Włoska lasagne z pieczarkami przepis – Zobacz na przepisy.pl pixel

Włoska lasagne z pieczarkami

Autor: przepisy.pl

ratingratingratingratingrating

34

heart
450 os.
cookedstopień trudności

średnie

czas przygotowania
90 min.
ilość porcji
4 os.
Drukuj

350 osób wydrukowało

Pobierz pdf

587 osób zapisało

Udostępnij

Składniki

300 gramów

1 opakowanie

1 opakowanie

500 gramów

2

50 gramów

1 sztuka

1 sztuka

1 sztuka

300 gramów

250 gramów

100 gramów

2 łyżki

1 szczypta

1 szczypta

1 łyżeczka

200 mililitrów

Przygotowanie krok po kroku

Krok 1

Warzywa, oprócz pomidorów, obierz i zetrzyj na tarce. Łodygę selera pokrój i razem z boczkiem oraz pozostałymi warzywami przesmaż na rozgrzanej oliwie.

Włoska lasagne z pieczarkami - Krok 1

Krok 2

Dodaj wołowinę, koncentrat pomidorowy i kostkę Knorr. Zalej 0,5 litrem wody i duś do momentu odparowania płynu. Dodaj zioła.

Włoska lasagne z pieczarkami - Krok 2

Krok 3

Na spód naczynia żaroodpornego wylej i rozprowadź kilka łyżek sosu białego sosu Ułóż płaty makaronu, a następnie na przemian pieczarki, sos boloński, ser i ponownie płaty makaronu. Czynność powtarzaj do momentu wykończenia składników. Ostatnią warstwę przykryj płatami, posmaruj białym sosem, ułóż pieczarki i posyp parmezanem.

Włoska lasagne z pieczarkami - Krok 3

Krok 4

Wstaw do nagrzanego piekarnika, zapiekaj 45 minut w temperaturze 180 °C.

Włoska lasagne z pieczarkami - Krok 4
0

Opinie o przepisie

Przepisy w Waszym wykonaniu

  • Włoska lasagne z pieczarkami - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 1
  • Włoska lasagne z pieczarkami - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 2
  • Włoska lasagne z pieczarkami - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 3
  • Włoska lasagne z pieczarkami - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 4
  • Włoska lasagne z pieczarkami - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 5
  • Włoska lasagne z pieczarkami - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 6
  • Włoska lasagne z pieczarkami - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 7
  • Włoska lasagne z pieczarkami - zdjęcie użytkownika - zaślepka
>
<

Tradycyjna kuchnia polska pachnie leśnymi grzybami. Za najsmaczniejsze uznaje się rydze. Doczekały się nie tylko mnóstwa przepisów, ale także… piosenki, którą nuciło niejedno pokolenie. Choć to pieczarki najczęściej pojawiają się na naszych talerzach, nie mogą równać się z rudymi rydzami pod względem aromatu i bogactwa smaku. W kuchni wystarczy poświęcić im zaledwie kilka minut, by ich walory zachwyciły każdego konesera.

Czytaj więcej

Wigilijne pierogi, kulebiaki, różnorodne krokiety i paszteciki, staropolski bigos oraz łazanki… Te potrawy łączy jedno: wyśmienicie smakują z kapustą kiszoną. Można podawać ją jako dodatek do dania głównego, można wyczarować z niej wyborną zupę. A to dopiero kilka potraw z kapustą w roli głównej. W sklepach bez trudu znajdziemy woreczki i słoiki z gotowym produktem, ale żaden z nich nie będzie mógł równać się ze specjałem domowej roboty. Tym razem skupimy się na niepozornym składniku kiszonek, od którego zależy bardzo wiele. Ile sypiemy soli do kiszenia kapusty, by uzyskać upragniony efekt?

Czytaj więcej

przepisy.pl - Włoska lasagne z pieczarkamiWłoska lasagne z pieczarkami

Włoskie lasagne to rodzaj makaronu, w cienkich płatach o prostokątnym kształcie. Jest dobry do zapiekania, bo świetnie prezentuje się na talerzu. To podstawowy element włoskich casserole. Lasagne układa się warstwami, na przemian z mięsem, sosem i serem. Do tej włoskiej potrawy używa się zazwyczaj sosu bolognese lub kombinacji bazujących na pomidorowej salsie. Ten przepis jest nową wersją klasycznej lasagne. Nadzienie bowiem powstaje z mięsa wołowego, boczku, chrupiącego selera naciowego, świeżych pomidorów i pieczarek. Zazwyczaj włoska lasagne oblana jest z wierzchu beszamelem, w tym przypadku, ostatnią warstwę przykryć możesz również białym sosem, parmezanem oraz pieczarkami. Całość ozdób listkiem bazylii i posyp ulubionymi ziołami. Lasagne z pieczarkami nie jest najprostsze w przygotowaniu, ale wysiłek włożony w jej upieczenie opłaca się!