Barszcz czerwony z jabłkiem i grzybami: przepis | Przepisy.pl pixel

Barszcz z jabłkiem

Autor: przepisy.pl

ratingratingratingratingrating

13

heart
201 os.
cookedstopień trudności

łatwe

czas przygotowania
60 min.
ilość porcji
4 os.
Drukuj

74 osoby wydrukowały

Pobierz pdf

171 osób zapisało

Udostępnij

Składniki

50 dekagramów

1 opakowanie

2 sztuki

20 dekagramów

1 sztuka

3 sztuki

4 ziarna

2 łyżki

Przygotowanie krok po kroku

Wartości odżywcze

Krok 1

Zagotuj 1,5 litra wody, dodaj Barszcz czerwony Knorr.

Barszcz z jabłkiem - Krok 1

Krok 2

Umyj i ugotuj buraki. Następnie obierz je, zetrzyj na tarce o dużych oczkach.

Barszcz z jabłkiem - Krok 2

Krok 3

Przypraw majerankiem, zielem angielskim i startym czosnkiem. Dodaj cukier. Jabłka pokrój na kawałki.

Barszcz z jabłkiem - Krok 3

Krok 4

Umyj i namocz grzyby, pokrój je w paski i, razem z kawałkami jabłek, dodaj do wywaru. Dodaj również starte buraki i gotuj przez 10 minut.

Barszcz z jabłkiem - Krok 4

Krok 5

Po ugotowaniu pozostaw na kilka minut, następnie przecedź.

Barszcz z jabłkiem - Krok 5
przepisy.pl

Dobra rada:

Barszcz czysty podawaj z pierożkami lub ziemniakami w mundurkach.

0

Opinie o przepisie

Przepisy w Waszym wykonaniu

  • Barszcz z jabłkiem - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 1
  • Barszcz z jabłkiem - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 2
  • Barszcz z jabłkiem - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 3
  • Barszcz z jabłkiem - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 4
  • Barszcz z jabłkiem - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 5
  • Barszcz z jabłkiem - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 6
  • Barszcz z jabłkiem - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 7
  • Barszcz z jabłkiem - zdjęcie użytkownika - zaślepka
>
<

Tradycyjna kuchnia polska pachnie leśnymi grzybami. Za najsmaczniejsze uznaje się rydze. Doczekały się nie tylko mnóstwa przepisów, ale także… piosenki, którą nuciło niejedno pokolenie. Choć to pieczarki najczęściej pojawiają się na naszych talerzach, nie mogą równać się z rudymi rydzami pod względem aromatu i bogactwa smaku. W kuchni wystarczy poświęcić im zaledwie kilka minut, by ich walory zachwyciły każdego konesera.

Czytaj więcej

Wigilijne pierogi, kulebiaki, różnorodne krokiety i paszteciki, staropolski bigos oraz łazanki… Te potrawy łączy jedno: wyśmienicie smakują z kapustą kiszoną. Można podawać ją jako dodatek do dania głównego, można wyczarować z niej wyborną zupę. A to dopiero kilka potraw z kapustą w roli głównej. W sklepach bez trudu znajdziemy woreczki i słoiki z gotowym produktem, ale żaden z nich nie będzie mógł równać się ze specjałem domowej roboty. Tym razem skupimy się na niepozornym składniku kiszonek, od którego zależy bardzo wiele. Ile sypiemy soli do kiszenia kapusty, by uzyskać upragniony efekt?

Czytaj więcej

przepisy.pl - Barszcz z jabłkiemBarszcz z jabłkiem

Barszcz z jabłkiem to zupa łącząca w sobie słodycz buraczków z lekko kwaskowatym posmakiem jabłek. Koniecznie wypróbuj ten przepis, w którym z połączenia prostych na pozór składników powstaje bardzo ciekawe i eleganckie danie. Na barszczyk czerwony każda gospodyni ma swój sprawdzony przepis. Barszcz z jabłkiem można zaliczyć do tych mniej znanych wariantów. To nieprawdopodobne, jak wiele może zmienić owoc po dodaniu go do wywaru z buraka. Przede wszystkim wyczuwalny smak jabłka nie dominuje nad buraczkami, za to sprawia, że zupa nabiera wspaniałego, rubinowego koloru. Smak barszczyku urozmaicają również leśne grzyby. Wystarczy dodać dosłownie kilka kawałków suszonych grzybów do garnka z wywarem, aby cieszyć się fantastyczną zupą. Podaj ją z uszkami lub solo, jako dodatek do picia na przykład do krokietów czy pierogów.