Włoska lasagne z pieczarkami przepis – Zobacz na przepisy.pl pixel

Włoska lasagne z pieczarkami

Autor: przepisy.pl

ratingratingratingratingrating

34

heart
444 os.
cookedstopień trudności

średnie

czas przygotowania
90 min.
ilość porcji
4 os.
Drukuj

346 osób wydrukowało

Pobierz pdf

582 osoby zapisały

Udostępnij

Składniki

300 gramów

1 opakowanie

1 opakowanie

500 gramów

2

50 gramów

1 sztuka

1 sztuka

1 sztuka

300 gramów

250 gramów

100 gramów

2 łyżki

1 szczypta

1 szczypta

1 łyżeczka

200 mililitrów

Przygotowanie krok po kroku

Krok 1

Warzywa, oprócz pomidorów, obierz i zetrzyj na tarce. Łodygę selera pokrój i razem z boczkiem oraz pozostałymi warzywami przesmaż na rozgrzanej oliwie.

Włoska lasagne z pieczarkami - Krok 1

Krok 2

Dodaj wołowinę, koncentrat pomidorowy i kostkę Knorr. Zalej 0,5 litrem wody i duś do momentu odparowania płynu. Dodaj zioła.

Włoska lasagne z pieczarkami - Krok 2

Krok 3

Na spód naczynia żaroodpornego wylej i rozprowadź kilka łyżek sosu białego sosu Ułóż płaty makaronu, a następnie na przemian pieczarki, sos boloński, ser i ponownie płaty makaronu. Czynność powtarzaj do momentu wykończenia składników. Ostatnią warstwę przykryj płatami, posmaruj białym sosem, ułóż pieczarki i posyp parmezanem.

Włoska lasagne z pieczarkami - Krok 3

Krok 4

Wstaw do nagrzanego piekarnika, zapiekaj 45 minut w temperaturze 180 °C.

Włoska lasagne z pieczarkami - Krok 4
0

Opinie o przepisie

Przepisy w Waszym wykonaniu

  • Włoska lasagne z pieczarkami - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 1
  • Włoska lasagne z pieczarkami - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 2
  • Włoska lasagne z pieczarkami - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 3
  • Włoska lasagne z pieczarkami - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 4
  • Włoska lasagne z pieczarkami - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 5
  • Włoska lasagne z pieczarkami - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 6
  • Włoska lasagne z pieczarkami - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 7
  • Włoska lasagne z pieczarkami - zdjęcie użytkownika - zaślepka
>
<

Dzisiaj zabieramy się za grillowanie najszlachetniejszych kawałków wołowiny – steków. Jak je przygotować, jak sprawdzić stopień wysmażenia i czym się różni t-bone od rostbefu – o tym przeczytacie w moim nowym wpisie. Po pierwsze – steki grillujemy na dobrze rozgrzanym grillu, bez przykrycia. Wysoka temperatura sprawia, że białko na powierzchni mięsa szybko się ścina i zabezpiecza stek przed utratą soków.

Czytaj więcej

W sezonie na świeże warzywa zastanawiacie się, jak przygotować białe szparagi, żeby cieszyć się ich wykwintnym smakiem i luksusowym charakterem? Sprawdźcie, jak przyrządzić białe szparagi, żeby rozpływały się w ustach.

Czytaj więcej

przepisy.pl - Włoska lasagne z pieczarkamiWłoska lasagne z pieczarkami

Włoskie lasagne to rodzaj makaronu, w cienkich płatach o prostokątnym kształcie. Jest dobry do zapiekania, bo świetnie prezentuje się na talerzu. To podstawowy element włoskich casserole. Lasagne układa się warstwami, na przemian z mięsem, sosem i serem. Do tej włoskiej potrawy używa się zazwyczaj sosu bolognese lub kombinacji bazujących na pomidorowej salsie. Ten przepis jest nową wersją klasycznej lasagne. Nadzienie bowiem powstaje z mięsa wołowego, boczku, chrupiącego selera naciowego, świeżych pomidorów i pieczarek. Zazwyczaj włoska lasagne oblana jest z wierzchu beszamelem, w tym przypadku, ostatnią warstwę przykryć możesz również białym sosem, parmezanem oraz pieczarkami. Całość ozdób listkiem bazylii i posyp ulubionymi ziołami. Lasagne z pieczarkami nie jest najprostsze w przygotowaniu, ale wysiłek włożony w jej upieczenie opłaca się!