Pomidorowy makaron z tuńczykiem i oliwkami | Przepisy.pl pixel

Pomidorowy makaron z tuńczykiem

Autor: pasibrzuch

ratingratingratingratingrating

Oceń pierwszy

4 os.
stopień trudności

łatwe

czas przygotowania
45 min.
ilość porcji
2 os.
Drukuj

0 osób wydrukowało

Pobierz pdf

6 osób zapisało

Udostępnij

Składniki

3 sztuki

1 szczypta

0.25 szklanki

1 opakowanie

2 łyżki

1 łyżka

1 sztuka

250 gramów

4 plastry

0.25 szklanki

Przygotowanie krok po kroku

Krok 1

Makaron ugotuj według przepisu na opakowaniu. Odsącz.

Krok 2

Czosnek posiekaj drobno i zeszklij na rozgrzanej oliwie. Pomidory obierz, pokrój w kostkę i dodaj do czosnku. Duś na małym ogniu przez ok. 10-15 minut.

Krok 3

Dodaj tuńczyka, rozkrojone na połówki oliwki i kapary. Dopraw do smaku i duś jeszcze przez kilka minut.

Krok 4

Wymieszaj z ugotowanym makaronem i przełóż do natłuszczonego naczynia do zapiekania.

Krok 5

Przykryj plasterkami żółtego sera i piecz przez ok. 5-10 minut.

Krok 6

Udekoruj posiekaną natką pietruszki.

pasibrzuch

Dobra rada:

Aby natka z pietruszki dłużej zachowała świeżość, opłucz ją, ułóż na ręczniku papierowym, włóż do woreczka foliowego i umieśc w lodówce.

0

Opinie o przepisie

Przepisy w Waszym wykonaniu

  • Pomidorowy makaron z tuńczykiem - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 1
  • Pomidorowy makaron z tuńczykiem - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 2
  • Pomidorowy makaron z tuńczykiem - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 3
  • Pomidorowy makaron z tuńczykiem - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 4
  • Pomidorowy makaron z tuńczykiem - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 5
  • Pomidorowy makaron z tuńczykiem - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 6
  • Pomidorowy makaron z tuńczykiem - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 7
  • Pomidorowy makaron z tuńczykiem - zdjęcie użytkownika - zaślepka
>
<

Na zakończenie serii postów dyniowych chciałbym wspomnieć o jej zastosowaniu w świecie słodkości. Dynię z powodzeniem wykorzystuję w różnego rodzaju wypiekach. Dodatek dyni sprawia, że ciasto staje się wilgotne.

Czytaj więcej

Przekąski, malutkie dania na jeden kęs, podajemy na początku uroczystego obiadu lub przyjęcia. Mają pobudzić apetyt, zaintrygować, zachęcić do kolejnych dań.

Czytaj więcej