
Składniki
50 dekagramów
1 opakowanie
2 sztuki
20 dekagramów
1 sztuka
3 sztuki
4 ziarna
2 łyżki
Przygotowanie krok po kroku
Wartości odżywcze
Krok 1
Zagotuj 1,5 litra wody, dodaj Barszcz czerwony Knorr.

Krok 2
Umyj i ugotuj buraki. Następnie obierz je, zetrzyj na tarce o dużych oczkach.

Krok 3
Przypraw majerankiem, zielem angielskim i startym czosnkiem. Dodaj cukier. Jabłka pokrój na kawałki.

Krok 4
Umyj i namocz grzyby, pokrój je w paski i, razem z kawałkami jabłek, dodaj do wywaru. Dodaj również starte buraki i gotuj przez 10 minut.

Krok 5
Po ugotowaniu pozostaw na kilka minut, następnie przecedź.


Dobra rada:
Barszcz czysty podawaj z pierożkami lub ziemniakami w mundurkach.
Przepisy w Waszym wykonaniu

łatwe
Barszcz czerwony Ulubione Smaki Knorr
Więcej przepisów z użyciem tego produktuTradycyjna kuchnia polska pachnie leśnymi grzybami. Za najsmaczniejsze uznaje się rydze. Doczekały się nie tylko mnóstwa przepisów, ale także… piosenki, którą nuciło niejedno pokolenie. Choć to pieczarki najczęściej pojawiają się na naszych talerzach, nie mogą równać się z rudymi rydzami pod względem aromatu i bogactwa smaku. W kuchni wystarczy poświęcić im zaledwie kilka minut, by ich walory zachwyciły każdego konesera.
Czytaj więcejWigilijne pierogi, kulebiaki, różnorodne krokiety i paszteciki, staropolski bigos oraz łazanki… Te potrawy łączy jedno: wyśmienicie smakują z kapustą kiszoną. Można podawać ją jako dodatek do dania głównego, można wyczarować z niej wyborną zupę. A to dopiero kilka potraw z kapustą w roli głównej. W sklepach bez trudu znajdziemy woreczki i słoiki z gotowym produktem, ale żaden z nich nie będzie mógł równać się ze specjałem domowej roboty. Tym razem skupimy się na niepozornym składniku kiszonek, od którego zależy bardzo wiele. Ile sypiemy soli do kiszenia kapusty, by uzyskać upragniony efekt?
Czytaj więcejPolecane przepisy
Inne przepisy
Barszcz z jabłkiem
Barszcz z jabłkiem to zupa łącząca w sobie słodycz buraczków z lekko kwaskowatym posmakiem jabłek. Koniecznie wypróbuj ten przepis, w którym z połączenia prostych na pozór składników powstaje bardzo ciekawe i eleganckie danie. Na barszczyk czerwony każda gospodyni ma swój sprawdzony przepis. Barszcz z jabłkiem można zaliczyć do tych mniej znanych wariantów. To nieprawdopodobne, jak wiele może zmienić owoc po dodaniu go do wywaru z buraka. Przede wszystkim wyczuwalny smak jabłka nie dominuje nad buraczkami, za to sprawia, że zupa nabiera wspaniałego, rubinowego koloru. Smak barszczyku urozmaicają również leśne grzyby. Wystarczy dodać dosłownie kilka kawałków suszonych grzybów do garnka z wywarem, aby cieszyć się fantastyczną zupą. Podaj ją z uszkami lub solo, jako dodatek do picia na przykład do krokietów czy pierogów.


































