Kurczak po prowansalsku

Autor: przepisy.pl

ratingratingratingratingrating

45

424 os.
stopień trudności

łatwe

czas przygotowania
55 min.
ilość porcji
5 os.
Drukuj

469 osób wydrukowało

Pobierz pdf

675 osób zapisało

Udostępnij

Składniki

500 gramów

1 sztuka

1 łyżeczka

1 sztuka

1 łyżka

5 sztuk

100 gramów

Zaznacz co najmniej 1 składnik, by skorzystać z funkcji

Przygotowanie krok po kroku

Krok 1

Kurczaka umyj, osusz, podziel wraz z kośćmi na mniejsze porcje, natrzyj Ziołami prowansalskimi Knorr, skórką z cytryny, ostrą papryką i solą. Odstaw w chłodne miejsce na kilka godzin.

Krok 2

Warzywa umieść w naczyniu żaroodpornym, dodaj oliwki i kapary z odrobiną zalewy.

Krok 3

Na warzywach ułóż zamarynowanego kurczaka. Przykryj folią aluminiową i piecz w temp. 180 ⁰C przez 35 min.

Krok 4

Usuń folię, spryskaj kurczaka sokiem z cytryny i piecz jeszcze 20 min., aby skórka kurczaka stała się chrupiąca.

przepisy.pl

Dobra rada:

Do pieczonego kurczaka możesz dodać pokrojone na mniejsze kawałki ziemniaki. W ten sposób przygotujesz pełne danie jednogarnkowe.

3

Opinie o przepisie

  • daniela  winiewska

    daniela winiewska

    bardzo dziękuję za ten przepis, który jest łatwy do wykonania

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Renata Śliwa

    Renata Śliwa

    bardzo dobre. zamiast czarnych oliwek dałam zielone.

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Sławomir Koluch

    Sławomir Koluch

    Taki czas pieczenia kurczaka jest zdecydowanie za krótki

    Odpowiedz Odpowiedz

Papryka ostra z Hiszpanii Knorr

Więcej przepisów z użyciem tego produktu
Papryka ostra z Hiszpanii Knorr

Zastanawiasz się, co podać gościom na przyjęciu karnawałowym? Dobrym wyborem będą smaczne i różnorodne przekąski, ale również sałatki.

Czytaj więcej

Faworki, zwane także chrustem, to kruche ciasteczka, smażone przede wszystkim w okresie karnawału i na Tłusty Czwartek. Jak zrobić faworki: słodkie, delikatne i chrupiące? Sprawdź nasze porady.

Czytaj więcej

przepisy.pl - Kurczak po prowansalskuKurczak po prowansalsku

Słońce, lawenda, oliwki, zioła, winorośl, stare kredensy… Jakie jeszcze macie skojarzenia z Prowansją i jej stylem? Kulinarne inspiracje z tego francuskiego regionu! Wypróbujcie przepis na kurczaka po prowansalsku, zamknijcie oczy i przenieście się w to cudowne miejsce!

Dla kogo?

Dla tych, którzy lubią przenosić smaki i zapachy z miejsc, które odwiedzili (lub chcieliby odwiedzić!) do swojego domu.

Na jaką okazję?

Świetną okazją do zaserwowania prowansalskiego kurczaka jest niedzielny, rodzinny obiad.

Czy wiesz, że?

Kompozycja ziół prowansalskich to mieszanka składająca się z następujących ziół: tymianku, bazylii, rozmarynu, szałwii lekarskiej, oregano, majeranku, mięty pieprzowej oraz cząbru. W niektórych krajach do tego zestawu dodawana jest także lawenda!

Dla urozmaicenia:

Z kurczakiem po prowansalsku zapiec możesz dowolne warzywa – te, które lubisz, i te, które akurat masz pod ręką. Sekretem są odpowiednio dobrane przyprawy!