
Składniki
4 sztuki
3 sztuki
null
null
1 sztuka
600 gramów
2 łyżki
2 łyżki
250 gramów
1 sztuka
Przygotowanie krok po kroku
Krok 1
Namocz fasolę na noc. Na drugi dzień odlej wodę i gotuj ją z boczkiem około 2 godziny w 2 litrach wody pod przykryciem.
Krok 2
Oczyść fasolkę szparagową i pokrój drobno. Marchewkę i ziemniaki pokrój w kostkę.
Krok 3
Dodaj do garnka ziemniaki, fasolkę szparagową i marchewkę na 30 minut przed końcem gotowania.
Krok 4
Z gruszki i jabłka usuń gniazda nasienne i pokrój je w słupki skraplając sokiem z cytryny.
Krok 5
Wrzuć je do garnka na 10 minut przed końcem gotowania.
Krok 6
Zanim podasz pokrój boczek w paski i wrzuć do zupy.

Dobra rada:
Aby natka z pietruszki dłużej zachowała świeżość, opłucz ją, ułóż na ręczniku papierowym, włóż do woreczka foliowego i umieśc w lodówce.
Przepisy w Waszym wykonaniu

łatwe
Podobne przepisy
Tradycyjna kuchnia polska pachnie leśnymi grzybami. Za najsmaczniejsze uznaje się rydze. Doczekały się nie tylko mnóstwa przepisów, ale także… piosenki, którą nuciło niejedno pokolenie. Choć to pieczarki najczęściej pojawiają się na naszych talerzach, nie mogą równać się z rudymi rydzami pod względem aromatu i bogactwa smaku. W kuchni wystarczy poświęcić im zaledwie kilka minut, by ich walory zachwyciły każdego konesera.
Czytaj więcejWigilijne pierogi, kulebiaki, różnorodne krokiety i paszteciki, staropolski bigos oraz łazanki… Te potrawy łączy jedno: wyśmienicie smakują z kapustą kiszoną. Można podawać ją jako dodatek do dania głównego, można wyczarować z niej wyborną zupę. A to dopiero kilka potraw z kapustą w roli głównej. W sklepach bez trudu znajdziemy woreczki i słoiki z gotowym produktem, ale żaden z nich nie będzie mógł równać się ze specjałem domowej roboty. Tym razem skupimy się na niepozornym składniku kiszonek, od którego zależy bardzo wiele. Ile sypiemy soli do kiszenia kapusty, by uzyskać upragniony efekt?
Czytaj więcej