Marchewkowa lasagne przepis – Zobacz na przepisy.pl

Marchewkowa lasagne

Autor: przepisy.pl

ratingratingratingratingrating

6

112 os.
stopień trudności

łatwe

czas przygotowania
45 min.
ilość porcji
4 os.
Drukuj

70 osób wydrukowało

Pobierz pdf

95 osób zapisało

Udostępnij

Składniki

800 gramów

250 gramów

500 mililitrów

100 gramów

50 gramów

1 szczypta

300 gramów

4 sztuki

0.5 pęczka

null gramów

1 szczypta

Przygotowanie krok po kroku

Krok 1

Makaron ugotuj wedle przepisu na opakowaniu, odcedź i ostudź. Marchew zetrzyj na tarce o dużych oczkach.

Krok 2

Mąkę podsmaż na maśle (należy uważać, aby masło się nie przypaliło, inaczej potrawa będzie niesmaczna i niezdrowa). Wlej mleko, wymieszaj i podgrzej.

Krok 3

Zdejmij z ognia i dodaj 60 g startego żółtego sera, roztrzepane jajka i marchewkę. Wymieszaj i przypraw gałką muszkatołową, delikatem Knorr i pieprzem.

Krok 4

W natłuszczonym naczyniu żaroodpornym ułóż warstwę masy marchewkowej, przykryj makaronem, znów masą i tak do wyczerpania składników. Ostatnią warstwą powinien być makaron.

Krok 5

Całość posyp resztą startego sera. Piecz około 50 minut w temperaturze 180 °C. Lasagne posyp posiekaną natką pietruszki.

przepisy.pl

Dobra rada:

Aby natka z pietruszki dłużej zachowała świeżość, opłucz ją, ułóż na ręczniku papierowym, włóż do woreczka foliowego i umieśc w lodówce.

0

Opinie o przepisie

Przepisy w Waszym wykonaniu

  • Marchewkowa lasagne  - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 1
  • Marchewkowa lasagne  - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 2
  • Marchewkowa lasagne  - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 3
  • Marchewkowa lasagne  - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 4
  • Marchewkowa lasagne  - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 5
  • Marchewkowa lasagne  - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 6
  • Marchewkowa lasagne  - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 7
>
<
1 osoba ogląda przepis:
Lasagne
czas przygotowania
45 min.
stopień trudności

łatwe

Dynię z powodzeniem wykorzystuję w różnego rodzaju wypiekach. Dodatek dyni sprawia, że ciasto staje się wilgotne. Amerykanie nie wyobrażają sobie Święta Dziękczynienia bez tradycyjnego ciasta dyniowego pumpkin pie. Sprawdźcie przepis na to ciasto.

Czytaj więcej

Sos pomidorowy nadaje się nie tylko do najbardziej popularnego wariantu z makaronem spaghetti. Świetnie komponuje się z kokardkami, wstążkami, ravioli i tortellini. Doskonały przepis na sos pomidorowy?

Czytaj więcej