Makaron po chińsku

- Krok 1Papryki, cukinię oraz marchewkę pokrój w drobne kawałki.
- Krok 2Cebulę, czosnek oraz imbir posiekaj, a następnie przesmaż razem na rozgrzanej oliwie.
- Krok 3Na patelnię dodaj pozostałe warzywa i wsyp zawartość opakowania Knorr. Smaż chwilę.
- Krok 4Wlej 200 ml wody i doprowadź do wrzenia. Gotuj 3 minuty.
- Krok 5Na koniec dodaj ugotowany makaron. Całość wymieszaj, wyłóż na półmisek i posyp serem.

Makaron po chińsku przygotowany według tego przepisu to doskonała propozycja na smaczny i szybki obiad. Takie danie sprawdzi się również w wersji mięsnej – wystarczy, że do wersji podstawowej dodasz pokrojone w kostki kawałki kurczaka. Tu wykorzystuje się przede wszystkim popularne warzywa, takie jak: cukinia, marchewka, czerwona i zielona papryka oraz cebula. Wszystkie jarzyny pokrój w kostkę. Potrzebny będzie także drobno posiekany czosnek i starty na tarce świeży korzeń imbiru, które należy podsmażyć chwilę na oliwie z oliwek, aby ich smak i zapach były bardziej intensywne. Następnie dodaj do nich cebulę, a potem wszystkie pozostałe warzywa. Na patelnię wlej trochę wody, która w trakcie smażenia połączy się z przyprawami oraz naturalnymi sokami warzyw, tworząc smaczny sos. Do warzyw na patelni dodaj ugotowany wcześniej makaron typu kolanka lub inny, np. świderki lub kokardki. Danie podawaj na gorąco, bezpośrednio po przyrządzeniu, posypane startym żółtym serem, na przykład cheddarem. Skorzystaj z naszego przepisu na makaron po chińsku. Smacznego!