Pieczony kurczak z ciecierzycą po marokańsku
łatwe
246 osób zapisało

Składniki
1 kilogram
1 opakowanie
5 łyżek
2 łyżeczki
1 łyżeczka
1 sztuka
1 sztuka
2 sztuki
400 gramów
1 łyżeczka
0.5 sztuki
Przygotowanie krok po kroku
Krok 1
Przyprawę do złotego kurczaka Knorr wymieszaj z olejem, połącz z chili, cynamonem i kminem rzymskim. Powstałą marynatą dokładnie natrzyj uda z kurczaka – dzięki temu będą idealnie doprawione. Mięso umieść w żaroodpornym naczyniu, a następnie włóż na 30 minut do rozgrzanego do 200⁰C piekarnika.
Krok 2
W międzyczasie przygotuj warzywa: umyj i usuń gniazda nasienne z papryk, pokrój je na mniejsze kawałki, a ciecierzycę opłucz pod bieżącą wodą.
Krok 3
Warzywa dodaj do piekącego się kurczaka. Całość piecz jeszcze kolejne 30 minut.
Dobra rada:
Podczas pieczenia do kurczaka możesz dołożyć dwa-trzy pokrojone w kostkę pomidory. Dzięki temu porcja tego dania dostarczy ci ponad 300 g warzyw. Gotową potrawę oprósz posiekaną natką kolendry lub pietruszki.
- Odpowiedz
Przepisy w Waszym wykonaniu
łatwe
Przyprawa do złotego kurczaka Knorr
Więcej przepisów z użyciem tego produktuŚwieże truskawki pojawiają się na straganach na przełomie maja i czerwca. Czerwone, słodkie, soczyste i pachnące latem owoce są prawdziwą gratką dla wielu smakoszy.
Czytaj więcejBób to smaczne i coraz bardziej popularne warzywo, które warto dodawać do wielu dań i jeść niezależnie od pory roku. Jak ugotować bób i z czym go podawać? Sprawdź!
Czytaj więcej