
Składniki
200 gramów
1 sztuka
1 sztuka
1 sztuka
250 gramów
3 łyżki
2 sztuki
Przygotowanie krok po kroku
Krok 1
Ziemniaki obierz i pokrój w kostkę, podobnie cebulę, marchew i pora pokrój w grube plastry.
Krok 2
W garnku na rozgrzanym oleju zeszklij pora, cebulę i marchew. Dodaj ziemniaki. Całość zalej litrem wody, dodaj kostki rosołowe. Wszystko razem gotuj około 20 minut, aż warzywa i ziemniaki zrobią się miękkie.
Dobra rada:
Zupę podawaj z natką pietruszki. Dobrym pomysłem jest dodanie do tak przygotowanej zupy garści mrożonego zielonego groszku.
- Odpowiedz
- Odpowiedz
- Odpowiedz
- Odpowiedz
Przepisy w Waszym wykonaniu
Przygotowywanie posiłków przy użyciu pary wodnej to przepis na posiłek idealny. Soczyste mięsa i chrupiące warzywa z pełnią właściwości odżywczych, ale bez zbędnego tłuszczu – to możliwe! I niezwykle proste w wykonaniu. Duże kulinarne doświadczenie nie jest wymagane!
Czytaj więcejBananowiec to najprostsze ciasto świata! Przygotowanie tego wypieku jest niezwykle szybkie, a efekty zawsze zachwycają. Próbowaliście kiedyś bananowca? Jeżeli nie, to najwyższa pora, by to zmienić! Chcecie poznać sprawdzony przepis, z pomocą którego przygotujecie ten wypiek?
Czytaj więcejPolecane przepisy
Inne przepisy
Zupa warzywna
Szybka zupa jarzynowa to doskonały sposób na przygotowanie domowego posiłku w zaledwie pół godziny. Do jej wykonania nie potrzeba szczególnej okazji. Sprawdzony przepis na zupę warzywną to niezastąpiona pomoc w komponowaniu różnorodnych posiłków.
Dla kogo? Za jarzynową zupą przepadają wszystkie osoby, które cenią dania z dużą porcją warzyw. Oprócz wymienionych w recepturze składników, do zupy warzywnej pasować będą również kalafior, fasolka szparagowa czy garść mrożonego zielonego groszku. Masz za sobą udane zakupy na targu? W przepisie na zupę warzywną nic się nie zmarnuje!
Na jaką okazję? Prosta i szybka zupa warzywna może stanowić dobrą propozycję na wegetariański obiad albo kolację. Ten wariant składa się zaledwie z kilku składników, więc z przygotowaniem zupy jarzynowej poradzą sobie nawet początkujący kucharze. Zupa wielowarzywna to smakowity pomysł na pierwsze danie obiadowe.
Czy wiesz, że? Podstawę przepisu na zupę warzywną stanowią ziemniaki, marchew, por i brokuł. Oprócz nich, w składnikach podstawowych znajduje się również cebula, którą warto opalić na ogniu – dzięki takiemu zabiegowi będzie miała wyrazistszy smak. Dobrym sposobem będzie również zeszklenie jej na patelni i dodanie w takiej postaci do zupy jarzynowej.
Dla urozmaicenia: Przepis na zupę jarzynową potraktuj jako punkt wyjścia do dalszych eksperymentów. Możesz zastępować poszczególne składniki innymi – spróbuj np. zamiast ziemniaków użyć prażonej kaszy gryczanej lub ryżu ugotowanego na parze. Jeśli zależy ci na zagęszczeniu gotowej zupy warzywnej, dodaj do niego zaprawkę przygotowaną ze śmietany wymieszanej z wywarem warzywnym. Gotową zupę jarzynową serwuj posypaną drobno siekaną natką pietruszki. Koniecznie wypróbuj nasz sprawdzony przepis na smaczną i łatwą w przygotowaniu zupę wegetariańską z warzywami.