Zupa warzywna

Autor: przepisy.pl

ratingratingratingratingrating

35

580 os.
stopień trudności

łatwe

czas przygotowania
30 min.
ilość porcji
4 os.
Drukuj

458 osób wydrukowało

Pobierz pdf

828 osób zapisało

Udostępnij

Składniki

200 gramów

1 sztuka

1 sztuka

1 sztuka

250 gramów

3 łyżki

2 sztuki

Przygotowanie krok po kroku

Krok 1

Ziemniaki obierz i pokrój w kostkę, podobnie cebulę, marchew i pora pokrój w grube plastry.

Krok 2

W garnku na rozgrzanym oleju zeszklij pora, cebulę i marchew. Dodaj ziemniaki. Całość zalej litrem wody, dodaj kostki rosołowe. Wszystko razem gotuj około 20 minut, aż warzywa i ziemniaki zrobią się miękkie.

przepisy.pl

Dobra rada:

Zupę podawaj z natką pietruszki. Dobrym pomysłem jest dodanie do tak przygotowanej zupy garści mrożonego zielonego groszku.

1

Opinie o przepisie

  • Urszula Duda

    Urszula Duda, 18.04.2020

    Super zupa

    Odpowiedz Odpowiedz

Przepisy w Waszym wykonaniu

  • Zupa warzywna - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 1
  • Zupa warzywna - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 2
  • Zupa warzywna - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 3
  • Zupa warzywna - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 4
  • Zupa warzywna - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 5
  • Zupa warzywna - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 6
  • Zupa warzywna - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 7
>
<

Trudno wyobrazić sobie ciepłe miesiące bez soczystych owoców. Co zrobić z truskawek, które najsmaczniejsze są na przełomie wiosny i lata? Przygotowaliśmy dla Ciebie 6 inspiracji, nie tylko na wypieki.

Czytaj więcej

Botwinka, czyli smaczna zupa, której oryginalnego smaku dodają wczesne buraki, to jedno z popularniejszych dań w sezonie wiosenno-letnim. Jest delikatna, ale jednocześnie charakterystyczna. Jak ugotować botwinkę? – przeczytasz w poradniku.

Czytaj więcej

przepisy.pl - Zupa warzywnaZupa warzywna

Prosta i szybka zupa jarzynowa może stanowić dobrą propozycję na wegetariański obiad. Ten wariant składa się zaledwie z kilku składników. Podstawę dania stanowią ziemniaki, marchew, por i brokuł. Oprócz nich, w składnikach podstawowych znajduje się również cebula, którą warto opalić na ogniu – dzięki takiemu zabiegowi będzie miała wyrazistszy smak. Dobrym sposobem będzie również zeszklenie jej na patelni i dodanie w takiej postaci do zupy. Oprócz wymienionych składników, do jarzynowej pasować będą również kalafior, fasolka szparagowa czy garść mrożonego zielonego groszku. Możesz również zastępować poszczególne składniki innymi – spróbuj np. zamiast ziemniaków użyć prażonej kaszy gryczanej lub ryżu ugotowanego na parze. Jeśli zależy Ci na zagęszczeniu gotowego dania, dodaj do niego zaprawkę przygotowaną ze śmietany wymieszanej z wywarem warzywnym. Gotową zupę serwuj posypaną drobno siekaną natką pietruszki. Koniecznie wypróbuj nasz sprawdzony przepis na smaczną i łatwą w przygotowaniu zupę wegetariańską.