Zapiekanka z grillowanymi warzywami - makaronowa | Przepisy.pl pixel

Zapiekanka makaronowa z warzywami i grillowanym kurczakiem

Autor: przepisy.pl

ratingratingratingratingrating

35

heart
634 os.
cookedstopień trudności

łatwe

czas przygotowania
35 min.
ilość porcji
4 os.
Drukuj

537 osób wydrukowało

Pobierz pdf

1039 osób zapisało

Udostępnij

Składniki

300 gramów

1 opakowanie

6 sztuk

2 łyżeczki

1 sztuka

0.5 sztuki

2 sztuki

10 sztuk

100 mililitrów

400 mililitrów

4 łyżki

1 opakowanie

1 pęczek

Przygotowanie krok po kroku

Krok 1

Makaron ugotuj al dente we wrzącej lekko osolonej wodzie. Odcedź. Warzywa pokrój na mniejsze kawałki. Udka osusz papierowym ręcznikiem, skrop oliwą i posyp przyprawą do kurczaka.

Zapiekanka makaronowa z warzywami i grillowanym kurczakiem - Krok 1

Krok 2

Mięso oraz pokrojone warzywa usmaż na rozgrzanej grillowej patelni. Kurczaka pokrój po usmażeniu w cienkie paski.

Zapiekanka makaronowa z warzywami i grillowanym kurczakiem - Krok 2

Krok 3

Zapiefix Knorr rozmieszaj ze śmietaną i wodą. Zagotuj w garnku. Dodaj ugotowany makaron, mięso, warzywa oraz porwane listki bazylii i wymieszaj.

Zapiekanka makaronowa z warzywami i grillowanym kurczakiem - Krok 3

Krok 4

Całość przełóż do naczynia żaroodpornego, posyp wierzch startym serem i wstaw do nagrzanego do 180°C piekarnika. Zapiekaj przez 20-25 minut. Podawaj na ciepło.

Zapiekanka makaronowa z warzywami i grillowanym kurczakiem - Krok 4
przepisy.pl

Dobra rada:

Możesz to danie przygotować jednoporcjowo – zamiast jednego naczynia użyj kilku małych żaroodpornych kokilek.

0

Opinie o przepisie

Przepisy w Waszym wykonaniu

  • Zapiekanka makaronowa z warzywami i grillowanym kurczakiem - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 1
  • Zapiekanka makaronowa z warzywami i grillowanym kurczakiem - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 2
  • Zapiekanka makaronowa z warzywami i grillowanym kurczakiem - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 3
  • Zapiekanka makaronowa z warzywami i grillowanym kurczakiem - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 4
  • Zapiekanka makaronowa z warzywami i grillowanym kurczakiem - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 5
  • Zapiekanka makaronowa z warzywami i grillowanym kurczakiem - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 6
  • Zapiekanka makaronowa z warzywami i grillowanym kurczakiem - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 7
  • Zapiekanka makaronowa z warzywami i grillowanym kurczakiem - zdjęcie użytkownika - zaślepka
>
<

Marynowanie maślaków to doskonała metoda na zrobienie przetworów z leśnych zdobyczy. Grzybki w tej formie zyskują nowe oblicze, wyrazisty smak i niepowtarzalny aromat. Warto więc przygotować je, schować do spiżarni i wyjąć, gdy najdzie Was ochota lub pojawią się niespodziewani goście. Jak zamarynować maślaki? Czy to trudny i długi proces? Przychodzimy z pomocą i odpowiedziami. Zapraszamy!

Czytaj więcej

Kanie to grzyby słynące ze swojego charakterystycznego kapelusza i delikatnego smaku, który urozmaica wiele potraw. Wykorzystujemy je do przyrządzenia farszu na pierogi, a także traktujemy te leśne przysmaki jako zamiennik mięsa.

Czytaj więcej

przepisy.pl - Zapiekanka makaronowa z warzywami i grillowanym kurczakiemZapiekanka makaronowa z warzywami i grillowanym kurczakiem

Dzięki poniższemu przepisowi przygotujesz danie, które jest proste i jednocześnie wyjątkowo smaczne. Bazę zapiekanki makaronowej z warzywami i grillowanym kurczakiem stanowi tagliatelle. Ugotuj je al dente, a w międzyczasie pokrój warzywa i grzyby na mniejsze kawałki. Z kolei mięso starannie umyj pod bieżącą wodą i osusz za pomocą jednorazowych ręczników. Ważne jest, aby odpowiednio je zamarynować – dzięki temu zyska wyrazisty smak. Udka skrop oliwą i oprósz przyprawą do złotego kurczaka. Wszystkie z wymienionych do tej pory składników – z wyjątkiem makaronu – usmaż na dobrze rozgrzanej patelni grillowej. Pamiętaj o tym, aby mięso pokroić w cienkie paski. W dużej misce wymieszaj grillowane składniki wraz z tagliatelle, śmietanowym sosem oraz listkami bazylii. Przełóż całość do naczynia żaroodpornego, pamiętając o tym, aby wierzch posypać startym serem mozzarella. Zabieg taki nie tylko nada zapiekance dodatkowych walorów smakowych, ale również zapobiegnie nadmiernemu wyschnięciu składników w trakcie zapiekania. Danie podawaj bezpośrednio po przyrządzeniu – solo lub z dodatkiem świeżych surówek. Tym przepisem udowadniamy, że smaczne gotowanie może być prostsze niż kiedykolwiek. Koniecznie go wypróbuj.