Kurczak po prowansalsku – pierś w ziołach | Przepisy.pl pixel

Kurczak po prowansalsku

Autor: przepisy.pl

ratingratingratingratingrating

48

957 os.
cookedstopień trudności

łatwe

czas przygotowania
55 min.
ilość porcji
5 os.
Drukuj

561 osób wydrukowało

Pobierz pdf

871 osób zapisało

Udostępnij

Składniki

1 sztuka

500 gramów

5 sztuk

1 łyżka

1 łyżka

1 łyżka

100 gramów

1 łyżeczka

1 sztuka

Przygotowanie krok po kroku

Krok 1

Kurczaka umyj, osusz, podziel wraz z kośćmi na mniejsze porcje, natrzyj przyprawą do kurczak po prowansalsku Knorr, skórką z cytryny, ostrą papryką i solą. Odstaw w chłodne miejsce na kilka godzin.

Krok 2

Warzywa umieść w naczyniu żaroodpornym, dodaj oliwki i kapary z odrobiną zalewy.

Krok 3

Na warzywach ułóż zamarynowanego kurczaka. Przykryj folią aluminiową i piecz w temp. 180 ⁰C przez 35 min.

Krok 4

Usuń folię, spryskaj kurczaka sokiem z cytryny i piecz jeszcze 20 min., aby skórka kurczaka stała się chrupiąca.

przepisy.pl

Dobra rada:

Do pieczonego kurczaka możesz dodać pokrojone na mniejsze kawałki ziemniaki. W ten sposób przygotujesz pełne danie jednogarnkowe.

3

Opinie o przepisie

  • daniela  winiewska

    daniela winiewska , 27.10.2019

    bardzo dziękuję za ten przepis, który jest łatwy do wykonania

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Renata Śliwa

    Renata Śliwa , 07.03.2018

    bardzo dobre. zamiast czarnych oliwek dałam zielone.

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Sławomir Koluch

    Sławomir Koluch , 06.03.2018

    Taki czas pieczenia kurczaka jest zdecydowanie za krótki

    Odpowiedz Odpowiedz

Przepisy w Waszym wykonaniu

  • Kurczak po prowansalsku - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 1
  • Kurczak po prowansalsku - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 2
  • Kurczak po prowansalsku - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 3
  • Kurczak po prowansalsku - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 4
  • Kurczak po prowansalsku - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 5
  • Kurczak po prowansalsku - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 6
  • Kurczak po prowansalsku - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 7
  • Kurczak po prowansalsku - zdjęcie użytkownika - zaślepka
>
<

Polędwiczki wieprzowe jadasz tylko od święta i zazwyczaj wyłącznie w restauracji, w której ich przyrządzeniem zajmuje się profesjonalny szef kuchni? Po co się ograniczać? Smakiem tego delikatnego mięsa można cieszyć się znacznie częściej i to we własnej jadalni. Jak smażyć polędwiczki, żeby były soczyste? Jak przygotować mięso i z jakimi dodatkami je podawać?

Czytaj więcej

Bób to smaczne i sezonowe warzywo, uwielbiane przez wielu z nas. Jedni spożywają je jako przekąskę pozbawioną dodatków, inni przygotowują z niego najróżniejsze potrawy. Warto je jeść przez cały rok, niestety poza sezonem trudno je znaleźć. Zastanawiasz się więc, czy bób można mrozić? Chcesz przyrządzać z nim dania nie tylko latem, lecz także jesienią i zimą?

Czytaj więcej

przepisy.pl - Kurczak po prowansalskuKurczak po prowansalsku

Słońce, lawenda, oliwki, zioła, winorośl, stare kredensy… Jakie jeszcze macie skojarzenia z Prowansją i jej stylem? Kulinarne inspiracje z tego francuskiego regionu! Wypróbujcie przepis na kurczaka po prowansalsku, zamknijcie oczy i przenieście się w to cudowne miejsce!

Dla kogo?

Dla tych, którzy lubią przenosić smaki i zapachy z miejsc, które odwiedzili (lub chcieliby odwiedzić!) do swojego domu.

Na jaką okazję?

Świetną okazją do zaserwowania prowansalskiego kurczaka jest niedzielny, rodzinny obiad.

Czy wiesz, że?

Kompozycja ziół prowansalskich to mieszanka składająca się z następujących ziół: tymianku, bazylii, rozmarynu, szałwii lekarskiej, oregano, majeranku, mięty pieprzowej oraz cząbru. W niektórych krajach do tego zestawu dodawana jest także lawenda!

Dla urozmaicenia:

Z kurczakiem po prowansalsku zapiec możesz dowolne warzywa – te, które lubisz, i te, które akurat masz pod ręką. Sekretem są odpowiednio dobrane przyprawy!