
Składniki
1 sztuka
500 gramów
5 sztuk
1 łyżka
1 łyżka
1 łyżka
100 gramów
1 łyżeczka
1 sztuka
Przygotowanie krok po kroku
Krok 1
Kurczaka umyj, osusz, podziel wraz z kośćmi na mniejsze porcje, natrzyj przyprawą do kurczak po prowansalsku Knorr, skórką z cytryny, ostrą papryką i solą. Odstaw w chłodne miejsce na kilka godzin.
Krok 2
Warzywa umieść w naczyniu żaroodpornym, dodaj oliwki i kapary z odrobiną zalewy.
Krok 3
Na warzywach ułóż zamarynowanego kurczaka. Przykryj folią aluminiową i piecz w temp. 180 ⁰C przez 35 min.
Krok 4
Usuń folię, spryskaj kurczaka sokiem z cytryny i piecz jeszcze 20 min., aby skórka kurczaka stała się chrupiąca.

Dobra rada:
Do pieczonego kurczaka możesz dodać pokrojone na mniejsze kawałki ziemniaki. W ten sposób przygotujesz pełne danie jednogarnkowe.
- Odpowiedz
- Odpowiedz
- Odpowiedz
Przepisy w Waszym wykonaniu
Przyprawa do kurczaka po prowansalsku Knorr
Więcej przepisów z użyciem tego produktuDzisiaj zabieramy się za grillowanie najszlachetniejszych kawałków wołowiny – steków. Jak je przygotować, jak sprawdzić stopień wysmażenia i czym się różni t-bone od rostbefu – o tym przeczytacie w moim nowym wpisie. Po pierwsze – steki grillujemy na dobrze rozgrzanym grillu, bez przykrycia. Wysoka temperatura sprawia, że białko na powierzchni mięsa szybko się ścina i zabezpiecza stek przed utratą soków.
Czytaj więcejW sezonie na świeże warzywa zastanawiacie się, jak przygotować białe szparagi, żeby cieszyć się ich wykwintnym smakiem i luksusowym charakterem? Sprawdźcie, jak przyrządzić białe szparagi, żeby rozpływały się w ustach.
Czytaj więcejPolecane przepisy
Inne przepisy
Kurczak po prowansalsku
Słońce, lawenda, oliwki, zioła, winorośl, stare kredensy… Jakie jeszcze macie skojarzenia z Prowansją i jej stylem? Kulinarne inspiracje z tego francuskiego regionu! Wypróbujcie przepis na kurczaka po prowansalsku, zamknijcie oczy i przenieście się w to cudowne miejsce!
Dla kogo?
Dla tych, którzy lubią przenosić smaki i zapachy z miejsc, które odwiedzili (lub chcieliby odwiedzić!) do swojego domu.
Na jaką okazję?
Świetną okazją do zaserwowania prowansalskiego kurczaka jest niedzielny, rodzinny obiad.
Czy wiesz, że?
Kompozycja ziół prowansalskich to mieszanka składająca się z następujących ziół: tymianku, bazylii, rozmarynu, szałwii lekarskiej, oregano, majeranku, mięty pieprzowej oraz cząbru. W niektórych krajach do tego zestawu dodawana jest także lawenda!
Dla urozmaicenia:
Z kurczakiem po prowansalsku zapiec możesz dowolne warzywa – te, które lubisz, i te, które akurat masz pod ręką. Sekretem są odpowiednio dobrane przyprawy!