Marchewkowa lasagne przepis – Zobacz na przepisy.pl pixel

Marchewkowa lasagne

Autor: przepisy.pl

ratingratingratingratingrating

8

heart
123 os.
cookedstopień trudności

łatwe

czas przygotowania
45 min.
ilość porcji
4 os.
Drukuj

95 osób wydrukowało

Pobierz pdf

126 osób zapisało

Udostępnij

Składniki

800 gramów

250 gramów

500 mililitrów

100 gramów

50 gramów

1 szczypta

300 gramów

4 sztuki

0.5 pęczka

null gramów

1 szczypta

Przygotowanie krok po kroku

Krok 1

Makaron ugotuj wedle przepisu na opakowaniu, odcedź i ostudź. Marchew zetrzyj na tarce o dużych oczkach.

Krok 2

Mąkę podsmaż na maśle (należy uważać, aby masło się nie przypaliło, inaczej potrawa będzie niesmaczna i niezdrowa). Wlej mleko, wymieszaj i podgrzej.

Krok 3

Zdejmij z ognia i dodaj 60 g startego żółtego sera, roztrzepane jajka i marchewkę. Wymieszaj i przypraw gałką muszkatołową, delikatem Knorr i pieprzem.

Krok 4

W natłuszczonym naczyniu żaroodpornym ułóż warstwę masy marchewkowej, przykryj makaronem, znów masą i tak do wyczerpania składników. Ostatnią warstwą powinien być makaron.

Krok 5

Całość posyp resztą startego sera. Piecz około 50 minut w temperaturze 180 °C. Lasagne posyp posiekaną natką pietruszki.

przepisy.pl

Dobra rada:

Aby natka z pietruszki dłużej zachowała świeżość, opłucz ją, ułóż na ręczniku papierowym, włóż do woreczka foliowego i umieśc w lodówce.

0

Opinie o przepisie

Przepisy w Waszym wykonaniu

  • Marchewkowa lasagne  - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 1
  • Marchewkowa lasagne  - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 2
  • Marchewkowa lasagne  - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 3
  • Marchewkowa lasagne  - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 4
  • Marchewkowa lasagne  - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 5
  • Marchewkowa lasagne  - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 6
  • Marchewkowa lasagne  - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 7
  • Marchewkowa lasagne  - zdjęcie użytkownika - zaślepka
>
<

Robienie przetworów jest najprostszym i zdecydowanie najsmaczniejszym sposobem na to, by zachować smaki wiosny, lata i jesieni na dłużej. Można robić setki zdjęć krajobrazów, by cieszyć nimi oko w sezonie zimowym, ale to smaczny posiłek pozwoli w pełni poczuć atmosferę cieplejszych miesięcy.

Czytaj więcej

Cukinia to pyszne warzywo, które zyskało swą popularność ze względu na dostępność i łatwość wykorzystania w kuchni. I choć sezon na cukinie zaczyna się w sierpniu i trwa do końca lata, to jej smakiem możecie delektować się cały rok.

Czytaj więcej