Ziołowe naleśniki z szynką, pieczarkami i mozzarellą
łatwe
1875 osób zapisało

Składniki
8 sztuk
1 łyżeczka
100 gramów
50 gramów
100 gramów
2 sztuki
8 sztuk
2 sztuki
3 łyżki
Przygotowanie krok po kroku
Krok 1
Szynkę pokrój w cienkie paseczki, pieczarki w ósemki, pomidorki na ćwiartki, a ser zetrzyj na tarce o grubych oczkach.

Krok 2
Na patelni rozgrzej oliwę, przesmaż szalotkę, szynkę oraz pieczarki. Dodaj mieszankę Knorr i smaż chwilę razem. Wystudź.

Krok 3
Po wystudzeniu dodaj do farszu pokrojone pomidory oraz połowę startego sera. Całość wymieszaj i dopraw do smaku.

Krok 4
Naleśniki posmaruj ziołowym serkiem, na każdy z nich nałóż porcję przygotowanego farszu. Zwijaj jak tradycyjne krokiety, podwijając najpierw boki do środka, aby farsz nie wydostał się na zewnątrz.

Krok 5
Naczynie żaroodporne posmaruj lekko tłuszczem. Zwinięte naleśniki ułóż w naczyniu, posyp po wierzchu pozostałym serem i wstaw do nagrzanego do 190⁰C piekarnika na 6-8 minut. Podawaj na ciepło.


Dobra rada:
Zamiast tradycyjnych naleśników możesz użyć tortilli – po zapieczeniu będą złociste i chrupiące.
- Odpowiedz
- Odpowiedz
- Odpowiedz
Przepisy w Waszym wykonaniu

łatwe
Przyprawa do kurczaka po prowansalsku Knorr
Więcej przepisów z użyciem tego produktuDzisiaj zabieramy się za grillowanie najszlachetniejszych kawałków wołowiny – steków. Jak je przygotować, jak sprawdzić stopień wysmażenia i czym się różni t-bone od rostbefu – o tym przeczytacie w moim nowym wpisie. Po pierwsze – steki grillujemy na dobrze rozgrzanym grillu, bez przykrycia. Wysoka temperatura sprawia, że białko na powierzchni mięsa szybko się ścina i zabezpiecza stek przed utratą soków.
Czytaj więcejW sezonie na świeże warzywa zastanawiacie się, jak przygotować białe szparagi, żeby cieszyć się ich wykwintnym smakiem i luksusowym charakterem? Sprawdźcie, jak przyrządzić białe szparagi, żeby rozpływały się w ustach.
Czytaj więcejPolecane przepisy
Inne przepisy
Ziołowe naleśniki z szynką, pieczarkami i mozzarellą
Dania mączne mają to do siebie, że mogą być podawane zarówno na słono, jak i na słodko. Do ich przygotowania potrzebujesz składników, które zawsze masz pod ręką, a sam proces ich przyrządzania to bułka z masłem. Znasz już naleśniki z mozzarellą, szynką i pieczarkami?
Dla kogo?
Dla fanów wytrawnych smaków! Naleśniki w wersji na słono smakują pysznie.
Na jaką okazję?
Ziołowe naleśniki z mozzarellą, szynką i pieczarkami to idealna propozycja dla osób, które ciągle są w biegu. Jeśli właśnie wróciłeś do domu, a za godzinę czekają cię kolejne spotkania i obowiązki, złap naleśnika i ruszaj w drogę!
Czy wiesz, że?
Ponoć pierwsze naleśniki powstały w Imperium Rzymskim. Niektórzy zaś twierdzą, że ich recepturę zawdzięczamy Katarzynie Medycejskiej, inni – że wywodzą się z Florencji. Jedno jest pewne – popularność zyskały w najodleglejszych zakątkach świata.
Dla urozmaicenia:
Zamiast tradycyjnych naleśników możesz użyć tortilli. Po zapieczeniu będą złociste i chrupiące.