⁰C piekarnika.