Buraczki zasmażane

Autor: przepisy.pl

ratingratingratingratingrating

76

453 os.
stopień trudności

łatwe

czas przygotowania
60 min.
ilość porcji
4 os.
Drukuj

380 osób wydrukowało

Pobierz pdf

1253 osoby zapisały

Udostępnij

Składniki

400 gramów

2 sztuki

1 sztuka

1 łyżka

30 gramów

50 gramów

Przygotowanie krok po kroku

Krok 1

Buraki opłucz w zimnej wodzie, nie obieraj. Włóż je do garnka, zalej wodą i gotuj do momentu, kiedy będą miękkie. Po ugotowaniu wylej wodę i skrop buraki octem, dzięki czemu zachowają piękny kolor. Następnie odstaw je do ostygnięcia.

Buraczki zasmażane - Krok 1

Krok 2

Ostudzone buraki obierz, a następnie zetrzyj na tarce. Jabłka obierz i także zetrzyj. Całość przełóż na lekko rozgrzaną patelnię. Dopraw cukrem, pieprzem i odrobiną soli. Skrop sokiem z cytryny.

Buraczki zasmażane - Krok 2

Krok 3

Smaż kilka minut mieszając do momentu, gdy buraki będą gorące. Dodaj dwie łyżki zasmażki jasnej Knorr i podsmażaj jeszcze 2 – 3 minuty, cały czas mieszając.

Buraczki zasmażane - Krok 3
1

Opinie o przepisie

  • Piotr Justa

    Piotr Justa

    Super Przepis Naprawdę Polecam

    Odpowiedz Odpowiedz

Przepisy w Waszym wykonaniu

  • Buraczki zasmażane - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 1
  • Buraczki zasmażane - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 2
  • Buraczki zasmażane - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 3
  • Buraczki zasmażane - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 4
  • Buraczki zasmażane - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 5
  • Buraczki zasmażane - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 6
  • Buraczki zasmażane - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 7
>
<

Zasmażka błyskawiczna jasna Knorr

Więcej przepisów z użyciem tego produktu
Zasmażka błyskawiczna jasna Knorr

W tę Wielkanoc przygotuj wyjątkowe, smaczne dania inspirowane sprawdzonymi, klasycznymi przepisami. Dobre będą nie tylko faszerowane jajka, ale również różnego rodzaju mięsa.

Czytaj więcej

Przyrządzanie jajek stanie się dużo prostsze dzięki wykorzystaniu odpowiednich trików. Jak długo i w jaki sposób należy je gotować na miękko lub twardo? O tym w poniższym poradniku.

Czytaj więcej

przepisy.pl - Buraczki zasmażaneBuraczki zasmażane

Jeśli znudziły ci się surówki ze świeżych warzyw i szukasz interesującego dodatku do potraw mięsnych, sięgnij po przepis na buraczki zasmażane. Ten przygotowany z czerwonych buraków i jabłka przysmak pasuje do wielu zestawów, dlatego warto mieć go na uwadze podczas komponowania obiadowego menu. Połączenie czerwonego buraka i jabłek to klasyka w polskiej kuchni. Jeśli dotychczas po nią nie sięgałaś, koniecznie to zmień. Szczególnie dobrze buraczki zasmażane pasują do wszelkiego rodzaju pieczeni z czerwonego i białego mięsa, ale także do drobiu i dań z mięsa mielonego. Doskonale nadają się jako dodatek do gulaszu z kaszą lub mięs podanych w sosie. Ugotowane, a następnie starte czerwone buraki smakują tak samo dobrze na zimno, jak i na ciepło. Latem możesz podawać je po ostudzeniu, a zimą, kiedy są gorące. Jeśli dodasz do nich trochę octu i cytryny, zachowają piękny, purpurowy kolor.