Zupa warzywna - przepis na szybką zupę jarzynową | Przepisy.pl pixel

Zupa warzywna

Autor: przepisy.pl

ratingratingratingratingrating

46

794 os.
cookedstopień trudności

łatwe

czas przygotowania
30 min.
ilość porcji
4 os.
Drukuj

590 osób wydrukowało

Pobierz pdf

1217 osób zapisało

Udostępnij

Składniki

200 gramów

1 sztuka

1 sztuka

1 sztuka

250 gramów

3 łyżki

2 sztuki

Przygotowanie krok po kroku

Krok 1

Ziemniaki obierz i pokrój w kostkę, podobnie cebulę, marchew. Pora pokrój w grube plastry.

Krok 2

W garnku na rozgrzanym oleju zeszklij pora, cebulę i marchew. Dodaj ziemniaki. Całość zalej litrem wody, dodaj kostki rosołowe. Wszystko razem gotuj około 20 minut, aż warzywa i ziemniaki zrobią się miękkie.

przepisy.pl

Dobra rada:

Zupę podawaj z natką pietruszki. Dobrym pomysłem jest dodanie do tak przygotowanej zupy garści mrożonego zielonego groszku.

6

Opinie o przepisie

  • Adi

    Adi , 09.07.2023

    A na jakim ogniu gotować małym czy średnim

    Odpowiedz Odpowiedz
    Odpowiedzi (1)
  • Ewa Mazur

    Ewa Mazur , 30.12.2021

    TAK.Z racji tego, że uwielbiam zupy warzywne staram się je często gotować a podany przepis modyfikuję tak,że do zupy dodaję wszystko co akurat mam pod ręką ( mam na myśli warzywa) Nie lubię gdy coś się marnuje i nie lubię wyrzucać. A warzywa w zupie zimową porą to świetny pomysł na sycące i rozgrzewające danie pełne zdrowia i witamin.

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Anna Walczak

    Anna Walczak , 26.12.2021

    TAK, niewielkie zmiany polegające głównie na kształcie użytych do zupy warzyw, a szczegolnie marchewki i pora - preferuję kształt pałeczek - podłużny kształt, ale to wrażenia wzrokowe. bulion nadaje własciwy smak, a na końcu dodaję świeżą lub mrożoną natkę pietruszki i to w duzej ilości - ponownie moje indywidualne preferencje.

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Agata

    Agata , 21.12.2021

    TAK Lekko modyfikuję ten przepis bo najpierw podsmażam warzywa z przyprawami - kurkumą, gałką i odrobiną curry. Podczas gotowania dodaję też troszkę zmielonej czerwonej soczewicy co zagęszcza zupę czyniąc ją bardziej treściwą.

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Urszula Duda

    Urszula Duda , 18.04.2020

    Super zupa

    Odpowiedz Odpowiedz

Przepisy w Waszym wykonaniu

  • Zupa warzywna - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 1
  • Zupa warzywna - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 2
  • Zupa warzywna - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 3
  • Zupa warzywna - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 4
  • Zupa warzywna - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 5
  • Zupa warzywna - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 6
  • Zupa warzywna - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 7
  • Zupa warzywna - zdjęcie użytkownika - zaślepka
>
<

Robienie przetworów jest najprostszym i zdecydowanie najsmaczniejszym sposobem na to, by zachować smaki wiosny, lata i jesieni na dłużej. Można robić setki zdjęć krajobrazów, by cieszyć nimi oko w sezonie zimowym, ale to smaczny posiłek pozwoli w pełni poczuć atmosferę cieplejszych miesięcy. Przygotowanie słoików ze smakowitą zawartością musi obejmować patenty, które pozwolą zachować świeżość przetworów. Jednym z najmniej kłopotliwych sposobów jest pasteryzowanie słoików w piekarniku.

Czytaj więcej

Dobry przepis na ciasto naleśnikowe powinien znaleźć się w notatniku każdego kucharza. Dzięki niemu możliwe jest zrobienie nie tylko ulubionych placków z owocami, które wyśmienicie smakują podczas podwieczorku, ale także przygotowanie krokietów. Nie powinny kojarzyć się wyłącznie z przyjęciami weselnymi! Jak zrobić naleśniki na krokiety? To proste, pod warunkiem, że przestrzega się podstawowych zasad kuchennych.

Czytaj więcej

przepisy.pl - Zupa warzywnaZupa warzywna

Szybka zupa jarzynowa to doskonały sposób na przygotowanie domowego posiłku w zaledwie pół godziny. Do jej wykonania nie potrzeba szczególnej okazji. Sprawdzony przepis na zupę warzywną to niezastąpiona pomoc w komponowaniu różnorodnych posiłków. Zupa warzywna sprawdzi się zarówno w upalne dni, gdy apetyt nie zawsze dopisuje, jak i w zimowe wieczory, aby rozgrzać organizm.

Dla kogo?

Za jarzynową zupą przepadają wszystkie osoby, które cenią dania z dużą porcją warzyw. Oprócz wymienionych w recepturze składników, do zupy warzywnej pasować będą również kalafior, fasolka szparagowa czy garść mrożonego zielonego groszku. Masz za sobą udane zakupy na targu? W przepisie na zupę warzywną nic się nie zmarnuje!

Na jaką okazję?

Prosta i szybka zupa warzywna może stanowić dobrą propozycję na wegetariański obiad albo kolację. Ten wariant składa się zaledwie z kilku składników, więc z przygotowaniem zupy jarzynowej poradzą sobie nawet początkujący kucharze. Zupa wielowarzywna to smakowity pomysł na pierwsze danie obiadowe. Wiesz już, jak zrobić zupę jarzynową, pozostało tylko zabrać się do pracy!

Czy wiesz, że?

Podstawę przepisu na zupę warzywną stanowią ziemniaki, marchew, por i brokuł. Oprócz nich, w składnikach podstawowych znajduje się również cebula, którą warto opalić na ogniu – dzięki takiemu zabiegowi zupa jarzynowa będzie miała wyrazistszy smak. Dobrym sposobem będzie również zeszklenie jej na patelni i dodanie w takiej postaci do zupy jarzynowej.

Dla urozmaicenia:

Przepis na zupę jarzynową potraktuj jako punkt wyjścia do dalszych eksperymentów. Możesz zastępować poszczególne składniki innymi – spróbuj np. zamiast ziemniaków użyć prażonej kaszy gryczanej lub ryżu ugotowanego na parze. Jeśli zależy ci na zagęszczeniu gotowej zupy warzywnej, dodaj do niej zaprawkę przygotowaną ze śmietany i wymieszanej z wywarem warzywnym. Gotową zupę jarzynową serwuj posypaną drobno siekaną natką pietruszki. Koniecznie wypróbuj nasz sprawdzony przepis na smaczną i łatwą w przygotowaniu zupę wegetariańską z warzywami.