Zapiekanka makaronowa z warzywami i grillowanym kurczakiem
łatwe
1042 osoby zapisały

Składniki
300 gramów
1 opakowanie
6 sztuk
2 łyżeczki
1 sztuka
0.5 sztuki
2 sztuki
10 sztuk
100 mililitrów
400 mililitrów
4 łyżki
1 opakowanie
1 pęczek
Przygotowanie krok po kroku
Krok 1
Makaron ugotuj al dente we wrzącej lekko osolonej wodzie. Odcedź. Warzywa pokrój na mniejsze kawałki. Udka osusz papierowym ręcznikiem, skrop oliwą i posyp przyprawą do kurczaka.

Krok 2
Mięso oraz pokrojone warzywa usmaż na rozgrzanej grillowej patelni. Kurczaka pokrój po usmażeniu w cienkie paski.

Krok 3
Zapiefix Knorr rozmieszaj ze śmietaną i wodą. Zagotuj w garnku. Dodaj ugotowany makaron, mięso, warzywa oraz porwane listki bazylii i wymieszaj.

Krok 4
Całość przełóż do naczynia żaroodpornego, posyp wierzch startym serem i wstaw do nagrzanego do 180°C piekarnika. Zapiekaj przez 20-25 minut. Podawaj na ciepło.


Dobra rada:
Możesz to danie przygotować jednoporcjowo – zamiast jednego naczynia użyj kilku małych żaroodpornych kokilek.
Przepisy w Waszym wykonaniu
Tradycyjna kuchnia polska pachnie leśnymi grzybami. Za najsmaczniejsze uznaje się rydze. Doczekały się nie tylko mnóstwa przepisów, ale także… piosenki, którą nuciło niejedno pokolenie. Choć to pieczarki najczęściej pojawiają się na naszych talerzach, nie mogą równać się z rudymi rydzami pod względem aromatu i bogactwa smaku. W kuchni wystarczy poświęcić im zaledwie kilka minut, by ich walory zachwyciły każdego konesera.
Czytaj więcejWigilijne pierogi, kulebiaki, różnorodne krokiety i paszteciki, staropolski bigos oraz łazanki… Te potrawy łączy jedno: wyśmienicie smakują z kapustą kiszoną. Można podawać ją jako dodatek do dania głównego, można wyczarować z niej wyborną zupę. A to dopiero kilka potraw z kapustą w roli głównej. W sklepach bez trudu znajdziemy woreczki i słoiki z gotowym produktem, ale żaden z nich nie będzie mógł równać się ze specjałem domowej roboty. Tym razem skupimy się na niepozornym składniku kiszonek, od którego zależy bardzo wiele. Ile sypiemy soli do kiszenia kapusty, by uzyskać upragniony efekt?
Czytaj więcejPolecane przepisy
Inne przepisy
Zapiekanka makaronowa z warzywami i grillowanym kurczakiem
Dzięki poniższemu przepisowi przygotujesz danie, które jest proste i jednocześnie wyjątkowo smaczne. Bazę zapiekanki makaronowej z warzywami i grillowanym kurczakiem stanowi tagliatelle. Ugotuj je al dente, a w międzyczasie pokrój warzywa i grzyby na mniejsze kawałki. Z kolei mięso starannie umyj pod bieżącą wodą i osusz za pomocą jednorazowych ręczników. Ważne jest, aby odpowiednio je zamarynować – dzięki temu zyska wyrazisty smak. Udka skrop oliwą i oprósz przyprawą do złotego kurczaka. Wszystkie z wymienionych do tej pory składników – z wyjątkiem makaronu – usmaż na dobrze rozgrzanej patelni grillowej. Pamiętaj o tym, aby mięso pokroić w cienkie paski. W dużej misce wymieszaj grillowane składniki wraz z tagliatelle, śmietanowym sosem oraz listkami bazylii. Przełóż całość do naczynia żaroodpornego, pamiętając o tym, aby wierzch posypać startym serem mozzarella. Zabieg taki nie tylko nada zapiekance dodatkowych walorów smakowych, ale również zapobiegnie nadmiernemu wyschnięciu składników w trakcie zapiekania. Danie podawaj bezpośrednio po przyrządzeniu – solo lub z dodatkiem świeżych surówek. Tym przepisem udowadniamy, że smaczne gotowanie może być prostsze niż kiedykolwiek. Koniecznie go wypróbuj.