Składniki
3 sztuki
1 szczypta
0.25 szklanki
1 opakowanie
2 łyżki
1 łyżka
1 sztuka
250 gramów
4 plastry
0.25 szklanki
Przygotowanie krok po kroku
Krok 1
Makaron ugotuj według przepisu na opakowaniu. Odsącz.
Krok 2
Czosnek posiekaj drobno i zeszklij na rozgrzanej oliwie. Pomidory obierz, pokrój w kostkę i dodaj do czosnku. Duś na małym ogniu przez ok. 10-15 minut.
Krok 3
Dodaj tuńczyka, rozkrojone na połówki oliwki i kapary. Dopraw do smaku i duś jeszcze przez kilka minut.
Krok 4
Wymieszaj z ugotowanym makaronem i przełóż do natłuszczonego naczynia do zapiekania.
Krok 5
Przykryj plasterkami żółtego sera i piecz przez ok. 5-10 minut.
Krok 6
Udekoruj posiekaną natką pietruszki.
Dobra rada:
Aby natka z pietruszki dłużej zachowała świeżość, opłucz ją, ułóż na ręczniku papierowym, włóż do woreczka foliowego i umieśc w lodówce.
Przepisy w Waszym wykonaniu
łatwe
Na zakończenie serii postów dyniowych chciałbym wspomnieć o jej zastosowaniu w świecie słodkości. Dynię z powodzeniem wykorzystuję w różnego rodzaju wypiekach. Dodatek dyni sprawia, że ciasto staje się wilgotne.
Czytaj więcejPrzekąski, malutkie dania na jeden kęs, podajemy na początku uroczystego obiadu lub przyjęcia. Mają pobudzić apetyt, zaintrygować, zachęcić do kolejnych dań.
Czytaj więcej