Buraczki zasmażane przepis – Zobacz na przepisy.pl pixel

Buraczki zasmażane

Autor: przepisy.pl

ratingratingratingratingrating

82

heart
478 os.
cookedstopień trudności

łatwe

czas przygotowania
60 min.
ilość porcji
4 os.
Drukuj

423 osoby wydrukowały

Pobierz pdf

1394 osoby zapisały

Udostępnij

Składniki

400 gramów

2 sztuki

1 sztuka

1 łyżka

30 gramów

50 gramów

Przygotowanie krok po kroku

Krok 1

Buraki opłucz w zimnej wodzie, nie obieraj. Włóż je do garnka, zalej wodą i gotuj do momentu, kiedy będą miękkie. Po ugotowaniu wylej wodę i skrop buraki octem, dzięki czemu zachowają piękny kolor. Następnie odstaw je do ostygnięcia.

Buraczki zasmażane - Krok 1

Krok 2

Ostudzone buraki obierz, a następnie zetrzyj na tarce. Jabłka obierz i także zetrzyj. Całość przełóż na lekko rozgrzaną patelnię. Dopraw cukrem, pieprzem i odrobiną soli. Skrop sokiem z cytryny.

Buraczki zasmażane - Krok 2

Krok 3

Smaż kilka minut mieszając do momentu, gdy buraki będą gorące. Dodaj dwie łyżki zasmażki jasnej Knorr i podsmażaj jeszcze 2 – 3 minuty, cały czas mieszając.

Buraczki zasmażane - Krok 3
1

Opinie o przepisie

  • Piotr Justa

    Piotr Justa , 15.09.2015

    Super Przepis Naprawdę Polecam

    Odpowiedz Odpowiedz

Przepisy w Waszym wykonaniu

  • Buraczki zasmażane - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 1
  • Buraczki zasmażane - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 2
  • Buraczki zasmażane - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 3
  • Buraczki zasmażane - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 4
  • Buraczki zasmażane - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 5
  • Buraczki zasmażane - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 6
  • Buraczki zasmażane - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 7
  • Buraczki zasmażane - zdjęcie użytkownika - zaślepka
>
<

Nie wiesz, z czym jeść bób? Możliwości jest wiele. Warto z nich korzystać, bo młody bób to prawdziwy przysmak. Bez względu czy podacie go w sałatce czy wykorzystacie do ugotowania zupy, nie pożałujecie decyzji o włożeniu go do sklepowego koszyka. Zacznijmy jednak od postaw. Ustalmy, jak jeść bób oraz jak go podawać. Ze skórką czy bez? W jakiej wersji smakuje lepiej?

Czytaj więcej

Robienie przetworów jest najprostszym i zdecydowanie najsmaczniejszym sposobem na to, by zachować smaki wiosny, lata i jesieni na dłużej. Można robić setki zdjęć krajobrazów, by cieszyć nimi oko w sezonie zimowym, ale to smaczny posiłek pozwoli w pełni poczuć atmosferę cieplejszych miesięcy. Przygotowanie słoików ze smakowitą zawartością musi obejmować patenty, które pozwolą zachować świeżość przetworów. Jednym z najmniej kłopotliwych sposobów jest pasteryzowanie słoików w piekarniku. Unikniecie dużego zamieszania w kuchni, które często łączy się z pasteryzacją na mokro. Przedstawiamy kilka wskazówek, które wyjaśnią, na czym dokładnie polega wekowanie w piekarniku i czym charakteryzuje się pasteryzacja na sucho.

Czytaj więcej

przepisy.pl - Buraczki zasmażaneBuraczki zasmażane

Jeśli znudziły ci się surówki ze świeżych warzyw i szukasz interesującego dodatku do potraw mięsnych, sięgnij po przepis na buraczki zasmażane. Ten przygotowany z czerwonych buraków i jabłka przysmak pasuje do wielu zestawów, dlatego warto mieć go na uwadze podczas komponowania obiadowego menu. Połączenie czerwonego buraka i jabłek to klasyka w polskiej kuchni. Jeśli dotychczas po nią nie sięgałaś, koniecznie to zmień. Szczególnie dobrze buraczki zasmażane pasują do wszelkiego rodzaju pieczeni z czerwonego i białego mięsa, ale także do drobiu i dań z mięsa mielonego. Doskonale nadają się jako dodatek do gulaszu z kaszą lub mięs podanych w sosie. Ugotowane, a następnie starte czerwone buraki smakują tak samo dobrze na zimno, jak i na ciepło. Latem możesz podawać je po ostudzeniu, a zimą, kiedy są gorące. Jeśli dodasz do nich trochę octu i cytryny, zachowają piękny, purpurowy kolor.