Ziołowe naleśniki z szynką, pieczarkami i mozzarellą
łatwe
1966 osób zapisało

Składniki
8 sztuk
1 łyżeczka
100 gramów
50 gramów
100 gramów
2 sztuki
8 sztuk
2 sztuki
3 łyżki
Przygotowanie krok po kroku
Krok 1
Szynkę pokrój w cienkie paseczki, pieczarki w ósemki, pomidorki na ćwiartki, a ser zetrzyj na tarce o grubych oczkach.

Krok 2
Na patelni rozgrzej oliwę, przesmaż szalotkę, szynkę oraz pieczarki. Dodaj mieszankę Knorr i smaż chwilę razem. Wystudź.

Krok 3
Po wystudzeniu dodaj do farszu pokrojone pomidory oraz połowę startego sera. Całość wymieszaj i dopraw do smaku.

Krok 4
Naleśniki posmaruj ziołowym serkiem, na każdy z nich nałóż porcję przygotowanego farszu. Zwijaj jak tradycyjne krokiety, podwijając najpierw boki do środka, aby farsz nie wydostał się na zewnątrz.

Krok 5
Naczynie żaroodporne posmaruj lekko tłuszczem. Zwinięte naleśniki ułóż w naczyniu, posyp po wierzchu pozostałym serem i wstaw do nagrzanego do 190⁰C piekarnika na 6-8 minut. Podawaj na ciepło.


Dobra rada:
Zamiast tradycyjnych naleśników możesz użyć tortilli – po zapieczeniu będą złociste i chrupiące.
- Odpowiedz
- Odpowiedz
- Odpowiedz
Przepisy w Waszym wykonaniu

łatwe
Przyprawa do kurczaka po prowansalsku Knorr
Więcej przepisów z użyciem tego produktuTradycyjna kuchnia polska pachnie leśnymi grzybami. Za najsmaczniejsze uznaje się rydze. Doczekały się nie tylko mnóstwa przepisów, ale także… piosenki, którą nuciło niejedno pokolenie. Choć to pieczarki najczęściej pojawiają się na naszych talerzach, nie mogą równać się z rudymi rydzami pod względem aromatu i bogactwa smaku. W kuchni wystarczy poświęcić im zaledwie kilka minut, by ich walory zachwyciły każdego konesera.
Czytaj więcejWigilijne pierogi, kulebiaki, różnorodne krokiety i paszteciki, staropolski bigos oraz łazanki… Te potrawy łączy jedno: wyśmienicie smakują z kapustą kiszoną. Można podawać ją jako dodatek do dania głównego, można wyczarować z niej wyborną zupę. A to dopiero kilka potraw z kapustą w roli głównej. W sklepach bez trudu znajdziemy woreczki i słoiki z gotowym produktem, ale żaden z nich nie będzie mógł równać się ze specjałem domowej roboty. Tym razem skupimy się na niepozornym składniku kiszonek, od którego zależy bardzo wiele. Ile sypiemy soli do kiszenia kapusty, by uzyskać upragniony efekt?
Czytaj więcejPolecane przepisy
Inne przepisy
Ziołowe naleśniki z szynką, pieczarkami i mozzarellą
Dania mączne mają to do siebie, że mogą być podawane zarówno na słono, jak i na słodko. Do ich przygotowania potrzebujesz składników, które zawsze masz pod ręką, a sam proces ich przyrządzania to bułka z masłem. Znasz już naleśniki z mozzarellą, szynką i pieczarkami?
Dla kogo?
Dla fanów wytrawnych smaków! Naleśniki w wersji na słono smakują pysznie.
Na jaką okazję?
Ziołowe naleśniki z mozzarellą, szynką i pieczarkami to idealna propozycja dla osób, które ciągle są w biegu. Jeśli właśnie wróciłeś do domu, a za godzinę czekają cię kolejne spotkania i obowiązki, złap naleśnika i ruszaj w drogę!
Czy wiesz, że?
Ponoć pierwsze naleśniki powstały w Imperium Rzymskim. Niektórzy zaś twierdzą, że ich recepturę zawdzięczamy Katarzynie Medycejskiej, inni – że wywodzą się z Florencji. Jedno jest pewne – popularność zyskały w najodleglejszych zakątkach świata.
Dla urozmaicenia:
Zamiast tradycyjnych naleśników możesz użyć tortilli. Po zapieczeniu będą złociste i chrupiące.