Zupa warzywna - przepis na szybką zupę jarzynową | Przepisy.pl pixel

Zupa warzywna

Autor: przepisy.pl

ratingratingratingratingrating

42

719 os.
cookedstopień trudności

łatwe

czas przygotowania
30 min.
ilość porcji
4 os.
Drukuj

530 osób wydrukowało

Pobierz pdf

1018 osób zapisało

Udostępnij

Składniki

200 gramów

1 sztuka

1 sztuka

1 sztuka

250 gramów

3 łyżki

2 sztuki

Przygotowanie krok po kroku

Krok 1

Ziemniaki obierz i pokrój w kostkę, podobnie cebulę, marchew i pora pokrój w grube plastry.

Krok 2

W garnku na rozgrzanym oleju zeszklij pora, cebulę i marchew. Dodaj ziemniaki. Całość zalej litrem wody, dodaj kostki rosołowe. Wszystko razem gotuj około 20 minut, aż warzywa i ziemniaki zrobią się miękkie.

przepisy.pl

Dobra rada:

Zupę podawaj z natką pietruszki. Dobrym pomysłem jest dodanie do tak przygotowanej zupy garści mrożonego zielonego groszku.

4

Opinie o przepisie

  • Ewa Mazur

    Ewa Mazur , 30.12.2021

    TAK.Z racji tego, że uwielbiam zupy warzywne staram się je często gotować a podany przepis modyfikuję tak,że do zupy dodaję wszystko co akurat mam pod ręką ( mam na myśli warzywa) Nie lubię gdy coś się marnuje i nie lubię wyrzucać. A warzywa w zupie zimową porą to świetny pomysł na sycące i rozgrzewające danie pełne zdrowia i witamin.

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Anna Walczak

    Anna Walczak , 26.12.2021

    TAK, niewielkie zmiany polegające głównie na kształcie użytych do zupy warzyw, a szczegolnie marchewki i pora - preferuję kształt pałeczek - podłużny kształt, ale to wrażenia wzrokowe. bulion nadaje własciwy smak, a na końcu dodaję świeżą lub mrożoną natkę pietruszki i to w duzej ilości - ponownie moje indywidualne preferencje.

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Agata

    Agata , 21.12.2021

    TAK Lekko modyfikuję ten przepis bo najpierw podsmażam warzywa z przyprawami - kurkumą, gałką i odrobiną curry. Podczas gotowania dodaję też troszkę zmielonej czerwonej soczewicy co zagęszcza zupę czyniąc ją bardziej treściwą.

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Urszula Duda

    Urszula Duda , 18.04.2020

    Super zupa

    Odpowiedz Odpowiedz

Przepisy w Waszym wykonaniu

  • Zupa warzywna - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 1
  • Zupa warzywna - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 2
  • Zupa warzywna - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 3
  • Zupa warzywna - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 4
  • Zupa warzywna - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 5
  • Zupa warzywna - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 6
  • Zupa warzywna - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 7
  • Zupa warzywna - zdjęcie użytkownika - zaślepka
>
<

Świeże truskawki pojawiają się na straganach na przełomie maja i czerwca. Czerwone, słodkie, soczyste i pachnące latem owoce są prawdziwą gratką dla wielu smakoszy.

Czytaj więcej

Bób to smaczne i coraz bardziej popularne warzywo, które warto dodawać do wielu dań i jeść niezależnie od pory roku. Jak ugotować bób i z czym go podawać? Sprawdź!

Czytaj więcej

przepisy.pl - Zupa warzywnaZupa warzywna

Szybka zupa jarzynowa to doskonały sposób na przygotowanie domowego posiłku w zaledwie pół godziny. Do jej wykonania nie potrzeba szczególnej okazji. Sprawdzony przepis na zupę warzywną to niezastąpiona pomoc w komponowaniu różnorodnych posiłków.

Dla kogo? Za jarzynową zupą przepadają wszystkie osoby, które cenią dania z dużą porcją warzyw. Oprócz wymienionych w recepturze składników, do zupy warzywnej pasować będą również kalafior, fasolka szparagowa czy garść mrożonego zielonego groszku. Masz za sobą udane zakupy na targu? W przepisie na zupę warzywną nic się nie zmarnuje!

Na jaką okazję? Prosta i szybka zupa warzywna może stanowić dobrą propozycję na wegetariański obiad albo kolację. Ten wariant składa się zaledwie z kilku składników, więc z przygotowaniem zupy jarzynowej poradzą sobie nawet początkujący kucharze. Zupa wielowarzywna to smakowity pomysł na pierwsze danie obiadowe.

Czy wiesz, że? Podstawę przepisu na zupę warzywną stanowią ziemniaki, marchew, por i brokuł. Oprócz nich, w składnikach podstawowych znajduje się również cebula, którą warto opalić na ogniu – dzięki takiemu zabiegowi będzie miała wyrazistszy smak. Dobrym sposobem będzie również zeszklenie jej na patelni i dodanie w takiej postaci do zupy jarzynowej.

Dla urozmaicenia: Przepis na zupę jarzynową potraktuj jako punkt wyjścia do dalszych eksperymentów. Możesz zastępować poszczególne składniki innymi – spróbuj np. zamiast ziemniaków użyć prażonej kaszy gryczanej lub ryżu ugotowanego na parze. Jeśli zależy ci na zagęszczeniu gotowej zupy warzywnej, dodaj do niego zaprawkę przygotowaną ze śmietany wymieszanej z wywarem warzywnym. Gotową zupę jarzynową serwuj posypaną drobno siekaną natką pietruszki. Koniecznie wypróbuj nasz sprawdzony przepis na smaczną i łatwą w przygotowaniu zupę wegetariańską z warzywami.