Makaron z tuńczykiem, pomidorami i kukurydzą | Przepisy.pl pixel

Makaron z tuńczykiem, kukurydzą i pomidorkami

Autor: przepisy.pl

ratingratingratingratingrating

37

heart
228 os.
cookedstopień trudności

łatwe

czas przygotowania
15 min.
ilość porcji
3 os.
Drukuj

249 osób wydrukowało

Pobierz pdf

524 osoby zapisały

Udostępnij

Składniki

2 opakowania

1 opakowanie

1 opakowanie

250 mililitrów

250 mililitrów

250 gramów

200 gramów

Przygotowanie krok po kroku

Krok 1

Makaron gotuj przez 5 minut tak, aby był jeszcze dość twardy. Następnie go odcedź.

Krok 2

Zagotuj na dużej patelni 250 mililitrów wody z mlekiem i zawartością opakowania Fix Knorr.

Krok 3

Pokrój pomidorki cherry na połówki, dodaj wraz z tuńczykiem do makaronu i gotuj przez kolejne 2-3 minuty. Uważaj, żeby tuńczyk się nie rozpadł. Natychmiast podawaj.

0

Opinie o przepisie

Przepisy w Waszym wykonaniu

  • Makaron z tuńczykiem, kukurydzą i pomidorkami  - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 1
  • Makaron z tuńczykiem, kukurydzą i pomidorkami  - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 2
  • Makaron z tuńczykiem, kukurydzą i pomidorkami  - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 3
  • Makaron z tuńczykiem, kukurydzą i pomidorkami  - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 4
  • Makaron z tuńczykiem, kukurydzą i pomidorkami  - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 5
  • Makaron z tuńczykiem, kukurydzą i pomidorkami  - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 6
  • Makaron z tuńczykiem, kukurydzą i pomidorkami  - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 7
  • Makaron z tuńczykiem, kukurydzą i pomidorkami  - zdjęcie użytkownika - zaślepka
>
<

Tradycyjna kuchnia polska pachnie leśnymi grzybami. Za najsmaczniejsze uznaje się rydze. Doczekały się nie tylko mnóstwa przepisów, ale także… piosenki, którą nuciło niejedno pokolenie. Choć to pieczarki najczęściej pojawiają się na naszych talerzach, nie mogą równać się z rudymi rydzami pod względem aromatu i bogactwa smaku. W kuchni wystarczy poświęcić im zaledwie kilka minut, by ich walory zachwyciły każdego konesera.

Czytaj więcej

Wigilijne pierogi, kulebiaki, różnorodne krokiety i paszteciki, staropolski bigos oraz łazanki… Te potrawy łączy jedno: wyśmienicie smakują z kapustą kiszoną. Można podawać ją jako dodatek do dania głównego, można wyczarować z niej wyborną zupę. A to dopiero kilka potraw z kapustą w roli głównej. W sklepach bez trudu znajdziemy woreczki i słoiki z gotowym produktem, ale żaden z nich nie będzie mógł równać się ze specjałem domowej roboty. Tym razem skupimy się na niepozornym składniku kiszonek, od którego zależy bardzo wiele. Ile sypiemy soli do kiszenia kapusty, by uzyskać upragniony efekt?

Czytaj więcej

przepisy.pl - Makaron z tuńczykiem, kukurydzą i pomidorkami Makaron z tuńczykiem, kukurydzą i pomidorkami

Połączenie serowego sosu z tuńczykiem, słodką kukurydzą i dojrzałymi pomidorkami cherry sprawi Ci dużo przyjemności podczas gotowania i jedzenia. Danie przygotujesz zaledwie w kwadrans. Możesz do niego wykorzystać swój ulubiony makaron, choć w przepisie proponujemy muszelki, które dobrze sprawdzą się dlatego, że powstały sos z warzywami wniknie w nie naturalnie, tworząc coś w rodzaju nadzienia. Ale tego rodzaju sos bardzo dobrze będzie także smakował z penne, makaronem typy farfalle czy popularnym spaghetti. Potrawę możesz posypać parmezanem, choć ze względu na sos jest już sama w sobie mocno serowa. Podawaj ją przyozdobioną listkami bazylii i pomidorkami cherry, które możesz wyciąć w dowolny kształt, np. nadając ich brzegom ząbki lub krojąc pomidory na połówki. Jako dekorację możesz też wykorzystać zielone lub czarne oliwki – które sprawdzą się jako dodatek do sosu – albo ugotowane i pokrojone w ćwiartki jajko, dobrze komponujące się z rybą. Lubisz włoskie inspiracje? Wypróbuj przepis na ten smaczny, bezmięsny obiad!