Ziołowe naleśniki z szynką pieczarkami i mozzarellą | Przepisy.pl pixel

Ziołowe naleśniki z szynką, pieczarkami i mozzarellą

Autor: przepisy.pl

ratingratingratingratingrating

52

heart
1281 os.
cookedstopień trudności

łatwe

czas przygotowania
45 min.
ilość porcji
4 os.
Drukuj

798 osób wydrukowało

Pobierz pdf

1892 osoby zapisały

Udostępnij

Składniki

8 sztuk

1 łyżeczka

100 gramów

50 gramów

100 gramów

2 sztuki

8 sztuk

2 sztuki

3 łyżki

Przygotowanie krok po kroku

Krok 1

Szynkę pokrój w cienkie paseczki, pieczarki w ósemki, pomidorki na ćwiartki, a ser zetrzyj na tarce o grubych oczkach.

Ziołowe naleśniki z szynką, pieczarkami i mozzarellą - Krok 1

Krok 2

Na patelni rozgrzej oliwę, przesmaż szalotkę, szynkę oraz pieczarki. Dodaj mieszankę Knorr i smaż chwilę razem. Wystudź.

Ziołowe naleśniki z szynką, pieczarkami i mozzarellą - Krok 2

Krok 3

Po wystudzeniu dodaj do farszu pokrojone pomidory oraz połowę startego sera. Całość wymieszaj i dopraw do smaku.

Ziołowe naleśniki z szynką, pieczarkami i mozzarellą - Krok 3

Krok 4

Naleśniki posmaruj ziołowym serkiem, na każdy z nich nałóż porcję przygotowanego farszu. Zwijaj jak tradycyjne krokiety, podwijając najpierw boki do środka, aby farsz nie wydostał się na zewnątrz.

Ziołowe naleśniki z szynką, pieczarkami i mozzarellą - Krok 4

Krok 5

Naczynie żaroodporne posmaruj lekko tłuszczem. Zwinięte naleśniki ułóż w naczyniu, posyp po wierzchu pozostałym serem i wstaw do nagrzanego do 190⁰C piekarnika na 6-8 minut. Podawaj na ciepło.

Ziołowe naleśniki z szynką, pieczarkami i mozzarellą - Krok 5
przepisy.pl

Dobra rada:

Zamiast tradycyjnych naleśników możesz użyć tortilli – po zapieczeniu będą złociste i chrupiące.

3

Opinie o przepisie

  • Milenka

    Milenka , 26.05.2023

    Bardzo dobre zrobiłam na dzień mamy

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Anna Zając

    Anna Zając , 17.10.2019

    Smaczne

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Wioleta Szymala

    Wioleta Szymala , 09.09.2019

    Super

    Odpowiedz Odpowiedz

Przepisy w Waszym wykonaniu

  • Ziołowe naleśniki z szynką, pieczarkami i mozzarellą - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 1
  • Ziołowe naleśniki z szynką, pieczarkami i mozzarellą - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 2
  • Ziołowe naleśniki z szynką, pieczarkami i mozzarellą - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 3
  • Ziołowe naleśniki z szynką, pieczarkami i mozzarellą - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 4
  • Ziołowe naleśniki z szynką, pieczarkami i mozzarellą - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 5
  • Ziołowe naleśniki z szynką, pieczarkami i mozzarellą - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 6
  • Ziołowe naleśniki z szynką, pieczarkami i mozzarellą - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 7
  • Ziołowe naleśniki z szynką, pieczarkami i mozzarellą - zdjęcie użytkownika - zaślepka
>
<
Najnowsze artykuły

Nie wiesz, z czym jeść bób? Możliwości jest wiele. Warto z nich korzystać, bo młody bób to prawdziwy przysmak. Bez względu czy podacie go w sałatce czy wykorzystacie do ugotowania zupy, nie pożałujecie decyzji o włożeniu go do sklepowego koszyka. Zacznijmy jednak od postaw. Ustalmy, jak jeść bób oraz jak go podawać. Ze skórką czy bez? W jakiej wersji smakuje lepiej?

Czytaj więcej

Robienie przetworów jest najprostszym i zdecydowanie najsmaczniejszym sposobem na to, by zachować smaki wiosny, lata i jesieni na dłużej. Można robić setki zdjęć krajobrazów, by cieszyć nimi oko w sezonie zimowym, ale to smaczny posiłek pozwoli w pełni poczuć atmosferę cieplejszych miesięcy. Przygotowanie słoików ze smakowitą zawartością musi obejmować patenty, które pozwolą zachować świeżość przetworów. Jednym z najmniej kłopotliwych sposobów jest pasteryzowanie słoików w piekarniku. Unikniecie dużego zamieszania w kuchni, które często łączy się z pasteryzacją na mokro. Przedstawiamy kilka wskazówek, które wyjaśnią, na czym dokładnie polega wekowanie w piekarniku i czym charakteryzuje się pasteryzacja na sucho.

Czytaj więcej

przepisy.pl - Ziołowe naleśniki z szynką, pieczarkami i mozzarelląZiołowe naleśniki z szynką, pieczarkami i mozzarellą

Dania mączne mają to do siebie, że mogą być podawane zarówno na słono, jak i na słodko. Do ich przygotowania potrzebujesz składników, które zawsze masz pod ręką, a sam proces ich przyrządzania to bułka z masłem. Znasz już naleśniki z mozzarellą, szynką i pieczarkami?

Dla kogo?

Dla fanów wytrawnych smaków! Naleśniki w wersji na słono smakują pysznie.

Na jaką okazję?

Ziołowe naleśniki z mozzarellą, szynką i pieczarkami to idealna propozycja dla osób, które ciągle są w biegu. Jeśli właśnie wróciłeś do domu, a za godzinę czekają cię kolejne spotkania i obowiązki, złap naleśnika i ruszaj w drogę!

Czy wiesz, że?

Ponoć pierwsze naleśniki powstały w Imperium Rzymskim. Niektórzy zaś twierdzą, że ich recepturę zawdzięczamy Katarzynie Medycejskiej, inni – że wywodzą się z Florencji. Jedno jest pewne – popularność zyskały w najodleglejszych zakątkach świata.

Dla urozmaicenia:

Zamiast tradycyjnych naleśników możesz użyć tortilli. Po zapieczeniu będą złociste i chrupiące.