Pieczony kurczak z ciecierzycą po marokańsku

Autor: przepisy.pl

ratingratingratingratingrating

9

35 os.
stopień trudności

łatwe

czas przygotowania
75 min.
ilość porcji
4 os.
Drukuj

111 osób wydrukowało

Pobierz pdf

230 osób zapisało

Udostępnij

Składniki

1 kilogram

5 łyżek

1 sztuka

1 sztuka

2 sztuki

400 gramów

1 łyżeczka

Przygotowanie krok po kroku

Krok 1

Przyprawę do złotego kurczaka Knorr wymieszaj z olejem, połącz z chili, cynamonem i kminem rzymskim. Powstałą marynatą dokładnie natrzyj uda z kurczaka – dzięki temu będą idealnie doprawione. Mięso umieść w żaroodpornym naczyniu, a następnie włóż na 30 minut do rozgrzanego do 200⁰C piekarnika.

Krok 2

W międzyczasie przygotuj warzywa: umyj i usuń gniazda nasienne z papryk, pokrój je na mniejsze kawałki, a ciecierzycę opłucz pod bieżącą wodą.

Krok 3

Warzywa dodaj do piekącego się kurczaka. Całość piecz jeszcze kolejne 30 minut.

przepisy.pl

Dobra rada:

Podczas pieczenia do kurczaka możesz dołożyć dwa-trzy pokrojone w kostkę pomidory. Dzięki temu porcja tego dania dostarczy ci ponad 300 g warzyw. Gotową potrawę oprósz posiekaną natką kolendry lub pietruszki.

1

Opinie o przepisie

  • Kazimiera Sobczyk

    Kazimiera Sobczyk

    Sprobuje

    Odpowiedz Odpowiedz

Przepisy w Waszym wykonaniu

  • Pieczony kurczak z ciecierzycą po marokańsku - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 1
  • Pieczony kurczak z ciecierzycą po marokańsku - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 2
  • Pieczony kurczak z ciecierzycą po marokańsku - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 3
  • Pieczony kurczak z ciecierzycą po marokańsku - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 4
  • Pieczony kurczak z ciecierzycą po marokańsku - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 5
  • Pieczony kurczak z ciecierzycą po marokańsku - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 6
  • Pieczony kurczak z ciecierzycą po marokańsku - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 7
>
<

W tę Wielkanoc przygotuj wyjątkowe, smaczne dania inspirowane sprawdzonymi, klasycznymi przepisami. Dobre będą nie tylko faszerowane jajka, ale również różnego rodzaju mięsa.

Czytaj więcej

Przyrządzanie jajek stanie się dużo prostsze dzięki wykorzystaniu odpowiednich trików. Jak długo i w jaki sposób należy je gotować na miękko lub twardo? O tym w poniższym poradniku.

Czytaj więcej