Smaki dzieciństwa
74 przepisy
Filtrowanie: wyczyść filtry
Sortowanie:
Ciekawostki i porady
Robienie przetworów jest najprostszym i zdecydowanie najsmaczniejszym sposobem na to, by zachować smaki wiosny, lata i jesieni na dłużej. Można robić setki zdjęć krajobrazów, by cieszyć nimi oko w sezonie zimowym, ale to smaczny posiłek pozwoli w pełni poczuć atmosferę cieplejszych miesięcy. Przygotowanie słoików ze smakowitą zawartością musi obejmować patenty, które pozwolą zachować świeżość przetworów. Jednym z najmniej kłopotliwych sposobów jest pasteryzowanie słoików w piekarniku.
Czytaj więcejDobry przepis na ciasto naleśnikowe powinien znaleźć się w notatniku każdego kucharza. Dzięki niemu możliwe jest zrobienie nie tylko ulubionych placków z owocami, które wyśmienicie smakują podczas podwieczorku, ale także przygotowanie krokietów. Nie powinny kojarzyć się wyłącznie z przyjęciami weselnymi! Jak zrobić naleśniki na krokiety? To proste, pod warunkiem, że przestrzega się podstawowych zasad kuchennych.
Czytaj więcejSmaki dzieciństwa
Puszyste leniwe, aromatyczny żurek, chrupiące placki ziemniaczane… – niemal każdemu dzieciństwo kojarzy się nie tylko ze szkołą i szalonymi zabawami wśród rówieśników, ale również z przygotowywanymi przez babcie posiłkami, które często wyróżniały się niepowtarzalnym smakiem. Niemal wszystkie dania lub przekąski kojarzące się z beztroskim dzieciństwem są proste i łatwe w przygotowaniu. Wśród nich od lat prym wiedzie smażony na smalcu schabowy, złocisty rosół z kury, słodkie naleśniki oraz aromatyczny drożdżowiec pokryty warstwą chrupiącej kruszonki.
Dla kogo?
Dla każdego! Smaki dzieciństwa przeniosą was wspomnieniami do cudownych chwil spędzonych u babci, cioci czy rodziców. Nie sposób przejść obojętnie obok tradycyjnie pieczonego chleba, pachnących ciast czy zup (np. pomidorowej, ogórkowej) przyrządzonych z rosnących w ogródku jarzyn.
Na jaką okazję?
Do smaków dzieciństwa warto wracać i przygotowywać te smaczne dania słynące nieraz z prostoty oraz ogólnodostępnych składników możliwie jak najczęściej. Takie słodkie wypieki jak sernik, sękacz czy bajaderki świetnie się sprawdzą również podczas wszelkich uroczystości rodzinnych.
Czy wiesz, że?
Do niektórych smaków trzeba dorosnąć? Często się zdarza, że to, co się wydawało niesmaczne w czasach dzieciństwa, teraz wydaje się przepyszne. Do takich potraw i przysmaków często należy szpinak, zupa mleczna z zacierką, grysik z cynamonem, kogel mogel albo kawa zbożowa na mleku.
Dla urozmaicenia:
Smak znanych z czasów dzieciństwa potraw można urozmaicić poprzez dodanie owoców lub przypraw trudno dostępnych w dawnych latach np. przyrządzić egzotyczny sos z mango do naleśników, lub ugotować pachnące majerankiem flaczki z… boczniaków. Smacznego!