Zapiekanka makaronowa z warzywami i grillowanym kurczakiem
łatwe
1027 osób zapisało

Składniki
300 gramów
1 opakowanie
6 sztuk
2 łyżeczki
1 sztuka
0.5 sztuki
2 sztuki
10 sztuk
100 mililitrów
400 mililitrów
4 łyżki
1 opakowanie
1 pęczek
Przygotowanie krok po kroku
Krok 1
Makaron ugotuj al dente we wrzącej lekko osolonej wodzie. Odcedź. Warzywa pokrój na mniejsze kawałki. Udka osusz papierowym ręcznikiem, skrop oliwą i posyp przyprawą do kurczaka.

Krok 2
Mięso oraz pokrojone warzywa usmaż na rozgrzanej grillowej patelni. Kurczaka pokrój po usmażeniu w cienkie paski.

Krok 3
Zapiefix Knorr rozmieszaj ze śmietaną i wodą. Zagotuj w garnku. Dodaj ugotowany makaron, mięso, warzywa oraz porwane listki bazylii i wymieszaj.

Krok 4
Całość przełóż do naczynia żaroodpornego, posyp wierzch startym serem i wstaw do nagrzanego do 180°C piekarnika. Zapiekaj przez 20-25 minut. Podawaj na ciepło.


Dobra rada:
Możesz to danie przygotować jednoporcjowo – zamiast jednego naczynia użyj kilku małych żaroodpornych kokilek.
Przepisy w Waszym wykonaniu

łatwe
Robienie przetworów jest najprostszym i zdecydowanie najsmaczniejszym sposobem na to, by zachować smaki wiosny, lata i jesieni na dłużej. Można robić setki zdjęć krajobrazów, by cieszyć nimi oko w sezonie zimowym, ale to smaczny posiłek pozwoli w pełni poczuć atmosferę cieplejszych miesięcy.
Czytaj więcejCukinia to pyszne warzywo, które zyskało swą popularność ze względu na dostępność i łatwość wykorzystania w kuchni. I choć sezon na cukinie zaczyna się w sierpniu i trwa do końca lata, to jej smakiem możecie delektować się cały rok.
Czytaj więcejPolecane przepisy
Inne przepisy
Zapiekanka makaronowa z warzywami i grillowanym kurczakiem
Dzięki poniższemu przepisowi przygotujesz danie, które jest proste i jednocześnie wyjątkowo smaczne. Bazę zapiekanki makaronowej z warzywami i grillowanym kurczakiem stanowi tagliatelle. Ugotuj je al dente, a w międzyczasie pokrój warzywa i grzyby na mniejsze kawałki. Z kolei mięso starannie umyj pod bieżącą wodą i osusz za pomocą jednorazowych ręczników. Ważne jest, aby odpowiednio je zamarynować – dzięki temu zyska wyrazisty smak. Udka skrop oliwą i oprósz przyprawą do złotego kurczaka. Wszystkie z wymienionych do tej pory składników – z wyjątkiem makaronu – usmaż na dobrze rozgrzanej patelni grillowej. Pamiętaj o tym, aby mięso pokroić w cienkie paski. W dużej misce wymieszaj grillowane składniki wraz z tagliatelle, śmietanowym sosem oraz listkami bazylii. Przełóż całość do naczynia żaroodpornego, pamiętając o tym, aby wierzch posypać startym serem mozzarella. Zabieg taki nie tylko nada zapiekance dodatkowych walorów smakowych, ale również zapobiegnie nadmiernemu wyschnięciu składników w trakcie zapiekania. Danie podawaj bezpośrednio po przyrządzeniu – solo lub z dodatkiem świeżych surówek. Tym przepisem udowadniamy, że smaczne gotowanie może być prostsze niż kiedykolwiek. Koniecznie go wypróbuj.