Makaron do sałatek najlepiej ugotować wcześniej i koniecznie al dente - powinien być jędrny, a nawet lekko twardy. Dodatek pozostałych składników, a przede wszystkim sosu sałatkowego spowoduje dodatkowe zmiękczenie makaronu. Nie chcemy jednak, aby rozpadał się w sałatce. Wygląd sałatek jest niemal tak samo ważny jak smak. Nie zatapiajmy naszych sałatek w sosach majonezowych i jogurtowych. Fajnie jest jak rozpoznać można poszczególne składniki sałatki. Przed podaniem na stół posypuję moje sałatki świeżymi ziołami, pietruszką, koperkiem czy tymiankiem. Można dodatkowo poszaleć i przygotować cieniutkie paseczki cytrusów – cytryny czy limonki. Pięknie wyglądają i dodają świeżości. Zacznijmy może od sałatek makaronowych. Delikatny, łagodny w smaku makaron tworzy wdzięczne tło dla bardziej zdecydowanych dodatków. Możecie bez większego problemu skomponować własny przepis na sałatkę makaronową. Oto kilka praktycznych wskazówek, na co warto zwrócić szczególną uwagę.
1. Sos – na bazie oliwy z oliwek lub jogurtowo-majonezowy, w skład sosu wejść powinien element kwaśny, czyli np. sok z cytryny lub ocet (winny, jabłkowy lub balsamiczny), dodatkowo sos wzbogacić można dodatkiem orientalnym np. sosem sojowym, sosem teriyaki lub np. pastą z ziaren sezamu, czyli tahini.
2. Warzywa – to mogą być papryki (świeże, pieczone lub marynowane), pomidory (tu trzeba pamiętać, że oddadzą sałatce sok), marchewka, seler naciowy, wszelkiego rodzaju cebule (czerwona, zielona, biała), brokuły, grzyby, fasolka szparagowa, oliwki, suszone pomidory, kapary.
3. Coś konkretnego, czyli kawałki mięsa pieczonego lub smażonego, sery, fasola z puszki, soczewica. A może jajka na twardo, łosoś wędzony, paluszki krabowe lub krewetki?
4. Dla smaku i koloru świeże zielone liście np. szpinak, roszponka, rukola i oczywiście świeże zioła – bazylia, tymianek, mięta, pietruszka lub koperek.
5. Coś z charakterem, czyli przyprawy o zdecydowanym smaku – tabasco i jalapeno dla odważnych, pieprz, papryka dla zwolenników łagodniejszych klimatów. A może trochę egzotyki w postaci kuminu, curry czy mielonej kolendry?
6. Makaron o odpowiednim kształcie – małe muszelki, penne, kokardki, świderki lub jakieś ciekawostki makaronowe?
Z taką wiedzą możemy przystąpić do komponowania naszych własnych przepisów. Pamiętajcie tylko, aby próbować w trakcie przygotowania, a przyprawy dodawać po trochu i modyfikować smak według waszego uznania.
Sałatka makaronowa z cukinią i paluszkami krabowymi:
Czas: 30 minut
Porcja dla 4 osób
Składniki:
- 200 g makaronu świderki
- sok z 1 cytryny
- 150 g paluszków krabowych
- 5 łyżek jogurtu naturalnego lub gęstej śmietany
- sos sałatkowy koperkowo-ziołowy Knorr
- 4 łyżki oliwy z oliwek
- 1 cukinia
- ½ pęczka koperku
- 1 cebula biała lub czerwona
- sos Tabasco do smaku
Sposób przygotowania
Makaron ugotuj al dente według zaleceń producenta. Następnie odcedź go, skrop oliwą i odstaw do ostygnięcia. Cukinię umyj, odetnij końcówki i przekrój wzdłuż na pół. Połówki ponownie przekrój wzdłuż. Teraz z każdej ćwiartki wytnij pestki. Tak przygotowaną cukinię pokrój pod kątem w romby. Paluszki krabowe pokrój podobnie do cukinii, cebulę w kostkę, a koperek posiekaj. Sos sałatkowy Knorr wymieszaj z śmietaną, sokiem z cytryny oraz kilkoma kroplami tabasco. Następnie wymieszaj wszystkie składniki sałatki z sosem i przełóż do miseczek lub salaterek. Na wierzchu możesz udekorować sałatkę np. świeżym koperkiem i plasterkiem cytryny.
A na koniec tego cyklu o sałatkach napiszę o królowej lata (i nie tylko) – sałatce ziemniaczanej
Zapraszam serdecznie do czytania.
Komentarze (0)