
Składniki
400 gramów
2 sztuki
1 sztuka
1 łyżka
30 gramów
50 gramów
Przygotowanie krok po kroku
Krok 1
Buraki opłucz w zimnej wodzie, nie obieraj. Włóż je do garnka, zalej wodą i gotuj do momentu, kiedy będą miękkie. Po ugotowaniu wylej wodę i skrop buraki octem, dzięki czemu zachowają piękny kolor. Następnie odstaw je do ostygnięcia.

Krok 2
Ostudzone buraki obierz, a następnie zetrzyj na tarce. Jabłka obierz i także zetrzyj. Całość przełóż na lekko rozgrzaną patelnię. Dopraw cukrem, pieprzem i odrobiną soli. Skrop sokiem z cytryny.

Krok 3
Smaż kilka minut mieszając do momentu, gdy buraki będą gorące. Dodaj dwie łyżki zasmażki jasnej Knorr i podsmażaj jeszcze 2 – 3 minuty, cały czas mieszając.

- Odpowiedz
Przepisy w Waszym wykonaniu
Zasmażka błyskawiczna jasna Knorr
Więcej przepisów z użyciem tego produktuPolędwiczki wieprzowe jadasz tylko od święta i zazwyczaj wyłącznie w restauracji, w której ich przyrządzeniem zajmuje się profesjonalny szef kuchni? Po co się ograniczać? Smakiem tego delikatnego mięsa można cieszyć się znacznie częściej i to we własnej jadalni. Jak smażyć polędwiczki, żeby były soczyste? Jak przygotować mięso i z jakimi dodatkami je podawać?
Czytaj więcejSłodycz miodu fantastycznie kontrastuje z goryczkowym smakiem musztardy. Nic więc dziwnego, że sos musztardowo-miodowy świetnie komponuje się z wieloma składnikami – zwłaszcza o naturalnie łagodnym smaku. Korzystaj z niego zawsze wtedy, gdy twoim potrawom brakuje wyrazu. Prosty w przygotowaniu sos miodowo-musztardowy do burgera pasuje tak samo dobrze, jak do ryb, sałatek, pieczonych mięs, a nawet kanapek.
Czytaj więcejPolecane przepisy
Inne przepisy
Buraczki zasmażane
Jeśli znudziły ci się surówki ze świeżych warzyw i szukasz interesującego dodatku do potraw mięsnych, sięgnij po przepis na buraczki zasmażane. Ten przygotowany z czerwonych buraków i jabłka przysmak pasuje do wielu zestawów, dlatego warto mieć go na uwadze podczas komponowania obiadowego menu. Połączenie czerwonego buraka i jabłek to klasyka w polskiej kuchni. Jeśli dotychczas po nią nie sięgałaś, koniecznie to zmień. Szczególnie dobrze buraczki zasmażane pasują do wszelkiego rodzaju pieczeni z czerwonego i białego mięsa, ale także do drobiu i dań z mięsa mielonego. Doskonale nadają się jako dodatek do gulaszu z kaszą lub mięs podanych w sosie. Ugotowane, a następnie starte czerwone buraki smakują tak samo dobrze na zimno, jak i na ciepło. Latem możesz podawać je po ostudzeniu, a zimą, kiedy są gorące. Jeśli dodasz do nich trochę octu i cytryny, zachowają piękny, purpurowy kolor.