Pomidorowy makaron z tuńczykiem i oliwkami | Przepisy.pl pixel

Pomidorowy makaron z tuńczykiem

Autor: pasibrzuch

ratingratingratingratingrating

Oceń pierwszy

4 os.
cookedstopień trudności

łatwe

czas przygotowania
45 min.
ilość porcji
2 os.
Drukuj

1 osoba wydrukowała

Pobierz pdf

8 osób zapisało

Udostępnij

Składniki

3 sztuki

1 szczypta

0.25 szklanki

1 opakowanie

2 łyżki

1 łyżka

1 sztuka

250 gramów

4 plastry

0.25 szklanki

Przygotowanie krok po kroku

Krok 1

Makaron ugotuj według przepisu na opakowaniu. Odsącz.

Krok 2

Czosnek posiekaj drobno i zeszklij na rozgrzanej oliwie. Pomidory obierz, pokrój w kostkę i dodaj do czosnku. Duś na małym ogniu przez ok. 10-15 minut.

Krok 3

Dodaj tuńczyka, rozkrojone na połówki oliwki i kapary. Dopraw do smaku i duś jeszcze przez kilka minut.

Krok 4

Wymieszaj z ugotowanym makaronem i przełóż do natłuszczonego naczynia do zapiekania.

Krok 5

Przykryj plasterkami żółtego sera i piecz przez ok. 5-10 minut.

Krok 6

Udekoruj posiekaną natką pietruszki.

pasibrzuch

Dobra rada:

Aby natka z pietruszki dłużej zachowała świeżość, opłucz ją, ułóż na ręczniku papierowym, włóż do woreczka foliowego i umieśc w lodówce.

0

Opinie o przepisie

Przepisy w Waszym wykonaniu

  • Pomidorowy makaron z tuńczykiem - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 1
  • Pomidorowy makaron z tuńczykiem - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 2
  • Pomidorowy makaron z tuńczykiem - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 3
  • Pomidorowy makaron z tuńczykiem - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 4
  • Pomidorowy makaron z tuńczykiem - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 5
  • Pomidorowy makaron z tuńczykiem - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 6
  • Pomidorowy makaron z tuńczykiem - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 7
  • Pomidorowy makaron z tuńczykiem - zdjęcie użytkownika - zaślepka
>
<

Polędwiczki wieprzowe jadasz tylko od święta i zazwyczaj wyłącznie w restauracji, w której ich przyrządzeniem zajmuje się profesjonalny szef kuchni? Po co się ograniczać? Smakiem tego delikatnego mięsa można cieszyć się znacznie częściej i to we własnej jadalni. Jak smażyć polędwiczki, żeby były soczyste? Jak przygotować mięso i z jakimi dodatkami je podawać?

Czytaj więcej

Słodycz miodu fantastycznie kontrastuje z goryczkowym smakiem musztardy. Nic więc dziwnego, że sos musztardowo-miodowy świetnie komponuje się z wieloma składnikami – zwłaszcza o naturalnie łagodnym smaku. Korzystaj z niego zawsze wtedy, gdy twoim potrawom brakuje wyrazu. Prosty w przygotowaniu sos miodowo-musztardowy do burgera pasuje tak samo dobrze, jak do ryb, sałatek, pieczonych mięs, a nawet kanapek.

Czytaj więcej