Pomidorowy makaron z tuńczykiem i oliwkami | Przepisy.pl pixel

Pomidorowy makaron z tuńczykiem

Autor: pasibrzuch

ratingratingratingratingrating

Oceń pierwszy

heart
4 os.
cookedstopień trudności

łatwe

czas przygotowania
45 min.
ilość porcji
2 os.
Drukuj

1 osoba wydrukowała

Pobierz pdf

9 osób zapisało

Udostępnij

Składniki

3 sztuki

1 szczypta

0.25 szklanki

1 opakowanie

2 łyżki

1 łyżka

1 sztuka

250 gramów

4 plastry

0.25 szklanki

Przygotowanie krok po kroku

Krok 1

Makaron ugotuj według przepisu na opakowaniu. Odsącz.

Krok 2

Czosnek posiekaj drobno i zeszklij na rozgrzanej oliwie. Pomidory obierz, pokrój w kostkę i dodaj do czosnku. Duś na małym ogniu przez ok. 10-15 minut.

Krok 3

Dodaj tuńczyka, rozkrojone na połówki oliwki i kapary. Dopraw do smaku i duś jeszcze przez kilka minut.

Krok 4

Wymieszaj z ugotowanym makaronem i przełóż do natłuszczonego naczynia do zapiekania.

Krok 5

Przykryj plasterkami żółtego sera i piecz przez ok. 5-10 minut.

Krok 6

Udekoruj posiekaną natką pietruszki.

pasibrzuch

Dobra rada:

Aby natka z pietruszki dłużej zachowała świeżość, opłucz ją, ułóż na ręczniku papierowym, włóż do woreczka foliowego i umieśc w lodówce.

0

Opinie o przepisie

Przepisy w Waszym wykonaniu

  • Pomidorowy makaron z tuńczykiem - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 1
  • Pomidorowy makaron z tuńczykiem - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 2
  • Pomidorowy makaron z tuńczykiem - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 3
  • Pomidorowy makaron z tuńczykiem - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 4
  • Pomidorowy makaron z tuńczykiem - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 5
  • Pomidorowy makaron z tuńczykiem - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 6
  • Pomidorowy makaron z tuńczykiem - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 7
  • Pomidorowy makaron z tuńczykiem - zdjęcie użytkownika - zaślepka
>
<

Dobry przepis na ciasto naleśnikowe powinien znaleźć się w notatniku każdego kucharza. Dzięki niemu możliwe jest zrobienie nie tylko ulubionych placków z owocami, które wyśmienicie smakują podczas podwieczorku, ale także przygotowanie krokietów. Nie powinny kojarzyć się wyłącznie z przyjęciami weselnymi! Jak zrobić naleśniki na krokiety? To proste, pod warunkiem, że przestrzega się podstawowych zasad kuchennych..

Czytaj więcej

Suszone grzyby są dobrze wszystkim znanym przysmakiem, który często pojawia się w naszych jadłospisach. Nie wyobrażamy sobie aromatycznych zup, sosów oraz pierogów bez tych leśnych specjałów. Aby grzyby suszone nadawały się do spożycia i zachwycały smakiem, warto zgłębić wiedzę na temat moczenia ich w wodzie i mleku. Jak to zrobić? Ile czasu moczyć grzyby suszone? Jeżeli poszukujecie sprawdzonych porad na ten temat, to koniecznie zostańcie z nami. Zapraszamy!

Czytaj więcej